Last news in Fakti

3 Декември, 2020 12:55 3 986 17

ЕК даде насоки как да се предпазим от COVID-19 през зимата

  • ек-
  • ес-
  • стратегия-
  • зима-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • здраве-
  • насоки-
  • ваксина-
  • социални контакти

Физическото дистанциране и ограничаването на социалните контакти са изключително важни за зимните месеци

ЕК даде насоки как да се предпазим от COVID-19 през зимата - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия прие стратегия за устойчиво управление на пандемията през следващите зимни месеци, когато може да съществува риск от по-голямо предаване на вируса поради специфични обстоятелства, като например събирания на закрито. В стратегията се препоръчва да продължим да бъдем бдителни и предпазливи през зимния период и през 2021 г., когато ще разполагаме с безопасни и ефективни ваксини. След това Комисията ще предостави допълнителни насоки за постепенна и координирана отмяна на противоепидемичните мерки.

Изключително важно е ЕС да действа координирано, за да се осигури яснота за гражданите и да се избегне нова вълна след празниците в края на годината. При всяко облекчаване на мерките трябва да се вземат предвид епидемичната обстановка и наличието на достатъчен капацитет за тестване, проследяване на контактите и лечение на пациентите.

Препоръчителни мерки за контрол

Стратегията за предпазване от COVID-19 през зимата съдържа препоръки за овладяване на пандемията, докато ваксините станат широко достъпни. Основните акценти в нея са:

- Физическото дистанциране и ограничаването на социалните контакти са изключително важни за зимните месеци, включително през ваканционния период. Мерките следва да бъдат съобразени с местната епидемична обстановка, за да се ограничи тяхното социално и икономическо въздействие и да бъдат по-добре приемани от хората.

- Тестването и проследяването на контактите са много важни за откриването на огнища и прекъсването на разпространението. Повечето държави членки вече разполагат с национални приложения за проследяване на контакти, а европейският портал за оперативна съвместимост на националните сървъри (EFGS) дава възможност за трансгранично проследяване.

- За да се осигури безопасно пътуване, е важно да се действа координирано по отношение на евентуалното увеличаване на пътуванията през празничните дни в края на годината. Транспортната инфраструктура трябва да бъде подготвена и хората да бъдат ясно информирани за условията за налагане на карантина, която може да бъде изисквана, ако епидемичната обстановка в страната на отпътуване е по-лоша от дестинацията на пътуване.

- Капацитет и персонал в здравната система: Необходимо е здравните заведения да приложат планове за непрекъснатост на дейността, за да може огнищата на COVID-19 да бъдат управлявани без да се ограничава достъпът до лечение на други заболявания. Недостигът на медицинско оборудване може да бъде решен чрез съвместното възлагане на обществени поръчки.

- Умората от пандемията и проблемите с психичното здраве са естествено явление в настоящата ситуация. Държавите членки трябва да следват насоките на Европейския регион на Световната здравна организация за мобилизиране на обществена подкрепа за справяне с умората от пандемията. Следва да се подобрят възможностите за получаване на психосоциална подкрепа.

- Национални стратегии за ваксиниране - Комисията е готова да подкрепи при необходимост държавите членки при въвеждането на ваксините в съответствие с техните планове за подготовка и провеждане на ваксинация . Възприемането на общ подход на ЕС към сертификатите за ваксинация би подобрило действията на здравните власти в държавите членки и доверието на гражданите в кампанията по ваксиниране.

Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, заяви: „В Европа на всеки 17 секунди човек умира поради COVID-19. Макар че се наблюдава стабилизиране на положението, то остава деликатно. Както всичко останало тази година, празненствата в края на годината ще бъдат различни. Не можем да излагаме на риск усилията, положени от всички нас през последните седмици и месеци. Тази година спасяването на човешки живот е по-важно от празненствата. Но изгледите за скорошно одобрение на ваксините пораждат надежда. Сега всички държави членки трябва да бъдат готови да започнат кампании за ваксиниране и да въведат ваксините възможно най-бързо, след като бъде налична безопасна и ефективна ваксина.“

Днешната стратегия се основава на предишни препоръки, като например европейската пътна карта от април относно внимателното и постепенно вдигане на противоепидемичните мерки, съобщението от юли относно готовността в краткосрочен план и съобщението от октомври относно допълнителните мерки в отговор на COVID-19. Първата вълна от пандемията в Европа беше успешно овладяна чрез строги мерки, но твърде бързото им смекчаване през лятото доведе до втора вълна през есента.

Докато няма безопасна и ефективна ваксина и голяма част от населението не е имунизирана, държавите членки трябва да продължат координираните усилия за смекчаване на пандемията, както призова Европейският съвет. В началото на 2021 г. ще бъдат представени допълнителни препоръки за разработване на всеобхватна рамка за контрол на COVID-19 въз основа на натрупаните досега знания и опит и на последните насоки от научните среди.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лелеее

    26 2 Отговор
    “ Насоките” са следните :
    Късметлиите които не умрат от глад и студ зимата ще бъдат наночипосани на пролет !

    Коментиран от #3

  • 2 живииздрави

    25 3 Отговор
    ЕК да си казва в Брюксел.

    България е на 1300 години като държава, ЕК тогава не е бил заплануван, да не говорим за Меркел, Лайнен, Шоршо, Гили Бетс.

    Преживели сме османското робство, кланета, потурчвания, немския фашизъм, ще преживеем и либералния терор...

    Бъдете живи и здрави българи с здрав български разум и всички хора с здрав разум по света.
    За останалите има ЕК, СЗО, медии, пандемии и т.н.

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Centurion

    11 0 Отговор
    То след дъжд качулка тяхната работа.Те повечето хора преболедуваха,и след месец ,два,до три всичко ще е приключило. Язък за напъните с ваксините,така ще си останат!Нещо ме можаха да в сметнат точно!
  • 5 Шнорхел

    11 1 Отговор
    С Гей оргии защитата е сигурна.
  • 6 Преболедувал

    16 2 Отговор
    Най-тъпото което измислиха са маските, да спреш комар с оградна мрежа!Даже помага да се закрепи вируса!

    Коментиран от #11

  • 7 Хаджи Хаджи Българин

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "живииздрави":

    Защо всеки час чета за Ковид - 19 в Европа, САЩ , Русия и Китай?? Както и в нито една медия, също и от СЗО нямаме информация- КАКВО Е СЪСТОЯНИЕТО В АФРИКАНСКИТЕ ДЪРЖАВИ И КОЛКО СА ЗАРАЗЕНИТЕ ТАМ И ПОЧИНАЛИ ОТ КОВИД?

    Коментиран от #10

  • 8 куку руку ку

    11 0 Отговор
    Единствената защита е да се изключат радиоапаратите и телевизорите!
  • 9 Урсула

    5 0 Отговор
    COVID-19 даде насоки как да се предпазим от ЕК през зимата.
  • 10 онзи

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хаджи Хаджи Българин":

    В Африка ще ги ваксинират наред. Няма значение колко са болни.
  • 11 Китай с мрежа за комари...

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Преболедувал":

    Спря вируса!Маската се носи за да не те наплюят заразените от короната...Също и в Хонконг има 1 двама заразени и то от чужбина,ама всички си носят маски...Големи тъпанари са жълтите,трябва да им пратим Мангъров да ги понамали до един два милиона....
  • 12 виросология

    6 1 Отговор
    Какво е общото между TORS-SARS, "Луда крава", Птичи грип, "Свински грип" и КОВИД-19? Всички те са лабораторно модифициран вируси.
  • 13 Нямам срам

    3 0 Отговор
    На мен дайте кисело зеле с свински пържоли и червено вино аз знам как да не излеза цяла зима от нас
  • 14 Нищо конкретно

    4 0 Отговор
    Общи приказки, бла-бла-бла
  • 15 Монгола

    3 0 Отговор
    Тези джендери от ЕК от всичко разбират и от вируси измислици също разбират как да се пазят овцете!
  • 16 Меринжей

    3 0 Отговор
    Боже! И закъде сме без мъдрите напътствия и безценните съвети от ЕК, ЕС и сие! Живота би бил ад без мозъчните донори с неясен пол, националност и животински вид!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.