Last news in Fakti

24 Април, 2019 19:40 1 937 6

Шотландия иска втори референдум за независимост

  • великобритания-
  • референдум-
  • шотландия

Страната готви законодателство за въпроса

Шотландия иска втори референдум за независимост - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви, че иска в страната да се проведе втори референдум за независимост, съобщи Гардиън.

Тя иска референдумът да се проведе през май 2021 г. Според Стърджън Шотландската национална партия е избрана с мандат за още един референдум.

„Мисля, че имаме мнозинство за това в шотландския парламент. Естествено в наш интерес е да не се бърза с такъв референдум. Все пак това трябва да стане в рамките на този парламент. Това означава през май 2021 г.“, заяви Стърджън.


Тя заяви, че шотландците трябва да получат право да решат, дали искат независимост. Шотландското правителство не се нуждае от одобрението на британския парламент за прокарване на законодателство за нов референдум.

Стърджън смята, че сегашното британско правителство няма да позволи втори референдум, но според нея то няма да управлява още дълго. Тя иска да създаде събрание на гражданите, което да реши следващите действия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЗС

    10 0 Отговор
    после и обединена ирландия
  • 2 файъра

    12 0 Отговор
    Чудесно! Грейт Британ е вече Грей Ритан...по задника!
  • 3 Крали Марко

    6 0 Отговор
    А дано ! Ние шопите сме рода с шотките ! Они имат Лох нес- ниа па Искаро . Они имат домашни казани за уиски- ние за ракия ! Свирят на гайди! Пекат на чеверме ягнета и ярета като нас !
  • 4 плевен

    0 3 Отговор
    Ползите на Шотландия от Обединеното кралство са несравнимо по-големи от съмнителните блага на ЕС. В пари. И британското правителство не им е пречило в предния референдум. То само ги предупреди да си опичат акъла, и да си изберат от къде да бозаят.

    Коментиран от #6

  • 5 Уиски с Коч

    4 0 Отговор
    Тъпите ингилизи ще духат горещата тиква ! Ще останат и без Ирландия не само без Шотландия !
  • 6 Да но

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "плевен":

    при предния референдум още не беше минал референдума за Брекзит и шотландците ги възпря това, че ако излязат от GB, автоматично излизат и от ЕС и ще трябва да кандидатстват отново. Иначе болшинството шотландци са за оставане в ЕС и не е изключено при втори референдум да гласуват за излизане от GB.
Новини по държави: