Last news in Fakti

17 Февруари, 2021 14:20 2 453 21

Ваксината на „АстраЗенека“ ще бъде тествана върху 240 деца

  • астразенека-
  • деца-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • оксфорд

Учените решиха да проверят как работи ваксината и при децата

Ваксината на „АстраЗенека“ ще бъде тествана върху 240 деца - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от университета в Оксфорд, разработили съвместно с фармацевтичната компания „АстраЗенека“ ваксина срещу COVID-19, обявиха, че започват изпитания, за да разберат дали ваксината е ефикасна при децата и при подрастващите, предаде БНР.

Много шум се вдигна около ваксината на „АстраЗенека“ напоследък по най-различни поводи. Тази ваксина е предпочитана, защото е евтина и лесна за съхранение. В същото време обаче се появиха съмнения доколко ефикасна е тя при някои от новите щамове на коронавируса и при най-възрастните. Учените от университета в Оксфорд обаче вече се заеха със задачата да подобрят ваксината така, че тя да бъде ефективна срещу южноафриканския щам, например, за който много се говори.

Но учените не спират дотук. Те решиха да проверят как работи ваксината и при децата, въпреки че заразяванията при тях са сравнително рядко. Екип от изследователи ще тестват продукта върху 300 доброволци на възраст от 6 до 17 години и 8 месеца. Предвижда се на 240 от тях да бъде инжектирана доза от ваксината, докато на останалите ще бъде поставена ваксина за контролиране на менингит, за която е доказано, че е безопасна при деца, но се предполага, че ще предизвика подобни реакции като например болка и оток на мястото на инжектиране.

Ръководител на проекта е проф. Андрю Полард, който смята, че е необходимо да се провери безопасността и имунната реакция към ваксината при децата и подрастващите, защото някои от тях могат да имат полза от нея в бъдеще. Тук е мястото да се уточни, че до момента е одобрено предлагането на ваксина само на хора над 18 години и плановете за масово ваксиниране не включват непълнолетните. Всички доброволци живеят близо до четирите определени места за изследвания, а това са университета в Оксфорд, Университетската болница „Сейнт Джордж“ в Лондон, Университетската болница в Саутхемптън и Кралската болница за деца в Бристол. Видни британски педиатри заявиха, че пандемията има силно негативно въздействие върху образованието, социалното развитие и емоционалното състояние на децата и юношите. Ето защо те смятат, че е много важно да се съберат данни доколко е безопасно имунизирането в тези възрастови групи.

Пожелалите да участват в изследвания най-напред попълват кратък въпросник. За онези, които са над 16 години, не е нужно родителско съгласие, но за всички под 16 години то е задължително. Изисква се представяне на медицински картон с история на здравното състояние през годините като гаранция, че доброволците са в необходимата кондиция за участие в подобно изследване. Представя им се също пълен списък за запознаване с вероятни странични ефекти по време на изследвания. Ако някое дете или родител пожелае прекратяване на процедурите, това ще бъде сторено незабавно, без да се иска обяснение за решението.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цвъки асансьора

    37 0 Отговор
    Тия дори не крият, че си правят експерименти с хората.
  • 2 Децата

    26 3 Отговор
    Еййй това е направо страхотно. Ще ни бият нещо, експериментално без да се знае какво ще стане урааа.
  • 3 Васил

    12 2 Отговор
    Най големият боклук за какво изобщо го внасят

    Коментиран от #6

  • 4 Менгеле

    17 1 Отговор
    Жалко задминаха ме!
  • 5 Рошко

    16 1 Отговор
    Ами тогава да почнат от своите деца и внуци, и на подлогите политици които им дават тази власт, и най вече да е прозрачно тестването
  • 6 Рошко

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Васил":

    Как за какво требе се мре, къде е тя още, лесно ли се убиват 90 %от населението
  • 7 Еблю

    16 0 Отговор
    Най вероятно доброволците ще бъдат от домове за деца без родители. Няма родител който да се съгласи детето му да е опитно зайче.
  • 8 555

    20 0 Отговор
    Детето на уилям и кейт ~ Джордж също е на възраст, за експеримента! То ще участва ли или...? С какъв цвят на кожата ще са децата, защото ще се окаже дискриминация? Остават белите, унищожението е близо на бялата раса.
  • 9 А туй то

    19 0 Отговор
    ''... доброволци на възраст от 6 до 17'' ?! ''Мамо, тате искам да ме боцнат. Ако ме пуснете, обещавам да слушкам.'' Тия луди ли са ? Деца, ще са доброволци ? И какъв е тоя родител, дето ще заведе детето си за опитно зайче.

    Коментиран от #12

  • 10 Нико

    15 0 Отговор
    Изроди. Правят си експерименти с деца а ние търпим извращенията им. Ако не се събудим утре ще дойдат за нашите деца.
  • 11 Хан Крум

    3 2 Отговор
    не се косети на англичанчета може хак им е
  • 12 ами

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "А туй то":

    От ония, дето ги развъждат за търговия. Но там се търсят само бебета, а тук ще си пробутат залежалата стока - ''от 6 до 17 години и 8 месеца''. Пълният асортимент.
  • 13 Бай Ставри

    11 0 Отговор
    Нещастници да но гниете в ада, Започнаха от старчески домове сега дойде ред на децата ли,Бел ден да не видите,изродиъ
  • 14 Предлагам

    11 0 Отговор
    Да я тестват на децата на политиците и богатите!
  • 15 Бат Бойко крадеца на ток

    5 0 Отговор
    Моите внуци ще са първите.
  • 16 Овертан

    4 1 Отговор
    Май някой е открехнал Прозореца на Овертан ?!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Лелее

    5 1 Отговор
    Трий , трий
    Да “живее “ Астра Зенека и модератора
    И доброволните “проучвания “ ...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Това

    1 2 Отговор
    Е фалшива новина.имена.докъмент.снимки.изследвания.лично в моя лаборатория
  • 21 АНАЛОГИЯ

    1 0 Отговор
    Coca-Cola разкри секрета за приготвяне на знаменитата си напитка. В състава и, който може да се види на етикета, освен захар, фосфорна киселина, кофеин, карамел и въглероден двуокис, има и тайнствен екстракт. Секретният екстракт, който е в основата на Кока-Кола е хранителна добавка, която се получава от ..червеи. Този факт се премълчава от 1886 година, пише сайтът burgasnovinite.bg.

    Както се оказa, турският фонд Свети Николай даде Кока-Кола на съд, искайки да бъде разкрита формулата за производството на напитката, за да се разбере, съставките и дали не са вредни. Изследователите установили, че натуралната боя кармин или хранителната добавка кошенил, се получава от вид червеи.