Last news in Fakti

18 Март, 2019 10:45 1 599 6

Шотландия търси варианти за нов референдум

  • великобритания-
  • никола стърджън-
  • шотландия

Никола Стърждън има правни вариант

Шотландия търси варианти за нов референдум - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Шотландският премиер Никола Стърджън може да проведе законосъобразен референдум за независимост, ако британското правителство не даде подобно позволение, съобщи The Scotsman.

Експерти по конституционно право обявиха, че могат да бъдат намерени правни аргументи за подобен референдум. Все пак конституционните права по темата принадлежат на британското правителство.

При подобен сценарий, шотландското правителство няма да може да обяви независимост, дори при одобрение на референдума. Финалната дума за това ще бъде на британското правителство.

През следващите седмици Стърджън ще обяви плановете си за втори референдум. Такъв референдум се проведе през 2014 г. Тогава 55% от шотландците гласуваха за оставане в рамките на Великобритания.

Експерти посочват, че в конституцията на Шотландия при нейното присъединяване към Великобритания не е записано, че в правомощията на Уестминстър влиза организирането на референдум. В юридически смисъл обаче подобен референдум би бил само консултативен и без реално влияние.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 НКВД

    5 0 Отговор
    На Острова се вари Мармалад
  • 4 Госあ

    1 4 Отговор
    Въпрос на време. Затова както сто пъти съм писал,Крим трябва да бъде забравен. Но това не означава да бъдат подминати другите мизерии от руснаците ;)
  • 5 Инкогнито

    1 0 Отговор
    https://tse1.mm.bing.net/th?id=OGC.b1da09dced9c6623d3aeb9bd59eccd99&pid=Api&rurl=https%3a%2f%2fmedia.giphy.com%2fmedia%2f3oz8xRF0v9WMAUVLNK%2fgiphy.gif&ehk=DrKuiGaWMCUCrTtGG8gCzg https://tse1.mm.bing.net/th?id=OGC.b1da09dced9c6623d3aeb9bd59eccd99&pid=Api&rurl=https%3a%2f%2fmedia.giphy.com%2fmedia%2f3oz8xRF0v9WMAUVLNK%2fgiphy.gif&ehk=DrKuiGaWMCUCrTtGG8gCzg
  • 6 Гост

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Такъв референдум се проведе през 2014 г. Тогава 55% от шотландците гласуваха за оставане в рамките на Великобритания."
    То се мисли когато се гласува, а не като при нас - траем си, а после - олеле!
Новини по държави: