Last news in Fakti

26 Януари, 2021 09:00 1 595 18

Изслушват шефката на Европейската агенция по лекарствата за ваксините

  • емър кук-
  • ес-
  • ваксини-
  • ек-
  • лекарства-
  • комисия-
  • изслушване

Важно изслушване на фона на пандемията

Изслушват шефката на Европейската агенция по лекарствата за ваксините - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Директорката на Европейската агенция по лекарствата Емър Кук ще бъде изслушана в комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент. Очаква се тя да говори за процедурите за даване на разрешително на ваксините, тяхната наличност и разгръщането на процеса на имунизация, предаде БНР.

Колкото и представители на европейските институции да ни убеждават, че процесът върви сравнително добре предвид мащабите на пандемията и мутациите на вируса, събитията сочат точно обратното. Опитите на журналистите да изкарат на светло поне малка част от договорите с фармацевтичните компании продължават да удрят на камък, въпреки настойчивото поставяне на въпроса пред Европейската комисия. Както се разбра с последните събития, явно има и защо.

Най-скорошното беше в неделя, когато "Астра Зенека" обяви, че съкращава с 60 на сто предвидените дози за ЕС, което сериозно разгневи Комисията. Така за първи път в публичното пространство се чу за проведен разговор между председателката Урсула фон дер Лайен и изпълнителния директор на "Астра Зенека" Паскал Сорио, на който, по думите на говорителя на Комисията Ерик Мамер, тя "ясно е показала, че очаква компанията да изпълнява условията, залегнали в договора за осигуряване на авансово закупени ваксини за ЕС и е напомнила, че Общността е инвестирала значителна сума, именно за да се гарантира, че продукцията ще бъде налична дори преди Европейската агенция по лекарствата да даде разрешението си".

Езикът, макар и полиран, е достатъчно ясен и категоричен, което се случва за първи път, откакто се повдига въпросът за производството и доставката на ваксините. Изявление, което бе предшествано от писмо на еврокомисаря по здравеопазването Стела Кириакиду с настояване компанията да изясни драстичното намаление на доставките си за ЕС. Вчера обаче се разбра, че разговорите между двете страни не са дали резултат и в късния следобед стана ясно, че ще се проведе втора среща. Нещо повече - еврокомисар Кириакиду поиска в бъдеще всички фирми, които произвеждат ваксини, да подават предварително уведомление винаги, когато искат да изнасят за трети страни.

"ЕС подкрепи бързото разработване и производство на няколко ваксини срещу COVID-19 на обща стойност 2,7 млрд. евро. Искаме яснота при транзакциите и пълна прозрачност при износа на ваксини от ЕС", бе категорична тя. И този скандал идва, след като се разбра, че "Пфайзер" е закъсняла с доставките си, макар да обеща да навакса пропуска до края на първото тримесечие. Ситуацията става все по-объркана и от разминаванията в изявленията на различните институции. Макар Комисията да обяви като част от стратегията за ваксиниране 70 на сто от възрастните хора в ЕС да получат дозите си до лятото, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази съмнения доколко това е възможно предвид трудностите в тяхното производство.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спиро Киров

    17 0 Отговор
    Ама защо я слушат тая женица? Тя ще си изяде очилата.

    Коментиран от #13

  • 2 Лелеее

    14 1 Отговор
    Не знам защо , но тръпки ме побиха ?
  • 3 Факт

    20 0 Отговор
    Кви безумни рептили ни управляват тоест унищожават божее
  • 4 Мнение

    25 2 Отговор
    А междувременно какво се оказва, че официално няма снимка на ковид, а това което се показва по тв-то е модел на фотошоп!
    Т.е. симптомите, които пазиентите имат може да са от всичко друго, но не и от ковид, щото никой не го е отделил още от мовешки организъм!
    А пък т.нар. пср тестове, са тоолкова "точни", че дават положителна проба от най-различни субстанции!!!
    Не случайно Нидерландия са пред гражданска война, а и много други нормални държави вървят точно натам!
    И за финал на коментара, все още никой не е отговорил защо няма заразени от сезонните грипове тип А и Б, както и свински, птичи грипове и т.н.???!!!
    Всичко това говори единствено, че някои т.нар. конспирации са си абсолютната истина!!!

    Коментиран от #10

  • 5 Луцифер

    14 1 Отговор
    Точно такива поклонници на Сатаната, обсебени от бесовете, пускат грипните щамове, вирусите, а после си продават противогрипните препарати и ваксини!
  • 6 ЪРП

    8 0 Отговор
    АУУУ, КАТО Я ГЛЕДАМ КАК СМУЧЕ РАМКАТА НА ОЧИЛАТА ...., МНОГО ЩЕ ДА Е ПРИТЕСНЕНА ЗА КОРОНАВИРУСИ И БАКТЕРИИ... ;-))
  • 7 Сатъра на Хана

    14 0 Отговор
    Европа всеки Век трябва поне веднъж
    да седне на Боздугана на Дядо Иван
    за да и мине сърбежа
  • 8 мутрокилър

    11 0 Отговор
    ЕНП - пълен провал във всички аспекти! Пълен провал и в България!
    Никога ЕНП!

    Коментиран от #9

  • 9 ЪРП

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "мутрокилър":

    НЕВЕРОЯТНО СИ ПРАВ!!!!
    С КОЛКО ЛИ ЧЕКМЕДЖЕТА С КЮЛЧЕТА СА СЕ ОБЛАЖИЛИ ЕНП-ГОСПОДАРИТЕ НА ЧЕКМЕДЖЕГЕРБЕРАСОПИТЕКА ????????
    АКО МОЖЕХА ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ ПРАТКИ ДА ГОВОРЯТ........!!!???
  • 10 Много

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мнение":

    си прав. Когато не могат да оборят истината, я класифицират като тежрия на консрирациите. Но цензурата яко вършее и по всякакъв начин заглушава и унищожава истината.
  • 11 Сандо

    4 1 Отговор
    Ковидът ще разтури ЕС,това дяволско творение!

    Коментиран от #15

  • 12 СЛОНА

    2 0 Отговор
    ТОВА Е ШЕВКАТА НА НЕЗЕМНИТЕ ИМАМНИЦИ
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 СЛОНА

    1 0 Отговор
    ДА ГИ ИЗРЕНЕМ НА 28
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хаос

    1 0 Отговор
    Недостиг на ваксини, въпреки договорите, защото ги дават на трети страни срещу заплащане. Някой съмнява ли се, че парите са най-важното, а не човешкото здраве?
  • 17 нашия

    0 0 Отговор
    какво прави в тази ЕВРОПЕЙСКА организация човек чиято страна не е член на ЕС.....И СЛЕД ТОВА ДА Я КОМЕНТИРАМЕ КАКВО И КАК...
  • 18 ДОКО

    0 0 Отговор
    НЕМА МНЕНИЕ ВАЖНО Е ПОЛИТИКАТА..