Last news in Fakti

29 Януари, 2021 15:00 1 808 2

Карантина в Северен Кипър заради рязко увеличаване на случаите на коронавирус

  • кипър-
  • коронавирус-
  • севернокипърска турска република

За справяне със ситуацията ще бъдат привлечени пенсионирани лекари и медицински сестри

Карантина в Северен Кипър заради рязко увеличаване на случаите на коронавирус  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

От полунощ в локдаун влезе и Северен Кипър заради рязкото увеличаване на случаите на коронавирус. Кипърската турска общност, която е под международна изолация и ембарго, получава помощ за борба с пандемията от ЕС и Турция.

Карантината в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република ще продължи до 3 февруари, а районът на Кирения на северния бряг на острова ще е затворен до 10 февруари.

Решенията за драстичната мярка в окупираната северна част на Кипър бяха взети снощи и влязоха в сила само след броени часове.

Прекратяват се всички икономически дейности с изключение на предоставянето на най-необходимите стоки и услуги от аптеки, пекарни, бензиностанции и други. Забраняват се излизането от дома освен за основни нужди и движението между районите, съобщи т. нар. министър-председател Ерсан Санер.

До 10 февруари всички училища са на дистанционно обучение.

Медицинската асоциация на кипърските турци алармира вчера, че медиците и болниците са на ръба на възможностите си. За справяне със ситуацията ще бъдат привлечени пенсионирани лекари и медицински сестри.

В началото на тази седмица кипърските турци получиха втората доставка от 1170 ваксини на „Пфайзер“/„Бионтех”, осигурени от ЕС чрез заявката на Република Кипър, а вчера пристигнаха още 20 000 дози от китайската ваксина „Синовак” от Турция.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Си ган

    2 1 Отговор
    Алимамалигов да хваща първият полет и да види как са уредени заведенията да работят....
  • 2 НеДа

    2 4 Отговор
    Нали ви е ясно, че и нас пак ще ни затворят домашен арест. Така се почва, уж "спасяват човешки животи", а всъщност налагат нова, глобална диктатура.