Last news in Fakti

10 Юни, 2020 16:30 1 371 13

ЕК ще се бори с дезинформацията в настоящата кризисна ситуация

  • дезинформация-
  • информация-
  • мерки-
  • мария габриел-
  • ес-
  • ек-
  • коронавирус-
  • пандемия

В настоящата кризисна ситуация дезинформацията е още по-опасно явление

ЕК ще се бори с дезинформацията в настоящата кризисна ситуация - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия излезе с пакет от нови мерки срещу разпространение на дезинформацията онлайн, в контекста на борбата срещу COVID-19. „Здравето е сред трите области, които най-често са обект на разпространение на дезинформация. Тя влияе върху емоциите и страховете на хората. В настоящата кризисна ситуация с коронавируса, дезинформацията е още по-опасно явление“, коментира българският еврокомисар Мария Габриел.

Новото съобщение на Комисията „Справяне с дезинформацията, свързана с COVID-19 – установяване на фактите“ надгражда Плана за действие срещу дезинформацията от декември 2018 г., изготвен по инициатива на комисар Габриел. Кодексът за добри практики и ролята на доверените проверители на информацията продължават да бъдат водещи инициативи, предадоха от пресцентъра на ЕК.

„Приветствам предложенията за следващи стъпки в борбата с дезинформацията по отношение на отговорността на платформите, ролята на доверените проверители на информацията и учените. Създаването на Европейска обсерватория за цифрови медии е добър сигнал за бъдещо сътрудничество между тях“, заяви българският еврокомисар.

Новост е представянето от платформите на месечни доклади, съдържащи по-подробни данни за действията им за популяризиране на авторитетно съдържание и за ограничаване на дезинформацията и свързаните с нея реклами. Те следва също така да засилят сътрудничеството си с проверителите на факти и изследователите, както и да бъдат по-прозрачни по отношение на прилагането на политиките си за информиране на потребителите.

„Онлайн платформите имат своята отговорност в борбата с дезинформацията. Независимо, че по време на пандемията предприеха положителни стъпки, повече действия са необходими. Само с усилията на всички -  платформите, независимите проверители на факти, изследователите, медиите, гражданското общество, можем да се справим с това предизвикателство“, отбеляза Мария Габриел.

Българският еврокомисар подчерта, че предоставянето на възможност на гражданите да анализират критично информацията онлайн е от ключово значение за борбата с дезинформацията. В тази връзка други важни мерки са насърчаване на медийната и информационната грамотност на гражданите и ролята на образованието. Специално внимание е обърнато на младите хора. Важно е те да разпознават дезинформацията и имат достъп до качествени източници на информация, включително на собствения им език.

„Радвам се, че ключов елемент е медийната грамотност и повишаване на информираността на гражданите. Критичното мислене е в основата на информирания избор, на който имаме право като граждани. Предвиждам допълнителни действия за медийна грамотност в Плана за действие за цифрово образование. Програмите „Еразъм+“, „Европейския корпус за солидарност“ и „Хоризонт 2020“ предоставят възможности за финансиране на проекти свързани с борбата с дезинформацията. Възможностите за финансиране ще продължат и през следващия програмен период“, коментира Мария Габриел. Тя открои проектите HEROS и SOMA, които се фокусират върху дезинформацията. Предложеният днес пакет от действия е част от дългосрочна стратегия на Европейската комисия за борба с дезинформацията.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ZZorro

    8 0 Отговор
    Ще се бори с тези които лансират само обективната истина,а не пропагандните медии които са над 90%.
  • 2 Гей Билтс

    3 0 Отговор
    Ще се борят ми, за какво получават тия заплати, ама вие да си знаете, че ще си останете дезинформирани, докато почнете да забелвате очите след шота.
  • 3 Юсуффф

    8 0 Отговор
    С една дума ще ви плащаме доволно ако пишете по наша поръчка.
  • 4 ооо дааа

    5 0 Отговор
    ПОРЕДНАТА ПРОСТОТИЯ....ЩЕЛИ ДА СЕ СПРАВЯТ С ДЕЗИНФОРМАЦИЯТА....КОЛКО ДОСЕГА СЕ СПРАВИХА С "ИНФОРМАЦИЯТА"...СМЕШНО Е ЧАК ВКЛЮЧИТЕЛНО И ГЛУПАВИТЕ ИЗКАЗВАНИЯ НА МАРИЙЧЕТО
  • 5 критериите

    5 0 Отговор
    Критичният анализатор според ЕС - троцкиска феминистка на средна възраст, необвързана, от еврейски произход, собственик на едра порода мъжко куче.
  • 6 Последния Софиянец

    7 0 Отговор
    От тия чиновници в Брюксел направо ми се повръща.

    Коментиран от #11

  • 7 Диверсант

    8 0 Отговор
    Единствения начин за борба с дезинформацията е да оставите хората да вършат работата и спрете да плащате за поръчкови статии
  • 8 ншия

    2 0 Отговор
    марчето и тя изплува -бая зор имаше покрай кризата-много хора посочваха фактите такива каквито са -а това за напред не бива да се случва според началниците и -така че включват машината за заглушаване на по високи обороти
  • 9 Румяна Костова

    2 0 Отговор
    На тази Габриел много и порасна работата, цифровизира Европа, организира културен туризъм, а сега пък се бори срещу дезинформацията относно короновируса. Преписва предишни статии на своя птичи и префърцунен език, нямаш нищо общо с човешкия български Един вид, докато си клатя краката в Брюксел и взимам астрономическа заплата, вие да видите колко съм умна
  • 10 Алиса

    1 1 Отговор
    Забраната за аутопсии на починали от короновируса е също дезинформация. Защото не знаем колко точно хиляди са си отишли от този свят, тъй като времето им е изтекло поради други съпътстващи и нелечими болести. Много удобно за плашещата статистика да ги пишат починали от короновирус Марче, ще се бориш ли с този вид дезинформация? Ако - да, склонна съм да ти изръкопляскам и донякъде да си променя мнението за тебе. А дотогава те възприемам като една, която само си чеше езика в медиите.

    Коментиран от #12

  • 11 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Медийна след медийна платформи онлайн и на живо, измислени граждански общества и ключови елементи. Да, на обикновения човек, на който джоба е изтънял вследствие на параноята за короновируса му се повръща от тази високопарна, брюкселска помия на богаташка, която няма понятие за живота на обикновените хора.
  • 12 ееее

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Алиса":

    Трябва ли да ти се обяснява като на дете, забрана на аутопсии няма, а е ограничена според оборудването или искаш патолога след процедурата са си пише завещание. Били умрели от "розова пъпка", след като е заразен, ако ще тухла да му е паднала влиза в списъкът. Що за ограничен ум, също като оня дето облиза вратата на джамията - на 30г и си отиде след седмица невярващ:) в ковид.
  • 13 КАКВО Е ТОВА

    0 0 Отговор
    докога празни приказки ЗА 60 ХИЛЯДИ ЕВРО ЗАПЛАТА ОТ ГАБРИЕЛ