Last news in Fakti

29 Януари, 2020 16:00 1 598 4

ЕС издаде насоки за 5G

  • ес-
  • ек-
  • 5g-
  • huawei

Европейската комисия издаде своите насоки относно 5G и ролята, която "високорисковите" доставчици трябва да играят в мрежите. Това съобщи днес BBC.

Държавите-членки трябва да се споразумеят как най-добре да защитят сигурността на своите 5G мрежи до 30 април, заяви ЕК.


Припомняме, че Европа бе поставена под натиск да ограничи ролята на Huawei, след като САЩ изрази опасения, че оборудването на корпорацията може да се използва за шпиониране. Великобритания на свой ред реши, че китайската компания може да оперира в 5G мрежите на територията ѝ, но с определени рестрикции.


Huawei не е посочен в насоките на Европейската комисия, а решението за това какво оборудване да се използва е оставено на отделните държави.


Незадължителните препоръки на ЕК призовават държавите-членки да засилят изискванията за сигурност, да оценят риска от доставчиците и съответно да ограничат тези, които се считат за опасни, както и да разкрият критични и ключови активи като основната мрежа. Освен това от Европа препоръчват създаването на правна или регулаторна рамка за контрол на използването на външни доставчици, както и гаранция, че телекомуникационните оператори ще бъдат одитирани, за да предоставят подробни данни за снабдяването на 5G оборудване.


В прессъобщение на Европейската комисия се казва: "5G мрежите предлагат повече потенциални точки за проникване на хакери. Заплахите за киберсигурността нарастват и стават все по-сложни. Тъй като много критични услуги ще зависят от 5G, гарантирането на сигурността на мрежите е от огромно стратегическо значение за целия ЕС."


Маргрет Вестагер, изпълнителен вицепрезидент на ЕК, обясни, че иновативната технологията има големи плюсове, като например поддържането на персонализирани лекарства и мрежи за прецизно земеделие и енергетика, които могат да интегрират всички видове възобновяема енергия.


"Това ще доведе до положителна промяна, но само ако успеем да направим нашите мрежи сигурни. Само тогава цифровите промени ще бъдат от полза за всички граждани", добави Вестагер.


Huawei винаги е отричал, че компанията би помогнала на китайското правителство да атакува някой от своите клиенти. Основателят на корпорацията заяви, че по-скоро би затворил бизнеса си, отколкото да подпомага в шпионски дейности.


В ролята си на доставчик на 5G Huawei се конкурира с финландската Nokia и шведската Ericsson.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фърфуй

    13 2 Отговор
    А защо краварите или ЕС сами не изградят "5G мрежите" си ?
    Или май няма с какво ?
    Какво стана с високотехнологичния краварник и тия от ЕС ?

    Коментиран от #3

  • 2 Хаха

    8 0 Отговор
    Той краварника има технологии - IBM и Ericsson ги създадоха. Но много скъпи! Китаеца е ефтин и работи бързо! Това е проблема. А всички май се интересуват от по ефтиното. В България всичко е китайско 3G 4G.
    Това е причината!
  • 3 Rado

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "фърфуй":

    Искаме да бъде изградена безаналогова 5g от Русия.
  • 4 40г капитализъм

    0 0 Отговор
    Само високотехнологичен комунистически Китай може да ви изгради такава мрежа.Каквато ще правят в Англия.