Last news in Fakti

31 Март, 2021 12:38 2 100 12

Политически сблъсък в Шотландия по въпроса за втори референдум за независимост

  • шотландия-
  • референдум-
  • независимост-
  • никола стърджън

Никола Стърджън иска вторият вот за независимост да се състои през първата половина на следващия 5-годишен мандат на парламента при положение, че кризата е отминала

Политически сблъсък в Шотландия по въпроса за втори референдум за независимост - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Политическите лидери в Шотландия имаха сериозен сблъсък по въпроса дали е необходим втори референдум за независимост в момент, когато Обединеното кралство се опитва да се възстановява от пандемията от коронавирус.

Дебатът се проведе онлайн по Би Би Си Шотландия преди общите избори на 6 май.

Лидерът на Шотландската национална партия Никола Стърджън заяви, че Шотландия е изправена пред риск да поеме в грешна посока, ако решенията за възстановяването бъдат оставени на Борис Джонсън.

Стърджън иска вторият вот за независимост да се състои през първата половина на следващия 5-годишен мандат на парламента при положение, че кризата е отминала.

Тя отрече, че преследването на независимостта е отвличане на вниманието от пандемията, изтъквайки че всеки ден фокусът ѝ е върху справянето с кризата, а не върху воденето на кампания за независимост.

Ако обаче решенията зависят от Борис Джонсън те могат да бъдат погрешни, както стана и с излизането от ЕС против волята на шотландците, посочи Стръджън.

Пробританските ѝ опоненти обаче изтъкнаха, че последното нещо, от което се нуждае сега Шотландия, е референдум, който ще довeде до разединение.

Лидерът на шотландските консерватори Дъглас Рос каза, че масовото ваксиниране е показало силата на Обединеното кралство, когато всички негови части работят заедно.

Рос допълни, че е по-добре в шотландския парламент да се обсъждат закони за образованието и за бизнеса, отколкото за независимост.

Лейбъристите и либерал-демократите също са против референдума.

Зелената партия е за референдум, но без да се ангажира с времеви срокове.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 3 Отговор
    Шотландците са ясни, по-безволеви и от българите. Добре, че беше нащо момче Робърт де Брус и братството свободни зидари, иначе да су умрели от глад до сега.
  • 2 пешо

    11 3 Отговор
    да се стегнат и да докажат, че са истински хайлендъри!
  • 3 Рофинка

    2 7 Отговор
    Нали всички бачкат в Англия къде ще се отделят що за т.потия.

    Коментиран от #4

  • 4 Свободата Санчо,свободата!

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Рофинка":

    Целия нефт е техен ако се отделят мангизите остават в тях само ще продават нефт и ще направят втори Оман но по хубав

    Коментиран от #6

  • 5 глоги

    1 3 Отговор
    ЛидерКАТА на Шотландската национална партия Никола Стърджън. Жена е.

    Коментиран от #7

  • 6 Рофинка

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Свободата Санчо,свободата!":

    Ерата на нефта си отиде.Като им смъкнат териториалните води нема имат кво да ядат ще се вдигнат цените на храните и ще драпат обратно назад
  • 7 Каледония

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "глоги":

    Лидерът е лексикално правилно. Полът не влияе.

    Коментиран от #11

  • 8 Петрус

    2 1 Отговор
    Не знам дали ерата на нефта си е отишла, но ерата на уискито няма намерение да си тръгва

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 пешо

    2 0 Отговор
    апцалутно съгласен!
    комбинацията от хубаво уиски, хубава плоча и хубава блондинка е едно от хубавите неща в живота. който не винаги се показва като ку.чка.

    p.s. интересно ми е, какво нередно видя тъпият автоматичен цензор в горния пост. смешки!
    p.p.s. или не е автоматичен? тогава - ясно.
  • 11 No Exit

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Каледония":

    По-лесно е на английски, нали? Нема да си направят втори референдум, защото референдумите не са избори да се провеждат всеки пет години. Точно затова нямаше и втори BRitishEXIT референдум. Северно море отдавна пресъхна откъм нефт и газ. Там се строят плантации с вятърни турбини. Виждат се и от самолета, и от брега. Шотландия е богата пост-индустриална страна където банките, услугите и образованието са основните пера на икономиката. Няма по-тясна връзка от тази между Единбург и Лондон. Колегите англичани искат отделянето на Шотландия, защото се лишават от бизнеси и приходи които целенасочено се местят в Глазгоу, вместо да си стоят в Англия. Пример: корабите на BAE systems/surface ships вече не се строят никъде другаде освен на Клайд. Един самолетоносач струва £5 милиарда, един разрушител - £1 милиард. Никола не е лошо момиче, но как ще им осигури такива суми? Само с уиски не става. Шотландците винаги са били привилегировани в обединеното кралство, от първия крал Джеймс (шотландец), до шефът на Royal Bank of Scotland в Единбург.
  • 12 грух

    1 0 Отговор
    ако се отделят, ЕС и САЩ трябва да им наложат санкции, като при Крим.Иначе излиза, че има двойни стандарти.
Новини по държави: