7 Март, 2021 13:58 7 540 8

Лондон се притесни! Кралството планира облекчени гранични проверки след Брекзит

  • великобритания-
  • брекзит-
  • борис джонсън-
  • икономика

Най-голямото притеснение е, че забавянията в резултат на проверките могат да нарушат снабдяването с храни

Лондон се притесни! Кралството планира облекчени гранични проверки след Брекзит - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британските министри се подготвят да облекчат плановете за гранични проверки след Брекзит на стоки и други видове внос от ЕС. Причината са опасения, че допълнително може да се наруши търговията и това може да доведе до сериозен недостиг на храни в британските супермаркети, съобщи „Обзървър“.

Изданието цитира няколко източника, които са заявили, че новият министър на Борис Джонсън, отговарящ за Брекзит - бившият главен преговарящ лорд Дейвид Фрост, обмисля по-слаб контрол на вноса от 1 април, отколкото бе планирано първоначално и преосмисляне на плановете за пълни митнически проверки, които трябва да започнат от 1 юли.

Източник от Даунинг стрийт е потвърдил, че Фрост вече е наредил преглед на графика, така че да се гарантира, че не се налага ненужно обременяване на бизнеса.

При постигането на сделката за Брекзит в края на декември Лондон обяви, че проверките от британска страна няма да влязат в сила незабавно от 1 януари.

След като британските износители към ЕС бяха сериозно засегнати от новите правила, разпоредби и разходи в дейностите им в режима след Брекзит, бизнес организации и видни министерски фигури сега се опасяват, че европейските износители към Обединеното кралство, особено тези на хранителни стоки, ще бъдат може би още по-зле подготвени от британските им колеги в началото на годината.

А най-голямото притеснение е, че забавянията в резултат на проверките могат да нарушат снабдяването с храни.

Представители на индустрията смятат, че правителството не разполага с необходимия брой митнически служители за извършване на проверките.

Вицепремиерът Майкъл Гоув се опита да омаловажи ефекта от Брекзит върху британската търговия, но доклад на Федерацията за храни и напитки отчита 45-процентен спад на износа след 1 януари, пише „Обзървър“.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 РЕАЛИСТ

    20 4 Отговор
    Абе,уж умни хора , и Джонсън и Фрост и Гроув са завършили Оксфорд, а не предвидиха трудностите след Брекзит, които бяха очевидни за нас простите хора. Със Северна Ирландия пък, тотално се омотаха, щом Европа ще ги съди, за неспазване на споразумението.
  • 3 надарена кака

    9 3 Отговор
    Лондон се бил притеснил! Дреме ми на белите коприненипрашки!
  • 4 хаберих

    4 0 Отговор
    Ура,другари,самба до Бразил!
  • 5 Камила подкамила

    12 3 Отговор
    Тоз русолявия маймун няма ли кои да го изпържи на тока ?
  • 6 Груйо

    23 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сатъра на Хана":

    А в България 30% като говорят с цигански акцент и раждаемостта е 4:1 в полза на циганите, каква е по цвят? Бяла, кафява или лилава? За един приятел, далтонист питам?
  • 7 РОШЕВИЯ

    7 0 Отговор
    ТОЗ СЪЩИЯ КАТО МЕРКЕЛИЦА И МАКАРОН СТАДО САТАНИСТИ ИЗТРЕБВАЩИ НАСЕЛЕНИЯТА СИ.
  • 8 Russe

    7 0 Отговор
    Вървете по улиците и гледайте,булгарите са с леко патладжанен цвят.Сигурно е от туркския им произход.
Новини по държави: