Last news in Fakti

16 Декември, 2020 09:10 4 815 43

5G: митове, факти и правни рамки – адв. Никола Стойчев пред ФАКТИ

  • 5g-
  • 5g мрежа-
  • никола стойчев-
  • киберсигурност

"Говорейки за сигурността на здравето, в България има много, подчертавам много строги лимити на допустимата мощност на излъчване от оборудване", каза адвокат Стойчев

5G: митове, факти и правни рамки – адв. Никола Стойчев пред ФАКТИ - 1
Адв. Никола Стойчев; Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дебатът за или против въвеждането на 5G мобилна мрежа в последно време сякаш не спира, а към днешна дата е особено актуален след обявяването на постепенното въвеждане на първата 5G мрежа у нас. Докато от едната страна на дебата са хората, които смятат, че 5G мрежата има своите технологични ползи, свързани с, но не само, по-високата скорост на връзката, от другата страна на дебата са хората, които смятат, че мрежата би причинила вреди върху здравето им и хора, които намират мястото на 5G в различни конспиративни планове.

По какви начини обаче европейското и националното право осигуряват защитата на личните ни данни в 5G мрежата, как правните рамки третират въпроса със здравето в ситуация на различни лъчения и има ли поводи за притеснения – от ФАКТИ се свързахме с адвокат Никола Стойчев, за да говорим по тези въпроси. Освен в административното и конституционното право, адвокат Стойчев специализира и в областта на телекомуникационното право, правото на информационните и комуникационни технологии, медийното право.

“Всяка мрежа е уязвима. Няма мрежа, която да не е уязвима и податлива на пробиви в своята сигурност. Човешкият фактор допълнително засилва тези проблеми. Със сигурност 5G мрежата няма да се различава от всичко, което е съществувало досега. В крайна сметка говорим за оборудване, за хора, които работят с това оборудване. Неизбежно е да има пробиви в сигурността, но това не означава, че 5G мрежите няма да са сигурни. Още повече, че в контекста на ситуацията, която се развива в световен мащаб по отношение на някои доставчици на оборудване, специално в Европейския съюз се предприемат достатъчно мерки, осигуряващи възможно най-високо ниво защитата на 5G мрежите, които тепърва ще се въвеждат.

Така например още 2019 година бяха дадени нови правомощия на Агенцията на ЕС за киберсигурност (ENISA), която ще играе значима роля при разработването на валидни за целия ЕС схеми за сертифициране на киберсигурността, в т. ч. на 5G мрежите. От няколко години в сила е Директивата за мрежова и информационна сигурност, която е транспонирана в България в Закона за киберсигурността. С този закон се въведоха специални правила, включително технически, за това на какви условия трябва да отговарят дадени мрежи и системи, за да могат да бъдат сигурни.

Има и редица други актове, които имат за цел да гарантират сигурността на мрежите. Така например още миналата година беше издадена Препоръка (ЕС) 2019/534, която зададе общи насоки по отношение на киберсигурността на 5G мрежите. Нещо повече – в началото на тази година отново на европейско ниво беше приет т. нар. „5G Toolbox”. Въпросният toolbox касае 5G и дава едни ясни рамки относно изискванията, на които трябва да отговарят 5G мрежите. Този документ предвижда стратегически и технически мерки, които касаят изцяло сигурността на 5G мрежите. Той не е задължителен, но на практика мисля, че почти всички държави в ЕС ще се съобразят с него и ще го следват при изготвяне на своите вътрешни правила относно изграждането на 5G мрежи.

В края на юли 2020 година излезе и доклад на ЕК за прогреса на държавите членки по въвеждането на toolbox-a, който даде допълнителни насоки за това как да се тълкува и прилага той. Предстоят и редица други законодателни промени на европейско ниво, които ще имат своето отражение.

По отношение на въвеждането на нови правила за изграждането на 5G мрежи до момента има информация, че различните държави, в т.ч. държавите членки, ще подходят различно. Едни държави приемат едни подходи, други държави – други. Тепърва предстои да видим обаче какъв подход ще приеме България.

В най-скоро време се очаква България да въведе и изискванията на Европейския кодекс за електронни съобщения. Законопроектът за изменение на националния ни Закон за електронни съобщение вече е приет на първо четене от парламента и в него се предвиждат промени, касаещи освен всичко друго и сигурността на мрежите. Очакват се и промени в подзаконовата нормативна уредба“.

Това каза адвокат Никола Стойчев по повод сигурността на 5G мрежите, на личните ни данни в тях. Главното притеснение в дебата за или против 5G обаче се отнася по-скоро до сигурността на здравето ни след въвеждането на тази нова технология.

По тази тема, адвокат Стойчев каза: „Говорейки за сигурността на здравето, в България има много, подчертавам много строги лимити на допустимата мощност на излъчване от оборудване. От 1999 година е в сила Препоръка 1999/519/ЕО на Съвета относно ограничаване излагането на населението на електромагнитни полета. Тя не е задължителна за държавите членки, но като цяло те се съобразяват с нея, а споменатият Европейски кодекс за електронни съобщения също се позовава на нея и призовава държавите членки да осигурят последователното му прилагане.

Препоръката определя строги ограничения, които са в съответствие с насоките на Международната комисия за защита от нейонизиращи лъчения (ICNIRP). Това са лимити, при които не се установяват вредни последици върху човешкото здраве. ICNIRP е самостоятелна организация, която е призната от Световната здравна организация като референтна организация в областта на нейонизиращите лъчения и редица международни организации следват именно нейните препоръки по тези въпроси. През март 2020 година ICNIRP публикува нови препоръки за излъчване на устройства за мобилни мрежи от пето поколение, които потвърждават целесъобразността на съществуващите ограничения с определени адаптации.

В България тези ограничения са още по-строги. В насоките на ICNIRP лимитите са различни за отделните честотни обхвати, но в България те са на едно ниво, определено в Наредба № 9 от 1991 година. За радиочестотен обхват 2.1 GHz, например, нормата на пределно допустимите нива на електромагнитни полета в България е близо 100 пъти по-строга от тези, които Международната комисия за защита от нейонизиращи лъчения приема за такива, при които не би следвало да има проблеми за здравето. Ако няма промени в законодателството, тези лимити ще се прилагат и за 5G мрежите“.

На въпроса дали има поводи за притеснения от здравен характер, свързани с 5G мрежата, адвокат Стойчев отговори: „Аз лично не бих могъл да отговоря, защото това са въпроси, на които здравните власти би трябвало да отговорят. Това е нещото, което предизвиква неяснота и то не само в България. Притеснения има в целия свят, защото се касае за нова технология, която ще засегне всички. Все пак притеснения има винаги, когато се въвеждат новости. Ако погледнем в исторически план, ще видим, че това се е случвало както при 4G, така и при 3G, при създаването на мобилните телефони и т.н.

За себе си нямам притеснения относно разгръщането на 5G мрежите, но е необходимо да има малко по-ясна информация от здравните власти, в т.ч. на европейско ниво, които например да излязат със становище и да кажат дали има или няма проблем. Това, което е публично достъпно към настоящия момент например на европейско ниво е, че Европейската комисия на няколко пъти е споделяла, че при спазване на насоките на Международната комисия за защита от нейонизиращи лъчения не се очакват проблеми за човешкото здраве освен ефектите, които са присъщи на всички нейонизиращи лъчения“.

„Това, което може би липсва за обществеността в цялата ситуация, е малко по-категорично становище от страна на институциите. В България отговорен орган за общественото здраве и допустимите нива на електромагнитни полета в населените територии е Министерството на здравеопазването. Друг орган, който също е замесен в процеса на регулирането на радиочестотния спектър и неговото използване, е Комисията за регулиране на съобщенията. Би било хубаво да се направи по-широка информационна кампания има ли проблеми, какви са, откъде могат да произлязат и защо. Все пак е разбираемо и изчакването от тяхна страна, тъй като има различни дебати по темата. Това, което се появява в по-достоверни източници в национален и международен план е, че при спазването на действащите норми за ограничаване на излъчвания не би следвало да се наблюдават проблеми вследствие на функционирането на 5G. Все пак аз лично се надявам най-малкото на ниво ЕС да се дадат ясни отговори на спорните въпроси и това да сложи край на спекулациите по темата“, каза още той.

„Допълнителни въпроси възникват и във връзка с това, че за 5G мрежата се предвижда в даден момент да се използват и по-високи честоти от тези, които са използвани до момента. Това са радиочестотите от диапазона на 26 GHz, но за момента, поне доколкото на мен ми е известно, в България няма да се използва този спектър. Засега заявките са за 5G мрежи да се използват обхватите, които и в момента се използват и за 4G”, допълни адвокатът.

„Едно от основните неща, които се говори по отношение на 5G мрежите е, че ще се ползва по-гъста мрежа. Самите клетки ще са разположени по-близо една до друга. Понякога се тълкува, че понеже клетките ще са по-близо ще има и по-вредни ефекти за хората. Ефектът обаче може да е и обратен. Поне моето разбиране е, че от една страна оборудването ще излъчва с по-слаба мощност, а от друга – поради спецификите на оборудването самият сигнал, който се излъчва ще бъде по-насочен. Ще е радващо, ако отговорните институции дадат повече разяснение по този и други въпроси“, каза още той.

„Друг любопитен въпрос е, че всъщност всички ние имаме поне по няколко малки излъчватели в домовете си. Това са например рутерите, микровълнови уреди, смарт телевизорите, часовници, пречистватели за въздух и друга домашна техника, използващи технологии за безжично свързване, които работят с различни радиочестоти (например Wi-Fi). Wi-Fi технологията работи обичайно в обхвати 2.4 GHz и 5 GHz, като първият е много близък до този, който ще се ползва частично и за 5G. Микровълновите уреди също работят със спектъра в обхват 2.4 GHz.

Всичко това е интересно и, според мен, е нещо, което не се осъзнава – че ние нонстоп сме изложени на електромагнитни лъчения. Откакто се използват технологии за безжично свързване, ние постоянно биваме облъчвани – дали ще е от един диапазон на спектъра или от друг, доколкото е от нейонизиращата част на спектъра и се спазват всички норми за допустимите нива, не би трябвало да има проблеми. Поне това сочат публично достъпните и по-достоверни изследвания и проучвания досега. Вече дали действително е така, мисля, че е трудно да се отговори. Особено в ерата на дезинформацията“, смята адвокатът.

С адвокат Никола Стойчев говорихме и за последните временни прекъсвания първо на работата на Twitter, Instagram и Messenger на 10 декември, а след това и на YouTube и продуктите на Google на 14 декември. Ако имаме притеснения или съмнение за личните си данни след временните сривове, той съветва: „Ако потребителите имат притеснения за изтичането на техни лични данни, компетентният орган е Комисията за защита на личните данни, която отговаря точно за такива случаи. Ако има нарушение на сигурността на личните данни на потребители, потребителите имат право да сезират Комисията за защита на личните данни, ако смятат, че има евентуално нарушение на личните им данни.

Потребителите могат да се обърнат и към доставчика на услугата си по всяко време, ако имат съмнения, че има проблем с техните лични данни. Те имат право да отправят питане към т. нар. администратори на лични данни, тоест този, който предоставя услугата и обработва данните им. В случая Facebook или Twitter например.

Разбира се, ако е имало някакъв проблем за сигурността на данните на потребителите, всички администратори на лични данни са длъжни да уведомят в България пак Комисията за защита на личните данни, а и самите физически лица, чиито данни са засегнати от пробив в сигурността. Длъжни са по принцип да уведомят – както направи например една от кредитните институции по този ред миналата година. Разбира се, Комисията за защита на личните данни винаги може и да се самосезира и да прецени да проведе производство, в което да установи има ли проблем, какъв е той и защо се е случил – както се случи с НАП. Някои специални субекти пък имат и допълнителни задължения по реда на споменатия по-рано Закона за киберсигурността“.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    48 8 Отговор
    На този само му видях лъжливата усмивка и почнах да вярвам в конспиративни теории.
  • 2 инж Гей Билтс

    37 10 Отговор
    Като почнат да ви пускат по 60 GHz през уличните лампи и да ви се пръскат алвеолите като на завалийте в Бергамо, тогава друга песен ще запеете.
  • 3 7ве7в7д7в

    56 5 Отговор
    Някой ще ми обясни ли какво ще ни даде тая 5Г мрежа? Какво толкова тя ще спомоне на света? Ще можем да се обаждаме по-бързо ли ? То и сега не е бавно. Ще можем да фейсбукствеме по-добре ли? Че то и сега си е добре. Ще гледаме клипове в тубата ли? Ми ние и сега гледаме.
    Какво толкова ще ни даде тая мрежа, та така агресивно се стремят да я наложат на хората? Атаките са същите като с небезизвестната ваксинация.
    Имам чувството, че ни се вменява, че ако ни ваксинират, приемем 5Г-то и подпишем истанбулската конвенция и всичко на тоя свят ще стане цветя и рози?!
    Вие как мислите?

    Коментиран от #10, #21

  • 4 Българка

    40 7 Отговор
    Електромагнитното излъчване от 5 G оборудването е голямо и нанася щети върху живата природа. Дърветата и растенията, в близост до такова оборудване, изсъхват, а пчелите, докато летят до уредите , падат и умират. Има излъчен документален филм, онагледяващ тези факти. Така че можем да предполагаме ккак ще се отрази върху здравето на хората

    Коментиран от #39

  • 5 Дельо Хайдутин

    11 2 Отговор
    Да де,ама мрежите ще са на няколко фирми.Няма ли вредно натрупване?

    Коментиран от #7

  • 6 Наблюдател

    27 2 Отговор
    То и не се крие, че този е адвокат на телекомуникационните компмании де ! 🤣
    1. Вярно, че има и други излъчвания, но не толкова висока честота, която влияе на човешките тяло и мозък. Използва се и при операции. 2. ЕС имал ограничителни разпоредби. Има, но имаше достатъчно данни, че в България те не се спазват.
  • 7 1явлслвя2

    21 2 Отговор

    До коментар #5 от "Дельо Хайдутин":

    Преди 2 месеца писаха, че щели да налагат ограничения върху разни светлинни обекти (не помня точно). Че видите ли "светлинният" шум бил много голям станал.
    Ама за радио-шумовее не се споменава. Няма да говорим за СВЧ- шумове, които ни изпичат на бавен огън с облъчването си.

    Коментиран от #13

  • 8 Славия

    25 2 Отговор
    Ех, Ники Ники... От обикновен футболист в ЦСКА, роден 1990 г. и завършил училище Владимир Стойчев (спортното на ЦСКА) стана компетентен адвокат... Боже пази...

    Коментиран от #31

  • 9 Viki

    12 1 Отговор
    Според сайта на А1 и Виваком - на А1 има вече обхват 5Г-то в центъра на София и до 31 декември ще има покритие на 5Г на А1 и в Бургас и Сарафово....Виваком пък покрили центъра на София с 5Г и автомагистрала Тракия към 16 декември....до март и двата оператора ще покрият с 5Г цяла София и всички морски курорти Слънчев бряг - Златни пясъци още февруари и март малките морски. Има ли някой тук 5Г телефон да сподели вярно ли е изписаното покритие на на сайтовете на а1 и виваком?
  • 10 Интернет уби вестниците

    10 6 Отговор

    До коментар #3 от "7ве7в7д7в":

    Живот и здраве 5g ще унищожи телевизиите
  • 11 Хлъц

    17 1 Отговор
    Върти,суче,само за киберсигурноста и защита на Петицата разтяга локум.Другото- е в ръцете на " здравните власти".Адвокатчето ми ръси мозък със рутери,микровълнови печки и др.Ами адвокате,дай да поръчам една микровълнова с размери на гардероб.Във всяка стая на жилището ти.И да бъдеш задлъжен денонощно да ги експлоатираш.Такова ще е съотношението на излъчване към посочените електронни джаджи спрямо Петицата..Що за лакомия ви е обзела до един? Готови сте за пари да ръсите непроверени факти.Не прави сметка,че утре същите пари ще ги снася със десетки хиляди ,за да лекува себе си ,или децата си.Другия вид зомбита, чакат с нетърпение Петичката.Щяла да бъде много бърза!? И какво,ще селфиш и пишеш по ързо във Фейса,и другите форуми.? Щели да ги " използват" във работата си!? Ще излезе ,че над пет милиона сме само програмисти и АиТ спецове.Ей ,ще избием,ще унищожим най беззащитните,и най важни за живота и прехраната ни същества! Пчелите! Освен меда- дар от Бога, блокира кръстосаното опрашване на всичко.Благодарение на тях,все още ядем плодове,и други храни.Допусне ли Човечеството да бъдат унищожени,обратен път няма.Ще набиваме хидропонни отрови,без алтернатива!
  • 12 Тва адвокатче да си купи

    20 2 Отговор
    Уредче за измерване на Ем изльчване. Струват от 100 лева и нагоре. Да го слжи до телефо а си и да ГЛЕДА ХУБАВО..... А ако отиде до някоя клетка да мери и успокоителни хапчета да си вземе..... В десетки и стотици пьти отгоре мощност спрямо медицининските данни. Просто сме опитни мишки на които пробват границата до пукване.....
  • 13 Anadolu Manafesi

    4 12 Отговор

    До коментар #7 от "1явлслвя2":

    Когато цъкнеш лампата в кухнята те облива електромагнитно излъчване с много по висока честота от СВЧ или 5G . Трябва ли да се притесняваш ?

    Коментиран от #15, #18

  • 14 Евродепутат от Унгария

    8 2 Отговор
    Искам три неща негри от лодките чипиране с ваксини и 5г

    Коментиран от #16

  • 15 Махмуд

    15 2 Отговор

    До коментар #13 от "Anadolu Manafesi":

    Честота на излъчване е ралична и нали се сещаш че мощността на лампата е милоони пьти по малка от антената на блока от среща....

    Коментиран от #17

  • 16 123

    4 6 Отговор

    До коментар #14 от "Евродепутат от Унгария":

    Всъщност евродепутата от Унгария , през цялата си кариера се е определял като консервативен , националист , евроскептик и хомофоб. И на края на гей-оргия с амфетки в джоба . Това важи и за нашите псевдонационалисти русофили

    Коментиран от #24

  • 17 Anadolu Manafesi

    2 7 Отговор

    До коментар #15 от "Махмуд":

    Честотата на излъчване е много по висока , а ако ползваш лампа с жичка и мощността е по голяма

    Коментиран от #22

  • 18 Любимец 13

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "Anadolu Manafesi":

    Хахахаха ти си би бил голям ,,мозък ,, с лампите направо ме накара да заплача от смях,но явно и ти си учил ,,онлайн,, сигурно някокога !!!:))))

    Коментиран от #28, #32

  • 19 Шекелът

    15 1 Отговор
    Хм! Прекалено дълга статия за някакво си "невинно" нейонизиращо лъчение...! И то от адвокат по някакво си информационно право! Същият "експерт"..като доц.Околийски-представител на СЗО...в България!
  • 20 5Gмрежа

    9 1 Отговор
    Вярно е че постоянно сме облъчвани с различни честоти. 2.4 GHz и 5 GHz са домашните рутери, 12 GHz е сателитната телевизия, 24 GHz са релейките които прехвърлят интернет между населени места и това са само гражданските свободни честоти. От 0.8 GHz до 2.1 GHz използва сегашната 4G мрежа. Според спецификациите 5G ще ползва 2.5 GHz от китайците и 3.3 и 4.2 GHz западните производители - така че честотите не са най-страшното - страшното е тъкмо пропускателната способност на 5G и заложеното в нея предаване на лични данни на заинтересовани лица - те за това бяха много против Хуавей да изгражда мрежи в ЕС и САЩ - данните няма да отиват при правилните хора.

    Но китайците ги изпревариха и тогава тръгна пропагандата че 5G е вредно, но сега западняците също направиха 5G и сега обратна пропаганда - вижте колко е полезно. Та народа взе да лудва но както и за корона вируса става въпрос за едни пари.
  • 21 Алекс

    3 14 Отговор

    До коментар #3 от "7ве7в7д7в":

    Веднага ти обесняваме. Освен, че ще можеш да си ровиш във фейсбук и ютуб с много по-високи скорости(десетки пъти по-високи), реално 5G технологията ще ни даде възможност да дадем тласък на развитието на много технологии. 5G ще направи възможно изграждането на мрежа от автономни коли и дронове, изграждане на огромни екосистеми от устройсва, свързани помежду си, управлението на тези устройства от огромно разстояние без да има забавяне(бяха давали пример с хирургични операции от другия край на света). Отделно, сегашните мрежи стават все по-натоварени заради постоянно разстящия брой потребители и устройства, и съвсем скоро капацитета им ще се изчерпа. 5G честотите не са и нещо ново, 5G домашните рутери се ползват масово от години, въпреки че принципа е малко по-различен. Военните също използват честотите от години. Високочестотните радари, които работят на честоти дори над 90Ghz са нещо нормално за морската флота. В медицината пък се ползват от преди 90те години, в СССР е била много разпространена терапия с високочестотни вълни(EHF).

    Коментиран от #36

  • 22 Ти нещу......

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Anadolu Manafesi":

    Не си читав....
  • 23 стефчо

    4 10 Отговор
    Внимавайте със 5 джито-много хапе! Преди излизане навън,винаги три пъти сол се хвърля от лявата страна и скилидка чесън в десния джоб против караконджули. Светото евангилие и новия завет в задния джоб,и телефона овит в 6 ката алуминиево фолио,че злия чичко Гугъл казва всичко на злодея Гейтс!
  • 24 BODMAS

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "123":

    Тоест и за Джамбазина вАжи
  • 25 Радар

    8 0 Отговор
    Ако има нарушение на сигурността на личните данни на потребители, потребителите имат право да сезират Комисията за защита на личните данн.

    И как потребителите могат да разберат че и да докажат че има нарушение на сигурността на личните данни - кауза пердута. То и сега с 4G има нарушения ама върви се бори с вятърни мелници - няма как да го докажеш. Иначе например като влезеш кауфланд веднага ти излизат реклами на стоки от Кауфланд а като отидеш в Практикер рекламите следват магазина - иначе никой не те следял.

    Та за това измислиха че 5G е много вредно докато китайците бяха първи с тази технология и сега когато и те я имат вече е много полезна - да живее пропагандата.
  • 26 Колев

    1 2 Отговор
    Пред автомобила трябва да се движи човек с фенер за безопасност- нали така е било с първите автомобили - така и след години ще е 5G
  • 27 Кух Ганьо

    5 4 Отговор
    Абе не ми обяснявай, искате да ни избиетес тази система! Знам, че заразява дистанционно с Ковид и даже имплантира чипове! Това е разработка на Борисов!
  • 28 Anadolu Manafesi

    2 4 Отговор

    До коментар #18 от "Любимец 13":

    Не , явно ти си учил ОФЛАЙН
  • 29 колето бацила

    4 2 Отговор
    Българино ,пий си хапчетата! Не забравяй да си пиеш хапчетата винаги!
  • 30 AAAAAA

    7 0 Отговор
    “Вcякa мрeжa e уязвимa. Нямa мрeжa, кoятo дa нe e уязвимa и пoдaтливa нa прoбиви в cвoятa cигурнocт. Чoвeшкият фaктoр дoпълнитeлнo зacилвa тeзи прoблeми. Cъc cигурнocт 5G мрeжaтa нямa дa ce рaзличaвa oт вcичкo, кoeтo e cъщecтвувaлo дoceгa. В крaйнa cмeткa гoвoрим зa oбoрудвaнe, зa хoрa, кoитo рaбoтят c тoвa oбoрудвaнe. Нeизбeжнo e дa имa прoбиви в cигурнocттa, нo тoвa нe oзнaчaвa, чe 5G мрeжитe нямa дa ca cигурни. Oщe пoвeчe, чe в кoнтeкcтa нa cитуaциятa, кoятo ce рaзвивa в cвeтoвeн мaщaб пo oтнoшeниe нa някoи дocтaвчици нa oбoрудвaнe, cпeциaлнo в Eврoпeйcкия cъюз ce прeдприeмaт дocтaтъчнo мeрки, ocигурявaщи възмoжнo нaй-виcoкo нивo зaщитaтa нa 5G мрeжитe, кoитo тeпървa щe ce въвeждaт.....

    НЯКОЙ РАБИРА ЛИ КАКВО ИСКА ДА КАЖЕ ТОЗИ "АДВОКАТ"?

    Коментиран от #38, #42

  • 31 Правоприемникът

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Славия":

    Ах, че си простичък. Поне си проверявай информацията
  • 32 Anadolu Manafesi

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Любимец 13":

    Да ти обясня нещата, които явно ти си учил офлайн . Светлината във видимият спектър е електромагнитно излъчване , съставено от фотони , с честота някъде между 400 -800 терахерца . Радио и микровълновите излъчвания са абсолютно същото , само че с много по ниска честота , в случая 2,4-20 гигахерца , или нещо такова . Питал ли си се защо се използват оптични кабели ? Защото пренасяната по тях УВ светлина е с много по висока честота от радио диапазона и съответно пренасят много по голямо количество информация
  • 33 Blackthorn

    16 1 Отговор
    Адвокате, кого лъжеш кучи сине? Известен ли ти е фактът, че 5Gв окончателен вариант ще работи се честоти НАД 10GHz? известен ли ти е фактът, че поради спецификата на разпространение на тези вълни те се насочват под формата на концентрирални лъчи с голям интензитет? Колко ти платиха кучи сине? Господ ще те съди наред с всички други радетели на тази сатанинска технология!
  • 34 Когато адвокат говори за

    7 0 Отговор
    Свч мрежи😂😂😂😂
  • 35 34ре00ер

    8 0 Отговор
    Абе какъв е тоя зор бе? Какъв е тоя натиск за ваксинация и 5Г, че цял ден само статии пропагандиращи за това са на първа страница, като заковани с пирони?
    Дали двете неща не са част от един общ план на някой си ?!
  • 36 0340ер0е0

    10 0 Отговор

    До коментар #21 от "Алекс":

    А сега пък и ние да ти обясним!
    Мощността на рутера ти у вас, едва покрива скромната ти колиба. При 5Г мощнистите, които ще излъчват ретранслатори и релейки ще е огромна. Като ти монтират на всеки блок по една станция, ще можи сурин да си пържиш яйца.
    Военните радари ползват и по-високи честоти, ама не ти ги монтират на блока отгоре.
    Автономните коли, за какво са ти? До сега можеше и без тях, нали? Ми то от автономност, накрая хората няма да са нужни въобще. Ти товал и искаш?
    Домашните микровълнови фурни работят на честота 2,45 GHz. Тоест като на 5Г-то. Ти ще си мушнеш ли ръката в нея и аз да включа захранването?!
    Дозата мой човек, доазта определя коее лекарство и кое отрова.

    Коментиран от #40

  • 37 питам си

    1 0 Отговор
    Дали от 5 G мрежата ще порастне косичка на този фъфльо? Или ще му се налее ум?
  • 38 Иска да наже че като та заболи

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "AAAAAA":

    Главата ил ти текне кръв от носа или са опече мозакь ти то ша е виновен някой хакер а НЕ ТЕ...
  • 39 Защо лъжеш

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Няма документален филм, има манипулативни клипчета, предназначени за технически неграмотни хора, като коментиращите в този сайт. 5г работи на 3000МХз, а 4г работи на 2500-2800. Та дори Wi-Fi рутера ти вкъщи работи на 15 000МХз, да са ти изсъхнали цветята от него?!
  • 40 Anadolu Manafesi

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "0340ер0е0":

    Сравнението със военните радари е абсолютно неоснователно в случая . Някои корабни РЛС достигат мегаватова пикова мощност при 80-100 кВ номинална и въпреки че някои от тях използват същите честоти , принципът на радиолокацията е да се улавят отразени сигнали , така че там високата енергия на изходящото излъчване е жизненоважна . За справка , мощноста на антените на мобилните оператори е няколко десетки микроВата , което е милионна част от един ват . Тъй като връзката е двупосочна , как мислите , дали има смисъл излъчвателят на телекома да е много по мощен от този на телефона в джоба ви . Правилно , няма , защото критична в случая е мощността на по слабото устроиство . При сегашният 4G стандарт за потенциално опасна за здравето се смята зоната от 3-5 метра от антената при много продължително излагане . Тъй като това разстояние е пряко зависимо от дължината на вълната , всъщност при по високочестотните 5G мрежи това разстояние ще е още по малко.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "AAAAAA":

    виж,,ПФАЙЗЕР,,!!!!!!!
  • 43 Marinov

    0 0 Отговор
    Закона за ОТРИЦАНИЕ на ОТРИЦАНИЕТО! СТАРОТО ОТРИЧА НОВОТО, НОВОТО ОТРИЧА СТАРОТО! И Понеже Старото по настояще Господства и трепере че ще отживее, всячески се опитва да игнорира НОВОТО! Щат не щат тази Система ще се развие и внедрява но и ще закрие много службици и отрасли .