29 Януари, 2019 20:31 2 152 30

Спорът за името: как Атина и Скопие застанаха на страната на истината

  • гърция-
  • македония-
  • зоран заев-
  • алексис ципрас-
  • преспанско споразумение

Двама смели политици сложиха точка на един селективен прочит на историята

Спорът за името: как Атина и Скопие застанаха на страната на истината - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дълго време гръцките националисти отклоняваха вниманието от истинските корени на спора за името на Македония. Двама смели политици обаче сложиха точка на този селективен прочит на историята.

Само до преди година изобщо не изглеждаше, че премиерът на Гърция Алексис Ципрас ще успее да овладее един най-старите конфликти в Югоизточна Европа - този за името на Македония, която вече се казва Република Северна Македония. Спорът се води отдавна, но ескалира след 1991 година, когато най-южната провинция на разпадаща се Югославия обявява своята независимост.

Конфликтът назрява още по време на гражданската война в Гърция от 1944 до 1949 година. Тогава в северните части на Гърция все още живеят много славянски македонци - или славофонски гърци, в зависимост от гледната точка. Повечето от тях са се сражавали на страната на гръцките комунисти. В началото те са подкрепяни с оръжие и муниции от Съветския съюз и Югославия, а по-късно само от Белград. Подобно на България, още от Балканските войни от 1912/13 г. Сърбия иска да контролира най-южната част на историческия регион Македония с неговия административен център Солун. В пакта с Хитлерова Германия от 1941 г., непросъществувал дълго, белградският генералитет дори получава писмена гаранция за това, че след войната Югославия ще получи Солун и пристанището му.

Двойно поражение за гръцките славяномакедонци

Това не се случва, но по време на гражданската война в Гърция, с подкрепата на славянското население в северните части на страната, Югославия прави трети опит да вземе в свои ръце региона и неговото най-важно пристанище - под претекст, че ще освободи македонците от "гръцко иго".

В разгара на войната много от над 25-те хиляди бойци в редиците на комунистите са били гръцки граждани, чийто матерен език не е гръцки. Комунистите обаче губят войната, гръцките славянски македонци, сражаващи се под знамето на своя "Славянско-македонски народен освободителен фронт", претърпяват двойно поражение. В историографията на победителите думите "комунист" и "славянин" от този момент нататък стават синоними, а на гражданската война се гледа като на "славяно-комунистическа бандитска война" срещу Гърция.

На практика това работи прекрасно за помиряването на гръцкото общество - всички злини от последната война биват приписани на едно етническо и езиково малцинство. Десетки хиляди "славофони" напускат Гърция, останалите са подложени на тормоз и насилствено елинизирани посредством "мерки за изкореняване на двуезичието". За тази мрачна глава от историята Европа не знае почти нищо. В Гърция няма нито един паметник или паметна плоча, които да напомнят за несправедливостта, извършена след 1949 година срещу една част от гръцкото население.

Само че националистически настроени гръцки политици и до днес предпочитат да свързват спора за името с наследството на Александър Велики и охотно премълчават онова, което техните бащи и дядовци са сторили в Северна Гърция. Позовавайки се на античността, което от десетилетия е неизменен аргумент в спора за името, Атина отклонява вниманието от истинските корени на този спор в гръцката гражданска война. И дълго време това работеше.

Как извадиха конфликта от "историческия затвор"

Сегашният гръцки премиер Алексис Ципрас и бившият външен министър на страната Никос Коцияс имаха куража прагматично да отхвърлят този селективен прочит на историята. Те се изправиха срещу мощната армия от националистически настроени политици, висшисти, журналисти, духовници и други противници, "зазидали" Гърция в едно историческо минало, от което няма излизане. Подкрепян от Ципрас, Коцияс следваше мотото, че "историята е училище, а не затвор", и предложи балансиран план за решение, който носеше и някои рискове. Но той проработи, тъй като - в лицето на македонския премиер Зоран Заев и неговия външен министър Никола Димитров - Атина намери конструктивни партньори за това, двете страни да напуснат най-после този "исторически затвор".

Спорът за името: как Атина и Скопие застанаха на страната на истината

Вероятно и занапред ще се говори понякога за спора за името, но оттук нататък дебатите ще се водят там, където им е мястото: в семинарите по история и на националистическите митинги. Вече няма цели народи да страдат от националистическите разправии на обсебени от миналото фанатици. Северна Македония скоро ще се присъедини към НАТО и ще върви по пътя на сближаване с ЕС, което не означава непременно пълноправно членство в общността.

Този пробив се дължи най-вече на Алексис Ципрас. Над две трети от гърците са против излизането от "зандана на миналото", но премиерът непоколебимо следваше най-важния си външнополитически план и успя да го наложи - въпреки съпротивата. На неговите предшественици тази смелост просто им липсваше.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кочинаа коментира отново

    19 4 Отговор
    Много вехта медия DW с пропаганда от преди 50 години!
  • 2 Bubbles

    29 6 Отговор
    Интересно защо България не взема никакво отношение по този въпрос след като все пак става дума за нейна територия или поне за такава към която се има претенции че е българска територия.
    Обаче от българските управници ни дума, ни вопъл, ни стон...

    Коментиран от #3, #4

  • 3 сори сорос

    29 4 Отговор

    До коментар #2 от "Bubbles":

    Защото от американското посолство така казаха, както когато казаха да не вземаме никакво отношение когато създадоха ДПС нищо, че е против конституцията ни.

    Коментиран от #6

  • 4 НКВД

    6 17 Отговор

    До коментар #2 от "Bubbles":

    Първо - Македония не е българска територия. Историята отреди българи да живеем в две независими държави. Македония влезе ли обаче в ЕС, тогава двустранните търговски и всякакви други връзки ще са по-добри.
  • 5 аааа

    7 4 Отговор
    Абе,все ми е било интересно,КАКВО ОБЩО ИМАТ СКЛАВЕНИТЕ-МЕЛЕЗИ опитващи се да откраднат името Македония,с автентичното гръцко племе македонци!???

    Коментиран от #7

  • 6 НКВД

    4 10 Отговор

    До коментар #3 от "сори сорос":

    На Сорос не можеш да стъпиш на малкото пръстче.
  • 7 НКВД

    6 8 Отговор

    До коментар #5 от "аааа":

    И тея шопи в Софийско са откраднали името на древните шопи, дето са открили огъня и колелото.
  • 8 каква е тази истина

    15 2 Отговор
    държава Македония никога не е имало и само идиотизмът на КОМИНТЕРНА я създава!

    Коментиран от #9

  • 9 Ххха

    4 14 Отговор

    До коментар #8 от "каква е тази истина":

    Когато е имало Македония, славяни и прабългари още от клон на клон са подскачали!Че ти ,не го знаеш, е друг въпрос!
  • 10 НКВД

    9 4 Отговор
    Идиотизма на коминтерна раздели българите. А държава Северна Македония е ФАКТ че има.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 НКВД

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ххха":

    България като държава е призната с ясни и конкретни граници, същото се отнася и за Северна Македония. Усложнения няма как да има. Важното е България и Македония да се разбират както Румъния и Молдова - един народ в две независими държави.

    Коментиран от #13

  • 13 Ххха

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "НКВД":

    Така е!Но на тази кълка не бива да лежиш!Условностите се бързо променят!К'во стана във Виетнам!?В Кореите,уж братски единни народи, Крит,бивша Югославия, Косово,Крим!А какво ли още ни чака,в световен мащаб,при едни примерно климатични промени!?
  • 14 Трајче

    4 2 Отговор
    Каква истина ? Това е најголемата лаж и превара на сорос
  • 15 ...

    6 2 Отговор
    И какво е станало в К Р И Т ? В Кипър стана нещо, ама ...имаше една приказка за Ямбол и Стмбол, нали се сещаш...

    Коментиран от #16, #19

  • 16 ...

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "...":

    СтАмбол, естествено...
  • 17 ...

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ххха":

    "...Туркия,та да ни пази небето,земята.....и дирника!". Кум Вълчан как пази на агънцето "дирника" трябва ли да ти се обяснява?
  • 18 Робот

    10 2 Отговор
    Строиха мишоците и им заповядаха да се наведят и разтворят бузите, също като г-н Борисов. Приеха ВСИЧКО !
  • 19 Ххха

    3 6 Отговор

    До коментар #15 от "...":

    Хааха,така,де ти за грешката Крит с Кипър се “хвана"!Само дано съм лош пророк,че ще се хванеш за палците!

    Коментиран от #21

  • 20 ...

    5 2 Отговор
    Лош си, лош си, успокой се;-) ...Докато не се научиш да различаваш Кипър от Крит, Австрия от Австралия,Иран от Ирак, Тайланд от Тайван, Таити от Хаити...Друг ще е хващачът и за друго ще се хваща...да ти подскажа - за ''онази'' ми работа;-)...
  • 21 ...

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Ххха":

    #20 беше за тебе - с най-топли чувства;-)...

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ...

    5 3 Отговор

    До коментар #22 от "Ххха":

    Въх, ''Ххха''хото бил ''правоверен'';-)... това одма обяснява ''задълбочените'' му исторически и географически ''познания'';-)...

    Коментиран от #24

  • 24 Ххха

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "...":

    На тези задълбочени анализи,няма как адекватно да отговоря,затова ще опитам по простоцарски!На там ни водят крадливи управници "патриоти",окрали по границата с турско оградата !Като сега беше момента и повода за дебела,масивна,бетонна постройка,да пази ни земята!Сега е момента за флота въздушна и морска,да пази ни и небето и морето!Сега е момента да се разграничим,и покажем,че сме народ и нация ,отстоявайки своето,а в действителност само кражби,продажби и комисионни!Народ който...историята ....бъдещето,като миналото!Пък,ти изводите както си искаш ,така ги прави!

    Коментиран от #25

  • 25 ...

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ххха":

    Любезни, колкото и да е странно, но моите изводи на 100% се покриват с писаното от тебе в №24! Съжалявам за уточненията кой за чий щял да се хване, нооо ... хора сме и грешим - все пак НЕ аз ти бях виновен, че вместо Кипър си писал Крит, НАЛИ?!?
  • 26 Румяна Костова

    2 3 Отговор
    Казаха им го на македонците ,,Ще вървят по пътя за сближававане с ЕС, без да бъдат пълноправни членове ! Колко дълго ще вървят,40 години както евреите или повече? Но НАТО пък веднага ще се разположи на тяхната земя.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 вида

    4 2 Отговор
    Да не зачекваме проблема с т.н. Антична Македония, защото тя не е била елинска никога. Филип Македонски никога не се е смятал за грък. А Александър Македонски е полугрък-полумакедонец. Античните македонци са тракийско племе.
  • 29 планът

    2 3 Отговор
    Всъщност след време, поради финансов колапс Гърция ще се разпадне и Солун, заедно с околността ще премине към Северна Македония. След което Европейският съюз ще преразпредели Пиринско към Скопие. С това ще се цели намаляване тежестта на албанците, които вече наближават 505 от населението на Северна Македония. Като добавим и другите народности, северомакедонците са малцинство.
  • 30 Румяна Костова

    2 1 Отговор
    Няма да вървят 40 г. Относно НАТО, само на рушняците ви боде очите. От вашата пета колона не съм прочел един коментар, който да не е антибългарски и антиевропейски.