Last news in Fakti

17 Юни, 2020 07:38 1 986 10

Нагоре! И в Турция е отчетена тенденция за увеличаване на заразените от новия коронавирус

  • турция-
  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • реджеп ердоган

От 1 юни в страната отново отвориха ресторантите и кафенетата, по-късно бяха подновени полетите и отменени и последните забрани за влизане и излизане по автомобилните пътища

Нагоре! И в Турция е отчетена тенденция за увеличаване на заразените от новия коронавирус - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

За последните четири денонощия Турция отново регистрира по около 1500 заразени с новия коронавирус. В последните дни броят на излекуваните пациенти за 24 часа е по-нисък от броя на новозаразените. Негативната тенденция се появи след като на 1 юни редица мерки срещу пандемията в югоизточната ни съседка бяха разхлабени.

Активните случаи на коронавируса в Турция са около 23 000. Почти 4850 души починаха до момента в страната от Covid-19. През последните 24 часа смъртните случаи са 17.

Здравният министър Фахреттин Коджа написа в Туитър, че нивата на заразяване от над 1000 души дневно са резултат от „някои региони и поведението на някои групи хора“. В последните дни в някои югоизточни райони се наблюдава увеличаване на броя на заразените. По тази причина собствениците на малки магазини и бизнеси в общ. Джизре, област Шърнак, взеха решение да затворят доброволно за 10 дни.

В 42 града в Турция местните власти въведоха задължително носене на предпазни маски. Председателят на Турския лекарски съюз проф. Синан Адъяман в интервю зададе въпроса защо то не е задължително и в 30. големи общини в страната с население над 750 000 души всяка.

Според в-к „Хюррийет“, ако  броят на заразените отново достигне 2000 души дневно, пак може да бъдат въведени мерки като забраната за излизане от домовете през събота и неделя и други. Властите в Истанбул предприеха мащабна проверка дали в заведенията се спазват правилата за социална дистанция и дали обектите затварят в полунощ, както са длъжни. Почти 3250 обекта са били проверени до вчера на обяд, съобщи валията на Истанбул Али Йерликая.

От 1 юни в Турция отново отвориха ресторантите и кафенетата, по-късно бяха подновени полетите и отменени и последните забрани за влизане и излизане по автомобилните пътища в някои от най-големите градове в страната.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само че

    6 7 Отговор
    Но там случаите никога не са били намалени, турците просто са излъгали, както обикновено правят.

    Коментиран от #7

  • 2 Бачо Киро

    10 2 Отговор
    При нас почнаха да правят тестове и заразените се увеличиха, ако тестват всички какви ли ще са резултатите. Като знам и как си размазваме пастета, ужас
  • 3 Румен супер Радев

    2 6 Отговор
    БОЙКО лъже че има вирус
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Област Шърнак

    6 0 Отговор
    Кюрдите не спазват никакви мерки....

    Коментиран от #6

  • 6 ordanooooolu

    1 6 Отговор

    До коментар #5 от "Област Шърнак":

    Кюрди=турци Няма разлика те отдавна са омешани
  • 7 умут

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Само че":

    Гледат да спасят поне туризма ,но може да излъжат само някой пещерняк,трябва да си променят хигиенните навици.

    Коментиран от #9

  • 8 Типичният български подчовек

    2 2 Отговор
    Нема куронавирос нееемааа. Измама, Измама на Бил Гейтс да ни държат заключени.
  • 9 да ама не

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "умут":

    това е много трудна задача. нито техните германски приятели искат да отидат там. издадена е директива за характеризиране на турция като страна с много висок риск от вируса.

    Коментиран от #10

  • 10 реалност

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "да ама не":

    Да, туризмът на Балканите умря. Ердоган се опита наистина сериозно, но това разнородно население не му даде шанс. В България тръгнахме добре, но Мангъров обърка положението, заедно с хигиената в гета и малки села. Но Бойко нали има съветници, да му бяха показали снимки поне на циганско гето, явно отдавна на е е виждал, как се бърка и по казаните и какво става. България скоро ще е също в тази статистика. Гърция ще хукнат всички към нея и ще създават туристите малки клъстъри от заразени навсякъде, така, че и тя ще клекне сигурно след месец. Няма как да става туризъм в такава обстановка, трябваше много строга изолация, подобна като в Китай в целия ЕС 1 месец, за да се справим , а за Италия и Испания и малко по-дълго щом допуснаха да се заразят толкова. Тъй като и ние допускаме в момента това да стане, предстои ни изолация. За разлика от Мангъров, на запад хората вярват, че има вирус.