29 Януари, 2021 17:00 5 526 59

"Северен поток 2" - коз в ръцете на Путин

  • северен поток 2-
  • русия-
  • владимир путин-
  • газопровод-
  • германия-
  • украйна

Украйна може да изгуби не само сериозни приходи, но най-вече своята политическа и военна сигурност

"Северен поток 2" - коз в ръцете на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Довършването на тръбопровода "Северен поток 2" не бивало по никакъв начин да се обвързва с действията на руската държавна машина срещу опозиционера Алексей Навални - едното нямало нищо общо с другото. Това твърдят в последните дни лидерът на Социалдемократическата партия Норберт Валтер-Борянс и лидерът на ХДС Армин Лашет. А баварският премиер Маркус Зьодер през лятото (малко след отравянето на Навални) каза, че не бива да се прекалява с моралните свръхизисквания. И тримата политици в определен смисъл са прави: дори строежът на тръбопровода окончателно да спре, режимът в Русия изобщо няма да промени репресивния си характер, нито пък ще пусне Навални от затвора. И още нещо: ако Германия внася енергоносители само от държави, където човешките права се спазват поне донякъде, би възникнал сериозен проблем.

Но както тези трима политици, така и всички останали поддръжници на газопровода, включително канцлерката Ангела Меркел, умишлено заобикалят същинския въпрос. "Една молекула руски газ си е една молекула руски газ, независимо дали идва през Украйна или по тръбата под Балтийско море", каза Меркел още преди две години. Твърдението ѝ без съмнение е вярно, но в днешния момент то е и безсмислено. Защото - за разлика от въпросите около Навални - това твърдение изцяло изключва политическите аргументи срещу "Северен поток 2". Казано другояче: в момента се пита не дали Германия ще продължи да купува руски газ до окончателната си раздяла с твърдите горива, а какви са политическите рискове и странични ефекти от едно такова решение.

Откакто по време на първия газов конфликт с Украйна през зимата на 2005-2006-а година руското ръководство ясно демонстрира готовността си да използва своите суровини като политическо оръжие, Европа си направи верните изводи: радикално снижи зависимостта си от руския газ, и то без сериозно да ограничава вноса от Русия. Това бе постигнато чрез разширяване и преустройство на газовата инфраструктура, което да позволи бързото превключване на други енергоносители. А "Северен поток 2" отново би наклонил везните в полза на Русия.

Зависимостта на Европа от руския газ може и да не се увеличи с пускането в действие на този газопровод, но от него ще има икономически смисъл единствено, ако благодарение на тръбата под Балтийско море Германия и ЕС започнат да купуват много повече руски газ. Нека да си припомним, че и сега наличните преносни капацитети не са натоварени докрай. Тъй че ако Германия и европейците не започнат да внасят повече руски газ, "Северен поток 2" ще изпълни само същинското си предназначение: Русия да изнася газ, заобикаляйки Украйна.

При това положение Украйна ще изгуби не само сериозни приходи, но и най-вече своята политическа и военна сигурност. Докато режимът в Москва зависи от гладкото преминаване на най-важната руска експортна стока през Украйна, не е вероятно неговата хибридна война срещу страната да ескалира. Ако обаче зависимостта от украинския транзит отпадне, ръцете на Владимир Путин и неговите хора вече ще са развързани.

И в единия, и в другия случай "Северен поток 2" все е победа за Кремъл. Ако европейците тръгнат да купуват повече газ от Русия, това ще налее повече пари в касите на един корумпиран режим и ще го стабилизира. Ако пък не купуват повече газ, транзитът през Украйна става излишен и Русия получава контрол над лостовете за дестабилизиране на страната, което ще има непосредствено въздействие върху сигурността на държавите от ЕС и от НАТО в Източна Европа. Да, през 2019-а година с посредничеството на ЕС Русия и Украйна сключиха нов договор за газовия транзит, но това не променя нищо. Просто защото новият договор само ще помогне на Русия да дочака влизането в експлоатация на "Северен поток 2". Да не говорим, че според опита от последните години, Русия спазва договорите само когато това ѝ изнася.

Дори ако проявим краен цинизъм и оставим настрана всички морални въпроси за отношението към режими като руския, дори ако забравим предупрежденията, че този газопровод е много вреден за околната среда и за климата, пак не е ясно защо трябва да се дават такива козове в ръцете на големия съсед, който под ръководството на Путин се държи изключително агресивно. "Северен поток 2" влошава позициите на Германия и на ЕС по отношение на една държава, която съвсем открито мрази нашето свободолюбиво общество. Ето защо Берлин допуска много сериозна грешка с подкрепата, която продължава да дава на този проект дори след отравянето на Навални и последвалите репресии срещу него. Случващото се с Навални ни дава последна възможност да кажем окончателното "не" на "Северен поток 2".

Райнхард Везер, "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"/ Frankfurter Allgemeine Zeitung/ www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалистъ

    126 9 Отговор
    "Украйна може да изгуби не само сериозни приходи, но най-вече своята политическа и военна сигурност" - е и? За Украйна ли да плачем сега, една фалирала бандитска държава?! Мен ме интересува Европа да има достъп до енергия. Ако някой предложи по-евтина от руската газ, добре дошъл е, нека заповяда! Нещем да плащаме тройна цена за американския втечнен, само щото е демоНкратичен.
  • 2 Guano Apes

    96 53 Отговор
    DW е филиала на Сорос-краварите в Германия нищо общо нямат с немската политика oт DW!
  • 3 Шекел

    106 7 Отговор
    Германците няма да се откажат от Северен Поток.Индустриализиряна икономика зависи много от цената на ресурсите.Да не са луди да се застрелят в краката.

    Коментиран от #56

  • 4 Фридман

    88 57 Отговор
    Укранците са вече с подвита опашка само чакат от РФ да отворят врата за да се върнат във вкъщи.
  • 5 Шекел

    88 47 Отговор
    Америка затъва все повече и това може само да радва Европейците.

    Коментиран от #33

  • 6 Който разбира

    61 16 Отговор
    добре руския език,нека проследи какво е настроението към днешно време,на обикновените хохоли.А те са над 43 милиона.След" Мегдана" и пирожките на Нюланд, се подадоха на масова психоза.Но отдавна изтрезняха.Сега вече ги гони здрав махмурлук.Преди яростно отричаха употреба на руски език.Дори онзи- Яйценюк ,прокара специален закон.Сега по всички техни телевизии,освен Национален канал, съзнателно ползват руски, народа им е доста настръхнал,а хохола не е българин по търпеливост.Тръгнат ли ,ще има доста опраскани от всички Правителства, включително и сегашните вкупом със Зеления заек.Обикновения човек усети жилото на сащисаните.Но без грам мед! Какво каканижат послушковците от тяхната РАДА и Заека,изобщо не съвпада с мнението на 45 милиона.

    Коментиран от #57

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 аве

    25 5 Отговор
    гледайте днешния филм за "двореца" се ги навално за обида към Държавния глава поти 10 години колониа!!
  • 9 гост

    6 52 Отговор
    Северен поток 2 е мъртъв, тръбите ще лежат на дъното "
    Анализаторът на нефт и газ Михаил Крутихин - за перспективите на газопровода, който трябваше да "накаже Украйна"
    - Баржата на Фортуна, която трябваше да участва в полагането на тръби за Северен поток 2, попадна под американските санкции. Как това ще повлияе на съдбата на проекта?
    - Барж Фортуна напусна пристанището на Росток в Германия около точката, където завършва разклонението на газопровода от германското крайбрежие до края на германската изключителна икономическа зона. И от няколко дни тя стои в този момент, без да прави нищо. Около нея се мятат два влекача, противопожарен кораб, наречен „Катун“ - това е всичко. Но няма движение в посока на полагане на каквото и да било. Очевидно по някакъв начин осигурява безопасността на краищата на този клон, хвърлени на дъното. Освен това, за да започне работа в датски води, датчаните трябва временно да блокират тази зона. Дадоха разрешение за известно време. Но в разрешителното на Датската морска служба няма информация за зоните, установени за преминаване на други кораби. Следователно не е извършена работа.

    Коментиран от #10, #18

  • 10 гост

    15 6 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    - Искате да кажете, че целият шум около Северен поток 2 от руска страна е необходим само за показване на Путин ...
    - Покажете на Путин, че се опитват.
    - Много е скъпо, усилията не са безплатни.
    - Разбира се, че е скъпо.
    - Как ще завърши този „мъртъв проект“, както казвате? Ще го оставят ли просто?
    - Тръбите ще лежат отдолу, никой няма да ги използва. Датчаните в морски прессъобщения казват, че краищата на тръбите не са защитени, необходимо е да се предприемат някои мерки, за да се гарантира безопасността на корабоплаването. „Газпром“ ще трябва постоянно да следи дали тръбата му не пречи на никого. За да го загреете с баласт, следете състоянието, уверете се, че краищата не се замърсяват. Тръбата ще изисква поддръжка и разходи.
    - Това може би е добре дори за някого? Разходите ще донесат доход на отделни изпълнители на Газпром, те в никакъв случай не са на загуба - изгражда ли се газопроводът или се запазва?
    - Точно. Газпром е държавна компания, при която максимизирането на разходите е в основата на корпоративната политика.

    Коментиран от #12

  • 11 Класика

    27 1 Отговор
    Можеш да четеш и разсъждаваше като човек и съгласие и несъгласие да са примерно 52 на 48. Написаното е класическо четене "КАТО КАКТО ДЯВОЛА" чете Евангелието 100% анти. От 9 кладенеца ВОДА, това е деветото - Украйна. Защо такава като сега не е имало до разпада на СССР. Защо толко ПИЩЯТ сега?
  • 12 гост

    24 18 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    - Какво им пречи да започнат сега?
    - На първо място, липсата на подходяща застраховка пречи: швейцарската компания, която преди това беше осигурила работата, напусна. Липсва техническо, технологично и екологично сертифициране, което се извършва от най-влиятелната норвежка компания за сертификация DNV. Между другото, тя се е обединила с Лойд, тоест не може да бъде по-солидна. И те също си тръгнаха. Германците напуснаха там - компанията, която осигуряваше безопасността на технологичните единици.
    - Има ли проблем със застраховката и сертифицирането?
    - Не само. Новата версия на американските санкции, приета с новия военен бюджет на САЩ, гласи: санкциите не могат да се прилагат срещу правителствени организации и институции в Германия, Дания и т.н. Тоест разрешителните, издадени от властите на тези държави, не попадат в обхвата на санкциите. Но ако някой реши да продължи да работи, това ще предизвика нова вълна от санкции, по-специално срещу германските компании, които предоставят операции. Компаниите в пристанищата Мукран, Висмар, Росток, които помагат на операциите по „Северен поток 2“ с доставки, снабдяване с влекачи и т.н., могат да страдат силно и е възможно и те да напуснат проекта. Така че, засега не може да се каже нищо за възможността за продължаване на строителството.

    Коментиран от #13, #52, #58

  • 13 гост

    5 15 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    - Как тогава е огромната полза на Германия от този проект, за който се говори толкова много? Самите германци казват, че тяхното правителство ще направи всичко, за да изгради този газопровод.
    - Вижте кой говори за това. Казва в Бундестага някой депутат от крайнодясната партия, който някога е бил ръководител на комсомолска организация в някой регион на Казахстан. Личността е ясно ...
    Ние казваме: да, германците, като този другар например, са притеснени, отхвърлянето на Северен поток 2 заплашва Германия с икономически колапс. Но има проста аритметика. Има "Северен поток - 1". Неговият пропускателен капацитет е 55 милиарда кубически метра газ годишно. Има добре изпитан маршрут през Беларус и Полша, има и 30 милиарда кубически метра годишно. Плюс Украйна. Всичко това отива в Германия. Няма да обърнем внимание на 2020 г. с нейните рецесии, но през 2019 г., според Газпром, Германия е получила 57 милиарда кубически метра газ от Русия. Всъщност по-малко, защото "Газпром" също записва там газа, който купува от някои други продавачи, и го препродава. Тоест над 50. И сега 55 - Северен поток 1, Полша - още 30, вече 85 милиарда. Как се предполага „Северен поток 2“ да предотврати прекъсване на доставките на газ за Германия?

    Коментиран от #14

  • 14 гост

    4 20 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    - Но по някаква причина се нуждаете от втори газопровод?
    - От руска страна има две причини за това. Едното е геополитическо: руският президент реши да накаже Украйна, да я лиши от транзит, от което получаваше около 2 милиарда долара годишно. За това е построен гигантски нов газопреносен коридор, който струва повече от 100 милиарда долара, от Ямал през Ухта, през Торжок до Балтийско и също до Черно море. Вложени са огромни пари. Но геополитическата причина се провали през декември 2019 г., когато под влиянието на американските санкции Газпром беше принуден да седне и да подпише ново споразумение за транзит с Украйна. Всъщност, при украински условия, неблагоприятни за Газпром. „Турски поток“ се провали, а още по-рано „Южен поток“ се провали. Цялата геополитика лети.
    Но има и втора причина: лудите геополитически идеи на президента се паразитират от приятелите му, които изграждат ненужни газови коридори в Русия. Тоест те прехвърлят пари от инвестиционните фондове на Газпром в собствените си джобове. Тази задача беше изпълнена: всички коридори бяха построени, парите отидоха от „Газпром“, държавната компания, в джобовете на частни изпълнители.

    Коментиран от #16

  • 15 Рико

    5 12 Отговор
    Една молекула газ си била една молекула газ! Изумителна констатация!Една марка си е една марка,независимо дали ще я заработя честно или ще я откродна от портмонето на някоя германка. Ангелино, изморена си от политика, върви си, защото човек започне ли да говори глупости, ако остане и ще започне да ги върши.
  • 16 гост

    5 13 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    - Да, но какъв беше интересът от Германия?
    - Германия зае много хлъзгава и грозна позиция през 2019 година. Г-жа Меркел обеща на украинците, че, както се твърди, президентът Путин ще гарантира запазването на транзита през Украйна. Но в същото време със своите решения тя всъщност спонсорира изграждането на „Северен поток 2“, чиято единствена цел беше да лиши Украйна от транзит.
    - Едно не пречи на другото: възможно е да се изгради нов газопровод и да се гарантира нещо на Украйна.
    - Как не пречи? Германия може да каже на Газпром: извинете, няма да има Северни потоци, докато не подпишете транзитно споразумение с украинците. Логично ли е? Логично е. Вместо това какво се случи? Американците се намесиха и забраниха „Северен поток 2“. А какво да кажем за германците? Признайте, че американците са били прави, а те (германците) са грешили и са се присъединили към американските санкции? По политически причини те не могат да си го позволят, това е загуба на лице. Сега някои германци крещят „да, можем да приключим проекта“, други - „не, можем да продължим“. Тоест, става такава не особено красива суматоха.

    Коментиран от #17

  • 17 гост

    5 14 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    - Това просто означава, че Германия се интересува много от руския газ.
    - Германците са напълно самодостатъчни с газ дори и без „Северен поток 2“. Но Газпром всъщност им обещава: ние ще платим за всичко, сами ще финансираме всичко, но ще ви построим друга тръба, ще се търкаляте като сирене в масло. Освен това, продължава Газпром, ние ще финансираме изграждането на газопровод в Германия, за да получим този газ и да го доставим по-нататък в Европа.
    И какво според вас трябваше да откажат германците? Да откажете от Русия за своя сметка да пуснете друга тръба от тях, превръщайки Германия в център за доставка на газ?
    Например за доставката на Италия, която сега получава газ в транзит през Украйна. Германците могат да получат безплатно още една доставка на газ за страната и да се възползват от своите партньори в Европейския съюз.

    Коментиран от #19

  • 18 Никога

    15 1 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Дори ГОСПОД Бог и много стари баби не могат да кажат какво ще стане утре, камо ли след месец, полугодие, няколко години. Да ти имам увереността с която ръсеше разсъждения и заклинания. Обади се пак след като са минали ПЕТ ГОДИНИ, ако си познал.
  • 19 гост

    6 16 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    - До каква степен го искат? Готови ли са да отидат например за конфликт със САЩ, за да игнорират санкциите им?

    - За какъв конфликт можем да говорим? Няма проект. Американците го убиха. А фактът, че някой ще влезе в някакъв конфликт, е просто празнословие. Коя компания ще оспори санкциите на САЩ? Нашите може и да не му пукат за Фортуна, която вече е под санкции. Корабът може да работи в плитка вода и там санкциите обхващат дълбочини до 200 фута, което е повече от 60 метра. Но "Фортуна" има собственици, и не само фиктивни, но и реални. И всички компании, които ще улесняват операциите по изграждането на Северен поток 2, също ще попаднат под санкциите на САЩ. Кой ще предизвика американците така?

    Коментиран от #20

  • 20 гост

    4 15 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    - По какви причини американците правят това? Политически - или това е конкуренция?
    - За какво състезание говорите?
    - За безскрупулни. Те искат да продадат своя втечнен газ в Европа.
    - Американските политици не търгуват с газ. Нито Белият дом, нито Държавният департамент.
    - Те вероятно искат да осигурят патронаж на своите частни компании.
    - Абсолютно всички международни търговци купуват газ по американските брегове - от Shell до полската петролна и газова компания. И след това доставят този втечнен газ по целия свят - където цените са добри. Никой, нито един Бял дом не може да ги принуди да продават газ в Европа, ако той бъде закупен на по-висока цена в Япония. Газпром газ се конкурира с втечнен газ като цяло, включително руски газ, доставен от международния проект за втечнен природен газ Ямал. Така че, няма нужда да говорим за конкуренция със САЩ.

    Коментиран от #22

  • 21 Рико

    4 20 Отговор
    Германия да не прокарва тръби от Москва, а магистрала до там да направи, за да не затъват пак "Пантерите" както през 41-ва в руското тресавище.
  • 22 гост

    2 14 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    - Самите американци говорят за това, Тръмп призова Европа да премине към американски газ и нефт. И санкциите са въведени.
    - Когато санкциите бяха формализирани като отделен законопроект, експертите оцениха вероятността за приемането му в Конгреса на два процента, аз разгледах данните на службите, които го проследяват. Повечето конгресмени като цяло не пукаха за това - и за Русия, и за Украйна, и за Северен поток. Но онези момчета в Конгреса, които все още бяха заети със „Северен поток“, успяха да вмъкнат законопроекта във военния бюджет като една от позициите. А новият военен бюджет включва и закон, който утежнява санкциите.
    Нека го наречем лепило: отношението към Русия в Конгреса. Това е една от малкото теми, които обединиха републиканците и демократите. Те трябва да демонстрират, че не са купени от Путин, че са против руската политика. Следователно раздела в закона за военния бюджет е преминал, тук всичко е логично.

    Коментиран от #23

  • 23 гост

    2 13 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    - Тоест няма бизнес, а само политика? И няма желание да продавате все повече американски втечнен газ в Европа?

    - Защо точно в Европа? Американците продават втечнен газ на търговци, които го отвеждат там, където е изгодно. В края на декември - началото на януари цените за втечнен газ бяха завишени в Япония и всички, които имаха товар LNG, се втурнаха там: Катар, американците, Тринидад и Тобаго, Австралия и всички останали. Югоизточна Азия е гигантски пазар. Цените са по-високи и в Мексико. Защо американците не изпращат газ до Мексико? Търговците решават това, а не Белият дом. А в Европа потреблението на втечнен природен газ рязко спадна. Газпром е на кон, той рязко увеличи продажбите си през декември и януари.
    - Защо тогава точно Северен поток 2 предизвиква толкова много шум?
    - Този шум трябва да бъде намален. Разгледайте последните действия на „Газпром“ по „Северен поток 2“.
    - Той призна, че съществува риск от спиране на проекта.
    - Газпром публикува проспект за емисиите на еврооблигации и това е нещо, при което не можете да лъжете. Има купувачи, има инвеститори, според всички закони, абсолютно трябва да им се каже какви са рисковете. И Газпром призна, че може да се откаже от проекта по политически причини. Те прекрасно разбират, че проектът е мъртъв. А останалото е просто суета. Те докараха някакъв плаващ кран от Далечния изток, започнаха бурна кампания на своите агенти в Германия и в цяла Европа, получиха някои умопомрачителни разрешения от Дания

    Коментиран от #24

  • 24 гост

    3 15 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    - Защо, ако е умрял?
    - Единствената цел е да покажем на Путин, че правят нещо.
    - И защо му е нужно на Путин, ако има такива трудности?
    - Не искам да коментирам луди геополитически идеи. Те са глупави. Всички решения в Русия се определят от два фактора: глупост и алчност.
    - За алчността, ако можеш.
    - Има другари, които паразитират върху тези геополитически идеи. Ротенбергите, Тимченко и всички, които прехвърлят парите на Газпром в собствения си джоб, изграждайки ненужни газопроводи.
    - Значи вече са усвоили по-голямата част от парите, коридорите, казахте сами, са положени.
    - Има и тръбопроводът Сахалин - Хабаровск - Владивосток: няма газ от единия край и няма потребление от другия. Много пари се инвестират в завършването на Силата на Сибир, вижте новата инвестиционна програма на Газпром. Изготвя се проучване за осъществимост за нов газопреносен коридор от Ямал до кръстовището със Сила на Сибир, така наречената Сила на Сибир - 2. Това означава, че в новата тръба ще бъдат изляти над 100 милиарда долара. Това паразитира върху идеята, която Путин е изразявал неведнъж, от 2014 г. насам: ние искаме, каза той, да свържем газопреносните мрежи на Изток и на Запад, за да превключим газовите потоци по начин, който ни подхожда. В превод това означава: ние искаме да изнудваме китайците с факта, че можем да изпращаме газ до Европа, а Европа - с факта, че можем да изпращаме газ до Китай. Другарите Ротенберг и Тимченко, които получават пари за изграждането на ненужни

    Коментиран от #25

  • 25 гост

    2 13 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    - Защо луд?
    - Погледнете обема на потребление на руски газ в Европа - и дори потенциалния обем на потребление на руски газ в Китай. Сравнете: в Европа - 200 милиарда кубически метра годишно, в Китай максимумът, за който те се съгласиха, 38 милиарда. Има една малка тръба към Китай, но вижте колко маршрута са насочени към Европа. Преминаването към изнудване на някого няма да работи. Но паразитирането върху подобна идея е много популярно.
    - Имах предвид нещо друго: вие сами казахте, че всички коридори за Северен поток 2 са построени, тоест цялата сметана е премахната от тази строителна площадка, самият газопровод не би могъл да бъде построен ...
    - Сигурен.
    - Защо продължават да се борят за него?
    - Необходимо е да покажем на властите, че се борят за него.
    - Искате да кажете, че целият шум около Северен поток 2 от руска страна е необходим само за да се покаже на Путин ... - Покажете на Путин, че се опитват.

    Коментиран от #26

  • 26 гост

    3 11 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    - Искате да кажете, че целият шум около Северен поток 2 от руска страна е необходим само за да се покаже на Путин ...
    - Да покажат на Путин, че се опитват.
    - Много е скъпо, усилията не са безплатни.
    - Разбира се, че е скъпо.
    - Как ще завърши този „мъртъв проект“, както казвате? Ще го оставят ли просто?
    - Тръбите ще лежат отдолу, никой няма да ги използва. Датчаните в морски прессъобщения казват, че краищата на тръбите не са защитени, необходимо е да се предприемат някои мерки, за да се гарантира безопасността на корабоплаването. „Газпром“ ще трябва постоянно да следи дали тръбата му не пречи на никого. За да го загреете с баласт, следете състоянието, уверете се, че краищата не се замърсяват. Тръбата ще изисква поддръжка и разходи.
    - Това може би е добре дори за някого? Разходите ще донесат доход на отделни изпълнители на Газпром, те в никакъв случай не са на загуба - изгражда ли се газопроводът или се запазва?
    - Точно. Газпром е държавна компания, при която максимизирането на разходите е в основата на корпоративната политика.

    Коментиран от #43

  • 27 Мохамед

    24 3 Отговор
    Статия написана в ЦРУ и предоставена на едно от корумпетата, и препечатана от телетата, друго слугинче на ЦРУ.
  • 28 гост

    2 15 Отговор
    Данък върху величието Как Кремъл е похарчил 46 трилиона рубли за 20 години за геополитически специални операции
    Последните 20 години бяха период на големи геополитически проекти за Русия. За това има просто обяснение: колкото по-скъп е основният износен ресурс - петролът, толкова по-висока е степента на външнополитически авантюризъм на суровинната мощ. Това правило е било в сила през съветската епоха и според анализатори от Bank of America продължава да действа и днес.
    Но през последните години потокът от петролари към бюджета забележимо изсъхна. Експертите са единодушни, че пикът на консумация на масло е отминал и „тлъстите“ времена никога няма да се върнат. Може би ерата на кремълската геополитика също приключва? Новая изчисли колко пари са похарчили властите за подпомагане на приятелски режими и политически мегапроекти в чужбина през последните 20 години. Сумата се оказа впечатляваща: 609 милиарда долара (почти 46 трилиона рубли).
    Тези пари могат да бъдат използвани за изграждане на 15 000 нови болници в страната или за депозиране на 400 000 рубли в спестовната сметка на всеки пълнолетен гражданин на Русия. Но вместо това петролният наем изтече в чужбина: около 1 трилион долара бяха паркирани в морето, а властите похарчиха още 609 милиарда долара за външна политика, която доведе международни санкции към страната и практически лиши реалните съюзници.

    Коментиран от #31

  • 29 Факт

    22 4 Отговор
    Русия няма да допусне Украйна да финансира антируската си политика с приходи от транзит на руски газ. Да си търсят спонсори на запад.

    Коментиран от #39

  • 30 трола стоян георгиев

    20 4 Отговор
    Ако не бях платен соросоиден трол, щях да кажа че Украйна нищо не може да изгуби от Северен Поток, защото вече го е изгубила.... когато го продаде на синчето на джо байдън. Не може два пъти да изгубиш нещо!
  • 31 гост

    3 9 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Най-големият разход от геополитическия пакет е подкрепа за лоялни на Кремъл политически режими: 271 млрд. Долара. Например, за 20 години съюз с Беларус, различна помощ за страната струва на руските данъкоплатци над 109 млрд. Долара. Около $ 100 милиарда от тази сума са отстъпките за гориво, предоставени на Минск. Още 9 милиарда долара са държавни заеми. Наскоро Александър Лукашенко трогателно нарече Владимир Путин "единственият му приятел". Общо: повече от 5 милиарда долара за една година „приятелство“. На второ място е Украйна: повече от 100 милиарда долара са похарчени за отстъпки, скрити субсидии и държавни заеми до 2014 г., според самите руски власти. Експертите не можаха да потвърдят адекватността на тези цифри на „Новая газета“, но не е възможно да се направят по-точни изчисления поради затворения характер на данните. Освен това Русия ежегодно харчи пари за подкрепа на непризнатите републики: „ДНР“, „ЛНР“, Абхазия, Южна Осетия и Приднестровието. Обемът на помощта през последните 5 години, според нашите оценки, би могъл да възлезе на $ 32 млрд. Това включва пенсии за жителите, безплатно електричество за бизнеса и други разходи. „Почти всичко се доставя там безплатно - за сметка на руските данъкоплатци“, казва Михаил Крутихин, партньор на RusEnergy.

    Коментиран от #32

  • 32 гост

    3 8 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    Не всички получатели на помощта на Кремъл се намират в постсъветското пространство. По този начин размерът на подкрепата на Кремъл за венецуелските власти надхвърля 20 милиарда долара през последните 10 години. Най-голяма помощ оказа Роснефт, която отпусна 17 милиарда долара на режима на Мадуро за различни нужди.Венецуела официално дължи още 3,15 милиарда долара на Русия. Част от тези пари бяха върнати, по-специално чрез тайни доставки на петрол, заобикаляйки американските санкции.
    Друга известна геополитическа инвестиция на Москва е Сирия. Инжекциите в тази страна можеха да възлязат на $ 4,72 млрд. Войната на страната на Башар Асад от 2015 до 2018 г., според оценките на аналитичния център на партия Яблоко, струва на Русия $ 3,2 млрд. Експерти отбелязват, че в в действителност операцията може да струва 1, 5 пъти по-скъпо, тъй като общата сума не включва много неизвестни количества, като например разходите за самолетни полети на далечни разстояния, прехвърлянето на войски, обучението на местния военен персонал и т.н. Помощта на Русия, насочена към възстановяване на страната в пандемията през 2020 г., се оценява на 1 млрд. Долара, а още 500 млн. Долара от 2019 до 2023 г., страната ни трябва да инвестира в модернизацията на сирийското пристанище, където се намира руската военноморска база.

    Коментиран от #34

  • 33 Копейка

    118 14 Отговор

    До коментар #5 от "Шекел":

     Странна какво трябва да има в празната ти глава, за да заключиш как САЩ с положителен прираст и номер 1 икономика на света затъват? :)) Май само си мечтаеш.
  • 34 гост

    2 10 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    КАК КРЕМЛЪН ПОМАГА НА СЪСЕДИТЕ
    Най-познатият начин за Русия да подкрепи лоялни режими е субсидирането на нефт и газ. „Беларус получава руски газ на цена от около 130 долара за хиляда кубически метра. Освен през 2020 г., когато цените се сринаха в Европа, отстъпката варираше от 35 до 50% до нивото на средната цена на руския газ в Европа “, обяснява Алексей Гривач, заместник генерален директор на Националния фонд за енергийна сигурност. Беларус получава петрол без износни мита, спестявайки 1,5–2 млрд. Долара годишно.
    Почти същото, до 2014 г., се предоставяше помощ на Украйна. Само за 5 години обемът на подкрепата може да достигне 39 милиарда долара: 17 милиарда долара отстъпки при доставките на газ, 18,5 милиарда долара неплатени глоби за несъбиране на минималното количество газ и дълг по заеми за 3 милиарда долара.
    Сравнително малкият обем на държавния дълг (в сравнение с белоруския) може да се обясни с факта, че Русия изплати украинските газови дългове чрез отдаване под наем на няколко залива във Феодосия и Севастопол за настаняване на черноморския флот.

    Коментиран от #37

  • 35 Кеф43

    3 19 Отговор
    тая дупка Русия още ли я има бе?
  • 36 ГОРД

    196 13 Отговор
    То наистина най-ценното от Русия газ и образовани хора си тече към Европа ...тъпнята, мафията и капустите си стоят на изток!!
  • 37 гост

    3 10 Отговор

    До коментар #34 от "гост":

    Не е известно колко точно струва на Русия войната в Източна Украйна. Ние дори не разполагаме с приблизителни данни за броя на военнослужещите и размера на техните дневни заплати, тъй като официално на територията на „ЛНР” и „ДНР” няма руски военни. Освен това, за да оцените военните разходи, трябва да знаете поне вътрешните цени на Министерството на отбраната за храни, горива и смазочни материали, боеприпаси, инвентар, казва военният експерт Александър Голц. Всички тези данни се появяват в затворени източници.
    Според Stratfor размерът на разходите за непризнатите републики е около 5 милиарда долара годишно. Страната е отпуснала 2,8 млрд. Долара само за редовни плащания на пенсионерите за целия период на субсидиране: 1,6 млрд. Долара - за Южна Осетия и Абхазия, 1,2 млрд. Долара - за Приднестровието. Русия е дала почти още 7 млрд. Долара за газ, доставен от Газпром на Приднестровието безплатно от 2006 г. насам.

    Коментиран от #38, #53

  • 38 гост

    3 11 Отговор

    До коментар #37 от "гост":

    В отделна категория ние отделихме разходите за големи енергийни проекти, които възлизат на 224 млрд. Долара. Само изграждането на газопроводи „Силата на Сибир“, „Северен поток 2“ и „Турски поток“ от държавната компания „Газпром“ може да струва 133,4 млрд. Долара. Анализаторите смятат, че тези проекти е малко вероятно да се изплатят, тъй като са политически мотивирани и огромни средства за тяхното изпълнение отиват предимно в джоба на изпълнителите. Михаил Крутихин се придържа към подобно мнение: „Смисълът на схемата е следният:„ Газпром “започва понякога политизиран, понякога не много, но абсолютно ненужен нетърговски проект за газопроводи и след това разпределя договори за строителство между така наречените приятелски компании. Те чудовищно надценяват своите оценки и бюджет и получават супер печалби от това. "
    Друга област, в която Русия се опитва да реализира своите политически амбиции, е ядрената енергетика. За изграждането на 21 енергийни блока в чужбина, за които вече са подписани договори, държавата отпусна 92 млрд. Долара на Росатом.
    Ядрените централи обикновено се строят в страни, които не могат да си позволят да ги построят сами. И нито една банка няма да им даде назаем пари - те няма да могат да плащат. Поразителен пример е изграждането на АЕЦ "Аккую" в Турция, за която корпорацията вече повече от две години безуспешно се опитва да намери инвеститор. Затова най-често проектът се плаща с руски експортни заеми при ниска лихва или дори със средств

    Коментиран от #41

  • 39 Роко

    59 21 Отговор

    До коментар #29 от "Факт":

    Аха, а когато Русия тикна украйнския президент зад решетките и инсталира собствена кукла на кунци в Украйна беше честно, нали?

    Аре пътувай, отп адък руски

    Коментиран от #42

  • 40 барчо

    18 4 Отговор
    Голямо дрънкане. Значи Украйна ще загуби големи пари. Ми елементарно е. Тези пари сега ще си ги разделят германците и руснаците. Доколкото си спомням украинците са си виновни, защото не искаха да плащат едни доставки и газпром ги осъди. Въпреки осъдителната присъда, укрите не платиха, а на своя страна заведоха някакво дело за нелоялна конкуренция или нещо подобно. Руснаците бяха осъдени и си платиха. Те ти и причината заради която никой не иска да прави бизнес с укрите!!!
  • 41 гост

    2 11 Отговор

    До коментар #38 от "гост":

    „Руските експортни кредити се различават коренно от експортните кредити на други страни“, казва Владимир Сливяк, съпредседател на руската екологична група „Екозащита“. - Във всяка западна държава заемът никога не покрива пълната цена на даден проект, само малка част, а компаниите трябва да търсят останалото от частни лица, инвеститори, банки. При нас кредитите за износ могат да покрият до 90% от разходите. Там, където има политически компонент, няма нужда да чакаме печалба ”.
    Русия не само щедро разпределя енергийни субсидии, изгражда атомни електроцентрали и тръбопроводи по света, дава заеми на други страни, но също така има навика да отписва минали задължения. Последната категория в нашия рейтинг - опростени дългове към други държави - възлиза на 116 млрд. Долара. Сред тях 20 млрд. Долара - на африкански държави (главно за закупуване на оръжия) и рекордните 31,7 млрд. Долара - на Куба. Повечето от тези пари все още са съветски активи. За да има претенции за тези дългове, Русия трябваше да се присъедини към Парижкия клуб, да признае и редовно да изплаща дълговете на бившия СССР. И въпреки че тези пари трудно биха могли да бъдат върнати изцяло, лекотата, с която руските власти финансират мегапроекти в чужбина (както и прекомерното им потребление в страната), става все по-малко оправдана в очите на повечето руснаци.
  • 42 Хи их хи

    10 3 Отговор

    До коментар #39 от "Роко":

    Яааа, хохъчето се форсира! Леко бе пич, ще вземеш да направиш инфаркт на минискуса!
  • 43 Атина Палада

    24 2 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Г-н гост, не ти четох списванията ,НО! Казано кратичко ;ЕС се разведе със САЩ и се обърна към Китай и Русия,защото в противен случай отива в небитието!
    Когато свършат парите..... развода е неизбежен! Всеки се спасява както може!
    Сам си направи извода дали ще го има СП2 или не!
  • 44 ПЕНКО

    16 2 Отговор
    ПОЛИТИЧИСКИ КАПИТАЛИЗЪМ !!! НЯМА ПАЗАРЕН МЕХАНИЗЪМ !!! ИДИЛИЯТА ЗА : ИМАШ -ПРОДАВАШ- ПЕЧЕЛИШ Е САМО ЗА ЦИОНИСТИТЕ АМЕРИКАНЦИ !!! НАВСЯКЪДЕ ДРУГАДЕ Е АМЕРИКАНСКОТО : СЛУШКАШ И МАЛКО ПЕЧЕЛИШ - ЕДВА ЛИ НЕ--- КЪДЕТО МОЖЕ - КЪДЕТО МОЖЕ !!!!! Е--- СЕГА ЩЕ ИМ ЕБ..Т МАЙ- ... ТА !!!!!!!!!!!!!!!
  • 45 2020

    19 1 Отговор
    Северен поток 2 ще има.Не са нужни много обеснения.Русия винаги постига това ,което иска.Но ние сме българи и трябва да изгоним Герб от властта.Датата е 04.04.2021 г.Това е важно.И особено важно е да не сме подлоги на сащ и на Турция.Върху това се съсредоточете.Не мислете за Русия и не злорадствайте.Тя е Империя а , от Велика България през Първото ,Второто, Третото Царства е останало само "и".
  • 46 Русофил плюс

    17 1 Отговор
    Ми то къде го дават така - да хулиш постоянно Русия и да й се "дръвчиш", подстрекаван от атлантиците и едновременно да печелиш от руския газ. Естествено е Русия да иска да спре това безобразие по отношение на Полша, Балтийските и Украйна. Не е ли така, лицемери?
  • 47 ТОЧКАТА

    11 0 Отговор
    ДВ германска или американска латерна е!!!!!!2005/6 г доказа що за стока са укрите!!!ИМАШЕ ПРОВЕРКИ , които доказаха постъпващите количества в украйна и тези които ИЗЛИЗАТ!!!!!Пък да говори и за МОРАЛ е връх на наглостта!!!!!!!Защото точно германия и русия НЕ СА ИМАЛИ ПРОБЛЕМ С МОРАЛА В ОТНОШЕНИЯТА СИ!!!!!!ДРУГ поставя проблемите!!!!!!и санкциите,като принуждава ГЕРМАНИЯ да ги подкрепя!!!!!!в ущърб на интересите си...
  • 48 ТОЧКАТА

    11 0 Отговор
    тоя ,,гост,, надмина ДВто.....

    Коментиран от #49

  • 49 гост

    2 9 Отговор

    До коментар #48 от "ТОЧКАТА":

    За твой ужас всичко това е ПУБЛИКУВАНО черно на бяло в РУСКА МЕДИЯ !!!! МНОГО ПОПУЛЯРНА и съвсем официална , хахахах !!!

    Коментиран от #50

  • 50 коко

    8 0 Отговор

    До коментар #49 от "гост":

    Пичага, пробвах хронологично да чета коментарите ти, но не става. Ти не си журналист и не можеш ясно и сбито да поднесеш информацията.

    Коментиран от #51

  • 51 Бай Шиле

    11 0 Отговор

    До коментар #50 от "коко":

    Да,този "гост" счупи мивките.Предполагам,че е кандидат стажант в DW.
  • 52 времето

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Не знам каква ви е схемата , но за да си осигурите някой друг медец платена вероятно пропаганда , си бълвате щуротиите на ангро . Син Поток - бълване на щуротии , има ли Син Поток - има . Турски поток - то не беше голям блъф , то не беше конденз , то не беше помпи , има ли Турски Поток - има , газта отиде в Сърбия ,от там нататък спирка няма , Унгария - Европа . И тогава ви зададох един прост въпрос - Времето тече със страшна сила , и къде ще се денете тогава , когато това време изтече , и куличката ви от демагогия рухне като детска пясъчна фигурка .
  • 53 сметни го

    7 0 Отговор

    До коментар #37 от "гост":

    Като изчисляваш нещата в пари , според теб колко ли е струвало в пари на руснаците , спирането на германското нашествие през ВСВ, и последващото докарване на танковете до Берлин ?
  • 54 Да питам

    1 0 Отговор
    А бе кръв е тоя убавец дето снимката му е на всяка страница на "Факти"?
  • 55 1520

    3 0 Отговор
    когато политиката определя икономиката е лошо
  • 56 седем

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Шекел":

    Ти на пророк ли се правиш паси си козичките бе байно и не се обаждай не се излагай
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания