Last news in Fakti

24 Август, 2020 13:07 3 433 28

Дългият списък с отровените критици на Кремъл

  • алексей навални-
  • кремъл-
  • русия-
  • полоний

Ако се потвърди предположението, че Алексей Навални е бил отровен, това ще бъде втори подобен инцидент с него в рамките на една година

Дългият списък с отровените критици на Кремъл - 1
Снимка: shutterstock

И Навални ли беше отровен? Политици, журналисти, бизнесмени, тайни агенти: списъкът с критиците на Кремъл, които са били отровени, е дълъг. Дойче Веле припомня някои от най-известните случаи:

 

Ако се потвърди предположението, че Алексей Навални е бил отровен, това ще бъде втори подобен инцидент с него в рамките на една година. През лятото на 2019 Навални вече веднъж влезе в болница заради "остра алергична реакция", която, според лекарите, може да е била предизвикана от отровни вещества.

В Англия се заговори за поне 14 съмнителни смъртни случая на починали руски опозиционери или хора, свързани с тайните служби. Факт е, че новата руска история - както, впрочем, и по-старата - изобилства от случаи на отровителство. Нека си припомним някои от тях.

Пьотр Верзилов: "Сходна симптоматика с Навални"

На 11 септември 2018 година на Пьотр Верзилов внезапно му прилошава. Той е издател на онлайн-списанието "Медиазона" и участва в популярната пънкарска група "Пуси Райът". Верзилов прекарва няколко дни в интензивното отделение на една московска болница, след което е преместен в реномираната клиника "Шарите" в Берлин. Според германските лекари, Верзилов е бил отровен. С какво точно вещество обаче - това специалистите не успели да установят. Твърди се, че московските лекари тайно споделили с близките на Верзилов, че веществото било атропин. Самият Верзилов смята, че са го отровили като отмъщение за неговото разследване на убийството на трима руски журналисти в Централноафриканската република през лятото на 2018 година. Руските журналисти се опитвали да съберат повече информация за дейността на руски "частни армии" в тази африканска държава. Сега Верзилов съобщава, че тогавашните му симптоми били много сходни с тези на Алексей Навални.

Сергей и Юлия Скрипал: печалната слава на "Новичок"

На 4 март 2018 година руско-британският двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безсъзнание в британския град Солсбъри. "Скотланд Ярд" обяви за издирване двама руснаци: Александър Петров и Руслан Боширов бяха заподозрени като отровители. Британските военни идентифицираха отровата като "Новичок" - много опасно нервно-паралитично вещество. Правителството в Лондон обвини Москва за атентата, а в резултат редица руски дипломати бяха изгонени от няколко държави.

Руският президент Владимир Путин каза, че обвиненията са нелепи и нарече двойния агент Скрипал "шпионин", "предател на отечеството" и "копеле". Сергей и Юлия Скрипал оцеляха след покушението, обаче "Новичок"-ът взе друга жертва. Седмици по-късно 44-годишната Доун Стърджис почина след контакт с отровата. Нейният приятел ѝ подарил намерен в кофа за боклук флакон със скъп парфюм, който всъщност съдържал нервно-паралитичното вещество.

Владимир Кара-Мурса: диагностицирано отравяне

Владимир Кара-Мурса беше съмишленик и сътрудник на руския опозиционер Борис Немцов. Само за година и половина срещу Кара-Мурса имаше две покушения с отрова: първия път през май 2015 година, три месеца след убийството на самия Немцов, а после в началото на 2017. И в двата случая Кара-Мурса изпадна в кома. Той самият твърди, че отравянето е било официално диагностицирано, но главният московски токсиколог Юрий Остапенко отрича това твърдение - поне за първия случай през 2015 година. Независима френска експертиза откри следи от тежки метали в организма на жертвата.

Александър Перепиличний: мъртвият джогър

През 2009 година бизнесменът Александър Перепиличний избяга от Русия във Великобритания. Предполага се, че преди това е помагал на международни екипи, които разследвали афери и корупция в руската администрация. Един от тези случаи са нашумелите разкрития на одитора Сергей Магницкий, който разкри голяма корупционна схема при връщането на ДДС - и умря в следствения арест в Москва. 44-годишният Перепиличний също умря - най-неочаквано през 2012 година, по време на джогинг. Малко преди смъртта си той беше минал на цялостен медицински преглед. Като причина за смъртта първоначално беше диагностициран сърдечен инфаркт. По-късно обаче в стомаха на бизнесмена беше открита отровна субстанция, която се съдържа в рядко срещаното отровно растение Gelsemium elegance, известно като "трева на сърцето". В крайна сметка причините за смъртта на бизнесмена-беглец така и не бяха категорично установени.

Александър Литвиненко: чай с полоний

Бившият офицер от руските вътрешни тайни служби ФСБ (Федерална служба за безопасност) Александър Литвиненко получи политическо убежище във Великобритания през 2000 година. Той беше човекът, който отправи навярно най-тежките и скрепени с факти обвинения срещу руските тайни служби и лично срещу президента Владимир Путин. Литвиненко твърдеше дори, че ФСБ носи отговорност за бомбените атентати срещу няколко сгради в Москва и още за редица други терористични атаки. През ноември 2006 година Литвиненко беше отровен с чай в един лондонски ресторант. При аутопсията бяха открити следи от полоний-210 - един високо радиоактивен елемент. Лондон и до ден-днешен настоява да му бъдат предадени заподозрените лица - и най-вече някогашният деец на тайните служби и депутат в руската Дума Андрей Луговой.

Анна Политковская: неизвестният токсин и изчезналите лабораторни проби

Репортерката на "Новая газета" не загина от отрова. Политковская беше застреляна в асансьора на своя жилищен блок на 7 октомври 2007 година. Но три години по-рано беше направен и опит да бъде отровена. Нека си припомним, че Политковская пишеше за военните престъпления, извършени от руската армия в Чечения. Предполагаемите държавни отровители за пръв път посегнаха на живота ѝ на 2 септември 2004 година, когато журналистката летеше от Москва към Беслан, за да подготови репортаж за терористичната атака с взимане на заложници срещу едно тамошно училище. В самолета на Политковская внезапно ѝ прилошало, след което дори загубила съзнание. Приели я в болницата в Ростов на Дон с изричната диагноза "отравяне с неизвестен токсин". По-късно се оказало, че лабораторните проби, чрез които трябвало да бъде установен точният вид на този токсин, загадъчно изчезнали.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кофе по-лубянски

    12 14 Отговор
    Братишките имат такива коктейли, че си заминаваш радостен с усмивка на лице.

    Коментиран от #16, #28

  • 2 ВЯРВАТЕ ЛИ НА ДОКАЗАН И ОСЪДЕН ЛЪЖЕЦ ББ

    19 14 Отговор
    НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ НАВАЛНИ ИМА ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО АЛКОГОЛ В КРЪВТА И КОФЕИН. ПРЕДПОСТАВКА ЗЗЗА СЪРДЕЧЕН ПРИСТЪП.НА НАВАЛНИ МОЗЪКА МУ СЕ Е СПИРТОСАЛ ЯКО И ИЗПАДНАЛ В КОМА.
  • 3 КГБ

    17 7 Отговор
    ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ.ВЕЧЕ И ЕДНО ОТРАВЯНЕ ДА НЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ КАТО ХОРАТА.ЧАК ТОЛКОВА НЕКАДЪРНИ ДА СА СТАНАЛИ.И ОЩЕ ОТ 70-ТЕ ГОДИНИ ВЕЧЕ НЕ УБИВАТ.ВСЕКИ МАРГИНАЛ ИСКА ДА СЕ ИЗКАРА ГЕРОЙ АМА НЕ СТАВА , БОКЛУКА СИ ОСТАВА БОКЛУК
  • 4 БГ МАФИЯ В МС

    13 3 Отговор
    НАЩА МАФИЯ Е НЕНАДМИНАТА В ТРОВЕНИЯТА- МИШО БИРАТА И ЖЕНА МУ, АЛО ТАНОВ.
  • 5 Karosel

    12 10 Отговор
    Списъка е много по - дълъг от посоченият!

    Коментиран от #20

  • 6 555

    11 9 Отговор
    КГБ винаги са били фенове на отравянията с химикали и тежки или радиоактивни метали, защото не оставят улики за извършителя. За обществото остава публична тайна кой е виновен за убийството, но кой е извършителят не може да се разбере никога. Както случая с Георги Марков, по който се води разследване от 40 години и още не са открили една улика, за която да се закачат.

    Коментиран от #10

  • 7 Анализаторр

    5 10 Отговор
    Това са тези които са известни, сега умножете поне по 10 и готово. Само да добавя, че ние попадаме в зоната на влияние на руснаците. Абе нямаше ли една с гащи, дето май е с руски протекции някъде из необятната американска земя?
  • 8 Бесен Язовец

    10 11 Отговор
    Джуджето се бои да не го свалят,защото е некадърно за друга работа,освен диктаторската. Трови и ще трови докато свърши като Чаушеско
  • 9 Разбрал

    11 5 Отговор
    От статията става ясно, че преди Путин не е имало нито опозиция, нито КГБ, нито недоволни, нито критици. Къде са жертвите на режима на Елцин. КГБ тогава само хуманитарни проекти ли е правило?

    Коментиран от #12

  • 10 ИНГИЛИЗИТЕ ЛЪЖАТ

    11 6 Отговор

    До коментар #6 от "555":

    ЛЪЖЛИВИЯ ЧАДЪР НИКОГА И НИКЪДЕ НЕ Е БИЛ НАМЕРЕН. ЩО ТАКА БРЕ ДЕЗИНФОРМАТОРИ? ЗА МЕН ГЕОРГИ МАРКОВ Е УБИТ ОТ АНГЛИЧЧАНИТЕ С ВЪЗДУШЕН ПИСТОЛЕТ.
  • 11 Сандо

    11 6 Отговор
    Оставете руснаците да си живеят както си искат,занимавайте се с Европа,да не страдате после,че сте изтървали момента.А проблемите се умножават и увеличават застрашително.Същото се отнася и за България,която по реакциите на европейските чиновници,изглежда,че никого не интересува.

    Коментиран от #18

  • 12 Афоня

    8 3 Отговор

    До коментар #9 от "Разбрал":

    То тогава КГБ се бе прекръстило на ЦРУ.
  • 13 браво танго уиски

    9 8 Отговор
    Никак не е случайна тази ''алергия'' като те не се спряха дори пред Путин, който всъщност беше терминиран от амарикански дрон през 2009 година, а първият му двойник след приватизирането на Крим пак от американски дрон! Но вторият му двойник беше отровен 2 години след това! Този в момента му е трети двойник, но като гледам играе по правилата, а не като втория, който смъртно се уплаши от учение на НАТО с три самолетоносача, няколкостотин кораба, фрегати и разрушители и 106 ескадрили тежки бомбардировачи и изтребителя бързо приближаващи се към Калининград! Тогава вторият двойник на Путин даде официално интервю силно уплашен на вид и изчезна за 3 месеца след което се появи най-несполучливият му двойник с 3 кг ботокс, но много послушен...!

    Коментиран от #14

  • 14 Баце незаменим и неповторим

    2 5 Отговор

    До коментар #13 от "браво танго уиски":

    Важното е, че за руснаците си остава безплатен вожд, колкото и бройки да има.
  • 15 Гост

    4 4 Отговор
    Значи от Шарите докторите казали ,че Верзилов бил отровен,но не знаят от какво.Добри професионалисти ,няма що.Така и баба знае .Същото повтарят като мантра за Навални и малолетните и необразовани навалнята.Англичаните минути след ниразположението на Скрипал знаеха ,че са отровени от Новичок и Путин лично е наливал газа във флакон от парфюм.Доктори от Шарите,учете се от англичаните ! Какво се мотаете трети ден с диагнозата на Навални?
  • 16 Някой

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Кофе по-лубянски":

    Там е работата ,че не си заминават.Верзилов,тровен,недотровен,Спирал,недотровени .Навални миналата година също опитали ,но не успяли да умъртвят от Кремъл,сега правят втори опит.Явно кремълската отрова е с изтекъл срок на годност.Спешно да вземат мерки.
  • 17 Дълбоко Виждащ

    7 4 Отговор
    За разлика от КГБ и ЦРУ,бг службите са фенове на Предизвиканите катастрофи....Те се Правят и планират много по трудно от това да се сложи или намаже нещо!Това да бръкнат в електрониката на колата ТИ и Както изпреварваш да вземе до спре....И пак да ви Споделя–Руските Служби трепят само СВОИ-преминали на другия Бряг,докато ЦРУ кара наред от президенти до резиденти!Всички президенти несъгласни с Фашингтон,от Южна Америка си Умряха от РАК....
  • 18 русия прокълната кочина на злото

    4 8 Отговор

    До коментар #11 от "Сандо":

    Русоидните продажници много ви боли когато видите истината нали ! Трябва веднага да започнете да плюете по България ,за да ви мине..
  • 19 Грух

    4 3 Отговор
    Слава на Русия !

    Да живее Путин !

    Коментиран от #21, #22

  • 20 Грух

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Karosel":

    Ти къде си в него ?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Катя Исакова

    3 4 Отговор
    Империята на злото се оказа по-голям отровител от Борджиите.
  • 24 Лош Путин

    6 2 Отговор
    Не забравяйте да припишете на Путин и 20-те коня дето пиха вода от една река в България и изпънаха петалите . Този Путин е лош човек , какво му бяха направили милите кончета , пасяха си кротко на поляната , а той мисли а той мискина -не , ще ги тровя , та ще ги тровя.
  • 25 Тодор Славков

    2 4 Отговор
    Забелязвам, че русофилите, платените тролове на БСП и Москва не могат да пишат на граматически, правилен български.
    Смешници, полу грамотни
  • 26 Холмс

    6 0 Отговор
    боя се, че всички критици на Кремъл са или дебили, или действително са им много кухи "твърдите" глави .. или просто са добре платени от ... тези които са загрижени за тях...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 А дали само те имат

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кофе по-лубянски":

    или е повсеместно.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания