Last news in Fakti

28 Май, 2021 17:16 2 921 25

Кой плаща, за да се говорят лъжи за ваксината на BioNTech?

  • пфайзер-
  • русия-
  • лъжи-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • бионтех-
  • инфлуенсъри-
  • европа

Кой е поръчителят? Една от следите води към Русия.

Кой плаща, за да се говорят лъжи за ваксината на BioNTech? - 1
Снимка: Shutterstock

"C'est étrange" ("Това е странно") - така започва туитът на ютюбърът Лео Грасе. Французинът, който ръководи популярния научен канал "Dirty Biology", разказва в него, че една агенция за пиар се обърнала към него със странна оферта. Предложена му била солидна сума, за да разпространява фалшиви информации срещу ваксината на BioNTech/Pfizer.

"Казвайте, че сте открили интересни информации"

Агенцията на име "Fazze” твърдяла, че се намира в Лондон. Тя поставила и две задължителни условия. Първо: кампанията да изглежда така, сякаш Грасе оповестява личното си мнение: "Казвайте, че темата за ваксините Ви интересува и че сте открили интересни информации в тази връзка. Заявявайте, че медиите от мейнстрийма игнорират тази тема", се казвало в препоръките, изпратени на Грасе от мистериозната агенция по мейл. Второто условие било: личността, стояща зад въпросната кампания, да остане анонимна. Лео Грасе отхврълил това предложение и на 24 май публично оповестил случая.

Впоследствие в интервю по телевизията Грасе заяви, че още от самото начало е знаел, че не бива да приема странната оферта. Първо, защото във Франция, както и в много други европейски държави, е нелегално да правиш скрита реклама - т.е. да рекламираш нещо, без да обявяваш, че получаваш пари за него. И второ, което било за него още по-важно - защото не бил съгласен да разпространява фалшиви информации. Като тази, че ваксината на BioNTech/Pfizer води до значително по-висока смъртност. За да бъде уж доказан този факт, агенцията му изпратила таблица с данни, чийто произход бил неясен, нито пък можел да бъде проверен. В нея се съдържали фалшиви информации, с които трябвало да се докаже, че ваксината на BioNTech/Pfizer е значително по-опасна от тези на AstraZeneca и Johnson & Johnson.

Грасе въобще не е и подозирал, че е трябвало да стане част от една значително по-голяма кампания. Защото "Fazze" установила контакти и с други инфлуенсъри във Франция, Германия и дори в Бразилия. Мирко Дрочман, който в интернет се нарича Mr. Wissen2Go и има близо 1,5 милиона абонати на своя канал в Ютюб за научни теми, получил същата оферта като французина Грасе.

"Бях изненадан, но преди всичко шокиран, че хората от въпросната агенция явно са предполагали, че мога да се съглася на подобно нещо. Явно не са направили опит да се информират преди това за мен", казва Дрочман в интервю за ДВ и нарича действията на агенцията крайно "примитивни". Ваксината на BioNTech се използва много широко в цяла Европа - в началото на май ЕС поръча от нея 1,8 милиарда дози допълнително. В момента се появяват все повече кампании, които правят опит да дискредитират тази ваксина. Предполага се, че са инициирани от Москва и Пекин.

Изследване на ЕС от миналия месец например предупреждава за "държавно финансирани дезинформации", които си поставят за цел да внушават съмнения в надеждността на западните ваксини, като за целта се представят "недоказани твърдения за връзка между ваксинациите и смъртните случаи в Европа". В същото време руските и китайски ваксини се изтъкват като по-качествени. А коя е загадъчната агенция "Fazze", опитала се да вербува инфлуенсърите? Проверка показва, че седалището на въпросната фирма изобщо не било в Лондон. Според проучване на френското онлайн издание "Numerama", фирмата изобщо не е регистрирана във Великобритания, нито пък има някакъв офис на посочения адрес в Лондон. Сайтът на "Fazze" в интернет навежда на мисълта, че става дума само за фирма-пощенска кутия, оперираща от британските Вирджински острови.

Има ли руска връзка?

Френският вестник "Le Monde" успял освен това да стигне до мейла, от който са били изпращани офертите и съобщенията до френския инфлуенсър. Закритият междувременно профил на шефа на въпросната фирма и на нейния търговски мениджър издават, че фирмата всъщност е оперирала от Москва, а не от Лондон. Все пак тези улики за възможна руска намеса не позволяват да се правят окончателни изводи. В указанията, изпратени от "Fazze", никъде не се споменава за Русия, нито за руската ваксина "Спутник V", която Москва активно рекламира и в чужбина. Вместо това анонимният "клиент" на "Fazze" предпочита да злепоставя ваксината на BioNTech за сметка на британско-шведския препарат на AstraZeneca.

Въпреки това експертът по проблемите на Русия Д-р Янис Клуге от германската фондация "Наука и политика“, смята, че версията за руска намеса е логична. Таблицата с фалшиви данни, която е трябвало да разпространяват инфлуенсърите, много напомня за реториката от профила на руската ваксина "Спутник V" в Туитър. В последните седмици там често се появяваха фалшиви съобщения за висока смъртност, причинена от западните ваксини.

"В тези кампании за фалшиви новини Русия преследва и икономически интереси, но преди всичко иска да подобри своя собствен имидж на световна сила, която умее да произвежда високотехнологични продукти. А част от тази стратегия е и това да опетни имиджа на другите", казва Клуге. Почти всички изпратени от агенцията източници, например в Reddit, са били заличени само в рамките на няколко часа след като бяха оповестени от Грасе. А лицата, които са се представяли като сътрудници на "Fazze", са променили профилите си от публичен на личен или пък са изтрили информациите. Сайтът fazze.com временно беше недостъпен. Неясно остава колко инфлуенсъри са приели офертата на въпросната фирма. Грасе се надява, че повечето не са имали възможност да подготвят исканите от тях видеа преди да се разчуе за скандала.

Автор: Луиза фон Рихтхофен


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BigBulgarianBoss

    12 28 Отговор
    Раша плаща! То е ясно. ФАКТИ НО ЗАЩО ТРЯБВА ДА ЧЕТА ЕДНИ И СЪЩИ НОВИНИ ВСЕКИ ДЕН
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 BigBulgarianBoss

    11 29 Отговор

    До коментар #2 от "Чичко Гугъл":

    Знаем ама тук има болни мозъци, със сърп и чук в главата, няма да те разберат. Бъди здрав браточка

    Коментиран от #14

  • 4 др Гей Билтс

    25 10 Отговор
    Така след време като почнат да забелват очите, ще хвърлят вината на Глобалното затопляне. Тези корпорации са по-мощни от националните държави.

    Коментиран от #18

  • 5 антиваксър

    23 11 Отговор
    Колко ли са платили на Люк Монтание носителя на Нобелова награда, за дето е открил ХИВ, та да каже, че тези които са се ваксинирали ще умрат.

    Коментиран от #19

  • 6 честен ционист

    4 6 Отговор
    Най-масовата обикновено е най-летална. Така стоят нещата.
  • 7 Госあ

    19 10 Отговор
    Как кой ? Американците и швабите ! И медиите услужливо разпространяват абсолютния фейк с т.нар. ефективност, която и до сега не е казана, а смъртните случаи и странични ефекти се замитат под масата. Питам се, България ще има ли достъп до протеиновата ваксина на Пастьор, която се очаква съвсем скоро ? Защото до китайските и руските е ясно че няма да има.
  • 8 БАЙ КУРТИ

    21 6 Отговор
    Пак се почва старата песен на нов глас. Все някой друг е виновен . КОЛКОТО И ЩУРМА НА КАПИТОЛИЯ пак РУСНАЦИТЕ УЧАСТВАЛИ .А ЗАЩО НЕ ПОПИТАТ БЛИЗКИТЕ НА. ПОЧИНАЛИТЕ ОТ ТАЗИ ВАКСИНА , кой е виновен .
  • 9 😷😷😷

    20 6 Отговор
    "Западните" ваксини само си водят война помежду си и киснат руснаците за разкош! Впрочен тази т.н. "медия" DW също е част от пропагандата и войната! Как мислите дали DW взимат пари за това, а?
  • 10 Иван

    16 7 Отговор
    Стига с тоя биологичен продукт, където му викате "ваксина"!
  • 11 Антитрол

    14 6 Отговор
    "експертът по проблемите на Русия Д-р Янис Клуге от германската фондация "Наука и политика“, смята, че версията за руска намеса е логична."

    Ха ха няма начин "руската намеса" да не е логична в търговската война между западните ваксини. Първо от Пфайзер оплюха руската преди даже да знаят нещо за нея, после оплюха тази на Астра зенека и Джонсън.

    Сега излизат с номера "ако чуете нещо лошо за нашите ваксини да знаете че е руска пропаганда" нищо че има докладвани много случаи но починали след ваксиниране с тяхната ваксина.

    Говорим за много пари
  • 12 Някой

    16 4 Отговор
    Кой плаща, за да не се казват истините за ваксините на Pfizer и Moderna?
  • 13 ДаЗдраПерМа

    9 4 Отговор
    досега не съм чул или прочел някъде че западен производител на ваксини е предложил технологията си за съвместно производство в друга страна сиреч само търговия от един завод. Руската ваксина се произвежда в 17 страни, руснаците да си скъсат задника повече от 55млн ваксини годишно не могат да произвеждат технологията иска четири пъти изчистване на субстанцията за да няма странични ефекти и затова предлагат други страни сами да си произвеждат за да не чакат и губят време. Нищо не намирам за авторката на статията освен че е 1983г родена и е избила семейството си но щом етикета е от дойче веле значи бъркам.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Скоро

    18 5 Отговор
    Съвсем скоро ще лъсне истината за отровните ваксини.План 1) е разпространяването на изкуствения вирус.План 2) е ваксиниране на населението,като се почне от най старото,за да не буди подозрение при смърта им.План3)срока за изпълнение е 6 години,като за този период 80% от ваксинираните трябва да напуснат земния си път.РНК ваксините са новата отрова за чистката в световен мащаб.

    Коментиран от #25

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 xaxaxaxaxa

    4 7 Отговор

    До коментар #5 от "антиваксър":

    ...речИ кухоглавият тиквопитек ...
    Как е празната ти тиква кухоглав "фейсбукър????
    Все така празна а? Люк Монтание никога не е казвал такова нещо.
    Тези слабоумните лъжи само за слабоумници като теб.
  • 20 3.14К

    5 6 Отговор
    Последните версии на Новичок, имат по-малка успеваемост, от някои от коментираните ваксини.
  • 21 Рошко

    10 0 Отговор
    А на дойче зеле кой плаща за да бълва дезинформация
  • 22 Верно ли

    6 0 Отговор
    Хахахаха,дойче зелев разказ с неочакван край :))) Факти, подценявате аудиторията си. Тия историйки някъде другаде! Достатъчно е човек да прочете доклада на FDA за ваксината, за да си прави изводи. И пак Путин виновен :))) Долна пропаганда!
  • 23 Гост

    5 1 Отговор
    Каква лъжа какви 5 лева. Смъртните случаи и тежките странични ефекти и те ли са лъжа. Всички ваксини и Фекторни и рнк са опасни. От първите има две три допуснати през последните десет години и то не за масово ваксиниране и една от тях във Филипините е спряна веднага, защото дала много смъртни случаи и странични ефекти. иначе са използват най вече в ветеринарната медицина. Невалидните да не говорим за тях, те са нова технология досега не допусната в хуманната медицина, само в много редки случаи при ракови заболявания, където при болния съотношението риск- полза от такава експериментална рнктерапия е много по различно от на здрав човек. А сега искат да ни набират масово тая генна терапия дето я таксуват за ваксина.

    Коментиран от #24

  • 24 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Поправка в коментар 23 Невалидните= рнкваксините. Ех тая автокорекция
  • 25 Иван

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Скоро":

    Интересно ми е дали след 6 години ще си спомниш за този твой коментар. Отговорност не носиш, защото се криеш като мишка и си анонимен в Интернет, но и ще си мълчиш за глупостите, които пишеш. Смяташ ли, че 9-милионен Израел са глупаци и ще се гътнат в резултат на ваксинирането?! Или 50-100 милиона европейци ще си отидат "до 6 години"? Хайде, не на мен тези фантасмагории!