Last news in Fakti

10 Февруари, 2021 20:14 4 019 60

Защо Германия няма да се откаже от "Северен поток 2"

  • северен поток 2-
  • санкции-
  • газопровод-
  • германия-
  • русия-
  • бизнес-
  • ес-
  • алексей навални

Политиците ще загубят доверието на бизнеса

Защо Германия няма да се откаже от "Северен поток 2" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Съдбата на газопровода "Северен поток 2" е сред малкото теми, които не потъват в морето от новини за коронавируса. След като Алексей Навални беше арестуван, а руските власти смазаха последвалите протести, германските медии отново се сетиха за енергийния проект, който е болното място на германско-руските отношения. Дали обаче Берлин ще предприеме някакви решителни стъпки заради Навални? Много е съмнително.

Критика срещу газопровода се надигна още в началото на изграждането му. Първата тръба "Северен поток 1" влезе в експлоатация през 2011-а година, но изграждането на втората бе преустановено през 2020-а, когато САЩ наложиха санкции срещу фирмите-изпълнителки. Намесата на Вашингтон спря строителните работи само на няколко километра от германския бряг.

Защо Германия не се отказва от проекта

Дискусията в Германия отново набира сила, защото редица политици, най-вече от Зелените, настояват за спиране на проекта в знак на протест срещу ареста на Навални и погазването на гражданските права в Русия. Такива призиви откъслечно се чуват дори от редовете на управляващите. Германското правителство им отговаря винаги по един и същи начин: става дума за икономически, а не за политически проект. И Германия няма да спре "Северен поток 2" поне по няколко различни причини.

Първо, подобно решение ще разклати доверието на бизнеса в политиците - а и двете страни много държат на това доверие. Освен това Берлин ще трябва да плаща обезщетения в размер на милиарди евро, просто защото проектът е напълно законен и има всички необходими сертификати в Германия.

Второ, не става дума само за пари. Ако обърне гръб на "Северен поток 2", Германия ще зачеркне една вече 50-годишна традиция на отношенията между двете страни, включително в енергийния сектор. Радикалните стъпки обикновено не влизат в репертоара на германската дипломация. Особено пък към Русия, с която Германия има много специални отношения поради историческата си обремененост. Ако сега дръпне внезапната спирачка, Ангела Меркел (а и партньорите ѝ социалдемократи в кабинета) ще понесат огромни имиджови загуби. Нека да припомним, че "Северен поток 2" не бе поставен под съмнение нито след като Русия анексира Крим, нито заради войната в Източна Украйна, нито пък след убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов или след руската хакерска атака срещу германския Бундестаг.

Берлин би могъл да се отърве от плащането на високите обезщетения само ако ЕС вземе решение за спиране на проекта. Най-вече държави като Полша и балтийските страни много искат ЕС да забрани газопровода, но никак не е сигурно, че европейците ще постигнат съгласие по темата. Защото държави като Италия и Австрия непрекъснато поставят под въпрос далеч по-безобидни решения като удължаването на относително меките санкции на ЕС срещу Русия.

Стига кухи заплахи!

Поради всичко казано дотук, дискусиите за евентуалното спиране на "Северен поток 2" са чиста самозаблуда. Настояванията да се спре строежът на един почти завършен тръбопровод постепенно се превръщат в кухи думи, от които не следват никакви дела. Нещо по-лошо: в очите на Кремъл те само демонстрират още по-нагледно слабостите на Германия и на Европа, чиито имидж вече е тежко увреден. Неподкрепените с действия апели всъщност водят до точно обратния резултат: те подсилват позицията на руския президент Владимир Путин както спрямо ЕС, така и в отношенията с целия останал свят. Посланието гласи: Ето, вижте я Европа как не може да направи нищо!

На този фон няма нищо чудно в унижението, на което бе подложен шефът на европейската дипломация Жозеп Борел - тъкмо по време на посещението му в Москва Кремъл изгони трима европейски дипломати, включително и един германец От всичко това следва само един възможен извод: европейците трябва да спрат не "Северен поток 2", а отправянето на кухи заплахи. Защото древната дипломатическа мъдрост гласи, че не е разумно да заплашваш с мерки, които не си готов да приложиш.

Възможностите за санкции срещу Русия не са толкова много, а в условията на пандемия списъкът допълнително изтъня. Но това все още не означава, че Берлин изобщо не може да се противопостави на Москва заради репресиите срещу опозицията, заради нарушаването на човешките права или на международното право. Нека да си припомним, че не толкова отдавна, след опита за отравяне на Сергей Скрипал и дъщеря му, Германия изгони руски дипломати. А преди това, след свалянето на пътническия самолет над Украйна бяха наложени целенасочени икономически санкции. Москва разбира добре този вид сигнали. И те действат много по-ефикасно, отколкото кухите заплахи за спиране на "Северен поток 2".

Автор: Роман Гончаренко


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    56 3 Отговор
    Защото не са дребно душици, като Бойко да се откаже от Южен поток.
    ЦРУ, ФБР и ДЕА държат Бойко за топките.
  • 2 Българина

    54 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Защо Германия няма да се откаже от "Северен поток 2"........ЗАЩОТО НЕ СА ЗАЛУПЕНИ, КАТО Ганьо.

    Коментиран от #44

  • 3 ЗАЩОТО

    20 4 Отговор
    ЗАЩОТО ИМАТ ГЛИСТИ!!ЯДАТ ЯДАТ И ВСЕ СА ГЛАДНИ!!
  • 4 Интереса клати феса

    48 2 Отговор
    Северните потоци са жизнено необходими за Германия,точка.Навални е обходим палячо,точка.
  • 5 Брендилия

    33 2 Отговор
    Защото Меркел харесва Русия и я предпочита пред САЩ-Англия. Сталин е бил домакин 04-11.02.1945 Ялта Конференция ООН, не Рузвелт-Чърчил. Понимаете?!

    Коментиран от #13, #25

  • 6 БПФ

    56 3 Отговор
    Аха, руските власти "смазали" протестите? Интересно - какво направиха френските власти с "жълтите жилетки"? Германия защо не спря тогава - в знак на протест, да купува ток от Франция? А в САЩ - когато РАЗСТРЕЛВАХА невъоръжени протестиращи - Германия наложи ли санкции на САЩ? А срещу Испания имаше ли санкции - където има ПОЛИТИЧЕСКИ затворници, за разлика от осъдения за КРИМИНАЛНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ навални?

    Авторът на поредното пасквилче е с УКРАИНСКА фамилия - да ви говори нещо това?
  • 7 Ортега

    26 1 Отговор
    На първо место требе им газ за икономиката, а РФ предлага колкото сакат немците!
  • 8 Европеец

    4 39 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Защо Германия няма да се откаже от "Северен поток 2"
    Защото са станали руски подлоги ,но новия президент на САЩ никога няма да позволи това да продължи Просто потока ще си остане до където е стигнал
    Това не ви е Тръмп руския агент

    Коментиран от #14

  • 9 Анонимен

    23 1 Отговор
    Не сте посочили истинската причина , а тя е че проекта е жизненоважен за Германия . За Русия далеч не е така . С огромната си експозиция към възобновяема енергия и нежелание за въглища или ядрена енергия на Германия не и остават много опции като гориво за подържащи мощности в случай че вятъра не духа . Отделно са и многото други приложения в индустрията . Така че колкото и да се възмущават прогресистите Германия няма да се откаже от тръбата.
  • 10 НАХАЛНИ

    23 3 Отговор
    А санкции няма ли да има?!
    Оставяте ме да гния в Сибир!!!
    Забравихте за мен!!!
    А толкова много плюх по Русия!!!
    И то за к'во? За нищо.
    Явно и вие разбрахте, че съм продажник.
  • 11 Елементарно, Уотсън

    19 0 Отговор
    Не се отказват, защото мислят за страната си! На първо място - бизнеса, не по-маловажен е и екологичния проблем. Там не мислят за шкафове и чекмеджета. Всяко сравнение с нашата действителност е трагикомично и пародийно.
  • 12 ПЕНКО

    11 2 Отговор
    ОЩЕ МЕСЕЦ И ПОЛОВИНА ДО ПРИКЛЮЧВАНЕТО НА ВЪПРОСА !!!!! БАЙДЪН -ДОРИ НЯМА ДА УСЕТИ !!! САЩ СА СИ НАПРАВО- ЛАОКООН И СИНОВЕ !!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #59

  • 13 Дидем,кралице..

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Брендилия":

    Аз съм твоят крал от 15 век,не го забравяй!

    Коментиран от #16

  • 14 Де Факто

    17 2 Отговор

    До коментар #8 от "Европеец":

    евроГЕЙче, ТУЛУПА за да угоди на ФАЩ се отказа от "Южен поток".
    Сега потока е ТУРСКИ, и през Турция ще минава газта по единия лъч за Гърция, Македония и т.н., а по другия от Турция към наш'та територия.
    СЕГА Турция ще ЛАПА($$$$$$$$$), а територията ни ЩЕ ЗЯПА( _I_ , _I_ )
  • 15 Дедо ви

    19 3 Отговор
    Русия няма проблеми с продажбата на газ - Китай е много по-голям пазар от зап Европа. Тъй, че ако Германия сега се откаже от СП2, вероятно никога няма да има възможност да го съживи в бъдеще! Да не забравяме нашите истории с грешните глоби за Белене! Руснаците няма да си оставят магарето в калта.

    Коментиран от #21, #22

  • 16 Брендилия

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "Дидем,кралице..":

    Пак се случи! Разконцентрира ме. Отивам навън да се охладя..

    Коментиран от #19, #24

  • 17 ужас

    20 1 Отговор
    4000(четири хиляди) Германски фирми са свързани под някаква форма с Русия. След този факт е безсмислено да се пишат такива дълги русофобски фермани.
  • 18 Мимч

    14 1 Отговор
    Ами проекта няма да го прекратят,защото германците си гледат интереса ,а не феса..Няма балтийски,американски и какви ли не интереси,имат си акъл и си го следват.Така се прави,а приказките са за простолюдието...
  • 19 Сложила си ми минус

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Брендилия":

    Ами случило се е,защо ми се сърдиш?!

    Коментиран от #27

  • 20 дедо Герчо

    6 1 Отговор
    ЗА ДА УМРАТ ВСИЧКИ ОТ ЯД...ХЪХЪХЪ....
  • 21 Студента

    21 2 Отговор

    До коментар #15 от "Дедо ви":

    Дедо, руснаците винаги си взимат своето, и ресто не дават.
    Само в болния мозък на Ганьо руснаците са балъци, а той тарикат.
    Та от "тарикатлъци" я докарахме дотук.Най-бедни, болни, прости, но "щастливи" евроГЕЙци.
    🤣🤣🤣
  • 22 1234

    12 2 Отговор

    До коментар #15 от "Дедо ви":

    БИСМАРК: руснаците винаги идват да си вземат своето.
  • 23 Гал

    16 2 Отговор
    Досега Германия е загубила около 42 млрд. евро от санкции срещу Русия. А това са животи и съдби. С лека ръка чичо Сам определя кой и как да живее. Историята показва, че всичко се връща обратно.

    Коментиран от #31

  • 24 До тоалетната

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Брендилия":

    Която ти е навън

    Коментиран от #30

  • 25 Аче марш МО

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Брендилия":

    Куковица

    Коментиран от #29

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Брендилия

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Сложила си ми минус":

    Не съм аз. Зная си и трите имена. Другите две ще ти ги кажа лично когато решиш?! По много теми има доста коментари на наивници. Изборите наистина ще са тежки

    Коментиран от #32

  • 28 В.В.П.

    15 1 Отговор
    Владимиров,говори немски,Баба Ангела руски ,и се разбраха...Като в доброто старо време..Никой не може да предложи по добра цена на,енергия от РФ..Това е ужасяващ факт..Тя,,Ангела,знае ,че Сащ се и.а,,ваат с държавата им.А,пък и Рф s,приятели споделя консумативи и технологии.България,знае това.За чушки и домати ,купуваха танкове и изтребители. Плюс . ядрена енергия..Сега ,няма .Няма и да има.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Брендилия

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "До тоалетната":

    Имам и в къщата, както и две бани. И какво от това?
  • 31 Брендилия

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Гал":

    Изключиъелно правилен извод! Всичко се връща!
  • 32 Лидия

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Брендилия":

    Зная че ти харесва да си общуваме,но нека да сме по-бавни,като охлювчета със щастливи черупки..

    Коментиран от #33

  • 33 Брендилия

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Лидия":

    Не ти ли се е случвало да общуваш невиртуално? Съмнявам се..

    Коментиран от #35

  • 34 Коко

    8 1 Отговор
    Така и не разбрахте че Германия иска да се отърве от транзитните такси на Украйна и Полша :) а на есен през тези тръби ще преминава въздух :) Русия си взима парите за газта а крайната разлика я плащат немците
  • 35 Кво рече?

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Брендилия":

    Абе коте,батко ти изплющя сума ти и гащички навремето,не се е занимавал с магии като твоя милост..

    Коментиран от #36

  • 36 Брендилия

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Кво рече?":

    Не стана ясно аз ли съм магия или се занимавам с това. Ако е второто яко си в грешка

    Коментиран от #37

  • 37 Айвънхоу

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Брендилия":

    Ами и двете си..

    Коментиран от #38

  • 38 Брендилия

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Айвънхоу":

    Майка ми дето ме е родила е виновна, не аз. Не се занимавам с такива неща, но 2-3 пъти едва се спасих. Ходжа умря 1996-7 след като ми прави амулет-защита срещу магия, аз се разминах с леко птп - обърнахме се, само стрес. И от тогава не ми дреме

    Коментиран от #39

  • 39 Рамбо Мамбо

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Брендилия":

    Много привлекателно същество си,Дидем..

    Коментиран от #40

  • 40 Брендилия

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Рамбо Мамбо":

    То и Рамбо жена го спасява, ако си гледал филма

    Коментиран от #41

  • 41 Дидо

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Брендилия":

    Гледал съм го 1000 пъти,виетнамското момиче го спаси.Без жената животът губи смисъл.И тогава идват третополовите..

    Коментиран от #42

  • 42 Брендилия

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Дидо":

    Животът е миг от вечността! Всеки сам решава как да го изживее. Една истинска жена не може да се събужда и ляга с мисълта за един мъж и да пожелае друг. Няма как да се случи..

    Коментиран от #43

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 барчо

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българина":

    Ако беше Ганьо, никога нямаше да се откаже. Даже щеше да направи така, че през България да минава не само "Български поток", но и "Северен поток 1, 2 ...", както и всички останали потоци, защото има "келепир". Там където е келепира, там е и Ганьо. Само че с Тато умря и Ганьо, а назначиха чуждоблюдолизци, които унищожиха всичко.
  • 45 барчо

    4 0 Отговор
    Много правилно. Недей да заплашваш с празни приказки, че олекваш. Даже се чудя как умни хора все пак, все простотии дрънкат.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Брендилия

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Крал от 15 век":

    To be or not to be? Днес място няма за този стар въпрос..
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Брендилия

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Твоят Крал":

    Кръвоизлив на хормонална основа, демек от нищото без причина. Случваше ми се често. За щастие отмина тоя екшън.
  • 52 Твоят Крал

    1 0 Отговор
    Кралице,екшън екшъна сменява.. Болките нямат край.Всъщност нищо няма край..

    Коментиран от #53

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Твоят Крал

    5 0 Отговор
    Всичко е любов,с Иван Иванов! И Янина Кашева,разбира се.Младостта е подарък,който се заплаща със Старост,екскременти и памперси.Всъщност подаръците не са подаръци,а заеми с много яка лихва..

    Коментиран от #55

  • 55 Брендилия

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Твоят Крал":

    Помня го този филм, отдавна съм го гледала. Да, впечатли ме неговият рискован ход втория път, когато усети че нещо не е наред с нея. И не беше. Ужас, какви разбирания са имали. Не, че днес са по-различни
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Гост

    7 0 Отговор
    Инфатилно са разсъждавали онези, които са мислели, че Северен поток 2 ще спре, ако някой на когото много му се иска това, инсценира отравяне на пропагандирания от колективния Запад руски опозиционер. Борел претърпя унижение, да. Както би претърпял всеки политик, който се извърта като фурнаджийска лопата. В Москва той говори едно, колко е плодотворна срещата му с Лавров, а като се прибра в ЕС, запя съвсем друга песен. Дали да припомним на Дойче Веле как немската полиция действа против гражданските права на онези, които са, излезли на протест по време на карантинните мерки? Или сами ще се сетят?
  • 59 постоль

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "ПЕНКО":

    Много интелигентен коментар! Колко смятате са знаещите легендата за Лаокоон и синовете му?
  • 60 чичо сам

    0 0 Отговор
    Дойче зеле и ше ми налива мозък като кажат янките и ще го спрът
Новини по държави: