27 Април, 2020 20:35 2 020 2

Министърът на здравеопазването на Тайван с призив за включване в СЗО

  • тайван-
  • сзо-
  • covid-19-
  • пандемия-
  • оон-
  • тестване-
  • превенция-
  • лечение

С оглед на събитията от края на миналата година, свързани с пандемията, причинена от COVID-19, и последиците в международен план, за пореден път предизвикаха реакции от страна на Република Китай, която благодарение на натиска от страна на Пекин бе изключена от Световната здравна оргaнизация. Министърът на здравеопазването на страната отправи своеобразен призив за осъзнаване на фундаменталните ценности, сред които на първо място е здравето, преосмисляне на действията в тези трудни за човечеството времена и обединяване на усилията за справяне със ситуацията.

Чен Ши-чунг заяви, че заплахата от инфекциозни заболявания, надвиснала над здравеопазването, икономиката, търговията и туризма в световен мащаб, не е намаляла. Пандемиите могат лесно и бързо да се разпространяват в целия свят поради улеснения международен транспорт. Сред най-ярките примери в това отношение са Испанският грип от 1918 г., Тежкият остър респираторен синдром (SARS), избухнал през 2003 г., и Грип А щам H1N1 от 2009 г. Същевременно се развиха и редица епидемии, които обхванаха определени региони – Респираторният синдром в Близкия изток (MERS) през 2012 г., Ебола в Западна Африка през 2014 г. и вирусът Зика в Централна и Южна Америка през 2016 г. Днес нова форма на пневмония, която за пръв път се появи в Ухан, Китай, в края на 2019 г., предизвика глобална пандемия. По данни на Световната здравна организация към 8 април 2020 г. общо 135 милиона души са заболели от COVID-19, а смъртните случаи наброяват близо 80 000. Засегнати са 211 страни и територии и Тайван е една от тях.

От 2003 г. насам, когато Тайван бе силно засегнат от SARS, страната е в състояние на постоянна готовност за евентуална заплаха от възникване на инфекциозно заболяване. В резултат на това, когато на 31 декември 2019 г. за пръв път бе потвърдена информацията относно нова епидемия, Тайван още същия ден започна масова карантина за всички пътници от директните полети от Ухан. На 2 януари 2020 г. бе събран екип за реагиране и на 20 януари бе задействан Центърът за управление на епидемиите като правителствена единица от ниво 3, надграждан до ниво 2 и после до ниво 1, съответно на 23 януари и 27 февруари, който да спомогне за справянето с епидемията. Към 9 април в страната са тествани общо 42 315 души, от които 380 са дали положителен резултат, а починалите наброяват 5 човека. Общо 80 човека са излекувани и са били изписани от болниците след даване на отрицателни проби. Тази статистика говори, че усилията на Тайван дават отлични резултати.

В отговор на заплахата от COVID-19 Тайван предприе редица мерки, сред които въвеждане на „бордова“ карантина, скрийнинг за треска, здравни декларации и 14-дневна домашна карантина. Освен това бе изградена и електронна система, която позволява на пътниците с местен мобилен номер да попълват данни, свързани с тяхното здравословно състояние, а след това като текстово съобщение получават и гореспоменатата здравна декларация. Събраната информация дава възможност на правителствените агенции да осигуряват необходимите грижи и медицинска помощ. В същото време историята на пътуванията на лицата вече се съхранява на тяхната националната здравноосигурителна карта, за да предупреждава лекарите за възможни случаи и да спомага за предотвратяване предаването на заболяването. За хората, подложени на домашна карантина или изолация, правителството работи съвместно с телекомуникационни компании, за да позволи GPS проследяване на местоположението им. Нарушителите на карантината подлежат на глоби и санкции, съгласно съответните закони и разпоредби.

Тайван също така разшири капацитета на лабораторното тестване, като повторно бяха изследвани хора от по-рисковите групи, чиито първоначални проби са били отрицателни. В това число повторно са тествани и пациенти със симптоми на тежък грип и инфекции на горните дихателни пътища. Същевременно общо 50 регионални болници и медицински центрове и 167 градски клиники са предназначени за тестване на потенциални пациенти, като в тях са изградени специални изолирани отделения за лекуване на заразените. Освен това от 24 януари бе забранен и износът на хирургически маски, като едновременно с това се разшири тяхното производство и се оптимизира дистрибуцията им. На 12 март бе изградена система за онлайн поръчки на маски, които да бъдат доставяни в близките магазини за удобство на клиентите. Тези мерки допринесоха за постигане на ефективно разпределение на ограничени ресурси и посрещане на нуждите на здравеопазването, превенцията на епидемиите, подпомагане на домакинствата и промишлеността.

В подобни ситуации, засягащи глобалната общност, са необходими общи усилия за справяне с предизвикателствата, пред които е изправено общественото здраве. Макар Тайван да не е член на СЗО, той трябва да бъде включен в борбата срещу подобни заплахи. Страната, в ролята си на отговорен член на международната общност, действа съвестно и е спазила изискванията на Международните здравни регулации 2005 (IHR 2005), а именно да уведоми СЗО за потвърдените случаи на COVID-19. В допълнение на това Тайван поддържа връзка с други страни, сред които Япония, Корея, Сингапур, Малайзия, Филипините, САЩ, Канада, Италия, Франция, Швейцария, Германия, Обединеното кралство, Белгия и Холандия, а също и с Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, с които обменя информация за потвърдените случаи, историята на пътуванията и контактите на заболелите и мерките за граничен контрол. Страната е качила информация и за генетичната последователност на COVID-19 на GISAID. Тайван работи с международни партньори, за да гарантира, че глобалното здраве не е нарушено от липса на комуникация и прозрачност.

Ако наистина мисията на СЗО е да осигури най-високия здравен стандарт за всяко човешко същество, тогава организацията се нуждае от Тайван, точно както и Тайван се нужда от нея. Тайван отдавна е изключен от СЗО по политически причини. Това е жалко, защото не позволява на страната да споделя своя опит в областта на здравеопазването, националното здравно осигуряване, способността за бързо тестване, изследванията и производството на ваксини и медикаменти за лечение на COVID-19. Остава надеждата, че след като пандемията отшуми, СЗО ще осъзнае, че инфекциозните заболявания не знаят граници и че никоя държава не бива да бъде изключвана, а нейният принос за глобалната здравна сигурност – пренебрегван.

Страната призовава СЗО и свързаните с нея държави да признаят дългогодишния принос на Тайван в областта на общественото здраве и превенцията на болестите и да го включат в своите срещи и дейност. Той ще продължава да работи с останалия свят, за да гарантира, че всички се ползват от основното човешко право на здраве, както е предвидено в Конституцията на СЗО. В изпълнение на Целите за устойчиво развитие на ООН 2030 никой не бива да бъде изоставен.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много важна

    6 0 Отговор
    новина за всички българи!
  • 2 Мориз на жена ,

    1 0 Отговор
    Опа, На пари, са усетили и там . Бил Гейтс дали ще му стигнат, за да купи и тях. Щото после ще стриже