Last news in Fakti

19 Юни, 2020 22:59 1 453 3

Предизборната кампания в Северна Македония започва на 24 юни

  • северна македония-
  • зоран заев-
  • вмро-дпмне-
  • стево пендаровски

Партиите обещаха честни и демократични избори и обявиха, че ще се фокусират върху кампания, която ще бъде безопасна за здравето на гражданите

Предизборната кампания в Северна Македония започва на 24 юни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изборната кампания за парламентарните избори в Северна Македония, които ще се произведат на 15 юли, започва в сряда, 24 юни, съобщава в. "Слободен печат".

Партиите обещаха честни и демократични избори и обявиха, че ще се фокусират върху кампания, която ще бъде безопасна за здравето на гражданите. СДСМ излезе със становище, че няма да организира големи събития и митинги. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обяви напълно различна кампания от онези, които са били организирани досега. Позитивна, честна и демократична кампания обявиха и от Демократичния съюз за интеграция.

Скопските издания съобщават, че представители на 15 политически партии и предизборни коалиции вчера със своя подпис върху Кодекса за честни и демократични избори се задължиха, че ще спазват всички закони и правила при организирането и провеждането на предсрочните парламентарни избори на 15 юли, но допълнително и всички мерки, които ще бъдат предписани за защита от коронавируса.

На тези десети избори за депутати в парламента, пети по ред предсрочни, ще участват общо 1598 кандидати, които ще искат доверието на избирателите за 120 депутатски места, пише "Слободен печат". Няма независими депутатски листи, защото нито една не събра 1000 подписа от граждани за участие. Няма да се гласува и в диаспората, защото нямаше достатъчен брой желаещи.

Най-главната характеристика на предстоящия изборен сблъсък са извънредните условия поради епидемията от коронавирус, която министърът на здравеопазването Венко Филипче завчера оцени като "най-голямата здравна криза досега".

Председателят на Държавната изборна комисия Оливер Деркоски след подписването на Кодекса за честни и демократични избори изтъкна, че предстоящите избори в Северна Македония ще се произведат в изключително сложна ситуация, преди всичко поради пандемията от Covid-19. Деркоски обяви, че в следващите дни ще бъдат изготвени здравни протоколи, въз основа на които ДИК ще формулира напътствия за гласуване като подзаконови актове.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ СТУД ГОЛЯМ

    4 1 Отговор
    А В ЮЖНА БЪЛГАРИЯ ЕГАТИ И ЖЕГАТАА..ХА..ХААА
  • 2 ха ха

    4 1 Отговор
    Зоран Заев ще види ЗОР.
  • 3 Мим33

    2 0 Отговор
    Ще се проведат,но може да очакваме,както винаги на антибългарска основа.Накрая сигурно,така ще се окаже пак.Те само се възползват от нас,а иначе ни мразят..
Новини по държави: