Last news in Fakti

7 Юли, 2019 19:50 7 521 19

Иран: Непоправимото още не се е случило

  • иран-
  • сащ-
  • ядрена сделка-
  • уран-
  • персийски залив-
  • мохамад джавад зариф

Техеран обяви, че мерките му за отказ от задължения по ядрената сделка са обратими

Иран: Непоправимото още не се е случило - 1
Снимка: Shutterstock

Всички мерки, предприети от Иран за отказ от негови задължения по международното споразумение за ядрената му програма, са обратими, ако европейските страни по сделката изпълнят своите ангажименти, обяви иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс.

Зариф обясни, че Техеран е задействал втори кръг предпазни мерки, предвидени в споразумението. "Запазваме си правото да продължим да (предприемаме законни мерки в съответствие с ядрената сделка), за да защитаваме нашите интереси пред лицето на американския икономически тероризъм. Всички тези мерки са обратими само (европейската тройка - Франция, Германия и Великобритания) изпълни своите задължения", написа иранският външен министър в Тwitter.

По-рано Иран обяви, че до няколко часа ще започне да обогатява уран до равнище над 3,67-те процента, разрешени му според ядрената сделка от 2015 г. Той освен това ще продължи да се отказва от още свои задължения по споразумението на всеки 60 дни.

Иран: Непоправимото още не се е случило
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Дадохме достатъчно време на дипломацията, но европейците не изпълниха своите ангажименти, подчерта иранският заместник-министър на външните работи Абас Арагчи. В същото време той даде да се разбере, че Техеран иска да спаси ядрената сделка, но призова другите страни по нея да изпълняват задълженията си.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гад

    11 47 Отговор
    Най-добре е да дойдат Израелците!

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тръмп

    11 30 Отговор
    Аятоласите упорито си го търсят и то в пълен обем!!!:):):)
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Centurion

    15 2 Отговор

    До коментар #5 от "ККК":

    Просто забрави ,че някой ще посмее да ползва подобни оръжия. Може да опитат да разрушат заводи и инсталации за обогатяване на уран с конвенционални средства,но с ядрени заряди не!
  • 7 Голям прос

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "ККК":

    Много филми гледаш
  • 8 Доко

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "ККК":

    Ха ха ха ние сме били близо ,ти география учил ли се ,ами къде са Русия Китай Индия та ако щеш и Израел ,кой ще позволи да му тровят земята !

    Коментиран от #15

  • 9 Не знам

    20 5 Отговор

    До коментар #5 от "ККК":

    Ти гледал ли си случайно на картата колко е територията на Иран и как точно си представяш унищожението им. И защо ако САЩ иска нещо и някой не им го изпълни е тъп.

    Коментиран от #16

  • 10 патриотъ

    20 5 Отговор
    Това да не е нашата празна тиква,та да се предаде и да им вдигне ръчички,омазани от далавери и кражби!Не съм им привърженик на персите,но те имат топки да си защитават интересите и правилно постъпват!А америкосите нищо не могат да им направят,само се дървят!
  • 11 АнтиКравария

    20 4 Отговор
    Значи имаме 2 страни по сделката: Запада и Иран. Запада едностранно се отказва от подписаните договори по сделката и никой не им търси сметка и на всичкото отгоре с цялата си наглост искат тези, които изпълняват условията по подписаните договори да продължават да са задължени да го правят. Трябва да си много зле с главата да си на страната на запада специално в този случай. Не съм фен на Иран и изобщо на мюслитата, но в случая Иран са си в пълното право да си карат работата, както те си знаят щом другите бягат от отговорност и лижат краката на краварите.
  • 12 пищовлия

    24 4 Отговор
    На САЩ не им трябва нищо друго освен нефта на Иран. Целият този театър е заради нефта. Да обаче, това не е Ирак, Либия или Сирия. Тук ще го ядат доста голям и немит. Иранците много добре разбират, че клекнат ли и ще им изтърбушат държавата. Въпросът е европейските държави да не го изграят за пореден път пуделите на САЩ. Крайно време е Европа да се вземе в ръце и да започне да води политика, която е в интерес на европейците, а не на американците. Гринговците почват войни, избиват сумати и народ, разрушават цели държави, а накрая европейците приемат бежанци и дават милиарди помощи за унищожените държави. Така не трябва да продължава!

    Коментиран от #13

  • 13 Хи хи

    3 11 Отговор

    До коментар #12 от "пищовлия":

    Ще ви скъсат путките Хамериканците Не се плюнчи предварително и не се вживявай на Ленин

    Коментиран от #18

  • 14 от кравар

    0 3 Отговор
    Tъпaци ,знаете ли въобще за какъв договор става въпрос ,подписан 2015 год.,че 'КОМЕНТИРАТЕ'???????????????????????Прочетете,аз няма да ви светвам,нали сте отворени и знете къде да го намерите.
  • 15 Роко

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "Доко":

    О Израел ако се наложи първи ще я метнат атомната бомба ( точно за укротяване на разбесняли се мюслита я направиха откакто я имат мюслитата си седнаха на задниците не е като преди когато през година две спретнаха война на аврейте)
  • 16 Роко

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Не знам":

    А ти гледал ли си я? Знаеш ли къде живее по -голямата част от населението на Иран?
  • 17 Гледач

    0 0 Отговор
    Е накрая Иран ще си направя АТОМНИ бомби. И ТОГАВА САЩ на какво ще разчита незнам?Те сега са силни Иранците а тогава?
  • 18 КГБ-то

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хи хи":

    😂😂 знаем,знаем...най ясно се вижда га американски гейвойник види руски самолет...
    Хи хи хи 😂🤣😂😂
  • 19 Бай Благой

    0 0 Отговор
    Поредната нагло-саксонска провокация и лицемерие.
    Какво се вижда на пръв поглед?!
    Наглосаксонския "западен свят" се оттегля от сделката, НО иранците трябва да продължат да я спазват?!?
    Е това вече е безпрецедентна НАГЛОСТ от страна на "запада"!!