Last news in Fakti

1 Март, 2024 05:37 987 2

Аркади Шарков: тук нямаме лекарствата, които българите купуват от Гърция

  • аркади шарков-
  • лекарства

Не е заради цената, поясни здравният икономист

Аркади Шарков: тук нямаме лекарствата, които българите купуват от Гърция - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Количества инсулини действително има, казусът е по-скоро логистичен, отколкото някой злонамерено да го задържа. Ангажимент на Министерството на здравеопазването, на Комисията по здравеопазване и търговците на едро и производителите е да бъдат равномерно разпределени по страната".

Това коментира здравният икономист Аркади Шарков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му казусите остават нерешени поради честата смяна на министри, нестабилността на правителствата.

"Индустрията се съобразява с новите реалности, нагласява си логистиката. Всяка една промяна носи финансови негативи, затова понякога има резистентност от тяхна страна", убеден е гостът.

Той припомни думите на председателя на здравната комисия Костадин Ангелов, че има желание от страна на политическите сили за завършване на СЕСПА, за да работи в полза на гражданите, а не на търговците на едро.

"Трябва да има наказани фирми, които правят нерегламентиран износ на инсулини. Както стана ясно днес има търговци, които са глобени с по 100 000 лв. - трябва да има достатъчно политическа воля да не е като орел, рак и щука, а да е единна, за да се реформира СЕСПА и да има стабилност на пазара на лекарства", призова здравният икономист.

Пред Bulgaria ON AIR Аркади Шарков аптеките в страната са много, а контролиращите са малко, затова дигитализацията ще улесни процеса на контрол.

"ЕК разработва критичен списък на лекарства, който може да бъде приложен и за България. Не малка част от българите пътуват в Гърция не защото е по-евтино, а защото лекарствата не се продават на българския пазар. Цената до такава степен ерозира, че производителят решава, че не му е изгодно да внася продукт", посочи Шарков.

Като вариант пред страната ни за решаване на проблема с дефицита на лекарства той посочи използването на възможностите за родно производство.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.