Last news in Fakti

28 Април, 2019 12:00 1 695 2

Шотландците отново мечтаят за независимост

  • шотландия-
  • независимост

Подкрепата за независимостта на Шотландия е нараснала до 49 на сто заради Брекзит

Шотландците отново мечтаят за независимост - 1
Снимка: Shutterstock

Подкрепата за обявяване на независимост на Шотландия от Великобритания е достигнала най-високото си равнище за последните четири години, предимно заради гласоподаватели, които искат да останат в ЕС, показва проучване на агенция ЮГов, цитирано от Ройтерс.

Подкрепата за отделяне от Великобритания е достигнала 49 на сто в сравнение с 45 на сто при последното проучване на ЮГов, извършено за "Таймс" през юни миналата година.

55 на сто от участвалите в референдума през 2014 г. шотландци гласуваха против независимостта от Великобритания. След това страната като цяло гласува за напускане на ЕС през 2016 г., но от четирите съставящи я нации шотландците и северноирландците гласуваха за оставане в рамките на съюза, което засили политическото напрежение.

Великобритания е обхваната от политически хаос и все още не е ясно кога и дори дали ще напусне ЕС.
Проучването на ЮГов показва също, че 53 на сто от шотландците смятат, че през идните пет години не трябва да се организира нов референдум за независимост. Шотландският първи министър Никола Стърджън иска Шотландия да проведе референдум за независимост преди изтичането на мандата на настоящия шотландски парламент през 2021 година.

Проучването показа също, че гласоподавателите в Шотландия се отдръпват от Консервативната и Лейбъристката партия. Шотландските консерватори са на път да загубят единствения си представител в Европейския парламент. Техните поддръжници преминават към партията "Брекзит" на Найджъл Фараж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КГБ Териер

    8 3 Отговор
    Бритската кочина е узурпирала острова, не дава да дишат самостоятелно народите!
  • 2 Спомних

    2 0 Отговор
    Си филма за Уилям Уолъс, който е по реална история и е техен национален герой, но все още Шотландия не е напълно свободна и не взима решения на висико ниво, сама. Все пак са по добре от България, която е бедна колония.
Новини по държави: