Last news in Fakti

4 Април, 2021 15:50 1 979 15

Великденско послание: Папата заклейми харченето на пари за оръжия в пандемия

  • ватикан-
  • великден-
  • папа франциск-
  • пандемия

Светият отец разкритикува остро насилието и тероризма в Сахел и Нигерия, и призова за освобождаването на затворниците в конфликтите в Украйна и Нагорни Карабах

Великденско послание: Папата заклейми харченето на пари за оръжия в пандемия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Папа Франциск призова днес във великденското си послание да се ускори разпределението на ваксините срещу ковид, особено за бедните страни. Той нарече "скандални" въоръжените конфликти и военните разходи по време на пандемия, предаде Ройтерс.

За втора поредна година на религиозните служби по случай католическия Великден присъстваха съвсем малко хора в базиликата "Свети Петър", вместо огромни тълпи вътре и отвън на едноименния площад.

След като отслужи литургия, Франциск отправи посланието си "Към града и света", в което традиционно прави преглед на проблемите по света и призовава за мир.

"Пандемията все още се разпространява, а социалната и икономическа криза остава сериозна, особено за бедните. Въпреки това въоръжените конфликти не спират, а военните арсенали биват укрепвани и това е скандално", заяви папата, цитиран от БТА.

Франциск призова да се сложи край "на оръжейния тътен в така обичаната и превърната в мъченица Сирия, където милиони хора живеят в нечовешки условия, както и в Йемен, където събитията се посрещат с оглушаващо и скандално мълчание, а също и в Либия, където се вижда най-накрая изход от едно десетилетие на спорове и на кървави сблъсъци", предаде Франс прес.

Главата на Римокатолическата църква също така спомена хората, които застават на страната на демокрацията и надигат мирно глас в Мианма, в която бе извършен военен преврат и в която протестите се потушават със сила от военните. Папата призова международната общност да се притече на помощ на ливанския народ, който преживява период на трудности и несигурност.

Франциск изрази надежда, че израелците и палестинците ще намерят силата на диалога, за да постигнат стабилно решение и повтори, че подкрепя идеята за изход с две държави от израело-палестинския конфликт. Главата на Римокатолическата църква приветства и пътя на помирението, поет в Ирак, където той беше на апостолическа визита миналия месец. Това беше първото му задгранично пътуване от ноември 2019 г.

Папата разкритикува остро насилието и тероризма в Сахел и Нигерия и призова за освобождаването на затворниците в конфликтите в Украйна и Нагорни Карабах.

По отношение на епидемичната криза папата отдаде почит на медиците на първа линия в борбата с коронавируса и призова международната общност за един споделен ангажимент, за да се преодолеят закъсненията в доставките на ваксините и да се насърчи тяхното споделяне, най-вече с най-бедните страни в света.

"Навсякъде по света пандемията за жалост увеличи драматично броя на бедните и засили отчаянието на хиляди хора", припомни папата и призова държавните власти да предоставят необходимите помощи на засегнатите, които да са достатъчни за тяхното съществуване и прехрана.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    6 1 Отговор
    Съществото се прави на луд, че Ковид не е биологично оръжие. Дай Архива!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Обективен

    6 1 Отговор
    Господ Исус : Небето и Земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат.

    Господ Исус : Истина, истина ви казвам който вярва в Мен има вечен живот.

    Господ Исус : Който вярва в Мен, ако и да умре, ще живее.

    Коментиран от #5

  • 4 ха ха

    8 0 Отговор
    най-големия мръсник е тоя !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ТаУмВзе

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Сега":

    Палавият спор за пустинни Халюцинации е забавен.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Азззззззззз

    7 0 Отговор
    Дъртия Сатанист управлява целия свят. Медии и политици работят за него.
  • 10 ТаУмВзе

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "ТаУмДал":

    Ясно, другите форми на халюцки, не са по добре пич. Друга форма на власт и сфери на влияние. Нищо повече.
  • 11 Ама другарю...

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "ТаУмДал":

    Мохамед е получил библейско образование преди да стане"пророк". Ако я нямаше Библията то и мюсюлманите нямаше да ги има. А евреи никога няма да станем, така стана с хазарите (khazars).
  • 12 Gen Gurko

    5 0 Отговор
    Нали уж са със същите умствени способности бе, Ваше Светейшество? Що не са създали една ваксина, една опера , една научна теория и т.н. а само реват, че белите им пречат и същевременно раждат деца безброй, дето не могат да изхранват. И пак белите да ги изхранват
    , че и ваксинират, преди своите си хора да са ваксинирали още. Аре у лево. Ватикана да си подари несметрните богатства на тях щом иска, а не да призовава дайте да дадем.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Илюминат

    0 0 Отговор
    Иначе като не е пандемия , няма проблем !