26 Март, 2021 07:56 14 081 89

Криза! Бензинът поскъпва заради гигантския кораб, запушил Суецкия канал

  • суецки канал-
  • петрол-
  • контейнеровоз

Според експерти подобно нещо се случва за първи път в дългата история на съоръжението

Криза! Бензинът поскъпва заради гигантския кораб, запушил Суецкия канал - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бензинът, другите горива и изобщо вносните стоки са на път да поскъпнат заради запушения от гигантски товарен кораб Суецки канал, твърди британският в. “Гардиан”.

Застрашен е глобалният търговски трафик, една двадесета от който минава през канала, добавя АП. Според сп. “Форбс” цената на петрола сорт “Брент” е скочила в сряда с 6% до 64 долара за барел заради блокирания канал. По-късно цените паднаха, но пазарът остава под силен натиск. Всичко зависи от това колко време ще бъде необходимо, за да се разчисти пътят.

В четвъртък египетската компания, която управлява канала, съобщи, че частично е успяла да освободи гиганския контейнеровоз “Евер Гивен”, който бе отклонен от маршрута си от силен вятър и на практика прегради канала, а от двете страни в едната и другата посока се образуваха огромни опашки от плавателни съдове. Според различни източници в момента чакат най-малко 200 натоварени с различни стоки кораба.

Сред тях има най-малко 60 петролни танкера. Според експерти подобно нещо се случва за първи път в дългата история на съоръжението.

Корабът, който плава под панамски флаг, изпълнявайки курсове между Европа и Азия, е широк 60 м и дълъг 400 м - колкото 4 футболни игрища, и тежи 220 000 т, така че за извличането му на буксир се изискват много време и усилия. Снимка, направена от руски спътник, показа как той е запречил канала по диагонал.

Багери започнаха да ровят брега от двете страни на канала в опит да освободят от плитчините подобния на небостъргач кораб.

Свързвайки Индийския океан със Средиземно море през Червено море, Суецкият канал предлага кратък път между Азия и Европа, без да се налага да се заобикаля цялата Африка. Всяка година през него преминават около 19 000 товарни кораба, или средно около 51,5 дневно. Груба оценка показва, че блокирането струва около 400 млн. долара на час въз основа на изчисления от застрахователната компания “Лойдс”.

Компанията собственик е извикала на помощ холандския екип, който помогна да бъде извадена потъналата руска подводница “Курск”. Той първо ще провери колко е затънал в плитчините контейнеровозът.

Възможно е да се наложи той да бъде олекотен, което означава да се извадят горивото и баластните води. Ако трябва да бъде разтоварен корабът, това може да стане единствено с хеликоптер, като операцията ще струва над 1 млн. долара.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 морски

    118 11 Отговор
    Да пуснат крадливите араби и ще го разтоварят за един ден !!!

    Коментиран от #11, #50

  • 2 БАЙ Х@Й‼

    92 12 Отговор
    ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА ‼‼‼

    Коментиран от #88

  • 3 къде е снимката

    83 8 Отговор
    пак лъжете бе всеки път уж имате снимка а няма нищо

    Коментиран от #17

  • 4 ЕХАА

    68 11 Отговор
    Ако остане ТОЗИ кораб там няколко години , какво ли ще стане ТОГАВА????? А ако изобщо не могат да го мръднат ......пак ми е много интересно как ще е ???? 😄😄😄😄😄 ГЛУПОСТИ на търкалета !!!!!!! 😄😄😄😄😄😄

    Коментиран от #18

  • 5 Реалност

    145 2 Отговор
    В България едвали се внася сорт "Бренд" ние работим със сорт "Урал"и за нашите нужди тои не минава през канала ,така че всичко друго като цени е спекула ,то в последно време има ли нещо да не е злоупотреба и далавера при нас?

    Коментиран от #67

  • 6 оня с коня

    40 11 Отговор
    Нормално е в случая да поскъпнат горивата,но като се Отпуши Канала и тия блокирани 60 Танкера разтоварят по Бензиностанциите,цените ЩЕ ПАДНАТ Двойно!
  • 7 БАЙ Х@Й‼

    90 2 Отговор
    ПЕТ ДНИ ПО- РАНО ::::: Около 60 танкера, натоварени догоре с гориво, задръстват тесния морски път около Сингапур. Те стоят на изчакване там, тъй като за тях все още няма купувач на фона на срива в търсенето на петрол и на малкото останал капацитет за съхранение‼‼‼
  • 8 ддддд

    59 8 Отговор
    По-голяма глупост не бях чел.

    Коментиран от #39

  • 9 Townboy

    71 7 Отговор
    Заради един некадърен пилот цял свят страдаме-абсурд. В момента в който Джо Байдън встъпи в длъжност петролът тръгна на горе. Всеки сам да си вади изводите.
  • 10 моряка

    36 1 Отговор
    Да , бе , да! Точно затова! Не сме от Мусукуджили и доматите не ги ядем с коловете!
  • 11 бл.134 в Зап. парк

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "морски":

    Правителството , да покрие разликата ! Сега можете е времето да действа. Ситуацията иска мерки
  • 12 цербер

    56 16 Отговор
    гиганския контейнеровоз “Евер Гивен”...АЗ ВИЖДАМ,ЧЕ НА КОРАБА Е НАПИСАНО ЕВЪРГРИЙН.НЕЩО МАЙ,А?

    Коментиран от #16, #45

  • 13 GTE

    16 5 Отговор
    Отивам да си напазарувам електрически спринг или 208 и ми е все тая за мпс-тата димилници
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 един от многото

    38 8 Отговор
    Кораба могат да го измъкнат като репичка , само за един ден!, Само , че липсва желание , особено от Арабска страна! Всяка минута от така създалата се ситуация им носи печалба , а изглежда , че не е само на тях!
  • 16 Гост

    46 2 Отговор

    До коментар #12 от "цербер":

    Това дето го виждаш е името на компанията. Името е на носа а не по целия борд. Простено да ти е невежеството.
  • 17 карбовски

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "къде е снимката":

    много ти е евтин нета
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Информация

    22 2 Отговор
    Корабът не е помръднат, не са успяли! Най-вероятно ще се налага разтоварване на кораба, което може да доведе до няколко седмици затворен канал! За сателитната снимка - има я, потърси я в Гугъл, това че не са я качили, не означава че няма! Аз съм я виждал, сателитната снимка и видеа съм виждал! Корабът е затънал, поради отказ на моторите, е бил неуправляем!
  • 20 Кики

    24 2 Отговор
    Капитанът не е ваксиниран и за това не го пускат.А бе някой вярва ли на всичките тези глупости.

    Коментиран от #73

  • 21 Матросов

    36 1 Отговор
    Малиии...ма мнооо прости тия наште журналя. Баластни води на натоварен кораб..бе не сте добре.Баластни води се поемат, ако предстои преход на празен кораб бе. И като гледам колко е висока водолинията при пълен кораб, май наистина ше има разтоварване на контейнерите от носа до средата. Тоз кептън яко се е окопал у Сахарските песъци.
  • 22 Село

    29 9 Отговор
    Бедни сме защото ГЕРБ крадат парите за народа.
  • 23 жжж

    5 3 Отговор
    иран е виновен....хахахха
  • 24 степан

    47 2 Отговор
    Когато петрола пада,от лукойл винаги казват че складовете са пълни и ще свалят цените след три месеца !!! Но когато когато котировките на петрола се покачват,алкашите вдигат цената мигновено.И естествено,винаги ревът че са на загуба.
  • 25 1234

    17 1 Отговор
    Да се учат от сащ, които твърдят че шистак от 10 000 км е по евтин от газ от 3 км, сиреч да заобиколят Африка за по евтино
  • 26 има решение

    26 3 Отговор
    Да извикат "Бурлаки на Волге"

  • 27 байОй

    17 3 Отговор
    Миналото лето ме уапа кърлеж, ама заплатата не ми я вдигнаха. :(

    Коментиран от #30

  • 28 Наблюдател

    13 2 Отговор
    Снимката от руски спътник е бърза реакция и с добро качество.
  • 29 Няма време

    18 1 Отговор
    Да го взривяват, по евтино ще излезе :)
  • 30 Драйфус

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "байОй":

    Пази си главата тогава!
  • 31 Черен Петър

    16 3 Отговор
    Ами случват се такива неща, но това едва ли е истинската причина за поскъпване на горивата в България.
    Подобни случки не са рядкост в Суецкия канал. Дори веднъж и наш кораб го затвори. Това се случи някъде в края на 70-те или началото на 80-те, когато нашият кораб "Захари Стоянов" буквално потъна в канала и го спаси от изчезване под водата малката дълбочина на канала. Само че го извадиха за три-четири дни. Този може да откара и няколко седмици, щото както е забил и носа и кърмата, извличането му става неимоверно трудно, щото не може да използва и собствената си машина, която е по-мощна от всички влекачи събрани заедно. Говори се за разтоварване, но и това е трудна работа, защото за да изплава с един метър е необходимо да се разтоварят хиляди тонове товар, което при тези условия е трудоемка и времеемка работа! Така че ще видим. Но този инцидент може да доведе и до фалит на корабособственика "Evergreen", една от най-големите контейнерни компании

    Коментиран от #53

  • 32 Историк

    20 15 Отговор
    Платени тъпаци, предатели и потенциални шпиони. След като в САЩ са толкова лоши и там е лошо да се живее, защо синовете на Корнелия и Румен Радев са там, а не в Тула? И на още хиляди комуняги семействата са в САЩ...?

    Коментиран от #47, #71, #80

  • 33 Учуден

    26 0 Отговор
    Бе как още никой не е споменал Путин.
  • 34 985

    7 0 Отговор
    Абе цената на петрола падна точно заради кризата в Суецкия канал и ще пада още
  • 35 Анатоли Стайков не си ли чул или прочел

    13 3 Отговор
    Че Египед построи и пусна втори Паралелен канал и ли това не си го учил някога, Отскорое!!!! Танкерите ще минават с предимство през него! Чичо Джо, разбърка пазара!!!

    Коментиран от #40

  • 36 Египет Суецски канал??

    24 1 Отговор
    Цените на бензина тръгнаха на горе, преди танкера да аварира!! Решиха, че потреблението тръгва нагоре и цените скочиха също нагоре!!
  • 37 Гоуст

    4 2 Отговор
    Ел колите щяли да решат проблема с какво с нищо?

    Коментиран от #89

  • 38 Хахаха

    16 1 Отговор
    Има алтернатива, но на пук на Русия ще предпочетат да умрат или да си навредят.
  • 39 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "ддддд":

    Глупост като новина или като стил на статията? Гледах спътниковата снимка на руснаците, къде в Интернет, не помня. Новината като такава не е фейк.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 GS1200

    0 8 Отговор
    Руския нефт минава точно през Суецкия канал...
  • 42 Asterix

    8 4 Отговор
    Капитана е човек на руското разузнаване...Путин е разпоредил засядането на кораба,с цел увеличаване продажбите на Лукоил за Европа и останалата част от света.Усеща се вече и криза за нефтопродукти и в Австралия и на Нова Гвинея.На Соломоновите острови,има размирици,защото туземците не могат да карат джиповете си.....дали са туземци...или маскирани руски агенти,тепърва предстои да се изясни...
    Приптен и безмислен ден,за вас–скъпи болшевики!!!
  • 43 Един там

    16 1 Отговор
    Това са пълни глупости! Рафинериите имат петролни запаси за минмум 6 месеца и запушването на канала няма начин да им повлияе по абсолютно никакъв начин. Само, че от всяко събитие се прави покачване на петрола и горивата, за да се дерат клиентите. Ценообразуването на петролните продукти нямат нищо общо с икономиката и пазара. Определят се по съвсем други критерии за съжаление...

    Коментиран от #56

  • 44 Blackthorn

    7 2 Отговор
    Нарочно са преградили канала! Не ни правете на "две и половина"!
  • 45 АУУУУУ

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "цербер":

    Ха ха.... Невежа е много меко казано.... Ясно е че на мегдана не си виждал такова чудо, но все пак имаш Интернет. Попрочети малко...... Ще ти е от голяма полза... Евергреен е една от най-големите корабни компании.... 😂😂😂😂😂😂
  • 46 Боко Борисоф

    13 1 Отговор
    Глупости!
    Бензина в стил герберунгерски отдавна поскъпна много преди корабчето да застсне перпендикулярно на канала!
  • 47 Asterix

    1 4 Отговор

    До коментар #32 от "Историк":

    Недей...ще ядосаш болшевиките...ще вземат да изровят пак Сталин...!
  • 48 Ако питаме Баце

    10 1 Отговор
    Комунистите са виновни
  • 49 Некой си

    8 1 Отговор
    Написано от Анатолий Стайков : "Груба оценка показва, че блокирането струва около 400 млн. долара на час" ; "Ако трябва да бъде разтоварен корабът, това може да стане единствено с хеликоптер, като операцията ще струва над 1 млн. долара." ; " гиганския контейнеровоз “Евер Гивен”.
  • 50 Гошо

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "морски":

    Една бригада от Факултета (десетина примата) ще го оглозгат за седмица, само ребрата и котвите ще останат!

    Коментиран от #58

  • 51 Гост

    15 3 Отговор
    На краварите разстоянията трябва да им се представят във футболни игрища, иначе не могат да ги възприемат. Ние не сме толкова тъпи, в метри е достатъчно

    Коментиран от #70

  • 52 Лъжата

    11 0 Отговор
    Лъжа! Измама! Пак измислят причини да ви окрадат и да напълнят чекмеджетата!
  • 53 Казвате почти апокалиптично, а

    3 5 Отговор

    До коментар #31 от "Черен Петър":

    На мен ми е интересно тогава, колко време са го товарили, след като разтоварването е толкова сложно?

    Коментиран от #57

  • 54 хахо

    12 0 Отговор
    Преди години,когато цените на петрола минаваха 100 долара за барел, литър дизел у нас се продаваше за около 2,70лв., а сега при цени под 65 долара за барел, нафтата струва близо 2,10 лв. Нещо не ми се връзва аритметиката на мен.
  • 55 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 7 Отговор
    Тава е кораб дълъг над половин Километър....Няма земна сила ,която да го помести......Това може да продължи над месец.........А,дали е случайно..........

    Коментиран от #59, #75

  • 56 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 4 Отговор

    До коментар #43 от "Един там":

    Загубите на ден са около 8 МИЛИАРДА долара....А,сега кажете кой пусна Нещото....
  • 57 Черен Петър

    6 1 Отговор

    До коментар #53 от "Казвате почти апокалиптично, а":

    Виж сега, друже, контейнеровоз се товари много бързо! Просто невероятно бързо! Но има едно "но", а това е, че това, дето го виждаш на картинката не е само от едно пристанище, а поне от 4 - 5. Второ, товароразтоварните операции се извършват на специализирани терминали, оборудвани със специални краове, които са в състояние да натоварят или разтовари един контейнер за около минута, че дори и по-малко. Обикновено работят няколко такива кранове на един кораб. При ситуацията в канала това е невъзможно, защото разтоварването трябва да се извърши от плаващи кранове, а самите контейнери няма къде да се складират на брега, защото и за тях е необходим специализиран транспорт или поне камиони - тирове...Така че много сложна логистика се очертава при една разтоварна операция...
  • 58 див сейанин

    12 0 Отговор

    До коментар #50 от "Гошо":

    Кво Факултето бе брато. Истински магьосници са брадчедите от кв .Христо Ботев'' . Като знам колко скоростно разтоварват ТИР със замразени пилета и вагон с козметика''Манхатън'' ...за два часа не котви и вериги, ами и гащите на капитана ще свалят.
  • 59 Караколю

    7 1 Отговор

    До коментар #55 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ся, щеше да е дълъг над ПОЛОВИН КИЛОМЕТЪР, ако километърът е около 700 метра...Ама не е...А и хората са достатъчно изобретателни за да свършат работата и за по-кратко време...
  • 60 ЗДРАВКО АХИЛЕСОВ

    1 4 Отговор
    ТОЯ КАНАЛ ГО НЯМА В МОЙТА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , А ДАЖЕ И ПАНАМСКИЯ ГО НЯМА , СИГУРНО МИ СЕ Е ПОВРЕДИЛО ДИСТАНЦИОННОТО , УЖАС , ЩЕ ХОДЯ ДО МАГАЗИНА ЗА АВТОЧАСТИ ДА СИ КУПЯ НОВО , КВО ЩЕ КАЖЕТЕ БЕ ПРОФЕСОРЕ !!!.

    Коментиран от #61, #62

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ПРОФ. КОСТА ТАЗОБЕДРЕВ

    1 5 Отговор

    До коментар #60 от "ЗДРАВКО АХИЛЕСОВ":

    ЗДРАВКО ТИ СИ УНИКАЛЕН ТЪПАК , НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА КАБЕЛАР КА , А ЗА ПЛАВАТЕЛЕН КАНАЛ НА КОЙТО ПЛУВАТ КОРАБИ , А ПРИ ТЕБЕ В БЕЛЕЖНИКА ЩЕ ПЛУВАТ ДВОЙКИ СЕГА , ГОЛЯМ ЙДЬОТ СИ , И СИ УНИКАЛЕН ТЪПАК , 2-КА !!!!.

    Коментиран от #63

  • 63 ЗДРАВКО АХИЛЕСОВ

    5 2 Отговор

    До коментар #62 от "ПРОФ. КОСТА ТАЗОБЕДРЕВ":

    НЕ ДЕИТЕ ТАКА БЕ ПРОФЕСОРЕ , ВСЕ ПАК КАЗАХ ТУИ ОНУЙ !!!😄😁😅😃😂😆😭😂😃😅😄😁♥️❤️♥️🇧🇬!!!.
  • 64 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ............гигантски товарен кораб
    .......
    „Хан Аспарух“ е най-големият кораб, построен в България. Представлява танкер с тонаж от 100 000 тона.[1] Построен е през 1976 г., а е изведен от експлоатация през 2003 г.
  • 65 марони

    4 1 Отговор
    Вие от"Факти",за канарчета ли ни взехте?Пишете откровени нонсенси!
  • 66 Шаран БГ

    5 0 Отговор
    Бензинът поскъпва защото.......
    Хлябът " "
    Сиренето " "
    Копривата " "
    , човешкият живот поевтиня по-вече от много , а алчността человеческа е безкрайна.............
  • 67 Инж Химик

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "Реалност":

    От цял свят се внасят нефтове в България и всякакви сортове, и бленди. И гудрон като има без пари, всичко е ток.

    Коментиран от #76, #77

  • 68 вертолетов

    7 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Ако трябва да бъде разтоварен корабът, това може да стане единствено с хеликоптер, като операцията ще струва над 1 млн. долара.Публикувано във факти.бг: блокирането струва около 400 млн. долара на час въз основа на изчисления от застрахователната компания “Лойдс”.
    пращайте хеликоптерите ако сте учили математика

    Коментиран от #78

  • 69 No Exit

    3 0 Отговор
    Холандците ще го извлекат на вода. Само те имат влекачите и хората за тая работа.
  • 70 Точно

    6 0 Отговор

    До коментар #51 от "Гост":

    Недей така, другарю. На другарката Нинова синчето живее там.
  • 71 Дъ Мозък

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Историк":

    Там са забранени обратните за това
  • 72 ЧЕТЯЩ

    2 5 Отговор
    "Евер Гивен". Авторът на статията преди да я публикува нека си направи труда да разбере как е точното име на контейнеровоза.Това "Евер Гивен" не е никакво име , а показва чия собственост е. А той е собственост на една от най-големите контейнерни лини, "EVERGREEN"
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Африканец

    2 2 Отговор
    Чете ви човек коментарите и (не) се чуди , защо булгарите са на-бедните в Европа. Очевидно , щото са най-прости.
  • 75 Komapak

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Има колега. TNT. Simple solution 😁
  • 76 Komapak

    2 0 Отговор

    До коментар #67 от "Инж Химик":

    Искрено ме разсмя, браво😁+++++++
  • 77 див сейанин

    8 0 Отговор

    До коментар #67 от "Инж Химик":

    Ти си инженер химик колкото аз съм с два пъпа. Ние не можем да внасяме от цял свят, защото инсталациите на Нефтохима са предназначени за обработка на нефт с по-голямо количество на серни примеси, т.нар-тежък нефт. Това ние наследството от едно време от СССР. Капиш кво ти разпраам?
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 тито

    2 0 Отговор
    извикайте динко от ямбол
  • 80 Бай Шиле

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Историк":

    Темата е за Суецкия канал и за кораб,който не се казва "Радев".Ти четеш ли или само пишеш?
  • 81 Перо

    3 0 Отговор
    Естествено не се наядаха,Тези нагледци Англичаните умислено раздухват ситуацията.Всички измами и далавери са измислени от Англичани.

    Коментиран от #84

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Баце

    0 0 Отговор

    До коментар #81 от "Перо":

    Не че нещо,ама”наглеДци” ми доде в повече... Айде със здравИ
  • 85 Доктор Дулитъл

    0 0 Отговор
    АКО БЯХА ЖИВИ ОНЕЗИ ДОВЛАЧИЛИ КАМЪНИТЕ ЗА ПИРАМИДИТЕ.....АМА НЯМА ФАРАОНИ , НЯМА КОЙ ДА ВЛАЧИ .... САМО ВИРУСИ И ИДИОТИ БРАТЧЕ !!!
  • 86 поне прочетете

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: контейнеровоз “Евер Гивен
    поне прочетете какво е написан на кораба на снимката
    май ББ е прав с определението че сте големи птици
  • 87 дърт шофьор

    0 0 Отговор
    Нефтът е още в танкерите, а у нас горивата по бензиностанциите вече поскъпнаха. Факт, който доказва спекулативното ценообразуване в Бг.
  • 88 😁😁😁😁😁

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й‼":

    Не ,довечера по новините ще кажат новата цена 5лв за литър. ХОРА КРАДАТ НИ КРАДЕТЕ И ВИЕ КАКВОТО ВИ ПАДНЕ само да не ви хванат
  • 89 МагнаВолт

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Гоуст":

    С това, че при спрени доставки на мазут, продължаваш да караш, понеже токът се прави у нас. А косматите колеги, обиждащи всеки на джендър ще свалят паласките с ходене пеша. Ха. Ха. Ха