Last news in Fakti

14 Юни, 2020 12:14 4 705 39

70-годишен пациент, лекуван от коронавирус, получи сметка за 1 милион долара

  • сиатъл-
  • сащ-
  • коронавирус-
  • сметка-
  • пациент-
  • възрастен пациент-
  • грижи-
  • болница-
  • майкъл флор

Фактурата описва подробно грижите, които са били полагани за лечението му

70-годишен пациент, лекуван от коронавирус, получи сметка за 1 милион долара - 1
Снимка: Shutterstock

70-годишен американец, заразен с коронавирус и хоспитализиран за два месеца в болница в Сиатъл,  получи фактура от 181 страници на обща стойност над милион долара. Историята разказва френският „Фигаро“, позовавайки се на публикация в „Сиатъл Таймс“.

Майкъл Флор бил приет на 4 март в Шведския медицински център "Исаква" в Сиатъл. Той остава там 62 дни и е толкова близо до смъртта, че сестрите му придържали телефона, за да се сбогува със съпругата си и двете им деца. Той обаче се възстановява и е изписан от болницата на 5 май под аплодисментите и възгласите на медицинския персонал, предаде БГНЕС.

Сърцето му, обаче, „почти спряло за втори път“, когато получил дълга сметка от 181 страници и обща сума от 1 222 501 долара, пише ежедневникът. Фактурата описва подробно грижите, които са били полагани за лечението му, и стойността им: 9 736 долара на ден за стаята в реанимация, близо 409 000 долара за превръщането ѝ в стерилна стая за 42 дни поради заразността от коронавируса, 82 000 долара за използване на респиратор за механична вентилация в продължение на 29 дни и 100 000 долара за грижата „последен шанс“, когато състоянието му с опасност за живота е ангажирало лекарите в продължение на два дни.

Майкъл Флор, който се възползва от Medicare - здравно осигуровка за възрастни хора, не трябва да изважда портфейла си, според „Сиатъл Таймс“. Гигантският план за помощ на американската икономика, приет от Конгреса, включва бюджет от 100 милиона долара за компенсиране на частните застраховки и болниците, лекуващи пациентите, жертви на COVID-19. 


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп 2020

    40 11 Отговор
    Тука сметките за ток са по-дълги
  • 2 goni

    41 4 Отговор
    На това му се вика дране на живо!:) Човека утре може да умре, ама няма да е от корона вирус!:) Ураа!:) Пък и като гледам не е много скъпо!:)
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 другарят

    58 6 Отговор
    А, нашите "десните" талибани си мислеха, че Америка е като в Холивуд-филмите?
  • 5 Бачо Киро

    42 4 Отговор
    Въобще не са натоварили здравната каса... Ама хич...
  • 6 Патето яки

    56 8 Отговор
    Това е "прекрасния" капитализъм. Какви са тези доктори по алчни от адвокати.

    Коментиран от #16, #21, #22

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дядо Иван

    37 3 Отговор
    Е затова някой психясват и вадат патлаците.
  • 9 Хаджиментов

    14 9 Отговор
    И да не ги плати нищо няма да стане...

    Коментиран от #10

  • 10 Boxer 3.0

    37 4 Отговор

    До коментар #9 от "Хаджиментов":

    В случай, че не си платиш сметката, оставаш на улицата!
    Болницата ще ти вземе всичко, с лихвите и таксите на ЧСИ!
    Това е американското здравеопазване...
    И ние сме тръгнали подир тях...

    Коментиран от #13, #14, #18

  • 11 препис

    25 5 Отговор
    "И ние сме тръгнали подир тях... " И тука е така. Навсякъде те гледат в ръцете и все пари искат.
  • 12 Миризлив пор

    7 6 Отговор
    Еййй тоз колко ли са му дали че да го пишат болен от коронавируса? Иначе освен плащането от застрахователните компании има и такса "самоучастие" която е процент от лечението. Има да плащат деца, внуци че и тяхните внуци.
  • 13 Хаджиментов

    8 6 Отговор

    До коментар #10 от "Boxer 3.0":

    Глупости!
    За всякакви други сметки може, но за медицински - не.
  • 14 Тиберий

    15 0 Отговор

    До коментар #10 от "Boxer 3.0":

    Демокрация Демокрация Демокрация
  • 15 Казал съм го

    5 0 Отговор
    Ощте през 68 Тръмп втори мандат . Сдед това Америка става малка7334
  • 16 Барчо

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Патето яки":

    В капиталистическата система има само една основна формула и тя гласи: Пари - стока - пари.прим. Стока е всичко и най-вече труда от който се печели най-много, защото нямаш никакво капиталовложение за самия труд. Раждането, отглеждането, образованието е за сметка на самия трудоносител. Има един документален филм "Недъзи", който е точно на тази тема. Ако и тук стане като в Америка, сметай че изцяло собствените жилища на населението ни ще отидат за не повече от 5 години в банките. При това населението ще продължава да дължи и задлъжнява. Капитала превърна лекарската професия не в хуманна, а средство за обогатяване. В това няма нищо лошо, разбира се, но не за сметка на здравето на пациентите. Специалистите ни все още не са се овълчили достатъчно, но и този момент чука на вратите ни. В момента лекарите се задоволяват с отлични проценти от продажбата на този или онзи медикамент дори на този който не се нуждае от него, "служебни" екскурзийки в чужбина, но когато държавата ги отпусне ще видим бел вълк по пладне.
  • 17 Къде да се живее

    13 0 Отговор
    Светът стана едно грозно място пълно с тъга и лоши хора. Думи като хуманност, милосърдие и уважение изчезнаха. Не вървим към добро

    Коментиран от #19

  • 18 Барчо

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Boxer 3.0":

    Повечето живеят под наем, защото не само не могат да си позволят собствено жилище, но и така са израснали и не виждат нищо нередно в това. Просто банката и остава някакъв минимум за преживяване, а всичко останало от заплатата го прибира. И така докато фърли топа и детето му не наследи задължението.

    Коментиран от #20

  • 19 Барчо

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Къде да се живее":

    Пиша ти плюс не защото си прав, но по принцип. Думите хуманност и т.н. не са изчезнали, а напротив. Те се употребяват все повече и повече за щяло и нещяло, но само като опаковка и нищо повече. Под сянката на точно тези думи се правят най-извратените извращения. Един пример за това: Системата ти открадва собствените ти дрехи през зимата и те остава както майка те е родила. После ти дава една носна кърпа да си покриеш половите органи и започва да крещи колко хуманно действие е извършила като ти е подарила тази кърпа. Така че повечето от посочените думи не са изчезнали, а просто са загубили истинското си значение.
  • 20 Хаджиментов

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Барчо":

    Там културата е друга - хората вървят след работата и може да се местят през няколко години не само в различни градове, но и в различни щати. Поради тази причина много американци избягват да купуват апартаменти и къщи - просто не е практично. Някои дори си продават апартаментите и къщите след като се пенсионират, взимат си RV и обикалят с приятели.
    Относно наследяването на задълженията - това е само ако приемеш наследството, т.е. има какво да вземеш. Ясно е, че банките не са те опоскали и нещичко е останало. Ако не приемеш наследството - банките пият една студена вода.
    Ако обявиш банкрут наистина ти оставят най-необходимото, но то включва и обзавеждане и кола и т.н.
    Накратко - никой не те кара да взимаш кредити. Но с пари наготово е кеф, нали. Лошото е, че в един момент ти се представя сметката. Както беше с България по време на соца и сега.

    Коментиран от #26

  • 21 перничанин

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Патето яки":

    При нас зъболекарите са същите. Всеки втори българин над 30г няма поне 5 зъба, а над 50 годишните имат най-много 10 техни в устите си. Това е от европейските цени на услугите и българските заплати.
  • 22 Хаджиментов

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Патето яки":

    За това си има здравни застраховки. И самите застрахователи следят да не ти се надписват процедури. Въпреки това се случва. Но има и здравни адвокати.
    Накратко, ако нямаш застраховка си загубен. Затова и Обама въведе Обамакеър.
    Но да ти кажа как работи един познат лекар в Америка.
    Има 5 свързани кабинета и 2 сестри. Едната е на рецепцията, върти обажданията, обработва плащанията, работи със застрахователите и поддържа документацията. Другата сестра приема пациентите извършва най-необходимите процедури, мери температура, кръвно взима информация за оплакванията, за лекарствата които употребяват, други заболявания и т.н., и чак тогава идва лекаря. Той вече прави прегледа и предписва каквото трябва. През това време сестрата му подготвя други пациенти. Така се въртят цял ден. В зъболекарските кабинети е подобно.
    Има малка разлика с нашите лекари, нали.
    Работят доста повече и взимат доста повече.
  • 23 1234578

    4 1 Отговор
    Да го бяха оставили да си умре. Сега е жив, ама просяк и бездомен.

    То в България е подобно, само дети ти кават предварително колко ще струва 10 000 или 20 000. А не след като са те излекували. Изписват те независимо дали си излекуван или не и си взимат парите. А понякога дори и по-лошо. лъжат хората, че са болни и им правят стрдечни и други операции без да има нужда.

    Затова хората в България просто вече избягват да ходят вече по болници и лекари.

    А скоро и няма да могат, като се пенсионират сегашните 70 годишни лекари и 75 годишнии медичински сестри, няма откъде да дойдат нови млади.
  • 24 гост

    1 1 Отговор
    После се жалвайте, че у нас надписвали сметки. Каква е тази цена за лекаско внимание по 50х.долара на ден, или пък такса от 10х.долара на ден за дезинфекция и оборидване? Хора, просто си правете медицински застраховки, за по 10лв месечно допълнително и имате застраховки и консултации за доста високи сметки, както и този човек е имал. Инак ако не е бил осигурен щеше да се наложи да обяви фалит, нещо, което у нас не става и си длъжник и след смъртта си дори, от ЕС само у нас го има това, детето ти да е длъжник след като умреш.

    Коментиран от #28

  • 25 Четете, бре, хора!

    2 1 Отговор
    Човека нищо няма да плати, всичко това се поема от здравната му застраховка. А тука тарикатите и патладжаните не си плащат здравните осигуровки, който са най-ниските в Европа и само реват.
  • 26 Барчо

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хаджиментов":

    Банките НИКОГА не пият студена вода. Те си вземат своето по един или друг начин, иначе отдавна банковата система да е изчезнала. А що се отнася до тази катунарска култура за която говориш, та е насадена точно по причината, че за да си купиш жилище се заробваш и дори като го купиш е много трудно да го задържиш. Само недей да разказваш колко е интересно когато си живял в един щат с една култура и създадени приятелства да речем две десетилетия колко се радваш когато работодателя ти каже, че трябва да се преместиш да речем на 5 000 км с домочадието и да започнеш всичко отново. Всеки щат си има своя различна култура и цялото това преместване е шок. Само на катуна не му пука къде ще бъде, важното е да има менци за калайдисване и вретената кой да купува и да може да се гепи това-онова. Държавата има цяла система от различни лостове с които да манипулира населението си да го убеждава, че черното е бяло и след това в обратното. В момента това става и тук у нас. Ограбиха изработеното от нашите родители под различни форми, а сега искат тези пари да ни ги дадат срещу огромна лихва. И пак ни убеждават как тук е най-евтино от целия ЕС, получаваме огромни заплати и въобще сме най, най, най.

    Коментиран от #31

  • 27 Барчо

    1 0 Отговор
    Ти чети. Този случай е изключение. Държавата е дала едни 100 милиона долара точно за такива случаи еднократно. Това не се случва с всеки, който има здравна застраховка. При положение че изплатят на 80 човека такава сметка, за 81вия ще трябва да си плати частта, която не покрива неговата здравна застраховка, а тя със сигурност ще е над 90%. И това въпреки че има същата здравна застраховка като този случай. Този случай е идеален пример как се източват фондове. И още нещо. Не ви ли се струва, че цените за такива услуги са изключително завишени??? 100 000 долара за два дни да ти обръщат малко повече внимание лекуващия лекар и сестрата, което между впрочем и е работата. Гоуем бакшиш, значши са си написали! С една дума гледай документалния филм на здравна тематика "Недъзи" и после коментирай с преизпълнена душа и вяра в американския капитал.

    Коментиран от #32

  • 28 Барчо

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Не здравни осигуровки, а здравни застраховки. Здравната застраховка е договор между две страни в които застрахователя е направил всичко възможно, та да не плаща. Един такъв договор е от порядъка на стотина страници в които е описано черно на бяло цялото родословно дърво на застрахования, заедно с генетични обременявания и т.н. Там реда е такъв. Отиваш при личния си лекар, че имаш да речем болки в стомаха и той започва да предполага какво е. Решава че може да има язва, но трябва да се снима. Обажда се на застрахователя и пита дали ще покрие това плащане при което застрахователя проучва много внимателно досието и много често отказва, защото договора не покрива точно тази манипулация точно в този случай. Да не говорим, че здравната им застраховка покрива малка част от манипулации, преседяване в болнични заведения, операции и т.н. Въобще здравната система в Америка е фабрика за стотици милиарди, но за в джобовете на определени хора за сметка на народа.

    Коментиран от #29, #33

  • 29 Барчо

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Барчо":

    И още нещо за здравната застраховка. По-страшно от това да я имаш е да я загубиш. Не плащаш една вноска и я губиш. Нямаш право да я подновиш, а правиш нова, с нови условия, които естествено са още по-неизгодни за теб. Здравното застраховане в САЩ не е задължително и по данни през 2007 г 46 милиона нямат здравна застраховка. Всеки ден 14 000 американци губят здравната си застраховка по някакъв повод, дали неплащане или анулиране от застрахователя, което се оказва доста лесно. Най-долното е когато ти я анулират в процес на лечение - умираш без да предизвикаш и една сълза в окото на застрахователя. А и въобще там капаните да не ти плащат нямат брой.

    Коментиран от #34

  • 30 Радо

    0 0 Отговор
    Типичен пример за поговорката "Болен се е*е на легло."
  • 31 Хаджиментов

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "Барчо":

    Не си много наясно по темата, щом ми говориш за щатски култури, местене по нареждане на работодателя и някакви катунарски измишльотини.

    Коментиран от #35

  • 32 Хаджиментов

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Барчо":

    Medicare няма нищо общо с тези 100 милиона и авторът на статията явно нищо не разбира, щом ги е забъркал в обща каша.
    Да, скъпо е, но много хора от Канада, където здравеопазването е безплатно се натискат да се местят в Щатите. Защо?!?!
  • 33 Хаджиментов

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Барчо":

    Хахаха,
    Здравните застраховки се сключват с работодателя и никой не те пита нищо. Освен това той поема по-голямата част от плащанията, а има и такива, които поемат 100%. Покрива всичко за цялото семейство, вкл. децата докато са ученици и студенти или под 21г. Плащаш си сам ако работиш за себе си. Бъркаш здравните застраховки със застраховките "Живот" ;)
  • 34 Хаджиментов

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Барчо":

    Стига си писал глупости.
    Обама направи здравното застраховане задължително.
    Има някои частни случаи, които сам се осигуряваш или може да останеш без застраховка, но са наистина частни.
    Здравната система в САЩ е скъпа ако нямаш застраховка, но спешна помощ ти се оказва дори ако нямаш пари. Иначе е поносима, освен ако не се касае за някои наистина ултратежки истории, които не са масови. Виж продължителността на живота там и си помисли дали е в резултат на това, че нормалните хора не могат да си позволят медицинско обслужване.

    Коментиран от #36

  • 35 Барчо

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Хаджиментов":

    Значи искаш да кажеш, че тези с широкополите шапки ги носят точно толкова във всички щати, както и в Тексас??? Искаш да ми кажеш, че законите във всички щати на Америка са абсолютно еднакви???? Ти май нещо си се объркал. То в мъничка България като отидеш в някое село в родопите не можеш да се разбереш или пък у шопско, пък в САЩ щатите били еднакви. Айде бе!!!

    Коментиран от #38

  • 36 Барчо

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Хаджиментов":

    Не знам колко е задължителна, но през 2018 г тези, които не са здравно застраховани са 10%. Това е официална статистика. Що се отнася до здравното застраховане, то може да се сключи единствено и само със застраховател от една страна, който ще покрива събитията., а от друга застрахования. Дали застрахования ще бъде представен от работодателя си или дядо Коледа е без значение. Всичко друго е пунт и пластика и дрънканици. Никой работодател по света не поема болничното лечение на работника си по закон, а плаща обезпечение през време на нетрудоспособност, като сумата е част от цялостното заплащане. Ако някой е работил в някоя фирма от основаването и да речем 40 години и му се изскочи здравословен проблем, който застрахователя не иска да плати, то работодателя може, но само ако иска и има желание да плати ако има парите естествено. Но това са частни случаи, а не практика. В документалния филм на Майкъл Мур "Недъзи" всичко това е снимано и разказано.

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Хаджиментов

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Барчо":

    А бе, човече.
    Не зная от къде си черпиш информацията за Щатите, но е доста крива и саката.
    Има щатски закони, има и федерални закони. Като щатските не могат да противоречат на федералните. Отделно има конституция, която е над всичко.
    Ако не знаеш - САЩ са конституционна република. Питай чичо ти Гугъл какво е това.
  • 39 Хаджиментов

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Барчо":

    Иди в Щатите, поживей десетина-двадесет годинки, пообиколи насам натам, поработи за няколко фирми - малки и големи, купи си една-две къщи и няколко коли, позапознай се с местни хора и разбери от първа ръка как живеят и какви проблеми имат, запознай се и с българи - и пропаднали и успели, поогледай се в болниците, клиниките, училищата, университетите, местните и държавните администрации, отскочи до 'hood-а и т.н. и т.н. и тогава се изказвай компетентно.
    А твоите статистики, филмчета и бла-бла си ги бодни на шапката. Пропагандата (дори от известни творци) е едно, реалният живот е съвсем друго.