Last news in Fakti

12 Февруари, 2021 10:10 2 459 15

Възможно е COVID-19 да е достигнал до пазара в Ухан чрез замразено месо

  • китай-
  • ухан-
  • коронавирус-
  • ваксина

Според СЗО е много малко вероятно вирусът да е изкуствено създаден или пуснат от лаборатория

Възможно е COVID-19 да е достигнал до пазара в Ухан чрез замразено месо - 1
Снимка: Shutterstock

В Китай се говори за истинския произход на коронавируса от доста време, но като че ли в чужбина не получава гласност. Възможно е вирусът да е достигнал до пазара в Ухан чрез замразено месо и тази версия трябва да бъде проучена по-обстойно. Това заяви в "Денят започва" по БНТ журналистът от Радио Пекин Тодор Радев.

"През изминалите месеци китайските митници многократно съобщаваха за коронавирус, открит върху опаковките от вносна замразена храна, основно месо и морски продукти, и една от версиите тук е, че вирусът може да е бил внесен в Китай. Ръководителят на СЗО в Ухан потвърди, че според експертите е възможно вирусът да оцелее в студена среда, но до момента няма ясно разбиране и потвърждение дали той може да се предава по този начин на хора", допълни Радев.

Според СЗО е много малко вероятно вирусът да е изкуствено създаден или пуснат от лаборатория. Второто потвърждение е, че най-вероятно вирусът е предаден от животно на човек чрез междинен гостоприемник.

"По думите на ръководителя на екипа проучването сочи, че вирусът е намерил естествен резервоар в прилепи, но е малко вероятно това да е станало в Ухан. Според него възможният път на вируса до пазара за животни в Ухан, откъдето тръгна масовото заразяване, би могъл да е много дълъг и сложен, включително и извън Ухан и Китай", обясни Радев.

На трето място, екипът се е запознал с кръвни проби, взети в началото на епидемията, които говорят, че вирусът може да е циркулирал сред хората по-рано, отколкото се смяташе досега. Но преди декември 2019 година нито в Ухан, нито където и да е другаде, според експертите на СЗО е имало масова заболеваемост, свързана с COVID-19.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    25 2 Отговор
    Все тая, китайците забравиха за ковид, а Европа си уби икономиката каквато беше и целта.

    Коментиран от #2

  • 2 честен ционист

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    Китайците може да са забравили, но на европейците им предстои да проядат плант мийт и насекоми.
  • 3 анализ

    15 3 Отговор
    В момента ,,ФАКТИ,,разпространява фалшива новина и отклоняване на вниманието
  • 4 Диверсант

    21 1 Отговор
    Най смешното е че в Ухан и района няма и никога не е имало прилепи 😂 😂 😂 😂..... А на въпроса на италиански евродепутат към европейската комисия ЗА КАКВО СА БИЛИ ПРЕВЕДЕНИ ГОЛЯМА СУМА ПАРИ НА ЛАБОРАТОРИЯТА В УХАН ПРЕЗ 2015 ГОДИНА, отговор още няма

    Коментиран от #9

  • 5 бахо

    16 0 Отговор
    А,нали един прилеп беше цвръцнал и хоп,вирОс?Тази лаборатория,собственост на Блек РОк,която пък е собственост на АКСА и така по веригата до Шорош и Гейтака...Кой ли се е изпуснал в замразеното месо?Аман от глупости.Изкуствен вирус,изкуствени мутанти и щамове...Те и тяхните създатели могат да се унищожат само с огън!
  • 6 Йосиффф

    8 0 Отговор
    УДОБНАТА ЛЪЖА.
  • 7 Шалом

    5 0 Отговор
    Някой да е чувал за "Сатаната" и кои я представляват?
  • 8 К 1929

    4 2 Отговор
    Да бе да както и онези легенди за 10 дневното построяване на болница. Това не на практика, ами даже на теория е невъзможно.
  • 9 ъхъ

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Диверсант":

    Нямало прилепи, то и тука няма банани, ама на пазара има
  • 10 АНОНИМЕН

    7 0 Отговор
    Фaкт e, чe ce cпрeтнa хубaвичкa cвeтoвнa кризa! Щe рaзбeрeм пo нaтaтък мoжe би зaщo!?
    Тoвa, чe вируca прecкoчил нa хoрaтa oт прилeп, пaнгoлин, змия... дeтo китaйцитe cи ги ядaт oт 1000 гoдини и нe e прecкoчил, тa чaк в днeшнo врeмe e зa тия дeтo кoнcумирaт дoмaтитe c кoлчeтaтa!
    Нa вceки 10-15 гoдини ce прaвят/oргaнизирaт cвeтoвни кризи c кaкъвтo и дa e пoвoд! Ceгa e кoрoнaвируc! По време на криза големи маси от хора в глобалния свят стават излишни. В период на тежка икономическа криза масите трябва да се контролират. 2008-9 година пак имаше кризa! Ако не се правят кризи ще има световна война, но големите ги е страх от война! Преките и непреките поразии ще са такива, че в следващата война, ако изобщо има такава и е между човеци - оръжията ще са камъни и тояги! Моите скромни знания ми казват, че кризата с пукането на балона трябваше да е по-късно към 2024-5 година, а коронавируса е изненада! Ще видим! Следва продължение! Каквото и да говорят - става дума за пари, печалби,
    власт, влияние, пазари...!

    Коментиран от #11

  • 11 рептил от плоската земя

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "АНОНИМЕН":

    Ей големи локуми разтягате. Де да гръмне еди як вулкан с 3 годишна зима след това, и да видим тогава какви ще ги плещите

    Коментиран от #13

  • 12 ****

    2 0 Отговор
    Айде сега ковид 19 не бил създаден в лаборатория,как да вярва човек? Първо кокоши грип,луда крава по говедата,свински грип по свинете,син език по кози и овце,как ще го обяснят това,от къде е дошло,явно не по естествен път,и то едно след друго това заболяване,и накрая за капак,ковид по хората.

    Коментиран от #14

  • 13 АНОНИМЕН

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "рептил от плоската земя":

    И няма световна криза! Така ли, колега?! Ти сериозно ли!?

    Коментиран от #15

  • 14 Анонимен

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "****":

    Специфично лудата крава беше главно в англоговорящите страни! И си го направиха щото събираха от кланиците съдържанието специално на червата и стомаха! Стерилизираха го в автоклави при висока температура и пак го даваха с фуражите на кравите! Обаче за икономии намалиха времето и температурата на обработка! И стана тя каквато стана! Сега пак го дават на кравите, но спряха с тия икономии!
  • 15 рептил

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "АНОНИМЕН":

    Кризата е в развлекателния бизнес, всичко друго е на макс