Last news in Fakti

4 Януари, 2021 21:30 2 208 1

Три региона на Испания затягат ограниченията срещу COVID-19

  • испания-
  • коронавирус-
  • пандемия

Балеарските острови имат най-висок процент на инфекции в страната - 530 случая на 100 000 жители

Три региона на Испания затягат ограниченията срещу COVID-19  - 1
Снимка: Shutterstock

В Испания заради нов скок на заразените с COVID-19 се затягат ограниченията в Андалусия, Мадрид и Арагон. Епидемиолозите в страната се опасяват от трета вълна, въпреки че процесът на ваксинация продължава.

Налице са и драстични нарушения на забраните, като партито в индустриален склад в Барселона, продължило почти 40 часа и довело да арестуването на организаторите му.

От днес влизат в сила ограничения в 18 здравни области в Мадрид и пет общини в региона. На повече от половин милион граждани ще бъде забранено да излизат от домовете си освен по основателни причини. Така общият брой на ограничените здравни области вече е 28, след като на 10 от тях бяха удължени мерките с още една седмица.

Решението бе съобщено от регионалният министър на здравеопазването Енрике Руис Ескудеро, който поиска полицията стриктно да следи за спазването на мерките. Според него е твърде рано да се говори за трета вълна, но е притеснително, че вече има регистрирани 9 случая на британския щам на вируса в региона и още 30 други се проучват.

В Андалусия местното правителство поиска затварянето на периметъра на осем общини в Кампо де Гибралтар. Местният съветник по здравеопазването Елиас Бендодо поиска централното правителство да засили здравния контрол, за да предотврати навлизането на новия щам на СOVID-19 през Гибралтар в Андалусия, която вече има седем случая.

Арагон пък от днес се връща към ниво 3 на тревога, което включва забрана за напускане на провинцията .

Влошава се ситуацията и в Кастилия и Леон, където вече има 220 активни огнища.

Според последните данни на Министерството на здравеопазването, Балеарските острови имат най-висок процент на инфекции в Испания - 530 случая на 100 000 жители.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уникално

    8 2 Отговор
    Вече 1 година става, но и така и никой не разбра, че няма полза от тези мерки.
    Ако ще затварят после няма смисъл да отварят, защото всичко почва отначало.
    Само се залъгваме и търпим простотии.
    Истината е че всичко ще мине със или без мерки, със или без ваксини, както е било винаги досега.
    Всеки да избира колко шамара сам да си удари.