Last news in Fakti

16 Февруари, 2021 10:50 2 966 30

Във Великобритания е открит нов вариант на вируса

  • великобритания-
  • единбург-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • мутации-
  • нов щам-
  • нов вариант

Той вече се е разпространил в десет държави

Във Великобритания е открит нов вариант на вируса - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Изследователи от Университета в Единбург са открили нов вид коронавирус във Великобритания, който вече се е разпространил в общо 10 държави, съобщава „Гардиън“, позовавайки се на шотландски учени, предаде агенция БГНЕС.

Вариантът, наречен B1525, е идентифициран чрез секвениране на вирусни проби в Дания (35 случая), Великобритания (32), Нигерия (12), САЩ (7), Франция (5), Гана (4), Австралия (2), Канада (2), Йордания (2) и Испания (1). Както отбелязва изданието, първото секвениране на генома на този тип вирус е проведено през декември от експерти във Великобритания и Нигерия.

Изследователите подчертават, че новият вариант се различава от доминиращия щам на Кент на коронавирус в Англия по мутацията E484K в протеиновия шип, който се наблюдава и при бразилския, южноафриканския и бристолския щамове на вируса. На този фон експертите призоваха британските власти да увеличат броя на тестовете за коронавирус в онези райони на страната, където е идентифициран този вариант. Миналата седмица главният медицински директор на Консултативната група за нови заплахи с респираторни вируси обяви откриването на нов щам на коронавирус в Югозападна Англия, Бристол, който е класифициран като “тревожна” мутация. Експертите информираха и за идентифицирането на друг щам в Ливърпул, класифициран като „вариант за изследване“.

Тогава лекарите добавиха, че сега в страната има четири мутации на коронавируса, които са класифицирани като „обезпокоителни“. В допълнение към гореспоменатите варианти на Кент и Бристол, те включват щамовете, открити за първи път в Южна Африка и Бразилия. Щамът от Кент на коронавируса е идентифициран през септември миналата година, но привлече вниманието на експертите едва през декември, когато започна да става доминиращ в Англия. Според предварителните експертни оценки той може да бъде до 70% по-заразен от срещаните преди това генетични варианти на вируса в страната, а смъртността му може да бъде с 30% по-висока.

На свой ред темата за разпространението на южноафриканския щам във Великобритания започна да се обсъжда широко, след като британско-шведската компания „AstraZeneca“ на 6 февруари потвърди, че създадената от нея ваксина заедно с Оксфордския университет предпазва от този тип вирус, по-лош от досега доминиращите щамове в кралството. В същото време компанията смята, че британската ваксина трябва да бъде ефективна за предотвратяване на тежки форми на болестта, причинени от южноафриканската мутация. Според последната информация този вариант на коронавирус вече е потвърден при повече от 200 души в Англия.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха-ха - ха-ха

    31 2 Отговор
    Всеки ден същия вирус, но с ново име!

    Коментиран от #30

  • 2 😷😷😷

    35 2 Отговор
    Явно там ги произвеждат?
  • 3 00000014

    28 2 Отговор
    Колкото повече статии за вируса, толкова по-прозрачен и безвреден става в главите на хората. Коментираме, но не четем!
  • 4 Аз от БЕХ

    31 1 Отговор
    Не мислите ли, че вече окончателно се насрахте...
  • 5 123

    32 1 Отговор
    Цирка продължава докато не спрем клоуните.
  • 6 само питам

    31 2 Отговор
    И как така все в Англия се появяват новите вируси ?

    Коментиран от #17, #18, #21

  • 7 Maris

    16 0 Отговор
    До вчера брегзит , сега вирус , хайде стига вече - писна ми !!
  • 8 Ех, отдъхнах си,

    12 1 Отговор
    Тъкмо се притесних, че с тия “ваксини” идва краят на вируса, но разгеле - измислили са нов! Че какво щяха да правят иначе по цял ден всички тези анти ковид борци и страстни пропагандатори на. “пандемията”?
  • 9 Фейсливт

    13 0 Отговор
    Скоро ще трябва да ги кръщават като ураганите!
  • 10 НеДа

    16 0 Отговор
    Диктатурата на Дементорите ( Хари Потер) никога няма да се откаже. Ще изцедят и последните капчици радост и щастие от хората, ще ги държат затворници по домовете им, ще им забраняват да се веселят, да общуват помежду си, да си почиват, да пътуват. Толкова се изтъркаха с тези нови мутации, но не са те глупаците, а ние които се подчиняваме!
  • 11 Behemoth

    15 0 Отговор
    Скоро мутацията ще превръща хората в зомбита които на тълпи ще гонят оцелелите за да ги ядат ...гледал съм го в един американски футуристичен филм...в последния момент вследствие на глобалното затопляне студен въздух от стратосферата ще вледени всичко и зомбитата ще замръзнат а последните оцелели ще започнат цивилизацията в обетованата земя България (около Царичина в ляво)...
  • 12 Бари

    14 2 Отговор
    Както е казал сатаниста Бжежински за приемането от народите на "Нов световен ред" - "Икономически паралич , глад , болести и войни . Това ще е контролиран хаос . И вие сами ще ни помолите за това ( Нов световен ред )"
  • 13 t1000

    13 0 Отговор
    По света има около 77,000 радио и тв станции. От началото на 2020 г. — досущ като наговорили се — всички те започнаха да тръбят всеки ден за Covid-19. По същото време политиците започнаха да пеят в един глас за „Новата нормалност“ и „Великия рестарт“.

    Трудно е да си представим каква предварителна организация се е състояла,2 за да се постигне този летящ старт на операция „Covid-19“. И за да се поддържа постоянно за толкова дълго време.

    Някои от термините, споменати дотук, всъщност са на Клаус Шваб, основателя на Световния икономически форум. Той ги използва уж да говори за новите възможности пред човечеството. Но това е мощен тласък към глобална диктатура.

    Представете си локдаун, който продължава с векове.

    Не позволявайте да използват страховете ви като оръжие срещу вас.
  • 14 ДЕБИЛИ

    2 17 Отговор
    ВСЕКИ ДЕН УМИРАТ ПО 100, ОТ ТЯХ ПОНЕ 50 СА НЕВЯРВАЩИ, ЧЕ ИМА ТАКЪВ ВИРУС. ДРУГИТЕ 50 ПАК СА ЖЕРТВА НА НЕВЯРВАЩИ И РАЗНАСЯЩИ ЗАРАЗАТА.

    Коментиран от #27

  • 15 Аз40🏴‍☠️

    6 1 Отговор
    Накрая ще му дадат нобелова награда на ковид-19 🧐🧐
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гъдю Гъдев

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "само питам":

    Появата на нов щам се дължи на масовата ваксинация т.к. той мутира за да оцелее.
  • 18 случаен

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "само питам":

    Централа на "Астра Зенека" Кембридж, Англия.Помисли !
  • 19 ДжафДжаф

    9 0 Отговор
    От всичките тия публикации става ясно, че се прави подготовка на населението за обявяване в несъстоятелност на ваксините. Докато тече тази подготовка очевидно не е проблем да се припечели някой друг долар от продажбите на въпросните ваксини, които така или иначе се оказват безполезни.
  • 20 !!!!

    7 1 Отговор
    Няма никакъв Ковид-19 става въпрос за някаква измама не им вервайте
  • 21 🧐🧐🧐🧐🧐

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "само питам":

    Хм...прав си...баш там е финансовото сити и завода за астра зенека
  • 22 ****

    5 0 Отговор
    На тези да не са им разбили някоя лаборатория,че бълват разновидности на вирус след вируси ? Накрая да не излезе така,че ковито е тръгнало от там.
  • 23 Бай Манчо

    5 0 Отговор
    Оставам с впечатлението , че тези си ги "развъждат" там и след това ги пускат на свобода .
  • 24 Иван

    4 0 Отговор
    Как е Скрипал?
  • 25 Нов- мутант

    2 0 Отговор
    😁😁 Голям смях , нова седмица нов мутант...
    Не знам вече да се смея ли , да рева ли....
    Както е тръгнало може по няколко на седмица да откриват англичаните.
    Там се преследват политически цели .Брекзит.
    Коронавируса просто се използва удобно.

    Коментиран от #29

  • 26 Валери

    2 0 Отговор
    то тези изр.. и векове наред са се кръвосмешавали, та нищо чудно няма. 😀

    Коментиран от #28

  • 27 бум тапрас

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "ДЕБИЛИ":

    То излезе, че в та държава мрат само от ковид бе, куде изчезнаха инфарктите, инсултите, рака и др. болести, аманали ти пържат мозъка всеки ден!!!!!
  • 28 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Валери":

    Някой от вас почнаха да ме повтарят!Браво по добре късно....Те няма да се справят с НЕЩОТО скоро!!!А,всички вие ще гледате,мъките им!!преди Колковреме Ви казах,че там мутациите ще се плодят и ще Дойде момент да станат Свръх смъртоносни-За тях!!
  • 29 Верно ли

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Нов- мутант":

    Те англичаните неслучайно излезнаха от ЕС, пък и са си дупе и гащи с онези отвъд Атлантика. Кой знае какви ги кроят и те в икономически мащаб заради Короната, ама все си мисля, че ще им излязат на всички криви сметките.
  • 30 селтак

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ха-ха - ха-ха":

    Ка па във Испания е 1 случй и те баш па него уцелиха!