Last news in Fakti

5 Февруари, 2019 18:24 2 604 7

Сенатът призова Тръмп: Не бързай с изтеглянето от Сирия и Афганистан

  • сащ-
  • сирия-
  • афганистан-
  • доналд тръмп-
  • ислямска държава

Опасенията във Вашингтон са, че в създадения вакуум могат да се настанят Иран или Русия

Сенатът призова Тръмп: Не бързай с изтеглянето от Сирия и Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Контролираният от републиканците Сенат на САЩ гласува символична поправка, която силно се разминава с политиката на президента Доналд Тръмп, като се обявява срещу плановете му за спешно изтегляне на американските войски от Сирия и Афганистан, съобщи Reuters.

Със 70 гласа срещу 26 бе приета необвързваща поправка, предложена от лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл, в която се казва, че горната камара продължава да вижда "сериозна заплаха" за САЩ в действията на екстремистките ислямистки групи в двете страни.

В текста се признава, че има напредък в борбата срещу "Ислямска държава" и "Ал Кайда" в Сирия и Афганистан, но се предупреждава, че прибързано изтегляне без ефективни гаранции за затвърждаване на победите там могат да дестабилизират района и да създадат вакуум, който да бъде запълнен от Иран или Русия.

Призовава се президентът Тръмп да гарантира "трайния разгром" на тези опасни групировки, преди да предприеме изтегляне от двете страни.

Приетата поправка е част от всеобхватен законопроект за сигурност в Близкия и Средния Изток, който се очаква да бъде гласуван в Сената съвсем скоро. За да стане закон, обаче, той трябва да бъде приет и от контролираната от демократите Камара на представителите, в която почти сигурно ще претърпи значителни изменения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 усраНАТО

    4 4 Отговор
    Ама ако не побърза ще ги изтегля с краката напред.
  • 2 Asterix

    3 9 Отговор
    Америка никога не преотстъпва местата където е стъпала веднъж!Всичко останало е блъф и политика.Ще увелич8 стабилното си присъствие и ще следва доктрината си за даденият регион.За всичко това,не е необходимо присъствие на многоброен военен контингент конкретно в Сирия.До сирия имат присъствие посредсвом дългогодишният си партньор и съюзник-Израел!Могат да ударят всяка точка в региона по всяко време.Присъствието на военни кораби в Средиземно и Черно море,както и Персийския залив,е напълно достатъчно!Сателитните системи,дават ежесекундна информация,къде какво става в региона!Намалянето на броя на личен войскови състав,не бива да бъде причина за радост от страна на болшевика...напротив...намалянето броя на военните,затруднява в пъти възможноста болшевика да предвиди евентуални последващи действия!Много е рано,да потривате ръце!Лека вечер,мили болшевици!

    Коментиран от #3

  • 3 асът на асовете

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Asterix":

    Лека вечер и на теб глупако!

    Коментиран от #4

  • 4 Asterix

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "асът на асовете":

    Не се засягай...излез на балкона и развей знаметомсъс сърпа и чука и извикай:Вся власт советом.....!Ще ти олекне и ще заспиш успокоен,че денят ти,не е минал напразно!Да здравствует Сталин....
  • 5 Антисоциалист

    3 1 Отговор
    Господа, Сенатът напразно призовава Президентът Тръмп да не изтегля армията от Афганистан - изтеглянето от там е единствено разумното, защото победата е невъзможна. Малко вероятни са "ефективни гаранции за затвърждаване на победите" Афганистан. Населението му е на такъв етап от развитие - то не е достигнало ниво на нация и държава. Няма как да му се наложи отвън начин на живот - съответен на нация и държава, каквито и да е военни усилия да се приложат, каквито и да е болници и училища да се построят. Няма ни смисъл, ни как цялото население да бъде наето на военна служба. Няма и как да се въведе отвън начин на живот, съответен на нашата цивилизация - там до такава цивилизация не е изминат пътя. Забележете, там за грамотност се счита четене - не писане! на цифри, лично име и най-важните думи. За повечето хора тя е ненужна - начинът на живот е такъв. Войната в Афганистан е безсмислено прахосничество защото няма кого да се побеждава - там държава няма. Сенатът бърка...

    Коментиран от #7

  • 6 EL Comadante

    1 3 Отговор
    Имам чувството че Тръмп ще вдигне мерника на Русия тази нощ!!
  • 7 Asterix

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Антисоциалист":

    Напълно сте прав,но на хората с болшевишко мислене,подобна ситуация трудно се възприема!те винаги ще си намерят подходящ противник,срещу който да тръгнат.Путин и Доган са пример за това!Не крия симпатия към Тръмп,защото съм сигурен,че той знае какво прави.Дори си мисля,че съвсем скоро,ще скара русия и турция...частично успя с Иран,за другите двама,е въпрос на време....