Last news in Fakti

22 Март, 2021 11:02 3 412 19

Спад на доверието на европейците във ваксината на "АстраЗенека"

  • астразенека-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • европа-
  • ес

Доверието в безопасността на ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" не се е променило

Спад на доверието на европейците във ваксината на "АстраЗенека"  - 1
Снимка: Shutterstock

Доверието на европейците във ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека" и "Оксфорд" е спаднало през последните две седмици, на фона на безпокойства от евентуални странични ефекти, установи социологическо проучване на ЮГов, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Ваксината е смятана за по-опасна, отколкото по-безопасна сред анкетираните във Франция, Германия, Испания и Италия, според проучването, реализирано от 12 до 18 март сред 8000 души в седем европейски страни. Във Франция недоверието към ваксината на "АстраЗенека" силно е нараснало: 61 процента от анкетираните са отговорили, че не я смятат за безопасна /с 18 процентни пункта повече спрямо подобно проучване през февруари/, срещу само 23 процента, които я смятат за безопасна, предаде БТА.

В Германия близо 55 процента от анкетираните германци /+15 процентни пункта/ казват, че тя не е безопасна, докато по-малко от една трета я смятат за безопасна. Във Великобритания, обратно, над три четвърти от анкетираните имат доверие на ваксината на шведско-британската компания, макар че този процент леко е спаднал до 77 процента /-4 процентни пункта/. Доверието в безопасността на ваксините на Пфайзер и Модерна не се е променило, според проучването на ЮГов.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 К 1929

    38 3 Отговор
    НИКАКВО ДОВЕРИЕ КЪМ НИТО ЕДНА ВАКСИНА,МОЖЕ БИ ЧАК СЛЕД 4-5 ГОДИНИ. МОДЕРНА Е НА ГЕЙТС ВАКСИНАТА,НАЙ МАЛКО НА НЕЯ МОЖЕ ДА СЕ ВЯРВА ПО ИЗВЕСТНИ ПРИЧИНИ.
  • 2 ман

    22 1 Отговор
    Денис на всяка своя статия си слага 5 звезди.Браво бе момче,не ти ли е неудобно,чувстваш се недооценен.
  • 3 Псевдоним

    31 3 Отговор
    Че то имало ли е доверие?
  • 4 Аз40🏴‍☠️

    40 3 Отговор
    В България не се проверява състоянието на пациентите преди поставянето на ваксина! Не се прави никакъв преглед, а просто се карат да подпишат декларация за отказване от правата си. После се инжектират хората за неустановено нещо, с неизпитано нещо, като говеда по фургони. Айде мислете малко, а?
  • 5 Верно ли

    26 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Доверието в безопасността на ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" не се е променило - щото никога не е имало такова :)))
  • 6 един от многото

    17 3 Отговор
    Най вероятно и при ваксините , както и при хранителните стоки има двоен стандарт! Защо в Англия няма проблеми , някой задавал ли си го е този въпрос? При това търсене най вероятно някои от полезните съставки на ваксините за втората категория държави са си направо спестени или в намалено количество! Не се ангажирам да убеждавам никого , просто лично мнение!

    Коментиран от #10, #12

  • 7 на Буда завода

    3 1 Отговор
    Към 15 март ЕС е изнесъл 41.6 млн. дози към други страни, като основният получател е Великобритания, следвана от Канада, Япония, Мексико, Саудитска Арабия, Турция, Сингапур, Хонконг, Чили и Малайзия, показват данни от европейски документи, цитирани от "Блумбърг". Най-шумният скандал е за ваксината на "АстраЗенека", но ЕС изнася и огромни количества "Пфайзер/БиоНТех", която се произвежда в Белгия и Германия. Въпреки че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен спори с Лондон главно за "АстраЗенека", Обединеното кралство всъщност внася от ЕС повече "Пфайзер", става ясно от публикация в "Гардиън". Около 10 млн. дози са внесени във Великобритания от заводи в ЕС, като до края на лятото се очакват още 30 млн. дози от "Пфайзер" и 30 млн. от "Джонсън&Джонсън".

    Коментиран от #11, #17

  • 8 Павел Пенев

    33 2 Отговор
    В Китай вече забравиха за корона вируса, а богатите,умните и красивите в Европа продължават да боледуват и умират,защо ? Защото ЕС отново превърна всичко в търговия,директиви и пари.
  • 9 Бай Вълчан

    11 1 Отговор
    И при мен се наблюдава спад на доверието в Опел Астра.
  • 10 Врачка

    2 16 Отговор

    До коментар #6 от "един от многото":

    Ами защото Англичаните пуснаха мухата в главата на един министър—председател да обяви ваксината за смъртоносна и да спре ваксинацията в България за да има безпроблемни количества за тях самите.Докато Еврооборът се чуди какво да прави Англичаните се ваксинират по план.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "един от многото":

    Подкрепям ! Дали дозите които си инжектират там са индийско производство?
  • 13 San stefano

    2 11 Отговор
    руска пропаганда
  • 14 СОРИ

    5 1 Отговор
    АСТРАТА Е СПЪТНИК ЗА ОТВЪДНОТО.
  • 15 Русофил

    5 0 Отговор
    Истината е в Спутник и миграция в Русия това е спасението
  • 16 2121

    2 0 Отговор
    Отдавна пиша за голямата вреда от всички ваксини/Астра Зенека, Байонтех, Модерна Джонсън и Джонсън Пфайзер/.Подчертавам това не се отнася за Руските Ваксини/три на брой,работи се за четвърта/Описах и всички реакции,които водят до усложнение на основните заболявания.Всичко приключва със смърт,за съжаление.В любимата джендър Европа и джендър сащ на предателя Бойко Борисов,се отказват от ваксинации,след последвали смъртни случаи.Бойко Борисов и глупавите около него уж лекари извършват ГЕНОЦИД спрямо българите.Цигани да са се ваксинирали или умрели Няма!90 страни закупиха руската ваксина или лиценза й.Ваксинират се с нея.Поне тя съществува от преди 5 години и само се добави човешки омаломощен антиген от сем. CORONAVIRIDAE/ковид 19/.Семейството CORONAVIRIDAE са 15 на брой-1/поразява само животни(диви и питомни) 2/поразява животни и хора 3/поразява само хора.Човешкият Ковид 19 преминава бариерата на носоглътката и засяга белите дробове.Преминава като грип с кашлица мускулни болки ,невисока температура.Руската ваксина е подходяща.Но,подчертавам-поставянето на ваксина /руска /става доброволно,а не подкарани/ като на заколение безмозъчни индивиди/.Антибиотик се взима само при БАКТЕРИАЛНА ИНФЕКЦИЯ.
  • 17 ПИГВИНА ГЕНЕРАЛ

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "на Буда завода":

    ФАКТИ ЯКО ТРИЯТ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОЧИНАЛИ ЛЕКАРИ ВАКСИНИРАНИ С ПФАЙЗЕР.
    Вчера в Плевен умира д-р Евгени Александров след поставяне на втора ваксина „Пфайзър“, разкри АФЕРА.
    Д-р Евгени Александров е колабирал и така не е дошъл в съзнание преди да напусне този свят.
    Случаите с тежки поражения, включително и летален изход след поставяне на ваксини, не се нито един, нито два. Никой обаче не говори за тях както от Щаба, така и от присъдружните медии на управляващите. настояваМ незабавно да бъдат огласени официално колко са случаите на тежки реакции, поражения и смърт вследствие от поставените ваксини у нас.
    Защото тази тема е абсолютно ТАБУ, наложено от управляващите.
    ГАРАНТИРАНО ОТ ШАЙКАТА ГЕРБ И РАЗБОЙКО.
  • 18 Timeo Danaos

    2 0 Отговор
    Не ни трябват даровете на данайците! Да помогнем за довършването на работата по българската ваксина. Нали всеки ден имаме по един нов милионер в България? Много от тях декларират, че са патриоти. Хайде, да го докажат, като спонсорират изследванията на новата ваксина! Държавата няма да го направи. Брюксел спъва дори доказалата се руска ваксина. Значи, сами трябва да вземем нещата в ръцете си.
  • 19 ЛЕЧЕНИЕ

    0 0 Отговор
    Чaй oт мeнтa:
    Пригoтвянe: В гoлямa ТЕРМОЧАША oкoлo 400 мл., жeлaтeлнo cтъклeнa, двe пликчeтa пo 1-1,5 гр. ce зaливaт c ВРЯЛA ВOДA и чaшaтa ce пoхлупвa. Тaкa cтoи oкoлo 1-1,5 чaca . Cлeд кoeтo ce пoдcлaждa пo жeлaниe и ce пиe нaвeднъж.
    Дoзa: НАЙ-МАЛКО двa пъти днeвнo, cутрин нa глaднo и вeчeр прeди cън...
    Cрoк: Cлeд 3 дни, чoвeкът cтaнa oт крeвaтa здрaв...
    -Пaрaлeлнo c тoвa, eдин път нa дeн, oбщ рeфлeктoрeн мacaж нa cтъпaлaтa oт "мacaжиcт". Пoчвa ce c дяcнoтo хoдилo. Прoдължитeлнocт 5-7 дни, дo oтшумявaнe нa бoлeзнeнитe зoни.