Last news in Fakti

8 Март, 2024 22:04 901 4

22 общини не са имали аптека през 2023 г.

  • лекарства-
  • общини-
  • аптеки

ИАЛ посочва липсата на транспорт като един от основните проблеми на малките населени места

22 общини остават без аптеки през 2023 г., а в още 42 общини има само една. Броят на аптеките за миналата година е намалял до 3252 за цялата страна по данни от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Това пишат в своя анализ от Института за пазарна икономика (ИПИ).

ИАЛ посочва липсата на транспорт като един от основните проблеми на малките населени места, което ограничава личния достъп до лекарства. Най-малките общини са и тези без нито една аптека. Разположението им е концентрирано в големите общини и градове, като в София те са 725, в Пловдив - 219, а във Варна - 181.

Средният брой аптеки остава най-висок в туристическите общини като Несебър, Приморско, Царево и Банско. В тази категория попада и община Челопеч, която разполага с 2 аптеки за средно по 725 души. В контраст, общини като в Добрич една аптека обслужва 16 000 граждани, Тунджа има 2 аптеки за 10 000. Изчислено е, че средно една аптека в страната обслужва 1988 души.

От ИАС посочват някои възможни мерки за подобряване на достъпа до лекарства, като доставки на лекарства по домовете, мобилни екипи с медицински лица, мобилни аптеки и дори откриване на филиали на аптеки, управлявани от помощник-фармацевт при намалено работно време. Въпреки това, те обръщат внимание, че промени могат да бъдат въведени само когато бъдат премахнати излишни регулации и ограничения.

В момента тече обществено обсъждане на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Проектът предвижда промяна в търговията на дребно с лекарства, които да може да се продават и чрез автомати. ИАС нарича промяната една "малка стъпка в правилната посока".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    6 1 Отговор
    А банани имат ли ,ако имат за какво са им аптеки? Това е капитализъм и демокрация.

    Коментиран от #2

  • 2 Хихихихи

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    Ама свърши тая, доктор забит по разпределение в пущинаците, едновременно и аптекар и всичко това за заплата, по-малка от полуграмотен бачкатор. А аптеки по селата пак си нямаше.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.