13 Юни, 2019 20:30 2 833 5

Молдова - като Венецуела

  • молдова-
  • приднестровие-
  • игор додон-
  • майя санду-
  • влад плахотнюк

Този път Русия зае единни позиции с ЕС и САЩ, за да освободи една малка страна

Молдова - като Венецуела - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В момента Молдова има двама президенти и две правителства. А международната общност е изненадващо единна - за първи път след анексията на Крим, Русия зае единна позиция с ЕС и САЩ. Какво да очакваме?

Русия отново е част от големите политически игри. За първи път след анексията на Крим и войната в източната част на Украйна, Москва зае единни позиции с ЕС и САЩ, за да освободи една малка страна - Република Молдова - от хватката на един твърде властен олигарх. Общият враг се казва Влад Плахотнюк - най-богатият човек в страната. Със своята т.нар. "Демократическа партия" той контролира политиката, икономиката и правосъдието.

Дълго време партията му симулираше провеждането на проевропейски курс и същевременно осъществяваше мръсни сделки с Москва. Това продължи до момента, в който ЕС спря субсидиите и обвърза следващите плащания с провеждането на реформи. Същевременно и Русия прозря двойната игра на олигарха, а Вашингтон очевидно разбра, че не е заложил на правилния кон.

Натиск от три страни: ЕС, САЩ, Русия

Няколко дни преди свалянето на Плахотнюк, високопоставени пратеници на Европейския съюз, Съединените щати и Русия пристигнаха в молдовската столица в опит да подтикнат два напълно противоположни политически лагера към сътрудничество. В крайна сметка проевропейският блок АКУМ ("Сега") и проруските социалисти около президента Игор Додон успяха в последния момент да се споразумеят за състава на коалиционно правителство, слагайки по този начин край на ерата Плахотнюк. А това, че олигархът, благодарение на контролирания от него Конституционен съд, отказа да признае новото правителство и дори президента, бивш негов съюзник, не е нищо повече от политическа козметика - демонстрация, с която цели да впечатли избирателите си и нищо повече.

Притиснат до стената във външнополитически план, обезвластеният молдовски големец с руски и с румънски паспорт направи опит да изиграе последния си коз: контролираното от него старо правителство, което все още си мисли, че е на власт, реши със светкавична бързина насред вътрешнополитическата криза да премести посолството на Република Молдова в Израел от Тел Авив в Ерусалим. С тази крачка Плахотнюк очевидно цели да впечатли Доналд Тръмп. Но тя е твърде прозрачна, за да бъде убедителна.

Ако молдовският експеримент се провали

В коя посока обаче ще се развият нещата? Сега над този въпрос би трябвало да размишляват най-вече новата министър-председателка Майя Санду и нейният вицепремиер Андрей Нъстасе, двамата водещи политици от проевропейския блок АКУМ. Дошли на власт по благоволението на Додон, те трябва да действат бързо и решително, за да не се превърнат в играчка в ръцете на проруските социалисти. Принудително създаденият нов съюз трябва да се задържи само дотогава, докато президентът спре да възпрепятства реализацията на отлаганите в продължение на десетилетия реформи. Едва тогава ще се види колко сериозно се отнасят социалистите към новата коалиция. При това положение Европейският съюз ще трябва да размрази спрените финансови помощи, за да може ситуацията на хората в Молдова да се подобри осезаемо.

А дали Москва гледа сериозно на сътрудничеството с ЕС и със САЩ? Тепърва ще разберем. Сега Молдова е нещо като тест - показателен и по отношение на по-сложни проекти. Но ако молдовският експеримент се провали, може да стане опасно. В такъв случай целият регион би могъл да заприлича на Венецуела.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Матей

    7 4 Отговор
    мОЛДАВИЯ Е ТВЪРДЕ БЛИЗО ДО Донбас и Крим и ще бъде оспорвана.Русия ще се стреми да я овладее за да забие клин в плътния фронт от натовски сателити,не е достатъчен Крим.Трябва и континентален плацдарм,като Кьонигсберг.А натовци ще се опитат да го предотвратят.
  • 2 Аноним

    7 0 Отговор
    Прав си колега точно така е Русия ще пази фронта
  • 3 Бай Шиле

    13 0 Отговор
    САЩ също имат интереси в Молдова.Като махнеш океана,то почти са си съседи.
  • 4 Къде е Венецуела

    3 0 Отговор
    Аз.не виждам никаква аналогия с Венецуела! Там да.не би да има двоен агент мултимилионер, озурпирал съдебната власт? Венецуела е по-скоро в обратния ред - от много хубава демокрация по американски, т.е. източване на ресурсите и народа, се обръщат към комунизъм, а т.нар. международна общност им налага санкции, конфискува финансови и маъериаални активи и т.н.
  • 5 дипломация

    5 2 Отговор
    Много обичаме да се месим в чужди работи. Все едно , че в нашата кочинка всичко е наред. Винаги се навираме между шамарите с изявленията на нашите неграмотни топ дипломати. И за съжаление всеки път сме от ебаната страна. Има страни със завиден стаж като например ФАЩ свалила 65 законно избрани правителства по света. И всеки път вика "дръжте терористите". Дипломацията не е за всеки пожарникар, физкултурник или някаква си там Калинка.