Last news in Fakti

15 Юли, 2020 07:18 1 926 10

Великобритания забрани купуването на 5G оборудване от Huawei

  • великобритания-
  • huawei-
  • 5g

Новото поколение телекомуникационна мрежа осигурява интернет с по-висока скорост и възможност за използване на по-голям брой безжични устройства

Великобритания забрани купуването на 5G оборудване от Huawei - 1
Снимка: shutterstock

Британските власти наредиха на мобилните оператори в страната да спрат да купуват 5G оборудване от Huawei след 31 декември, предаде Нова тв.

До 2027 г. те трябва изцяло да са премахнали това оборудване от мрежите си. Причина за решението на Лондон е наложената от Съединените щати забрана за достъп на китайския гигант до американски разработки, което ще принуди компанията да използва непроверени технологии. 5G мрежата вече функционира в десетки британски градове, но покритието е все още слабо.

Новото поколение телекомуникационна мрежа осигурява интернет с по-висока скорост и възможност за използване на по-голям брой безжични устройства.

Междувременно Съединените щати приветстваха решението на Великобритания да разпореди поетапното премахване на китайския телекомуникационен гигант Huawei от нейната 5G мрежа, след месеци на натиск от Вашингтон, предава AFP.

„Решението на Великобритания отразява нарастващия международен консенсус, че Huawei и други будещи недоверие доставчици представляват заплаха за националната сигурност, тъй като те остават контролирани от Китайската комунистическа партия“, заяви съветникът по националната сигурност на Белия дом Робърт О’Брайън в социалната мрежа Туитър.

"Очакваме с нетърпение да работим с Обединеното кралство, както и с много други наши партньори и съюзници, за да стимулираме иновациите, да насърчим разнообразието на доставчиците във веригата за доставки на 5G оборудване и да гарантираме 5G сигурност без опасни манипулации," продължава изявлението на О‘Брайън.

На фона на нарастващото напрежение с Китай, Тръмп оказа натиск върху съюзниците да забранят участиетo на Huawei в изграждането на техните далекосъобщителни мрежи с мотива, че представлява риск за националната сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    25 5 Отговор
    Краварска демокрация - те ще решават вместо другите, кое може и кое не. То и в България по същия "демократичен" начин беше решено, че ще купим 40-годишни краварски Фейк-16...

    Коментиран от #4

  • 2 Дам

    18 2 Отговор
    Вместо китайците да 'слушат', сега ще са американците. Да се чудиш кое да избереш.
  • 3 qwerty

    3 1 Отговор
    И мен туй в каква насока да ме води?
  • 4 Гост

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ":

    Гледай докато си се навел да метеш как ще ти го постави някой отзад.
  • 5 Левски

    11 1 Отговор
    Добре дошли в американския тоталитаризъм! Егати свободата с натиск и ограничения от Вашигтон!
  • 6 Левски

    8 2 Отговор
    така демократично процедират и с България последните 30 години! ако не изберем тяхното правителство и техния министър-председател който да разсипва България по тяхната схема ни налагат санкции! я хиперинфлация с обезценяване на лева я спиране на еврофондове, я фалит на някоя банка! Гответе се

    Коментиран от #8

  • 7 зоро

    2 0 Отговор
    Ударииииии....
  • 8 чиче

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "Левски":

    Говориш за Виденовата криза!, той е от вашите, и москва му дърпа конците:)
  • 9 Презвитер Козма

    1 1 Отговор
    Бог да пази Бай Дончо, най великият президент, който Америка е имала. Бой срещу комунистите, илюмимати, педофили и цялата сатанинска сган!
  • 10 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    МА ТОВА СА 6 МЕСЕЦА !!!??? ЦЯЛА ЕВРОПА И БРИТИШИТЕ -СЕ ЕБАВАТ С ТРЪМП !!!!!!!!!
Новини по държави: