Last news in Fakti

14 Април, 2020 09:34 10 295 56

Във Великобритания спешно търсят сезонни работници

  • сезонни работници-
  • великобритания-
  • работници-
  • коронавирус-
  • беритба-
  • ферми-
  • стефани маурел

Великобритания е изправена пред опасността да загуби цялата си реколта

Във Великобритания спешно търсят сезонни работници - 1
Снимка: Shutterstock

В Обединеното кралство беше премината психологическата граница от 10 хил. смъртни случая от COVID-19, а броят на диагностицираните надмина 84 хил. Заради пандемията COVID-19 Великобритания е изправена пред опасността да загуби цялата си реколта поради липсата на сезонни работници.

По думите на Стефани Маурел, изпълнителен директор на „Конкордия“, всяка година фермата наема 90 хил. сезонни позиции, от които по-малко от 1% са британци. „Това, че нямаме достъп до работници от Източна Европа, е огромен проблем за фермите. Хубавото на България е, че откакто пандемията започна, има полети почти всеки ден", сподели той пред Би Ти Ви.

Колко са важни сезонните работници за английските ферми?

Много хора не знаят, че всяка година 40% от работниците във селското стопанство са били тук и миналото лято. Те вече са обучени, опитни берачи, които са много продуктивни. Това да имаме достъп до български работници, например, означава, че фермите могат да бъдат много ефикасни. Каквито и други националности и местни работници да имаме, те правят работата да върви плавно и плодовете, и зеленчуците да стигат до супермаркетите бързо и на достъпна цена.

Какво трябва да се предприеме, за да може фермите да преминат през този тежък период според Вас?

Беритбата в Англия започва в средата на май. Тогава са необходими голям брой работници – говоря за 15 хил. – 20 хил. човека да започнат работа в този месец. Това е времето, в което узряват ягодите, малините, боровинките, марулята също. Ние трябва да знаем какво ще бъде разрешено от правителствата – ще бъде ли безопасно за един самолет да излети от София и да кацне в Лондон?

Ще трябва ли сезонните работници да бъдат поставени под карантина след пристигането им в Англия?

Всяка ферма в Англия има изготвен „коронавирус план“. „Конкордия“ ще изисква от всички работници да бъдат в изолация 2 седмици, преди да пътуват. Когато пристигнат във фермата, ще им бъде премерена температурата, след това те ще бъдат изолирани в тяхната каравана или друг вид подвижно жилище. Всяка сутрин те ще трябва да обявяват дали са имали някакви симптоми на коронавирус през нощта. Доколкото е възможно фермите са преорганизирали начина на беритба също, така че да има 2 метра дистанция между хората. Във фабриките по пакетиране също ще има установена дистанция или ще бъдат поставени прегради между работниците, за да ги защитават.

Какво смятате, че ще се случи, ако не намерите достатъчно работници на време?

Наистина, няма план „Б“ за фермите, които нямат берачи! Без работници целият сектор ще рухне ферма по ферма, защото продукцията просто няма да има как да стигне от полето до супермаркетите.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дедо

    79 3 Отговор
    Имат един скаран с гребена на Даунинг стрийт 10!Да хваща мотиката!
  • 3 Чичо

    92 0 Отговор
    Аре стига бе, имате си и индийци, и пакита, и брикети, и над 100 хиляди орки...пардон, мигранти! Спрете им социалните и ги пратете на полето, какъв ви е проблемът?

    Коментиран от #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 незнайко

    69 0 Отговор
    В този момен света разбира що за държава е АНГЛИЯ. КОЛОНИАЛИСТИ които ги марзи да работят !!! Ако заплащането в БЪЛГАРИЯ няма голяма разлика с това в Англия те ще умрат от глад, защото никой няма да отиде да работи там !!!

    Коментиран от #15, #30

  • 6 Хари и Меган да копат

    60 1 Отговор
    Майната им на англезите колонисти, само допреди 2 месеца викаха "долу Европа", "махайте де от англия" и "визи за европейците"! Ако толкова някой иска да ходи да работи такава работа и в държави от ЕС сегс много се търсят работници!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ани

    46 0 Отговор
    ЕХ ,НАЙ НАКРАЯ СЕ СЕТИХА ,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ ВСЕ ПАК СМЕ ЦЕНЕН НАРОД.КАТО НЯМА КОЙ ДА ИМ БЕРЕ ПРОДУКЦИЯТА НИЕ ЛИ ДА МИСЛИМ ЗА ТОВА?
  • 10 боцмана

    51 3 Отговор

    До коментар #3 от "Чичо":

    Да ама Индиеца или Пакито докато се наведат и той охлюва , се шмугва в храстите. Или докато скъса ягодата тя вече е развалена.

    Коментиран от #20

  • 11 Някой

    35 1 Отговор
    Да викат неволята! Друго решение няма!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 да стоят гладни като не им се работи

    49 0 Отговор
    Да пращат техните ученици и студенти да работят на полето бе . Значи да се напиват на "Слънчака" могат , ада работят не могат ! Също и армията им да ходи да помага. Стига са живяли на гърба на данъкоплатеца.
  • 15 Някой

    49 1 Отговор

    До коментар #5 от "незнайко":

    Мдаа и в този момент се разбира, защо ни държат изкуствено бедни, щот няма кой да им бачка!
  • 16 Ще дойде време

    41 1 Отговор
    Не е само Британия. И дойчовци,и франсета,че даже и жабарите са се отучили от полски труд,а това е признак за изродени хедонистични общества,защото появата на първите човешки цивилизации по всички континенти винаги е свързана със земеделието. Щом са се отучили от земеделие,то те нефелни са станали. Пандемията няма да свърши това лято и ще дойде време всяка държава да си стиска зърното,плодовете и зеленчуците,а с книжните пари ще си бършем гъза.

    Коментиран от #19

  • 17 Реее

    3 27 Отговор
    Глупости.Те вече се организира имат 50хил доброволци които ще работят за £350 на седмица.
    Чужденците ще почакат за следваща година.

    Коментиран от #23

  • 18 Hess

    40 0 Отговор
    Да се спасяват!Аз съм за забрана на бг.работници,на този етап да работят в чужбина въобще!!!А то инъче какъв сценарий ни очаква-ще се върнат отново след 2-3 месеца,ако е позатихнал вируса,пак ще го докарат,и пак нови ограничения,брифинги,карантини...НЕ КАТЕГОРИЧНО НЕ!!!
  • 19 Hess

    13 6 Отговор

    До коментар #16 от "Ще дойде време":

    Ми брат,то това в известна степен важи и за нас-да си виждал българи в градската чистота?!?

    Коментиран от #31

  • 20 Гошо

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "боцмана":

    Като си припомнят някои методи от времената на империята и диви зайци с голи ръце ще хващат ,ама това си е проблем на англичаните
  • 21 Мотика

    23 0 Отговор
    Държавата трябва да препоръча на не се посещава Великобритания заради вируса . Както се препоръчва в ЕС.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Мотика

    17 0 Отговор

    До коментар #17 от "Реее":

    Само за първата седмица :)) Като разберат какво ги чака :))
  • 24 Хи хи

    31 2 Отговор
    Да дадат по една мотика на гласувалите за брекзит, да им дойде акъла
  • 25 Трудовакъ

    26 0 Отговор
    От "Конкордия" да наемат само местни - имат си достатъчно прошляци, хаховци и льольовци, правещи се на безработни. Друга категория, която трябва да бъде уловена за работа са проникналите нелегално псевдобежанци. Отделно са различни индийци, пакистанци и подобни.
    Дотук би трябвало да им стигнат...
  • 26 Кой68

    28 0 Отговор
    След като има безработица в Англия-на полето да бачкат.Мързелив и арогантно-лицемерен народ....На полето има работа за джентълмените....

    Коментиран от #29

  • 27 INTRUDER

    15 0 Отговор
    ИДВАМЕ ДА БЕРЕМ ЯГОДКИ И АСПЕРЖИ...100 паунда НА ЧАС ЩЕ ДАВАТЕ ЛИ НА ХАСАНЧО И АЙШЕТО?ЕДИН ЧАРТЪР "СТОЛИПИНОВО"-"ХИЙТРОУ" И "ЗЕЛЕН" КОРИДОР ДА ПРАВИТЕ НА НЕГО...СЪРСЕТО МИ Е "ЛУКОМОТИФ", ЩЕ ПОКАНЯ ВСИЧКОТО "ЛУКОМОТИФ"-ПЛОВДИВ И ША БЕРЕМ ЯГОДКИ...
  • 28 Юлиан

    18 1 Отговор
    Едни ни натякват, че били спасители, други освободители, трети че сме земеделци, четвърти че без тях не можем, пети че не можем да добиваме природните суровини, шести че сме нямали въоръжение, седми че трябвало да сме трупали дългове, осми че сме бедни, девети че сме прости... Абе в България, има ли един журналист, а не медия, който да каже веднъж от 1989г до сега - Истината за нас. Или поне, да си замълчат? Като не ни харесвате, хайде майната ви на всички чужденци, правещи се на Българи и обратно в тоалетните, които дойдохте и превърнахте България.
  • 29 Hess

    22 0 Отговор

    До коментар #26 от "Кой68":

    Сблъсквал съм се със професията безработен във Европа въобще!Потомствено безработни хора,трето поколение-бабата цял живот безработна,майката също,децата и,в активна възраст и те...Идеята държавата да помага е добра,но това насърчаване на цели поколения към лентяйство,не го намирам за нормално!
  • 30 осведомен

    23 0 Отговор

    До коментар #5 от "незнайко":

    Що само Англия ами Испания Холандия Германия не чакат ли на бг робите показаха ли ви ясно закакво сте им
  • 31 Къш от трапезата

    15 0 Отговор

    До коментар #19 от "Hess":

    Прав си,но се надявам,че все още сме в началото на тоя грешен път и да имаме шанс да се корегираме - поне тия ,които могат да си го позволят да се махнат от клоаките наречени мегаполиси. Небостъргачите в сититата на мегаполисите ми приличат на кошери и мравуняци - като дойде болест мравките и пчелите измират до крак. Вирусът ми прилича на донякъде универсален изравнител - засега трепИ предимно старци, а след време ще изтрепИ и паразитите на които ръцете им са в гъза. Тая пандемия няма да приключи това лято и след 1-2 неуспишни земеделски сезони се питам един куп надстроечни професии що ще чинят? Тия дето могат да произвеждат мамбо в един момент ще се усетят и ще кажат - аре къш от трапезата ми.....нефелници.

    Коментиран от #35

  • 32 Ще си работим БГ продукцията, ако

    23 0 Отговор
    Искат да ядат да купят от нас. НЕ трябва да ходим да произвеждаме продукцията им, да ядат и продават на нас СКЪПО, а ние да не произвеждаме. Сега ние трябва да произвеждаме НАШО, ако искат да купят, като не искат глад и няма да ядат. Никакво робуване на ЗАПАДА по-вече, те ще купуват от нас.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Да се забрани ВНОСА на

    15 0 Отговор
    ЗЕМЕДЕЛСКА и ЖИВОТНОВЪДНА продукция. Да се възстанови ЗЕМЕДЕЛИЕТО и ЖИВОТНОВЪДСТВОТО В БГ в НАЙ-КРАТКИ СРОКОВЕ. ДА ЯДЕМ САМО БЪЛГАРСКО. ДА СЕ ОТВОРЯТ ПАЗАРИТЕ НИ НА ИЗТОК, СЕВЕР И ЮГ, ЗАПАДА АКО ИСКА ДА КУПУВА.
  • 35 Hess

    8 0 Отговор

    До коментар #31 от "Къш от трапезата":

    "къш от трапезата ми"...и това би било най-нормалното нещо,което би се случило,аз също мисля,че предстои...
  • 36 Великобритания

    21 0 Отговор
    Значи да хвърли българи и румънци да се заразяват и да мрът, а английските чевета да си стоят вкъщи и да чакат помощите да им се превеждат всеки петък в банковите сметки.Маината ви.
  • 37 Всички търговски вериги, НЕ ДА БЪДАТ

    12 0 Отговор
    ПОМОЛВАНИ да зареждат БГ продукция, А ДА БЪДАТ ЗАДЪЛЖЕНИ, като ОТКАЗВАТ, ДА БЪДАТ ПРЕКРАТЕНИ ДОГОВОРИТЕ ИМ в БГ и да се изнасят от БГ и без това от ЛИДЛ, КАУФЛАНД, КАРФУР, ПЕНИ и други нищо не влиза в хазната, те изнасят печалбите си...
  • 38 Госあ

    6 2 Отговор
    Ако тиквун сега не налее в земеделието и храните и фармацията, бг'то тотално отива на кино. Защото ЕС няма да го направи. Уж десни, а ощетяват работещите и то в риск лекари,земеделци фармацевти и логистика, за да наливат у тия дето си почиват.у бизнесО, кой бизнес, не ми е ясно обаче.

    Коментиран от #40

  • 39 Хронично болния евразиец Б.Николов

    3 0 Отговор
    Аз предпочитам да отида на гурбет в Коми . В СиФтивкар садят огромни борове в задните ни дворове .
  • 40 Hess

    10 0 Отговор

    До коментар #38 от "Госあ":

    ГЕРБ не са десни,единствената управляваща партия,това е партията на Орбан-затова именно е и трън в петата на целия ЕС!Останалите партии са десни само на хартия,но дефакто са юдейски неоглобалистки послушници,чакайки какво ще им подхвърли господаря-да видяхте реакция от Германия,като им отмъкнаха маските...как посрещнаха Б.Б.и Каракачанов в САЩ....как се държи Тръмп с Макрон...???
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 гено

    3 0 Отговор
    хора не се връзвайте на измамите на конкордия.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Скумричат

    5 0 Отговор
    В Гърция в континенталната част и по островите има висящи като сополи неизвестно колко десетки хиляди църти и мургави ентусиастни заселници за Джърмания,Французойция и Ингелизия. Да ги товарят на аеропланете и направо на полето. Защо ми скумричат за източноевропейци?
  • 52 Бай Манчо

    11 0 Отговор
    Правителството ни наистина е сбирщина от иди...оти - вместо да подкрепят селскпото ни стопанство и да изнасяме плодове и зеленчуци на пиратите от острова то затваря зеленчуковите борси , пазари и се гордее , че намалява безработицата пращайки работници там където епидемията ги мори като мухи отделно така е раздробило собственоста на земята ,че е почти невъзможно да се произвежда в промишленни количества каквото и да е било . Селското ни стопанство ни е спасявало от всяка национална катастрофа предизвикана от некадърните ни политици и сега ще е така но ще го разберат по най-трудният начин . Работниците които отиват сега ще ни донесат отново вируса и пак ще сме в криза . Некадърно и продажно правителство защитаващо чужди интереси .
  • 53 ......

    0 0 Отговор
    По добре някъде в европейския съюз !
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Лейзи

    0 0 Отговор
    Нека, хак да им е да фалират ,съдбата си знае работата! Да видят що е то глад ,не да се гаврят с Българите! Те ни имат за 3 ръка хора,но се моля никой да не отиде да ги видим те колко струват!
  • 56 Маци Паци

    0 0 Отговор
    Братята инглези им съчувствам. Ама да фащат мотиките и да копат, щото промоцията свърши. Кой евал-евал.