12 Юни, 2020 20:00 2 379 0

Президентът призова политиците: Седнете и се разберете!

  • зоран заев-
  • стево пендаровски-
  • северна македония-
  • вмро-дпмне-
  • християн мицкоски

Стево Пендаровски обяви, че няма да има удължаване на извънредното положение в Северна Македония, което изтича на 13 юни в полунощ

Президентът призова политиците: Седнете и се разберете! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски обяви, че няма да има удължаване на извънредното положение, което изтича на 13 юни в полунощ, защото страната ще влезе в дълбока криза. Новината идва на фона на данни за нови 164-ма заболели.

Нерешен обаче остава въпросът кога ще се проведат предсрочните избори.

Четири пъти Стево Пендаровски удължава извънредно положение в Северна Македония от средата на март. Решението го взема той, а не парламентът, както е по конституция, защото от началото на пандемията Северна Македония е без Народно събрание и само с преходно правителство.

Въпреки че броят на заразените с Covid-19 е най-висок от страните на Балканите, Пендаровски реши, че няма нужда от ново удължаване, тъй като ограничителните мерки ще бъдат регулирани със закон.

Макар президентът да твърди, че отмяната на извънредното положение няма връзка с предсрочните избори, той призова лидерите на двете най-големи партии Зоран Заев и Християн Мицкоски да седнат в късния следобед днес и да се разберат за вота и да поставят националните над партийните интереси.

„В противен случай само ще отворим вратата за още по-голяма вътрешна криза, която не само ще постави под въпрос нашата европейска перспектива, но и нещо по-важно – ще подкопае усилията ни да се справим с пандемията, за което ни трябва ясен държавен консенсус и стабилни институции“, каза президентът в обръщение към нацията.

Изявленията от двете партии обаче показват, че консенсусът е далеч.

Зоран Заев застана зад идеята, че избори може да има и в тази ситуация, тъй като голям брой заразени може да има и след три месеца.

„В целия този период няма да има нито парламент, нито политическо правителство които да носят отговорност за тежки решения, икономически или здравни - тук е големият риск, заради който е необходимо решение.

От ВМРО -ДПМНЕ призоваха Стево Пендаровски да защити гражданите и поискаха удължаване на извънредното положение.

Генералният секретар Игор Янушев:

„Зоран Заев, вместо да търси решение за спасение здравето на гражданите, той казва „да се мре и да се заразява, избори ще има“ и позволява народът да страда. Убеден съм, че народът ще го запомни това, когато застане пред урната“.

 


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: