Last news in Fakti

19 Август, 2020 14:40 1 501 5

Конференцията на Демократическата партия се свежда главно до COVID-19

  • сащ-
  • демократическа партия-
  • джо байдън-
  • камала харис

Джо Байдън и подгласничката му Камала Харис водят с 53 срещу 41 на сто пред Доналд Тръмп и вицепрезидента Майк Пенс, сочи последното проучване

Конференцията на Демократическата партия се свежда главно до COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Конференцията на Демократическата партия се свежда до COVID-19 и лични качества и социологическите проучвания показват, че това сработва. Обаче големият въпрос е как през следващата година ще се възражда от рецесията икономиката на САЩ след нейното затваряне заради коронавируса. А по този въпрос демократите говорят малко, пише в редакционен коментар "Файненшъл таймс" и отговаря: Вероятно това се дължи на факта, че Джо Байдън обещава да повтори същата смесица от политически мерки, обусловили по времето на Барак Обама най-бавното икономическо възстановяване в модерната история на страната. Така че, политиката, довела до бавно възстановяване на икономиката и увеличаване на неравенството, се връща, констатира деловото издание.

В друга статия вестникът отбелязва, че коронавирусната пандемия е принудила двете водещи партии в САЩ да изоставят традиционния формат на националните си конгреси и двамата президентски кандидати да приемат своите номинации без публика с речи, предавани по националните телевизии в най-гледаното време. Тъй като до първите предизборни дебати има повече от месец, конгресите предоставят на президента Доналд Тръмп и бившия вицепрезидент Джо Байдън най-голямата аудитория, за да се обърнат към своята електорална база, но и да изложат позициите си пред колебаещите се гласоподаватели. Но съществуват ли още колебаещите се, пита се авторът на коментара във "Файненшъл таймс".

На втората вечер от конгреса на демократите Байдън официално се сдоби с президентската номинация на своята партия, като спечели доверието на делегатите, подали гласовете си онлайн, което е без прецедент в историята, пише "Вашингтон пост", цитиран от БТА. 

Когато номинацията стана факт, камерите се насочиха към 77-годишния Байдън, който наблюдаваше виртуалното гласуване заедно със съпругата си Джил в училище в щата Делауеър, описва събитието вестникът.

Байдън и подгласничката му Камала Д. Харис водят с 53 срещу 41 на сто пред Тръмп и вицепрезидента Пенс, сочи последното проучване на "Вашингтон пост" и Ей Би Си нюз сред регистрираните избиратели. Преди изборите на 3 ноември Тръмп и Байдън на три пъти ще се изправят един срещу друг в дебати. А след промени в изборните законодателства в някои щати заради пандемията много по-голям брой американски граждани ще имат правото да гласуват по пощата, припомня вашингтонското издание.

Националният конгрес на Републиканската партия идната седмица ще отбележи и старта на надпреварата между евентуалните кандидати да оглавят партията след Тръмп, обявява списание "Политико".

Бившият посланик на САЩ в ООН Ники Хейли отдавна е подозирана, че се стреми към кандидатура за Белия дом в бъдеще. Така че не беше изненадващо, че тя се обърна към Тръмп с искане да бъде сред ораторите на конференцията на републиканците идната седмица. Президентът се съгласи, а през последните седмици в частни разговори споменаваше колко много амбициозни републиканци са поискали да получат думата на конференцията.

Преизбирането на Тръмп витае във въздуха, продължава "Политико" и предрича, че републиканците с национални претенции вече маневрират и с откриването на конгреса им другата седмица ще се разрази задочна кампания между тях. Републиканците очакват интензивни сблъсъци, когато партията се подготвя за ерата след Тръмп, независимо дали той ще бъде все още в Белия дом, или не, смята изданието.

Хейли ще е сред групата потенциални републикански кандидати за президент през 2024 г., които ще се изявят на виртуалната конференция през телевизионния прайм тайм. Всеки от тях ще търси повратен момент като този, който изстреля навремето демократа Барак Обама към президентския пост. Другите очаквани оратори са сенаторът от Южна Дакота Кристи Ноем, сенаторът от Арканзас Том Котън, сенаторът от Айова Джони Ърнест, както и сенаторът от Южна Каролина Тим Скот. Ще говорят също вицепрезидентът Майк Пенс и президентският син Доналд Тръмп-младши.

Първичните избори през 2024 г. "ще бъдат битка за душата на партията и за запазването на позицията", казва пред "Политико" републиканският стратег Майк ДюХайм, помогнал за издигането на кандидатурата на бившия вече губернатор на Ню Джърси Крис Кристис за републиканската президентска номинация през 2016 г. Списанието констатира, че някои от претендентите да оглавят Републиканската партия са ясни от сега, но други действат още зад кулисите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вече

    4 0 Отговор
    Щатите вече заприличаха на съветското Политбюро от времената на Брежнев - по върховете все сенилни старци.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.