Last news in Fakti

6 Август, 2019 10:17 1 642 3

Предсрочни избори в Северна Македония?

  • вмро-дпмне-
  • зоран заев-
  • северна македония-
  • християн мицкоски

Има място за договор за предсрочен вот, ако това е необходимо за държавата, смятат опозиционери в Скопие

Предсрочни избори в Северна Македония? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Трите основни партии в Северна Македония - Социалдемократическият съюз (СДСМ), Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) и ВМРО-ДПМНЕ са пред договор за предсрочни парламентарни избори, които да се състоят през юни догодина, съобщават македонските информационни сайтове.

Представители на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ преговарят за реформа на Изборния кодекс, за нов изборен модел и за предсрочни парламентарни избори. ВМРО-ДПМНЕ настоява за мажоритарен модел, ДСИ е съгласен с термина юни, но е против изборен модел в един избирателен район. От СДСМ казват, че има място за договор за предсрочни парламентарни избори, ако това е необходимо за държавата, съобщава сайтът Фактор.

Наум Стоилковски от ВМРО-ДПМНЕ изрази задоволство, че управляващите са започнали да мислят за избори преди редовните, които трябва да се състоят през декември 2020 г. Костадин Костадинов от СДСМ на свой ред изрази съжаление за отказа на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски за лидерска среща, на която да се обсъдят всички тези въпроси.

Препоръките на ОССЕ/ОДИХР са да се отиде към намаляване на броя на избирателните райони или да се отиде на избори с един избирателен район. След президентските избори представители на ОДИХР направиха редица забележки за Изборния кодекс. Те предлагат промени в частта за финансиране на изборната кампания, в съставянето на избирателния списък и в процедурата на обжалване.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 383

    1 0 Отговор
    Е сега к'во ще се прекръстват на Източна Албания ли?
  • 2 Знам знам🙄

    1 0 Отговор
    Ахааа. Сигурно тия най после са се усетили че най добре ще е да се работи за федерация с България. Автоматично влизат и у НАТО и у ЕС. Ама са ослепели от злобица некои хора. Спокойно братя ше си имате същата независимост и айде ще се съгласим да напишем пе македонския етнос е изиграл важна и велика роля в БЪЛГАРСКАТА история.
  • 3 Трпе

    0 0 Отговор
    Заев си заминава при Ципрас и отиде Северна на кино!!!
Новини по държави: