Last news in Fakti

20 Март, 2021 18:00 5 206 20

Изследване: Възрастните хора по-често се заразяват повторно с коронавирус

  • изследване-
  • дания-
  • коронавирус-
  • повторно заразяване-
  • възрастни хора-
  • млади-
  • ваксини

Мащабно изследване в Дания заключва, че при хората над 65-годишна възраст има много по-голяма опасност от повторно заразяване

Изследване: Възрастните хора по-често се заразяват повторно с коронавирус - 1
Снимка: Shutterstock

Няколко месеца след като са прекарали инфекция с коронавирус, повечето хора са защитени от повторно заразяване. Преболедувалите над 65-годишна възраст обаче се заразяват повторно много по-често, отколкото по-младите. Това сочат резултатите от обширно ново изследване от Дания, публикувани в специализираното научно списание The Lancet.

Повторното заразяване се случва рядко, но далеч не е изключено

Авторите на изследването са проучили огромно количество данни, събрани в Дания по времето на първата и втората вълна от пандемията. Безплатни PCR тестове за коронавирус там са били направени на над 4 милиона души през 2020 година, а резултатите са били подробно анализирани. Данните показват, че средно 0,65 процента от тестваните положително през първата вълна от пандемията са дали положителен резултат отново и през втората. В абсолютни числа това са 72-ма от общо 11 068 души. От септември до декември 2020 са извършени общо 525 339 PCR-теста.

Делът сред възрастните хора, които са дали положителен тест и през първата, и през втората вълна от пандемията, е 0,88 процента. Учените отбелязват, че това е значително по-висока стойност. Според тях хората, защитени от повторна инфекция сред преболедувалите над 65-годишна възраст, са едва 47 процента. Това означава, че тази възрастова група има едва 47 процента по-малък шанс да се зарази, отколкото тези, които изобщо не са имали контакт с вируса. При младите този процент е около 80.

Все още не е ясно колко дълго трае естествената имунна защита

"Нашето изследва потвърждава това, което и някои предишни работи вече са установявали – а именно, че "повторна инфекция с коронавирус е рядко срещана сред младите и здрави хора, но за по-възрастните съществува повишен риск от повторно заразяване", твърди един от авторите на студията - епидемиологът Стеен Етелберг от датския здравен институт SSI.

Колко дълго трае естествената имунна защита, която се изгражда след прекарване на инфекция, не може да се каже с точност. Възможно е обаче тя да продължава повече от половин година, казва една от авторките Даниела Михлмайер. "В нашето изследване не открихме индикации за това, че имунитетът, предпазващ от повторна инфекция, намалява през първите 6 месеца", казва тя. Тези резултати показват, че предпазните мерки, като носенето на маски и спазването на дистанция, са от ключово значение за по-възрастните хора, които вече са прекарали COVID-19. Датският анализ показва също, че ваксинирането е необходимо и при хората, които вече са били болни от COVID-19. Особено сред по-възрастните хора не може да се разчита напълно на наличието на траен естествен имунитет.

Ваксините са дълготрайното решение

В проучването от Дания не са били взети под внимание инфекциите с новите мутации на коронавируса. Към момента обаче британската мутация B.1.1.7 е отговорна за над 90 процента от всички нови инфекции в Дания. "Новите данни будят тревога", отбелязват в The Lancet британските учени Роузмари Бойтън и Даниел Алман. "Всички тези данни са потвърждение за това, че едва ли може да се разчита на сериозен защитен имунитет след естествено настъпила инфекция, както и че глобалната програма за ваксиниране ще се окаже трайното решение", обобщават те.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз40🏴‍☠️

    31 2 Отговор
    A дeцaтa пo cвeтa вeчe caми прaвят бързи тecтoвe "зa кoвид-19" нa cливи, бaнaни, пoртoкaли, и кaквo ли нe ... в тик-тoк кaчвaт вcичкo ... и ceирa e, чe вcичкo имa кoвид-19 пoлoжитeлнo хaхaхaхa
  • 2 Врачка

    27 1 Отговор
    DW,важното е,че КОВИД ще разпарчетоса 4тия райх на отделни държавици,което дори и Червената армия не успя да направи.Германия юбералес е капут.Още Ванга го е казала,Европа ще е пустиня.Заради такива като вас.
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    30 0 Отговор
    В цял свят преди 3 дни повторно заразени с Ковид са 63 ма от 115000000!Като пишете небивалици погледнете и статистика на сзо
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    30 0 Отговор
    Пак сте почнали с порното.....Стига сте лъгали!Не ви ли омръзна!Ще се дупчите нон стоп и нон стоп няма да сте защитени!Не го ли разбрахте бе .......Много ниско ниво сте,професори!да си продадете едни ваксини ще из...ете хората!Срамота!
  • 5 на4лапи

    3 2 Отговор
    Дoмaшнитe живoтни увeличaвaли въглeрoднитe eмиcии и прeдлaгaт зaeднo c хoрaтa и тях дa трeпят. Виж нa
    timеsоfisrаеl соm/саrbоn-pаwprint-is-mаns-bеst-friеnd-thе-plаnеts-еnеmy/
    cмeни cпeйca c тoчкa прeди соm.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "на4лапи":

    Тези от парижкото споразумение трябва да се редуцират подобаващо,а после ще има въздух и за кравите и за другите животинки,а и за нас!
  • 7 Шпек

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "на4лапи":

    Така е,учените са установили ,че средното времетраене на пръдня от
    Тиранозавър Рекс е била повече от 5 минути.Сам сметни колко газ са изпускали тези животинки а и фауната е била по—наситена. Това е една от причините за ледената поха.
  • 8 Меркелицата

    6 0 Отговор
    За тва ли не се ваксинира?

    Коментиран от #9

  • 9 яко ни лъжат

    25 0 Отговор

    До коментар #8 от "Меркелицата":

    ПЛАТЕНА ЛЪЖЛИВА СТАТИЯ НА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ,ЗА ДА НАКАРАТ ВЪЗРАСТНИТЕ ПРЕБОЛЕДУВАЛИ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ. МЛАДИ И СТАРИ ПРЕБОЛЕДУВАЛИ СИ ИМАТ СЪЗДАДЕНИЯ ИМУНИТЕТ. ЛЪЖАТ ВИ ЯКО ДА СЕ БОДНЕТЕ С ОТРОВНАТА АСТРАЗЕНЕКА И ДА ПУКЯСАТЕ. ТОВА ОПРЕДЕЛЕНО Е ИЗГОДНО ЗА ГЕРБ И ШАЙКА. ЩЕ ВИ ПРИСВОЯТ ОСТАТЪКА ОТ ПАРИТЕ ЗА ПЕНСИЯ.
  • 10 Ваксините са дълготрайно решение

    21 0 Отговор
    Защо тогава грипните ваксини не спряха грипа?
  • 11 Бай Шиле

    7 1 Отговор
    Много съм против ваксината Астра.Дадох си Опела за скраб.Опел Астра.
  • 12 Естествено

    15 0 Отговор
    Мдаа, населението не е безчет, все някога бройките "заразени" ще стигнат броя на населението. За да продължи представлението ще трябва да се "заразяваме" повторно...
  • 13 Азззззззззз

    7 0 Отговор
    Дойче лъжи до безкрай. Кой ви вярва вече?
  • 14 Антиваксър

    8 2 Отговор
    Eb*те се у *зо ! На 67 преболедувах за 7 дена ковида с аспирин и витамини ! Ще се ваксинирам на кукуво лято !
  • 15 1520

    4 0 Отговор
    хора не се пддавайте на психоатаки
  • 16 АИИИИИИИ

    7 0 Отговор
    Измамата продължава да тлее
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Санитар

    2 0 Отговор
    При българите е различно.Дания е на север от България с по студено време и зимата е по-дълга.Хората на балканите се различават по имунна система от хората извън балканите.Може да съм санитар,но се уча много,колкото три ваши живота

    Коментиран от #19

  • 19 Просветен илюминат

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Санитар":

    Стреса не идва ли от начина на живот и стандартът?
    Защо не се сравнява за какви пари работят хората при какви условия?
    А пенсиите в България какви са?
    Страхът как ще оцелее един бг пенсионер не е ли предпоставка на психическа основа за болести?
    Хайде погледнете и тези фактори и стига с тоя имунитет.
  • 20 Лекар

    2 0 Отговор
    Господа не им вярвяйте и идете да ГЛАСУВАТЕ.