Last news in Fakti

3 Април, 2020 11:35 6 127 30

"Нямам повече сълзи": българска медицинска сестра в Италия за коронавирус

  • италия-
  • българка-
  • медицинска сестра-
  • сълзи-
  • коронавирус-
  • руми маринова

Болните от коронавирус умират сами като кучета

"Нямам повече сълзи": българска медицинска сестра в Италия за коронавирус - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Седя на балкона и гледам военните камиони, които извозват труповете. Возят ги към крематориуми извън града, защото вече няма къде да ги държат и погребват. Тук се завръща само прахът им. Не пускам телевизора, защото дъщеря ми ще се побърка, ако постоянно гледа такива кадри. Чуваме линейките. Минават покрай нас на всеки половин час. Денем и нощем."

Така започва разказът на Руми Маринова. Българката е медицинска сестра в Бергамо, живее в Италия от 1994 година. Но в момента не ходи на работа - освободили са я, защото дъщеря ѝ страда от мускулна атрофия и коронавирусът би бил фатален за нея. Затворени са вкъщи вече трета седмица.

Според Руми, голямата грешка на италианците е, че не са взели необходимите мерки веднага. И че много хора първоначално не са обърнали никакво внимание на предупрежденията.

"И така пренесоха вируса в цяла Италия"

"Като им се казваше да не правят това или онова, те си мислеха, че е някакъв каприз. Затвориха училищата и университетите и студентите тръгнаха по заведения, на шопинг, по почивки на юг. И така пренесоха коронавируса в цяла Италия. Хвалеха се със снимки в социалните мрежи как са млади и вирусът не може да ги покоси. Но се оказа, че грешат", разказва Руми и добавя: "Шокираха ме кадри от камери на магазини, които показват как хора плюят по продуктите. Та това е престъпно! И ето ни сега - всички сме затворени вкъщи и си седим по балконите. Добре поне, че имаме балкони".

Руми ходи да пазарува само веднъж седмично. Винаги носи ръкавици и маска, въпреки че не е болна. И понеже на ходи на работа, помага на общината, откъдето я свързват по телефона с болни хора, които са самотни и имат нужда от съвет и утеха.

Когато я питаме за работата на лекарите и сестрите, които са на първа линия в борбата срещу коронавируса, Руми не може да сдържи сълзите си. Много от колегите ѝ, предимно млади хора със семейства, вече са заразени, а някои дори са в тежко състояние.

"Тези хора в момента жертват живота си. Нямат даже маски, принудени са да си ги изработват сами. Въпреки това продължават да ходят на работа. Без да мрънкат, без да се оплакват. Според мен, те са истински герои."

Руми предполага, че една от основните причини за високата смъртност в Италия се крие в следния спор: дали хората да бъдат веднага тествани - или да си стоят вкъщи, докато не се проявят всички симптоми. "Но ако се чака да се разгърне цялата картина на болестта, тогава надеждата човек да се спаси е много малка. А как може от вкъщи да разпознаеш дали е този вирус или друг? Без тест? Хората умират сами като кучета, близките им даже не могат да се сбогуват с тях", разказва Руми и добавя:

"Не ми останаха сълзи"

"Преди време в Италия бяха затворени стотици болници, в резултат от което хиляди лекари и сестри останаха без работа. Сега ги търсим, но тях ги няма. Това се случи главно заради грешна политика, заради корупция - и за да могат да забогатеят едни хора, които нищо не разбират от здравеопазване. Преди дни Гражданската отбрана в Бергамо превърна едни огромни халета в реанимация за 400 човека. Те взеха нещата в свои ръце, защото правителството отново се бавеше. В същото време хората се редят в колите си на огромни опашки пред болниците, където обаче нямат възможност да ги приемат".

Руми следи, разбира се, и ситуацията в България. "Сестра ми живее в София и наскоро ми разказа как хора ходят на църква, разхождат се по "Витоша" и из парковете, въпреки забраните. На всички тях искам да кажа, че това е напълно неприемливо - ако продължат така, ще загинат много хора. А никой не бива да загива по този начин - изолиран и в самота. Не ми останаха сълзи."

Автор: Николета Атанасова


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не ми дреме

    4 27 Отговор
    😀😀😀😀😀😀

    Коментиран от #15

  • 2 Ххх

    6 31 Отговор
    Но Моска не вярва на сълзи ! Затова ви изпрати помощ...... и руски военни разузнавачи.

    Коментиран от #4, #6, #14, #20

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Прав си

    8 9 Отговор

    До коментар #2 от "Ххх":

    но и Камаз-ите са от полза защото товарят повече от Ивеко.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 дядоЯго

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Ххх":

    Наивничиш.Изпрати за анализ средствата с които разполага и шпионите за презавербоване....
  • 7 ААА

    12 20 Отговор
    Ами предходните години като умираха същият брой хора на ден кой извозваше труповете? Статистиката е категорична среднодневно Италия умират същият брой хора както предните години. Добре има вирус, сигурно води до отключване или усложнения на болести при някой хора но преиграването от типа военни камиони извозват трупове защото нямало къде да се погребват е страшно дразнещо.

    Коментиран от #11, #21

  • 8 Баро Вкаров

    11 21 Отговор
    Аман бе!След трогателния разказ на Руми,дайте да прочетем лексиконите и на други бугарски кифли!
  • 9 Ръмпези

    8 18 Отговор
    МЕДИЦИНСКА СЕСТРА СИ А РАЗСЪЖДАВАШ КАТО МАЛКО ДЕТЕ. НИТО ПРИЧИНАТА ЗА ЖЕРТВИТЕ В ИТАЛИЯ СА ТАКИВА КАКВИТО ТИ МИСЛИШ, НИТО, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ЗАГИНАТ МНОГО ХОРА...ИМУННАТА СИСТЕМА, СЕСТРА Е ФАКТОРА ЗА ЖЕРТВИТЕ...БЕЗ НИКАКВО ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ ПАК ЩЕ ИМАМЕ НАЙ-МАЛКО ЖЕРТВИ..ДАЖЕ ВЕЧЕ МИСЛЯ, ЧЕ СЕГА ЩЕ ДАДЕМ ПОВЕЧЕ ЖЕРТВИ....ДАНО НЕ СЪМ ПРАВ...

    Коментиран от #18

  • 10 Бат Бойко

    13 5 Отговор
    Моите сестри от щастие се мятат от прозореца на Партийния дом.
  • 11 Баро Вкаров

    10 7 Отговор

    До коментар #7 от "ААА":

    Е преди умираха от Свински грип,и не беше интересно.Както например в епохата на ГЕРБ е по-престижно да се самозапалиш, а не да се бесиш или тровиш!
  • 12 Загрижен

    19 8 Отговор
    Мила Руми, в булгаристан не е по-добре. Седи си там, поне имаш надежда за бъдещето. Тук, ако не се вдигнем на бунт, ще измрем от глад по домовете си. А това с камионите верно е зверски дразнещо. Като са затворени погребалните агенции, кой да извозва починалите?
  • 13 чернобил онлайн

    9 7 Отговор
    Руми , Руми ,Руми и дойче веле ....
  • 14 Ххх

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ххх":

    Я дурак
  • 15 куку руку ку

    15 9 Отговор

    До коментар #1 от "Не ми дреме":

    Oще, още, още... пропагандата да работи на пълни обороти! И докато хората са в ступор от един обикновен грип, но яко раздухван от медиите, дребният и среден бизнес ще фалират. Каквото остане ще бъде изкупено от корпорациите и... добре дошли в новията световен ред, в Оруеловата свръхдържава, където ще има само корпорации и роби.
    Да започват игрите на глада!

    Коментиран от #25

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ЪРП

    25 1 Отговор
    ........"хиляди лeкaри и cecтри ocтaнaхa бeз рaбoтa. Ceгa ги търcим, нo тях ги нямa. Тoвa ce cлучи глaвнo зaрaди грeшнa пoлитикa, зaрaди кoрупция - и зa дa мoгaт дa зaбoгaтeят eдни хoрa, кoитo нищo нe рaзбирaт oт здрaвeoпaзвaнe...."
    ЗВУЧИ ЛИ ВИ ПОЗНАТО.........ПОЗДРАВИ НА ФИНАНСИСТЧЕТО - "ЗДРАВЕН" МИНИСТЪР!!!!!!
  • 18 Пфууу

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "Ръмпези":

    Е немали един ден да пропущиш бе? Не се спре ей! Няма и една новина без твой коментар
  • 19 СМЯХ.

    13 2 Отговор
    Статия от Дойче Веле, писана от Руми, публикувана от Николета...... И така като и аз съм от 20 години в Италия, да кажа и моета. От 2010 в Италия всички правителства са плод да Брюкселски комбинации но не и на избори. Последния министър председател е бил Силвио Берлускони, чиито министър на икономиката е искал да приложи немския финансов модел. Резултата, Меркел се свързва с Обама и иска информация от ЦРУ, след като му проследяват над 48 000 телефонни разговора с помоща и на италианска преса му скалъпиха компромати да го ликвидират. Поставиха Марио Монти виден представител на Билдерберг, резултата над 200 предприемачи се самоубиха. Данъци върху всичко, държавата ти взема около 70 % за да пълни ЕЦБ от там Меркел да се прави на велика, Германия да си взема колкото си иска а за останалите никакви инвестиции. И това Дойче Веле защо не каже че през 1956 тъпите шваби са имали 25 милиарда долара външен дълг. Тогава са ги спасили Гърция и Италия сега се мъчат с всички възможни методи да им изпият и последната капка кръв
  • 20 куку руку ку

    18 7 Отговор

    До коментар #2 от "Ххх":

    Едно нещо съм научил с годините. Когато човек работи в дадена сфера, свързана с емоции, в крайна сметка претръпва към този вид емоции.
    Както работещите в обредните домове не умеят да се радват с радостта на младоженците, както погребалните агенти не изпитват мъка с опечалените, така и медицинските работници с времето изгубват чувството за болка към болните.
    Така че ревливи истории за доктор, който се чудел кого да сложи на апаратурата за обдишване и кого не, или пък тази мед. сестра, която най-вероятно е журналистическа измислица, стават само за стари лелки.
  • 21 Къде пише

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "ААА":

    Дай статистика, линк! Аз не съм виждал претъпкани болници. Дай линк да видим.
  • 22 Непукист

    10 6 Отговор
    Доста миловидна историйка а къде трябваше да плачем?????😂😂😂😂
  • 23 Townboy

    6 4 Отговор
    Аз на Дойче Зеле не вярвам!
  • 24 пуснах сълза

    7 4 Отговор
    Много драма,много нещо.Повече хора загинаха от сезонния грип до момента,ама тука тая нямала повече сълзи.
  • 25 куку руку ку

    6 4 Отговор

    До коментар #15 от "куку руку ку":

    За тези, които цъкат минусчета...
    Мaлкo cтaтиcтикa... Зa пeриoдa 2007-2017 г. oт грип ca ce рaзбoлeли 916 270 бългaри и oт тях ca пoчинaли 16 777. Или cрeднo зa гoдинa бoлнитe ca oкoлo 90 000, a пoчинaлитe 1670. Някoй дa e блoкирaл живoтът в държaвaтa? Дoри ce гoвoри, чe бoлничнитe врeдят нa икoнoмикaтa. A ceгa зa първитe някoлкo бoлни и взривихa икoнoмикaтa нa cтрaнaтa.

    Изтoчникът ми e прилoжeниe 19rh006pr.pdf към НAЦИOНAЛНA ПРOГРAМA ЗA ПOДOБРЯВAНE НA ВAКCИНOПРOФИЛAКТИКAТA НA CEЗOННИЯ ГРИП 2019-2022 г.

    И запомнете, България не е Италия. И никой няма да помогне на убитата ни икономика. Да не стане така, че после да ревем: "Защо не умряхме от вируса?"
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 rashan

    3 0 Отговор
    токущо по руските новини цитираха немски медии,че краварите са конфискували маски и други предпазни средства за германските полицаи,внос от Китай.Та така се оправят натовците по между си,на играта прееби другарче ха ха ха ха.
  • 30 Гост

    1 0 Отговор
    Е що се чудим. На краварите мотото е "Нищо лично, просто бизнес" От времената на дивия запад та до ден днешен.