Last news in Fakti

14 Април, 2020 14:52 2 253 7

COVID-19 не е пречка за поста по време на Рамазан

  • рамазан-
  • пости-
  • мюсюлмани-
  • мека

Масовите молитви през месеца обаче няма да се състоят, ако епидемията от коронавирус в Турция продължи

COVID-19 не е пречка за поста по време на Рамазан - 1
Снимка: Shutterstock

Постът през свещения за мюсюлманите месец Рамазан не създава опасност за разпространението на коронавируса и няма как да бъде отложен, съобщи Дирекцията по религиозните въпроси на Турция /Диянет/, предаде Анадолската агенция.

Диянет посочва, че спазването на дневния пост е религиозно задължение на всеки вярващ, като изтъква, че не е възможно масово отлагане на този обичай.

"Според данни от експерти в областта спазването на пост от здрави индивиди не създава специален риск от гледна точка на разпространението на болестта", се посочва в съобщението на дирекцията.

Масови молитви през месеца Рамазан обаче няма да се състоят, ако епидемията от коронавирус продължи, обяви Диянет преди няколко дни. Джамиите в Турция остават отворени за индивидуални посещения през деня, но не и за групови молитви. Това положение най-вероятно ще продължи и през Рамазана, когато вярващите изпълняват в джамиите молитвата теравих намаз. Тази година свешеният месец ще продължи от вечерта на 23 април до 23 май по светския календар.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пийте много вода

    10 2 Отговор
    Ама то постът е лечение. Ако си болен от Грип и ядеш на корем, ще си пътник много скоро. Те тия постове са ги измислили древните с лечебна цел, не щото са били професоре като днешните мерзавци.
  • 2 арменският поп

    5 4 Отговор
    Жена в джамия, а стига бе, вече не ярвам на никакви новини.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 ФАКТ

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "арменският поп":

    Може да има жени в джамиите.Моя позната(християнка) попита дали може да остане по време на молитвата в джамия в Истанбул, и нямаше проблем.Някакво момче,най-вероятно нещо като уредник и каза, че може да остане, но да не пречи.Докато старите се молели, децата тичали наволя, и си играели!!! Никога не съм влизал в джамия, и наистина нямам представа как е!!!!!
  • 4 може може

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "арменският поп":

    и свиня може..........
  • 5 Истина

    5 2 Отговор
    Факти ; хубав фалшификат е снимката но в ислямският свят жените се молят в отделно място от мъжете .
  • 6 Хасан

    0 5 Отговор
    Аз имам две качета със сланина. Дорде не ги свърша никакъв пост.
  • 7 Смайл

    0 2 Отговор
    Може да се молиш,ама акъла да е в галошите да не останеш бос,че зер ги крадват