Last news in Fakti

9 Юни, 2019 11:40 3 375 6

Затишие пред буря в Молдова

  • игор додон-
  • молдова-
  • приднестровие-
  • владимир плахотнюк

Президентът Игор Додон иска намесата на посредник за мирно предаване на властта

Затишие пред буря в Молдова - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

На Молдова, където се създаде двувластие, ѝ е необходима помощта на международната общност. Това съобщи на страницата си във Facebook президентът Игор Додон, предаде ТАСС.

"Демократическата партия няма намерение мирно да предаде властта на законното парламентарно мнозинство и законното правителство. Независимо от това, че вчерашните процеси в парламента и сформираното ново правителство получиха подкрепа от мнозинството от гражданите и бяха признати от партньорите ни от чужбина и на Запад, и на Изток. При това положение нямаме друг изход, освен да се обърнем към международната общност с призив да стане посредник в процеса на мирното предаване на властта и/или да призовем народът на Молдова на безпрецедентна мобилизация и мирни протести", написа Додон.

След парламентарните избори през февруари парламентът не успя да състави управляваща коалиция и правителство. В събота бе избегната опасността от разпускане на парламента и предсрочни избори. Това стана, след като социалистите, които подкрепят президента, се договориха с проевропейския блок "Сега" да действат срещу Демократичната партия на олигарха Владимир Плахотнюк, която контролираше предишния парламент и правителството, предаде ТАСС.

Вчера усилията на парламентарните партии за намиране на изход от политическата криза бяха приветствани от посолствата на САЩ, Русия и ЕС, които Додон информира за възможна дестабилизация на страната.

Посланиците на Русия, САЩ и ЕС пристигнаха в парламента, където бе избран председател и бе съставено правителство начело с Мая Сайду, лидера на влизащата в блока "Сега" Партия на действието и солидарността. Но Конституционният съд, контролиран по думите на президента, от Демократическата партия, обяви за незаконни решенията на парламента.

Затишие пред буря в Молдова

Новият вътрешен министър Адрей Нъстасе каза пред журналисти, че Демократическата партия докарва хора от провинцията за митинг срещу президента, парламента и правителството. В центъра на Кишинев се строи сцена и се раздават по 800-1000 леи (около 40-50 евро) на хора, за да участват в протестите, заяви министърът и добави, че лидерите на Демократическата партия имали намерение да използват в протестите "военнизирани структури".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 нервен

    6 28 Отговор
    Няма излизане от сянката на Москва и това си е

    Коментиран от #3

  • 3 Пешо

    31 3 Отговор

    До коментар #2 от "нервен":

    Изборите са спечелени от проруската социалистическа партия. Соросоидите организират поредните платени протести.
  • 4 Kcaniba

    23 4 Отговор
    Типичните, соросидните методички - платени протедтери, майдани, майдауни , предателство, мръсни пари, кръв!!
    Античовешки и подли
  • 5 Bubbles

    3 1 Отговор
    Все пак не забравяйте кой стои на десния тротоар.
  • 6 ORY

    9 0 Отговор
    Един и същ сценарий върви нещо като цветната революция в Украйна. И ако това се служа , жалко за хубавата страна и работливите и хора.