Last news in Fakti

2 Август, 2019 12:58 7 854 39

Беглецът Груевски: За София нацията ни е с промити мозъци

  • никола груевски-
  • северна македония-
  • българия-
  • вмро-дпмне-
  • пиринска македония

Бившият македонски премиер все пак не отрича, че двете страни са имали редица позитивни събития в двустранните отношения

Беглецът Груевски: За София нацията ни е с промити мозъци - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Посещението на българския премиер Бойко Борисов, втората годишнина от подписването на Договора за добросъседство между Скопие и София, както и годишнината от Илинденско-Преображенското въстание върнаха общото бъдеще на България и Северна Македония, както и спора около Гоце Делчев, сред главните теми в медиите.

Своят принос по темата от Будапеща даде и бившият македонски премиер Никола Груевски във Facebook, предава скопското издание „365“

Груевски подчертава, че двете страни са имали редица позитивни събития в двустранните отношения, но той посочва един конкретен и ключов въпрос, който преминава през цялата обща история и създава неразбирателствата и проблемите.

"Ако този въпрос не съществуваше, между нас сигурно днес не би имало проблеми в отношенията и доверието и близостта щяха да бъдат на далеч по-високо ниво. Този въпрос е отказът да признаят нашата УНИКАЛНОСТ. Близост, но все пак уникалност, като македонци, но не само от 2 август 1944 година, а и преди това.

И вследствие на това, постоянното проблематизиране на македонците „македонизмът“, както те го наричат.

Силна нужда и постоянство, много дейности често и много неприятни от тяхна страна. Отричането на УНИКАЛНОСТТА КАТО НАЦИЯ ПРЕДИ 1944 г. доведе до отричане на македонския език“, пише Груевски.

В защита на тезата, че уникалността на македонците е реалност, а не просто продукт на колективно промиване на мозъци на цяла нация от комунистическото правителство и югославския режим, както твърди София, Груевски споделя 30-минутен документален филм, заснет през 1990 г. през България.

Както обяснява той, „хилядите, събрали се на отбелязването на 75-ата годишнина от смъртта на Яне Сандански, които могат да се видят във филма, са родени и израснали на територията на България и вероятно никога не са стъпвали в Югославия, нито са имали контакт с югославските тайни служби и някаква масова пропаганда с оглед на затвореността и строгостта на комунистическия режим в България. Но все пак, подчертава Груевски, те се декларират като македонци и по националност и по етнос и ясно подчертават своята близост, но и различност от българската нация.

Беглецът Груевски: За София нацията ни е с промити мозъци

Груевски споменава и преброяването в България през 1946 година, когато, по неговите думи, е било позволено да се декларираш като македонец и когато само в Пиринска Македония са регистрирани 180 хиляди македонци“.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ториното

    15 1 Отговор
    Чисти!
  • 2 Фактите говорят

    64 1 Отговор
    Българска Македония!

    Коментиран от #6

  • 3 Никола Груевски и Бойко Борисов

    26 12 Отговор
    Добре,че са простите хора да бачкат за нас ,и да си живеем добре.работете пчелички ние да сме добре ,а вие хляб и сол яжте 😘😘😘😘😘😘😘😘
  • 4 Всички са Македонци

    64 9 Отговор
    Сръбската скара е македонска ..... Васил Левски също е македонец ...... Ботев е македонец ... и всички велики хора на света са македонци дори Доналд Тръмп и Айнщайн

    Коментиран от #30

  • 5 И нас ни промиват

    50 11 Отговор
    За 30 години демократите освен да омажат още повече ла*ната на комунистите, друго не направиха. Онзи дебел комунист, Александър Йорданов, колко мандата изкара като посланни там, близо до родината да си идва честичко и да се угоява свинята мръсна, а нищо не направи за двустранните ни отношения.
  • 6 Фактите говорят:

    34 9 Отговор

    До коментар #2 от "Фактите говорят":

    Докато народа е прост Груевски и дядо Бойко няма да работят и ще живеят царски
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 бай Кольо

    20 2 Отговор
    Е па точно така си е!
    Айде опровергай го де македонско л.йно.
  • 9 Мале

    31 3 Отговор
    Човечеството е тръгнало от Македония.
  • 10 Никола Груевски и Бойко Борисов

    11 1 Отговор
    Патриоти сме ,но даваме вашата душа и трошим народна пара 😀😀😀😀😀😀
  • 11 А това какво е?

    6 1 Отговор
    И това ако не са хора с промити мозъци: https://www.trt.net.tr/bulgarian/riegionalni/2014/12/22/praznik-na-turtsitie-v-makiedoniia-155556
  • 12 Пламен

    9 19 Отговор
    За страната, софиянци са с промити мозъци и живеят в паралелна реалност. Продължавайте софиянци, продължавайте. Ще имате шанса да останете и се издържате сам-сами. Скоро

    Коментиран от #29

  • 13 стоян георгиев

    20 6 Отговор
    не само са с промити мозъци,а много са направо със сварени такива.нормален македонец е бяла лястовица подобно на нормален путиноид.има хипотеза че съществуват ,но никои не ги е виждал!
  • 14 Българин

    45 3 Отговор
    Преброяването през 1946 година, когато са преброени 180 000 македонци е проведено от червените безродници от БКП, за които волята на Москва е Била над всичко. по заровед от Русия те още през 1934 година приеха, че съществува македонска нация и език и действаха по руската програма за разделянето на България и българите на три нации-македонска, тракийска и добруджанска. Няма по-голями национални предатели от комунистите-русофили?
  • 15 Кой68

    38 5 Отговор
    Тракия е област в която живеят хора които се наричат тракийци и това не ги прави държава.В област Македония живеещите хора как да се наричат-ескимоси ли според Груевски?Сърбите наистина им промихаваха мозъците...Пак казвам:Огромна грешка бе признаването на Македония като държава от правителството на И.Костов със вън.министър Ф.Димитров.Коминтерна измисли тази "държава".

    Коментиран от #18, #32

  • 16 ехоо

    25 4 Отговор
    Тия влязат л ЕС ще си поискат Пиринска македония. Най-добре е да кажем че цяла България е македонска територия, и че България никога не е съществивала. Тук е билп само македония и нищо друго още от времето на Филип Македонски. А кухите им глави знаят ли зашо се нарича Филип Македонски и Александър Македонски. Земята още в древна Елада са я наричали Македония. Като Мизия, Тракия... Що е маке все е "куха глава"! Хубави хора, ама с кухи лейки за глави!

    Коментиран от #27

  • 17 Ние бяхме първата държава,

    13 1 Отговор
    Която признава Македония. Желю Желев.
  • 18 Знам знам🙄

    19 2 Отговор

    До коментар #15 от "Кой68":

    Глей сега такава беше ситуацията тогава. Те все пак са наши братя. Видя филип тогава възможност малко от малко да помогне и го направи. Ние сме така когато сме нужни скачаме на помощ без да мислим за благодарности. Пак казвам тогава това беше най верният политически ход. Беше ясен сигнал към сърбите. Не пипайте македония защото нато ще ви маа по мутрите а България ще ви маа у гръб.
  • 19 1231

    8 0 Отговор
    Смърт за тоя!
  • 20 Циганин

    3 11 Отговор
    Прочетох само заглавието... Е прав е човека.

    Коментиран от #33

  • 21 ехоо

    14 0 Отговор
    Ами чокундур такъв, то такава нация никога не е имало. Такива гладни за власт и пари като тебе я създадоха. Цялата история на България македонските предатели написаха че е македонска. И езика е македонски... На лука и чесана, боб и фасул ли му викате?
  • 22 Един

    6 2 Отговор
    Не нацията е виновна бе Груйо! Вий политиците сте основната пречка - щото ако работите стават без вас - отивате да копате картофи с бат' Бойко!
  • 23 Крали Марко

    17 0 Отговор
    Груевски продължава да се занимава с събо пропаганда, ясно е и кой му плаща и го защитава, да се върне в Македония и да застане пред съда, филма е такава нескопосна пропаганда - че там хората говорят на чист българси какъв македонски какви македонисти....
  • 24 гост

    9 2 Отговор
    То такава нация не е имало, но руския президен една година заяви, че славянската писменост е македонска, еврпопейските художници нарисуваха България като турска тоалетна, а американците се опитват да ни пробутат парадни самолети за колосални пари, карат ни да увеличим парите си за отбрана(НАТО), смятайки ни за глупаци и затваряйки границите си за нас(получаването на дори туристическа виза за САЩ е много тудно за нас). Та Македония, очевидно е по-призната и по-уважавана от нас на световната сцена. И така ще бъде, докато не спрем да се поддаваме на пропаганди и не кажем на света ясно с кой сме, какво правим за нас и за сътрудничеството ни.
  • 25 Иво

    1 4 Отговор
    Истината е че хората са найвни глупави и ги маниплират непрекъснато.
    Не разбирам защо им е на българите свобода щом ходят да гласуват. Ако можеше нещо да се промени, изборите щяха да са забранени с закон. Покорни и зависими роби до гроб...
  • 26 МИЛЕ ПОПЙОРДАНОВ

    7 1 Отговор
    ШО Е МАКЕ СЕ Е ГОВНА.......
  • 27 Тотю

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "ехоо":

    Като влязат в ЕС и след това в шенгенското пространство, като махнем границите и нещата ще си дойдат по местата.

    Коментиран от #35

  • 28 Иван

    14 0 Отговор
    Наистина не мога да си обясня какво сбъркано има в Македония. В 21 век да живееш в някакви митове и заблуди...Разбирам да са Северна Корея, изолирани, пък те. Наскоро прочетох тамошен политик, който казва щом Гоце Делчев бил българин, защо никой не се казвал Гоце в България...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Orthodox

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Всички са Македонци":

    Да не говорим пък за веригата Македоналдс...
  • 31 гост

    8 2 Отговор
    Този е много далече от истината.Декларирали са се като Македонци защото БКП ги е определила за такива.Всеки ,който живее в Пиринска Македония без значение каква религия или етнос има е записан като етнически македонец за да се угоди на Сталин и Тито.Така се създава и македонски етнос и т.н.Неможа да разбере ,че освен България всеки друг им е враг.
  • 32 До Кой68

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "Кой68":

    ...Огромна грешка бе признаването на Македония като държава от правителството на И.Костов със вън.министър Ф.Димитров... В голяма грешка си относно фактологията, но за теб е важно да напишеш нещо срещу Ванката.
  • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Циганин":

    А, не мой така! Приятелят на тов. Ленин, другарят Соломон Голдщайн е писал и се борил много против българския империализъм, който иска да пороби Македония...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 хаха

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Тотю":

    КОГААААААА?
  • 36 Груьо

    8 0 Отговор
    Разбира се, че са сос промити мозоци. А промиването им започва доста преди 1944г.И верно е, уникалност има в случая, по мащаби и резултат, самото промиване е уникално явление в историята. Уникално е, как преди така демонизираната Екзархия от македонистите, населението там се е декларирало като българско, кога там е било още турско, началото на 18 век, и как в средата на 20 век, вече е претърпяло македонистичнатата метаморфоза.
  • 37 Георги Илиев Митев

    1 0 Отговор
    ВИСШИСТ ЗАПОЧНАЛ ДА ГОВОРИ,ЗА ДА
    УГОВОРИ НЯКАКВА ИГРА ЗНАЧИ Е В БЕДА.
    УЧЕН ДА ТЕ ЗАЩИТИ ОТ "СЕЛСКИТЕ ЧЕРТИ"
    И "ГРАДСКИТЕ МЕЧТИ" ЗНАЧИ,ЧЕ ГРЕШИ,
    ЗАЩОТО НАЙ-ГОЛЯМАТА БЕДА Е
    ПЛАНЕТНАТА МЕЧТА.
  • 38 Docenta

    2 0 Отговор
    Преброяването през 1946 г.е като референдума в Крим.Пълна фалшификация
  • 39 Боби

    4 0 Отговор
    македонизамът е измислен от Коминтерна .Значи в кръщелните свидетелства на дедите Ви пише ,че са Българи ,а вие да си говорите за уникалността на македонската "нация".Фактите говорят ,че до 1944г сте Българи ....
Новини по държави: