Last news in Fakti

24 Август, 2020 10:34 2 290 14

Лукашенко избра стратегията на "изпепелената земя" срещу протестиращите

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • светлана тихановска

Опасенията за готовността на режима да сложи край на стачките се засилват

Лукашенко избра стратегията на "изпепелената земя" срещу протестиращите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Десетки хиляди привърженици на опозицията протестираха вчера в отговор на призива на опозиционната лидерка Светлана Тихановска, пише френският в. "Либерасион", като пита дали това е "последната глътка свобода" за Беларус.

В центъра на Минск вчера се събраха между 100 и 200 хиляди души, въпреки заплахите на президента Лукашенко да въведе ред в страната. Разпространените кадри на военни камиони и на коли със служители от специалните полицейски части ОМОН бяха разпространени в социалните мрежи, но не успяха да откажат опонентите на режима да участват в протестните акции.

Беларуският президент Александър Лукашенко избра стратегията на "изпепелената земя" срещу протестиращите, пише френският в. "Монд".

Опасенията за готовността на режима да сложи край на стачките се засилват. За тези, които се съмняваха, Лукашенко напомни по възможно най-демонстративния и драматичен начин, че дори изправен пред безпрецедентно протестно движение, ще се бори до последно и може да въвлече страната в спирала на насилието. Това е смисълът на кадрите, разпространени умело вчера от неговите пресслужби: Лукашенко каца с хеликоптер зад оградата на президентския дворец. Облечен в черно и с бронежилетка, президентът носи автомат. Придружава го 15-годишният му син, облечен във военна униформа. Лукашенко прави няколко стъпки и пита "Има ли още някой там?"

Управляващият от 26 години лидер обеща тази седмица да "реши проблема" с протестите, които според него са резултат от заговор на Запада. Той дори постави армията в състояние на готовност, като обвини НАТО, че извършва маневри на границата с Беларус, припомня френският в. "Фигаро".

Демокрацията е под обсада от Вашингтон до Минск - и губи битката, пише британският в. "Гардиън". Предполагаемият триумф на западните либерални ценности, наречен "краят на историята" през 90-те години на миналия век, вече наистина изглежда слабовероятен.

Би било окуражително да мислим, че ако Русия предприеме военна намеса в Беларус - както направи в Украйна и Грузия - ЕС, САЩ и НАТО най-накрая ще теглят чертата и ще кажат твърдо на Владимир Путин: "Не отново. Стига вече с вашата открита агресия, тайни операции, "малки зелени човечета, кибератаки, намеса в избори и убийства. Ако наистина искате нова Студена война със Запада, ние сме готови - и Русия ще загуби, както миналия път".

Би било окуражително, но е нереалистично. Както показа реакцията на ЕС на събитията в Беларус, една от основните грижи на европейските лидери е да не предизвикват руския президент. Наистина, те казаха на Путин да не се намесва. Но в замяна обещаха да не се намесват. ЕС изрази солидарност с народа на Беларус, но се оказа, че солидарността означава ограничени санкции и подкрепа за "национален диалог", който режимът вече отхвърли.

За смелите протестиращи в Минск, опитващи се да сложат край на една диктатура, предпазливостта на Европа сигурно е голямо разочарование.

Дори оставяйки европейския натиск настрани, Путин има добри причини да се въздържа - не на последно място защото си прави сметката, която очевидно се потвърждава, че един отслабен и следователно по-сговорчив Александър Лукашенко, ще се задържи на президентския пост.

Предсказанията, че нестабилността в Беларус може да доведе до подобни събития в Русия, сега също изглеждат пресилени. Изглежда, че това ще бъде още една победа за Кремъл - и още едно поражение за силите на демократичните реформи, пише британското издание.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ak47

    21 2 Отговор
    България е като Беларус, а ЕС се преструва, че не вижда!
  • 2 Абдул от Кабул

    2 10 Отговор
    Така се прави. Ако бях на мястото на Баце, да съм отворил границите и дал паспорти на всеки афганистанец, иракчанин и пакистанец, както и работно място.
  • 3 Последния Софиянец

    9 3 Отговор
    Мутрите на Бойко в момента рушат палатките на майките с болни деца на Софийския университет.Бойкошенко.
  • 4 ЧЕКМЕДЖЕТО НА МАФИЯТА

    20 3 Отговор
    ПРЕДПОЧИТАМ ДА МЕ УПРАВЛЯВА ПАТРИОТ КАТО ЛУКАШЕНКО ОТ КОЛКОТО КРАДЛИВ МАФИОТ КАТО БОЙКО БОРИСОВ И ШАЙКА. ЕС НИЩО НЕ ПРАВИ ПО КАЗУСА МАФИЯТА И ГРАБЕЖИТЕ В БЪЛГАРИЯ.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 no name no face no number

    20 5 Отговор
    Студената война я загубихме единствено и само заради предателя Горбачов, ако беше станала истинска война щяхме да ви пометем за дни с вашите смешни военни бази никога не съм си мислел, че сте били толкова зле,но ви видях силата и сега вече ми е ясно, че сте извадили голям късмет с Горбачов, а ние ужасен малшанс.Но съм сигурен,че скоро светът отново ще се промени и то във ваш ощърб за щастие,че демокрацията ви ме става за нищо и за чеп за зеле не стаеа

    Коментиран от #7

  • 7 никой не е загубил студената война

    15 4 Отговор

    До коментар #6 от "no name no face no number":

    Студената война не е война а политика между войните. Следващата война няма да е студена, а много много гореща и ще се решава от стратегическите оръжия, където Русия е единствената супер сила. Там джендърите нямат никакъв шанс.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сандо

    3 0 Отговор
    Статия,образец за гьобелсова пропаганда.Тъжното е,че почти цялата западна журналистика стана такава.А в едни други,не толкова далечни времена,и вярвахме,и то заслужено.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 В ЗАТВОРА

    1 0 Отговор
    ВРЕМЕ Е И ТИКВАТА ДА ИЗПЕПЕЛИ БЪЛГАРИЯ ЩОТО ГО МРАЗИ !
  • 12 ДОКО

    4 1 Отговор
    БЕЛОРУСИ БЯГАЙТЕ ДАЛЕЧЕ ОТ ДЕМОКРАЦИЯТА..ЩЕ ВИ ПРАТИМ ГЕНЕРАЛА БОКО ТИКВОКО И ТОМА БИКОВ И КАРАЯНЧЕВА И СТЕ СВЪРШИЛИ..ЩЕ ОСТАНЕТЕ БЕЗ КИНТИ И ЖИВОТА ВИ ЩЕ СТАНЕ АД..

    Коментиран от #14

  • 13 ЗАСТИНАЛА КОМУНИСТИЧЕСКА РЕЛИКВА

    0 0 Отговор
    Ортодоксалният комунистически диктатор Глупашенко още си въобразява че може да я кара както по времето на СССР. А другарят Румен Грипенов е негов идеен съмишленик. Да сте го чули да изрази мнение дали изборите в Беларус са фалшифицирани?
  • 14 ДОКО ГЛУПАВИЯТ ЗОМБИРАН ПУТИНИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "ДОКО":

    Заминавай ДОКО за Беларус,където населението благоденства и всичко е прекрасно. Попитай местните колко толерантни и внимателни са ОМОН с протестиращите. Няма обаче да можеш да споделяш впечатленията си в социалните мрежи докато си там. Любимият ти диктатор Лукашенко е изключил интернет. Можеш да посетиш и някоя от другите силно развити и с особено висок стандарт на живот държави от Евразийския съюз - Русия,Армения,Казахстан и Киргистан.
Новини по държави: