Last news in Fakti

16 Февруари, 2021 10:18 3 516 36

Преминалите през COVID-19 не са напълно защитени

  • коронавирус-
  • имунитет-
  • пандемия-
  • защита-
  • здраве-
  • ваксини

Френският случай е обезпокоителен

Преминалите през COVID-19 не са напълно защитени - 1
Снимка: Shutterstock

Разрастването на пандемията от COVID-19 улеснява появата на нови варианти на коронавируса, които частично избягват изградения имунитет на човека. Вече има пет ваксини, които изглеждат по-малко ефективни срещу варианта на вируса, открит за първи път в Южна Африка и регистриран вече в 40 страни. Така според научната общност преболедувалите и ваксинираните срещу COVID-19 не са напълно защитени от новите мутации на коронавируса. Това пише испанският национален ежедневник El Pais, цитиран от агенция "Фокус".

Миналата сряда лекари във френска болница съобщиха за първия потвърден случай на сериозна реинфекция с южноафриканския вариант на коронавируса. Това даде основания на учените да предупредят, че повече от 100-те милиона души, които вече са преодолели COVID-19 и повече от 175-те милиона, които са били ваксинирани, не могат да бъдат напълно защитени от нови версии на коронавируса.

Френският случай е обезпокоителен. През септември миналата година 58-годишен мъж, астматик, се заразява с коронавирус, но го изкарва с лека температура и затруднено дишане. През януари обаче той е приет в болница близо до Париж и интубиран след реинфекция с южноафриканския вариант. Самите лекари подчертават, че от началото на пандемията в света са потвърдени само три дузини реинфекции, повечето от които са преминали по-леко от първата инфекция. Същевременно обаче те предупреждават, че това е „вероятно подценена" цифра.

„Има убедителни доказателства, че вече предадената инфекция с оригиналния вирус не предпазва от реинфекция с варианта B.1.351 [този, открит в Южна Африка]“, предупреждава доктор Шабир Мадхи от Йоханесбург. Мадхи води изпитание на ваксината от американската компания Novavax, което даде неочаквани предварителни резултати. В него половината от 4400 участници са получили инжекции със солена вода. Около 700 от тях са били заразени с COVID-19 преди месеци, преди новият вариант да се появи в Южна Африка. В неваксинираната контролна група хора, които никога не са имали COVID-19, и в тази с прекарали заболяването, са били заразени или реинфектирани един и същи брой хора - около 4%.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аре

    48 4 Отговор
    Спрете вече
  • 2 Не манипулирайте

    41 3 Отговор
    Хората
  • 3 Борис

    32 3 Отговор
    А с ваксината ще бъдат ли напълно защитени ?

    Коментиран от #19

  • 4 тарикату

    15 1 Отговор
    Кой не е ве, аз съм неуморим вече.
  • 5 пфуууу

    23 3 Отговор
    бе я си .................................до 9-то коляно - тиняци
  • 6 Баш Батка

    18 2 Отговор
    Който е преминал направо под домашен арест...какво се мотат
  • 7 Антон

    39 2 Отговор
    Аз вече наистина не разбирам какво е това!? От 3 (!!!) случая се вадят заключения за 275 000 000 (!!!!!!). Това или някакво жестоко малоумие или наистина е някакъв заговор!
  • 8 пландемия

    21 1 Отговор
    Естествено,това не и е целта,прави се опит с генно модифицирана вакса с цел вкарване на нано частици и депопулация.това ет.нар ,,духовна ваксина,,която ще направи хората контролирани и ще престанат да мислят духовно.Следват нови локдауни до пречупване на волята,акойто оцелее ще роб в ,,ПРЕКРАСНИЯ НОВ СВЯТ,,
  • 9 Аз40🏴‍☠️

    25 1 Отговор
    Това беше ясно, че ваксините не защитават от нищо, а са само за увреждане. Само зомбита все още вярват на пропагандата, защото мизерията си обича компанията. Искат да се чувстват част от нещо по-голямо, докато ги карат към касапницата.
  • 10 Факт

    13 1 Отговор
    От вируса не може да се избяга!
  • 11 страничем

    19 1 Отговор
    няма да оставят хората на мира,докато не ги подлудят!

    Коментиран от #17

  • 12 НеДа

    23 1 Отговор
    Стават вече жалки. Но сигурно все още има идиоти, които им вярват. Най-важното е, че удължават мерките, никой не се противопоставя вече. Така че кои са глупаците, управляващите или ние, които търпиме

    Коментиран от #16

  • 13 Топ

    25 1 Отговор
    ПСИХЯСВАНЕТО ПРОДЪЖАВА!СТИГА СЕ ЗАНИМАВАХТЕ С ТОЗИ ГРИП! ВРЕМЕ Е ДА РАЗТУРИМ ЦИРКА!
  • 14 alfaman

    6 1 Отговор
    Африканският вариант се регистрира визуално и може лесно да бъде ограничен
  • 15 Учен

    8 1 Отговор
    Боже, боже, УЧЕНИК от 9 клас, от годините преди 2000 седи и се чуди - хората от бъдещето са ПОЛУДЕЛИ!!!

    Как само си разказват ЕЛЕМЕНТАРНИ неща, ОТДАААВНА известни за... ГРИПА!!!
    И си ги разказват така, все едно има ИЗВЪНЗЕМЕН АПОКАЛИПСИС!!!

    Психопати с Абсолютна власт, трупащи МИЛИАРДИ! Това е ПАНДЕМИЯТА НА ЗЕМЯТА в 21 век.
    А за да се стигне до тук - НАРОД, който реши че ще прави пари, НАПЪЛНО НЕГРАМОТЕН! А сега, правете пари, ресторантьорски МУТРИ Хахаха
  • 16 Верно ли

    16 1 Отговор

    До коментар #12 от "НеДа":

    Ами, не се противопоставят... Я виж оня ден гръцките студенти какво мазало са направили, ама по новините нито дума. И то най-вече за въоръжаването на полицията за борба с безредиците - сещай се по какъв повод.

    Коментиран от #22

  • 17 Учен

    15 0 Отговор

    До коментар #11 от "страничем":

    Не, а само докато свикнат с БУРКИТЕ!
    Мръсният парцал на лицето е вече стандарт. По шоута и конкурси - само с ПАМПЕРС на устата. Дори се смята за "неприемлива еротика" да се снимаш без МАСКА (да, да, не без га.щи, а без МАСКА!).

    Ония пък от Гьобелското ДВ вече ни учат, че било Антисемитизъм (то какво друго да си измислят?!) ако не слагаш Ваксина... Щото още едно време Немските учени открили, че ВАКСИНИТЕ водят до ИЗРАЖДАНЕ на ИМУННАТА система. Затова след появата на НАСИЛСТВЕНОТО ВАКСИНИРАНЕ се появяват и такива термини като "Алергия", "РАК" и т.н.

    Честито Народе! Още си мисли, че пари ще изкарваш, пък идиотите да четат и ходят на даскало!

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост

    9 0 Отговор
    Няма да мирясат с глупостите, докато не ни принудят да наденем по няколко намордника или направо противогази за 5-10 години.... Под лицемерния предлог за наше "добро" и да "пазим" тези около нас...

    Коментиран от #27

  • 21 Мата Хари

    10 0 Отговор
    Сега виждат, че ваксините имат много странични ефекти и не дават нужната защита и пришиват към нея естествения имунитет. "Прекаралите ковид и ваксинираните нямат достатъчна защита." Това е невиждано престъпление и геноцид.
  • 22 АНОНИМЕН

    11 0 Отговор

    До коментар #16 от "Верно ли":

    Истина е! В Германия, Австрия, Италия, Испания..... също има протести ама Дойче Зеле не дава и дума да се издума а ФАКТИ четат и слушат само ЗЕЛЕ!
  • 23 АНОНИМЕН

    12 0 Отговор
    ДА ПРИПОМНЯ:
    НАЙ-СИГУРНИЯ НАЧИН ЗА СПРАВЯНЕ С КОРОНАВИРУСА:
    НE КOМEНТИРAЙТE CТAТИИ НA ТEМA КOРOНAВИРУC!
    Пo-мaлкo кoмeнтaри : пo-мaлкo прихoди oт НEТ-трaфик и реклами! Като останат само с троловете - сайтовете ще мирясат с психотерора сами!Като видите на който и да е ТВ канал предаване, новина изобщо каквото и да е с "Корона" - сменяйте : гледаемостта и съответно рейтинга им пада! Така ще ги шкартират и от телевизиите пак заради рекламите! Много артисти на държавна хранилка/знайни и незнайни/ се появиха и замениха тези от театрите!

    Коментиран от #28

  • 24 прозаик

    9 0 Отговор
    това ни го казват с цел да си продадат ваксините,толкова са елементарни!
  • 25 БГ реалност

    9 0 Отговор
    Е, мноо ясно, че не са напълно защитени - винаги могат да стъпят на некоя шахта с кабел!
  • 26 Мъдро

    4 0 Отговор
    Ми айде сега пуснете вече лекарството след като се видя, че от ваксините файдата не е голяма и най вероятно няма и да бъде. От продажбата на лекарствата ще спечелите по малко, защото ще купят само тези, които са болни, но пак ще е нещо нали. Вероятно истината е вирус има, опасен е, няма да се умира задължително от него, НО трябва да се похарчат едни пари и то не само от болните, а от всички (млади-средна възраст-възрастни). Дали има логика а?
  • 27 Учен

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Хаха, няма да е за 5-10 години.
    Това ще е поводът за Началото на ТАКСУВАНЕ НА ДИШАНЕТО!!!

    Смешно ни бе до преди 1-2 години, а сега ДЕФАКТО ПЛАЩАМЕ ЗА ВЪЗДУХ, понеже, без да ПЛАТИШ МАСКА, НЯМА ДА ТЕ ПУСНАТ В МАГАЗИН!

    Та, очаквайте - всеки с бутилка въздух и ще си плаща да му я пълнят. Онова Смачканото МИЛИАРДЕРЧЕ по компютърните вируси вече говори за "замърсяване на въздуха"... ОВЦЕ - ПРОСТО ЩЕ ВИ КАЖАТ - ВРЕДНО Е ДА ДИШАТЕ, ЗА ВАШЕ ДОБРО - ХАЙДЕ ПО ЕДНА БУТИЛКА ВЪЗДУХ, КОЙТО НЕ ЩЕ - ЗАТВОРИ ИМА!

    Земята е Конц-лагер. НАУКАТА Е МЪРТВА! ДА ЖИВЕЕ НОВАТА ИНКВИЗИЦИЯ!
  • 28 Стига вече

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "АНОНИМЕН":

    Напълно подкрепям идеята! Всичко се прави за пари. Като спрат приходите, ще престанат. Всичко се върти около парите. Аз лично вече няма да отварям статии на тема коронавирус. Заклевам се!
  • 29 СЗО Гейтс

    5 0 Отговор
    От повече от 50 години ви храним с пластмаса, химикали, а от 30 години и ГМО ви вкарахме, ама не щете да мерете и това си е!
    Е, какво да ви правим, а? Доброволно няма да искате да освободите ресурсите, които ние искаме за нас и нашите наследници, явно. Отрова не искате да пиете доброволно, рядко скачате от високо, не се давите... Коли ви направихме, не искате да се самоизбивате с темповете и в количествоа каквито НИ устройват.
    Ми, сега ще ви подкарваме на локдауни и ваксини, та дано ви намалим. Кой от психикаа, кой от ваксините, ама ще ви морим, да знаете.
  • 30 злобар

    4 0 Отговор
    Мангъров е прав човека че тези които го преболедуват са защитени. Природата си знае работата колкото и да я провокираме.
  • 31 пророк Исай

    2 0 Отговор
    Всеки ден , ни разтеглят различни ластици . Миналата седмица се написа , че СЗО е написала резолюция - мутациите и щамовете не са опасни ! Неняпразно писах и аз - КОВИД19 е разтеглив и мъгляв с неизяснени прояви , което води до въпросът - доколко е реален този вирус и не е ли политическа демагогия на властниците ???
  • 32 хъм

    1 0 Отговор
    Ами то южноафрикансикят вариант ще си се разпространи спокойно, както и предишните. Тогава изобщо какъв е смисъла на ваксините, като не предпазвали от него. Или ще трябва по пет пъти на година човек непрекъснато да се ваксинира срещу поредния щам ? Нещата са изключително съмнителни, най-малкото защото до момента нито една епидемия не е протичала по този начин.

    Коментиран от #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 пророк Исай

    1 0 Отговор
    Апокалипсус ................. но дали е истина или фарс на власт имащите при опит за насаждане отново на масова паника в Световен мащаб ! Всяко чудо е за ТРИ дни . Преди няколко месеца , коментарите щяха да са над 200 , сега са едвам 30 .............. темата се изчерпа от съдържание и откликът на населението е все по-слабо !
  • 35 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "хъм":

    Каквото и да си пишем тук за ваксините - и "коронните" ваксини са за пари, тъй както са противогрипните! С противогрипните не ни зарибиха да се ваксинираме всяка есен-зима масово! Сега ще искат да има сегрегация на база "ваксиниран-неваксиниран" за коронавирус, ама май и коронавируса бил мутирал като грипните вируcи и мутанта от +++++++ ваксината нa ++++++++май не го "хващала"- няма проблем нова ваксина ще ви направим! И ни намериха цаката : след като народонаселението не щe дa дава пари за грипни ваксини - ще плащат държавите от данъците на народонаселението зa "кoрoнни" зaceгa! Зa пo-нaтaтък щe видим! Факт е и, че коронавирусите са много на брой!
    + Нa мяcтoтo нa + вceки кoмeнтaтoр мoжe дa пocтaви прoизвoдитeл нa вaкcинa и "родно" мяcтo нa "мутанта"!
  • 36 Бай Шиле

    0 0 Отговор
    Третата вълна вече чука на вратата. Ще се развилнее между 15 март и 1-ви април.Много хора ще умрат, защото българина пак къса синдгжира и не спазва мерките.А ваксини вече има много.То дали ще ви ваксинираме или ще ви удари тока докато си ходите по улицата няма значение, резултата е един и същ.