Last news in Fakti

31 Май, 2021 13:04 3 544 27

Никола Димитров: България има интерес от това

  • северна македония-
  • българия-
  • ес-
  • скопие-
  • никола димитров-
  • история

Ние политиците се намираме в деликатна позиция, каза той

Никола Димитров: България има интерес от това - 1
Снимка: БГНЕС

И без Договора за приятелство с България ние имаме автентичен интерес от задълбочаване на сътрудничеството. Договорът само стимулира това нещо. Според мен и съседна България има интерес от това. Трябва да намерим начин, може би и да има по-продуктивна атмосфера в Историческата комисия, но тази по-продуктивна атмосфера ще бъде възможна, ако България ни подкрепя, както това правеше по време на европредседателството си.

Това каза пред Радио Свободна Европа македонският вицепремиер и министър по евроинтеграцията Никола Димитров, предаде агенция БГНЕС.

Попитан как ще коментира недоволството на външния министър на РСМ Буяр Османи от работата на историческата комисия Димитров каза следното: Ние политиците се намираме в деликатна позиция - да даваме оценки за работата на експерти, академици, професори и т.н. и в конкретния случай за историята. Ако има политическа подкрепа, вероятно може и да има, но ако има политически натиск върху Комисията за да свърши нещо, тогава ще има голяма пропаст между Комисията и обществото. Мисля, че това нещо ще бъде контрапродуктивно. Поради тази причина всички трябва да бъдем много внимателни когато даваме оценки за работата на Комисията. В същото време членовете ѝ, както и съпредседателите трябва да бъдат внимателни когато дават политически оценки, защото сме свидетели и на това нещо.

По отношение на преговорите между двете държави в момента Никола Димитров каза следното: "Съжалявам, но не мога в подробности да говоря за сегашния компромис, защото се намираме в деликатен етап от този процес. Трябва да се даде шанс, да положим дипломатически усилия в преговорите, разговорите и контактите. Най-общо компромисът има две страни -едната е, разбрахме се да не се договаряме за всичко", казва Димитров и пояснява: Българската страна има своите позиции, а македонската нейните. Втората част от компромиса е онази, където имаме общ интерес да направим всичко, за да получим конкретна пътна карта, със срокове, с компетентните институциите, за изпълнението на Договора за приятелство.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 7793

    39 10 Отговор
    Хора, някой се е договорил от наше име да клекнем пред всичко, което македонците искат.
    Събудете се!!!
  • 2 Софиянец

    30 1 Отговор
    Не сме ние които имаме интерес, а някой признае ли ви, народът ще се надигне и сме ви анексирали за нула време. Припомнете си мобилизацията през балканските войни. От запад са се връщали за да се включат в бойните действия.

    Коментиран от #7

  • 3 Ново

    24 8 Отговор
    пет! Нашите нови управляващи договарят зад гърба на народа "компромис" ,т.е. национално предателство.

    Коментиран от #5

  • 4 Човек

    19 3 Отговор
    Подготвят обществото, как ше им клекнем на макетата.
    Тва посещение при папата наедно.....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Съветник

    4 29 Отговор
    Кво толкова се оплаквате българите?
    Нека македонците си запазят това, което така или иначе са си взели. Това е език, история, култура. Смешно е да ги браните, те вече са македонски не само в РСМакедония, но и в очите на ЕС, САЩ. Дори и Русия ясно ви каза, не се занимамйте с македонците.
    От това полза ще имат и българските учащи се. По български език отпада всичко свързано с глаголицата и Кирил и Методий, Златния Век- отрпада.
    По история- орпадат църковно-освободителните борби, въстанията за обединение, а войните за Македония ще бъдат агресивни. Това може да се вземе едно към едно от македонските учебници!

    Коментиран от #17

  • 7 Брендица

    2 15 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    1913 Междусъюзническата май я забравяш. Та кой кого ще смачка е трудно да прогнозираш

    Коментиран от #14, #22

  • 8 Българин

    15 0 Отговор
    Тия не спряха да си чешат езиците и да говорят празни приказки.Какво да им се чудиме- политици.Говорят много, не казват нищо.
  • 9 бай Ламбо

    10 0 Отговор
    много политици (шарлатани ) се събрахте в България , само лаете празни приказки и смучите кръвчицата на бедния народ
  • 10 Ние

    19 1 Отговор
    България е на страната на истината и правото й! Не закачайте България и долу лапите от език,култура,история и земята ни.,тъпи така наречени македонци,вижте архивите 41 година как се обединяваме за кратко двете страни на един народ и какви тържества е имало,а после Великите сили ни разделят отново и ПРОГЛЕДНЕТЕБЪЛГАРОМАКЕДОНЦИ
  • 11 Перо

    11 1 Отговор
    Как ще работи комисията пълноценно,когато кариерата на “професорите” от РСМ зависи от политиците и техните “научни” титли са дадени за анти-българска теза и сега е невъзможно да защитават обратната /антитеза/. Те са под пълен контрол на правителството! Разликата е,че българската част от комисията консултира и съветва правителството,а в РСМ е обратно,правителството контролира и командва тяхната комисия. Работата на тази комисия не е възможно да бъде продуктивна и трябва да се закрие! Да се дадат ясните условия на “македонците” и да се приключи с тях до разбиране за приемането им,подобно на Гърция!

    Коментиран от #27

  • 12 Мери

    8 1 Отговор
    Доколкото разбрах компромисът е единствено и само в интерес на РСМ. Това българите няма да ви го простят никога, господа управляващи. Нито сегашните, нито бъдещите българи.
  • 13 Една Българка

    5 2 Отговор
    Аз нямам интерес от македонците,живея си съвсем добре и без тях!Ако Фатмака или някой друг клекне на анкетата аз лично ще го скопя с голи ръце!Не обичам предателите!
    Една Българка
  • 14 ще има и още

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Брендица":

    Ха ха ! Ти пък от къде я помниш ? Щото Македония не е участвала в тази война. Нито в Балканската война, нито в Първата Световна , нито в ВСВ. Да, участвали са десетки хиляди души от тези земи, десетки хиляди са и загинали - били под български пагон, воювали са под българските знамена. За тях - хилядите загинали ваши съграждани - паментици нямате ! Издигнали сте паметници на измислена "борба" с измислени "борци", чиито наследници и до днес като хидра са обсебили държавата ви - във всичко - в политиката, в бизнеса, в медиите и изливат токсичната си отрова върху обикновените граждани на Македония всеки ден без изключение. И името на държавата смениха - не им беше трудно - та нали тя всъщност не е тяхна. На чужд гръб всякакви експерименти може да си правиш ! Важното е да си на власт ! А редовия жител на Македония, без значение дали е македонец, албанец, бугараш - все е тая - щом не е от кастата на измислените "борци" - кучета го яли, да се оправя, да си взима пасоша и прав му път.....ей това е вашата действителност !!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 БЮРМ/FYROM

    5 1 Отговор
    Измислената "държава" няма място в Европейския съюз. ВЕТО докрай. Промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 17 Я да те питам

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Съветник":

    Като пишеш " Кво толкова се оплаквате българите" ти какъв си бе пиле шарено?Гледам на чудесен БЪЛГАРСКИ ЕЗИК си написал тази безвкусица,та те питам пак - ТИ КАКЪВ СИ?

    Коментиран от #24

  • 18 не може да бъде

    3 1 Отговор
    Аз лично имам много странно усещане ,когато чуя македонец да казва в какво е интересът на България или към какво трябва да проявява интерес !?...Едни думички ми идват на езика ,ама няма да ги кажа ,защото със сигурност ще ме изтрият !?

    Коментиран от #19

  • 19 Философ

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "не може да бъде":

    За да не те изтрият, не трябва да обиждаме горките "северни" македонци. Те са 5 или 6-то поколение, рожба на Македонизма. Но ако се замислим, те на са виновни. Виновен е Коминтерна и режима на Тито. Сегашните северомакедонци са нещо като "дърво без корен". Ние дори трябва да им съчувстваме и да им помагаме да излязат от този омагьосан кръг, в който са влезли без тяхната воля, и от който сами е могат да излязат. Това излизане, според мен, ще стане постепенно. Пет (шест) поколения са влизали в "дупката". Сега ще трябва също да минат 5 (6) поколения за да могат да осъзнаят кави са те и как са се създали ИЗКУСТВЕНО, по ПОЛИТИЧЕСКИ причини. И ние трябва да им казваме постоянно, че това не е срамно за тях. Защото и САЩ са изкуствена нация, създадена по ПОЛИТИЧЕСКИ причини. Така, че уважаеми сънародници, проповядвайте вашите идеи с факти и документи. Рано или късно, когато "фактите говорят, Боговете мълчат!"
  • 20 Аз пък лично като българин

    5 1 Отговор
    нЕмам ама никакъв интерес,още по-малко некое младо маке да дойде у кръчмата,да се напие и да ми викне :"Ей татарин,донеси още една ракия!",ке го обесим на първия стълб!!!Първо да си променят учебниците съобразени с историческите факти,да минат 20-ина години да се образоват по темата с историята ни и тогава може и да си помисля,аз лично като българин имам ли интерес РСМ да влезе в ЕС,ако ЕС все още съществува!!!!!!!

    Коментиран от #21

  • 21 Тъй,тъй

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Аз пък лично като българин":

    След 20 години основното им население ще е от албански произход,а албанците нямат претенции към нашата история,дори в самата Албания има признато българско малцинство.Тъй че след 20-ина години ще се договорим с РСМ!
  • 22 Борис

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Брендица":

    Е, и аз мога така четирима срещу един. И като говориш за предателската война, виж България как е била "победена"! Война на три фронта, че и мазниттте мамалигари влизат от север, необезпокоявани от никого. Руският посланик Шебеко нарежда на Майореску, румънската войска да не влиза в София. Стигат до Пирдоп, по пътя милите са били толкова изгладнели, че са яли орехите с черупките. 4000 румънски войници умират, но не от българска пушка, а от холера и други болести. Турците също се възползват от факта, че 250 000 български войници са дислоцирани на западният фронт. Тогава преминават линията Мидия - Енос и навлизат в Тракия. Опожаряват, колят и издевателстват над българското население. Че стигат чак и до териториите на България от преди Балканската война. Гърция опожарява населеният с българи Кукуш, България изпепелява населеният с гърци Сяр. Битката при Негрита и още, и още, и още... Сърбия нарушава договорът от преди войната, като иска да присъедини и безспорната зона в Македония. Малко преди предателската война Сърбия и Гърция, подписват договор срещу България. 16 срещу 17 юни 1913г. се оказват фатални за България. Имало е уговорка, че териториите на запад от линията Мидия - Енос ще се поделят между България, Гърция и Сърбия. С изключение на Албания, за нея решение ще вземат великите сили. Трябвало е да се изчака само решението на руският император Николай II. Дори с изрично предупреждение, руският император е наредил, че този който започне първи война, ще п
  • 23 Борис

    0 0 Отговор
    Е, и аз мога така четирима срещу един. И като говориш за предателската война, виж България как е била "победена"! Война на три фронта, че и мазниттте мамалигари влизат от север, необезпокоявани от никого. Руският посланик Шебеко нарежда на Майореску, румънската войска да не влиза в София. Стигат до Пирдоп, по пътя милите са били толкова изгладнели, че са яли орехите с черупките. 4000 румънски войници умират, но не от българска пушка, а от холера и други болести. Турците също се възползват от факта, че 250 000 български войници са дислоцирани на западният фронт. Тогава преминават линията Мидия - Енос и навлизат в Тракия. Опожаряват, колят и издевателстват над българското население. Че стигат чак и до териториите на България от преди Балканската война. Гърция опожарява населеният с българи Кукуш, България изпепелява населеният с гърци Сяр. Битката при Негрита и още, и още, и още... Сърбия нарушава договорът от преди войната, като иска да присъедини и безспорната зона в Македония. Малко преди предателската война Сърбия и Гърция, подписват договор срещу България. 16 срещу 17 юни 1913г. се оказват фатални за България. Имало е уговорка, че териториите на запад от линията Мидия - Енос ще се поделят между България, Гърция и Сърбия. С изключение на Албания, за нея решение ще вземат великите сили. Трябвало е да се изчака само решението на руският император Николай II. Дори с изрично предупреждение, руският император е наредил, че този който започне първи война, ще п
  • 24 Деаааа

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Я да те питам":

    А бе ти от ирония не разбираш ли?
  • 25 Полковник РУМНО

    2 0 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe. Максимум до 15 години, така наречените македонци, ще бъдат превзети от албанците. С този инат крахът им е неизбежен.
  • 26 човек

    0 0 Отговор
    Ай стига бе ! тия почнаха да ми дават наклон на ...
    Тоя човечец се загрижил от какво има интерес България.
    Какво дебелоочие ,какво лицемерие !
    Дебели мАкедонски кратуни!
    Докато не ви уврът тъпите глави,ке седите вонка и ке ручате кромид лук и филия со шарлань и шарена соль :))
  • 27 Свен

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Перо":

    Интересно ми Северните Маке " Професори" как и къде са защитили научно звание....
Новини по държави: