Last news in Fakti

27 Май, 2020 21:30 2 866 12

Швеция защити мекия подход към Covid-19

  • швеция-
  • ковид-19-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • ан линде

Скандинавската страна сега отчита едно от най-високите нива на смъртни случаи в света

Швеция защити мекия подход към Covid-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителството на Швеция защити своя подход във връзка с пандемията от коронавируса, въпреки че скандинавската страна сега отчита едно от най-високите нива на смъртни случаи в света, предаде АП, цитирана от БТА.

„Предаването на вируса се забавя, лечението на пациенти с Ковид-19 в интензивните отделения значително намалява, а възходящата крива на смъртните случаи е заравнена“, каза външният министър Ан Линде пред чуждестранни кореспонденти на брифинг в Стокхолм. „Няма пълно затваряне на Швеция, но много части от шведското общество са затворени“, заяви тя.

Швеция има 4125 смъртни случая на заразени с коронавируса, което е около 40 починали на 100 000 души.

Над 76 000 човека са освободени от работа от началото на разпространението на болестта, а безработицата, която сега е 7,9 процента, се очаква да нарасне.

Швеция възприе сравнително мек подход в борбата с коронавируса. Големите събирания на хора бяха забранени, но ресторантите и училищата за по-малките деца останаха отворени. Правителството призовава за социално дистанциране и шведите до голяма степен се съобразяват с това.

Противниците на правителствената стратегия обаче получиха подкрепа от влиятелна фигура тази седмица, след като бившият държавен епидемиолог Аника Линде изрази съмнение в подхода, възприет от шведските здравни власти. Тя каза, че една ранна карантина е можела да спаси животи.

„Най-вероятно все пак щяхме да сме малко по-зле (от други северни страни), но по-добре, отколкото сме сега, и може би щяхме да сме спечелили време, за да подготвим стратегията за защита на възрастните хора“, заяви тя в телефонно интервю за АП.

Линде, която беше епидемиолог на Швеция между 2005 и 2013 г., оглавяваше действията на властите за справяне със свинския грип и ТОРС. Тя каза, че се е почувствала провокирана от коментара на водещ служител на здравната агенция, заявил, че шведската стратегия е най-добрата в света, независимо от броя на смъртните случаи. „Почувствах, че това не може да продължава“, каза Линде. „Подобно отричане може да ни попречи да действаме разумно“, заяви тя.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истина е

    25 4 Отговор
    Живи да ги ожалиш горките ,а ние цъфтим и вързваме с шайката !
  • 2 Пържолник

    7 3 Отговор
    С всеки талон за моментните лотарийни игри на СПОРТ ТОТО
    подпомагаш развитието на спорта в България
    и имаш възможността да спечелиш невероятни печалби ВЕДНАГА!
    Кога пръдне гущерица.
  • 3 ФЕН

    11 13 Отговор
    Трябваше и у нас да стане като в Швеция, та кликата на Чорапчето, Нинова и Божков да мирясат.... А, и оня Ман....чев!

    Коментиран от #4

  • 4 фхфхфхг

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "ФЕН":

    То не е късно да стане , нали сега Бойко щял да пуска на Мангъра ?
  • 5 Рошко

    18 4 Отговор
    Кой ги е броил сзо или дойче зеле
  • 6 Бари

    18 8 Отговор
    Незнам колко са умрели от кобитУ в Швеция , ни смъртността там е 0.38% глава от населението , без карантина . А в България с карантина , 0,60% . Тва от начало на годината до сега .

    Коментиран от #11

  • 7 ваня

    4 1 Отговор
    швеция нищо не направи! пълни простотии!!! в бг няма никакви журналисти! пишат някакви парвенюта, които не знаят западни езици! в швеция е пълна безотговорност със частната им медицина!!!! там медицината е частна, но пациентите не плащат, а плаща вътр. нац. продукт! значи държавата, от данъците, платени отнарода! Значи държавна медицина!
  • 8 Werrt

    13 1 Отговор
    В Швеция с пожелания и призиви, карантината беше по успешна, в сравнение с нашата. Ако Мутафчийски не ни беше плашил, нищо нямаше да се спазва- справка- вижте сега. Средната възраст на нашите починали е 65 год, в Швеция е над 80; Ако имахме много старчески домове или хора над 80- щеше да е същото. Просто изкарахме късмет- никой не може да обясни защо в Англия умират в Гер не, в Бразилия умират в Аржентина- не, в Индонезия - да , в Малайзия не.
  • 9 Таня

    1 0 Отговор
    за корона вируса гледай богатства(милионери,
    милиардери) властимащите депутати,министри,министърпред-
    седатели,президенти.Кои от тях са >60г.Кои засяга най-много Корона 20-1!?????
  • 10 big

    8 4 Отговор
    Това е една от много малкото държави проявили здрав разум и не се подчинили на паниката обхванала света! За съжаление в икономическо отношение поради тази "глупост" и те пострадаха: износ, внос на материали и изделия.
  • 11 Крали Марко

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Бари":

    Не разбрах какво е общото между вируса и застаряващото ни население(съчетано с ниска раждаемост). Шведите специално си вкараха "бежанци" на килограм, та си оправиха малко статистиките, може би това имаш предвид?
  • 12 стоян георгиев

    0 4 Отговор
    шведите тотално се провалиха.нека не забравяме че те като манталитет са единаци и не са социални като южните народи,което ги предпазва ,но въпреки това 4000 умрели е сериозна цифра,на фона 400 в норвегия да речем.това ще се отрази на икономиката там сериозно.стреса от смъртта води до сериозни икономически проблеми.много по-сериозни от тези в съседните страни които се справиха добре с епидемията.