Last news in Fakti

15 Юли, 2020 19:12 2 366 9

Германия няма да последва британския пример за забрана на Huawei в 5G мрежата си

  • 5g-
  • германия-
  • huawei

Федералното правителство призовава за тясна европейска координация относно 5G мрежите

Германия няма да последва британския пример за забрана на Huawei в 5G мрежата си - 1
Снимка: Shutterstock

Германия се придържа към политиката си да не изключва китайския производител на мрежово оборудване Huawei от изграждането на 5G мрежата в страната. Това предаде немското издание на Reuters. 

"Нищо не се е променило в нашата позиция", отговори говорител на немското министерство на вътрешните работи на въпроса дали Германия ще последва Великобритания и ще изключи Huawei от изграждането на 5G мрежата във Федералната република. 

Правителствен говорител обаче обяви във вторник, че следва да бъдат определени допълнителни изисквания за сигурност за всички мобилни оператори. Федералната агенция за мрежите пък предупреди за преждевременно изключване на Huawei от 5G инфраструктурата в страната. Въпреки това, тази позиция бе критикувана от управляващите фракции.

Засега федералното правителство отказва да изпълни искането на САЩ да изключи китайските доставчици на оборудване от изграждането на своята 5G мрежа. Съединените щати обвиняват Huawei в шпионаж, а компанията отрича тези твърдения. "Въпреки това, изискванията за сигурност трябва да бъдат определени така, че компонентите за всички основни инфраструктури в Германия да се набавят само от надеждни доставчици и производители", заяви говорител на федералното правителство. Приемането на нов закон за сигурността на информационните технологии в Берлин заседна, тъй като министерствата, ръководени от двете управляващи партии, спорят кой трябва да проверява надеждността на доставчиците.

В същото време федералното правителство призовава за тясна европейска координация. „Безспорно е, че за изграждането на новите 5G мобилни мрежи са необходими високи стандарти за сигурност. Но това трябва да бъде обсъдено с европейските партньори“, заяви говорителят на управляващата коалиция. Освен това Германия обменя идеи, особено с Франция. ЕК също препоръча съвместни европейски действия по отношение на 5G мрежите.

Обединеното кралство реши във вторник, че до 2027-а мобилните оператори на Острова трябва изцяло да са премахнали оборудването на Huawei от мрежите си. Британското правителство оправда решението с неотдавнашните американски санкции, които биха могли да попречат на надеждните доставки на компоненти от китайската компания. 

От Huawei останаха доволни от немската позиция по казуса. "Очакваме германското правителство да продължи разумния си курс, който се основава на обективни и прозрачни по-високи критерии за сигурност за всички доставчици", заявиха от китайската компания.
 


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    12 2 Отговор
    В Дойчланд няма 6-5, цензури, схеми и влияния. Нищо ново като за тях
  • 2 Презвитер Козма

    6 11 Отговор
    Нормално е, все пак Меркелица е под пряката команда на илюмонатите, а те искат да наложат нов световен ред и са избрали доктрината на комунизма за целта. Затова комунистически Китай служи за пример за новият световен ред.
  • 3 Швец

    5 10 Отговор
    Те германците отдавна изтрещяха !
  • 4 Сесесере

    4 12 Отговор
    Санкции и забрани за всичко що произлиза от кочината и нейните комунистически производни! Слава на САЩ ! Да живее България, член на ЕС и НАТО !
  • 5 Меркел

    2 7 Отговор
    Китай ще слуша всичко!

    Коментиран от #8

  • 6 Госあ

    8 3 Отговор
    Трябват малко по решителни лидери. Да ги вкарат краварите обратно в обора и да затворят вратата. След грабежите наготово края на ВСВ много им порасна работата нещо.
  • 7 симо

    2 1 Отговор
    На еврейте зад океана отвсякъде им го слагат.Докато сащ е пионка на израел такава ще бъде политиката им.
  • 8 eew

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Меркел":

    Едуард сноудън напомня ли ти нещо ??
  • 9 късно е либе

    0 0 Отговор
    Китай все още купува машини от Алемания и Меркелица не смее на ги ограничава. Но наближава времето, когато чайниците ще започнат да предлагат аналози на уникалната немска техника на по-ниски цени и тогава на щвабите ще им дойде акъла !
Новини по държави: