Last news in Fakti

9 Юли, 2021 21:25 3 209 22

EMA: Има потенциална връзка между редки случаи на възпаление на сърцето и ваксините

  • кръвни съсиреци-
  • сърце-
  • ema-
  • лекарства-
  • ваксини-
  • коронавирус-
  • пандемия

Сърдечните заболявания миокардит и перикардит трябва да бъдат изброени като възможни странични ефекти

EMA: Има потенциална връзка между редки случаи на възпаление на сърцето и ваксините - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският регулаторен орган за лекарствата заяви в петък, че е открил възможна връзка между много рядко възпаление на сърцето и иРНК ваксините срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech и Moderna, подчертавайки обаче, че ползите от ваксините превишават рисковете, съобщава БНР, цитирайки Ройтерс.

Сърдечните заболявания миокардит и перикардит трябва да бъдат изброени като възможни странични ефекти на двете иРНК ваксини, заяви комитетът по безопасност на Европейската агенция по лекарствата (EMA), добавяйки, че такива случаи се случват предимно в рамките на 14 дни след ваксинацията. EMA добавя, че условията настъпват по-често след втората доза и при по-млади мъже.

Това е в съответствие с подобна констатациите на лекарствения орган на САЩ от миналия месец. EMA е прегледала над 300 случая на миокардит и перикардит в целия Европейския съюз, плюс Исландия, Норвегия и Лихтенщайн. Повечето случаи са настъпили след имунизация с ваксината на Pfizer, наречена Comirnaty. Това включва задълбочен преглед на 145 случая на миокардит в Европейското икономическо пространство (ЕИП) сред хората, получили Comirnaty (ваксината на Pfizer), и 19 случая сред хората, получили Spikevax (ваксината на Moderna). Комитетът по безопасност към ЕМА също така прегледа информациите за 138 случая на перикардит след употребата на Comirnaty и 19 случая след употребата на Spikevax.

Ройтерс напомня, че ваксината на Pfizer се използва доста повече в ЕС от тази на Moderna. Към 31 май 2021 г. в ЕИП са били поставени около 177 милиона дози на ваксината Comirnaty и 20 милиона дози на Spikevax. В свое изявление компанията Pfizer пък посочва, че случаите са "като цяло леки" и хората "са склонни да се възстановяват за кратко време след стандартно лечение и почивка". EMA също така е разгледала такива случаи и с ваксините на Johnson & Johnson и на AstraZeneca, но в петък заяви, че досега не е открила някакви причинно-следствени връзки.

Симптомите от подобни страни ефекти включват задух, сърцебиене и болка в гърдите. "EMA потвърждава, че ползите от всички разрешени ваксини срещу COVID-19 продължават да надвишават рисковете", се казва в съобщението на европейският лекарствен орган. Комисията за безопасност на EMA също така препоръчва хората, които имат анамнеза за рядко кръвно заболяване, наречено синдром на капилярно изтичане (CLS), да не бъдат имунизирани с еднократна ваксина на J&J, след като са били разгледали три подобни случая, настъпили в рамките на два дни след ваксинацията. През юни EMA поиска CLS да бъде добавен като страничен ефект от ваксината на AstraZeneca - Vaxzevria.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 д-р Пато Лочкин

    17 5 Отговор
    На жените им спира мензиса ,разбрах ,идва им по седем пъти ,овулират нон стоп ,сърби ги вагината ....
  • 2 аман

    26 3 Отговор
    Ивeрмeктин имa pееr-rеviеwеd study в Аmеriсаn Jоurnаl оf Thеrаpеutiсs, 61 прoучвaния, пoлoвинaтa oт кoитo RСT. Пo-яcнo кaзaнo - нaй-виcoкитe критeрии зa eфeктивнocт ca пoкрити. I-MАSS прoтoкoл зa прeвeнция e дoбър. Нo пoнeжe e cтaрo, бeз пaтeнт, изключитeлнo eфeктивнo и eдин вид дeйcтвaщo и кaтo вaкcинa лeкaрcтвo кoгaтo ce пиe прoфилaктичнo, би пoдкoпaлo нaпълнo бизнeca c вaкcини и рaзрaбoткaтa нa нoви пaтeнтoвaни мeдикaмeнти. Хoрa, cпoдeляйтe нa вaши близки и пoзнaти, в изтoчнa Бългaрия ce пиe тoвa якo

    Коментиран от #6

  • 3 леле

    34 2 Отговор
    И що трябва да чакам да се наконка ЕМА да каже това становище като имам достатъчно мозък и без тях да видя, че баш ваксината води до такива усложнения?
  • 4 23456

    29 1 Отговор
    Ще дават пари за ваксини,същото е като дават пари за гласуване за изборите.
  • 5 Разумен

    28 2 Отговор
    Който се е боцнал, явно няма да повтори. Ако е имал веднъж късмет не се знае втория пък дали няма да му се прецака сърцето. За мен, не благодаря...
  • 6 Сърп и чук

    32 2 Отговор

    До коментар #2 от "аман":

    Докторите го приемат! Иначе, вчера излезе статистика, че само 20 % от лекарите са ваксинирани - щаба, още няколко и 2-3 фелдшера, но и то не е сигурно!
  • 7 Гост

    30 1 Отговор
    Възможен "страничен" ефект - потегляне към Великите ловни полета.... Бързо и почти безболезнено!
  • 8 😷😷😷

    35 1 Отговор
    "Редки", връзват си гащите и после никой не може да ги обвини, че не са казали! Така де: "Ами вие сте изключително рядък случай"
  • 9 провинциалист от провинция Тракия

    25 1 Отговор
    ...подчертавайки обаче, че ползите от ваксините превишават рисковете... прословутия списък с ползите поименно, някой да го е виждал случайно? Подчертавам, че пиша за амнайсти път.
  • 10 Йохохо

    23 1 Отговор
    Ползите превишават вредите - много ясно… ако не си биеш ваксина - има шанс да те хване ковида… и си умираш пак с някъв шанс там . Ако си биеш ваксина - 2-3 БР… то едни пари се усвояват от едни хора … накрая с някакъв % вероятност ти пак умираш , не от ковид - от сърце… но ти си бил полезен за някого - той е взел пари за 3 ваксини… така ползата от ваксините превишава вредите… поне от нечия гледна точка…
  • 11 марги

    32 1 Отговор
    Като подпишеш предварително съгласие, е на твоя отговорност...Нали знаете - производителите не отговарят, държавата не отговаря, лекарите не отговарят, а ако не щеш да се ваксинираш,... ти си БЕЗОТГОВОРЕН!
  • 12 Пловдив

    13 1 Отговор
    Докога ще продължавате да се връзвате на тия безумни лъжи, които ви заливат от март 2020 г. насам?! Дотолкова ли сте изгубили способността си да разсъждавате?!
  • 13 Жижи

    16 2 Отговор
    Щом ЕМА признава това в редки случай смятайте, че си е над 70% от случаите. Направо е ясно, че индеректо си или ‘пукнал’ или яко увреден.
  • 14 аман

    2 16 Отговор
    Коментарите пак са пълни с антиваксър лумпени, които плашат, манипулират и разубеждават хорота от ваксините.

    Коментиран от #16, #20

  • 15 Hoho Boho

    12 1 Отговор
    Не са толкова редки.
    Имам познати с подобни проблеми...
  • 16 Гост

    6 3 Отговор

    До коментар #14 от "аман":

    Първо ви тресе страх, че може да се заразите.
    От друга страна треперите, че ваксините били също опасни за здравето и живота ви. Опреселете се кой от страховете ви е по-страшен, поемете отговорност, като се ваксинирате или не го направите.

    Коментиран от #19

  • 17 За кил геноцидов ползата от инжекциите е

    5 1 Отговор
    ..е 100%, поне си признават тия фашисти..
  • 18 Проблеми със сърцето получават и

    3 3 Отговор
    Неваксинирани затворени в общи помещения с ваксинирани ...
  • 19 Чети бе

    2 7 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Пак нищо не си разбрал бе! Случаите са ЛЕКИ. Ако те тресне самият вирус, случаят няма да е ЛЕК.
  • 20 Чудеса

    2 6 Отговор

    До коментар #14 от "аман":

    Така е. Тука е свърталище на сенилни БСП пенсии, и полу неграмотни чалгари. За щастие сами си говорят и не отразяват какво мисли БГ народа, който не се ваксинира в момента защото си мисли че Делтата ги е подминала. Народа в БГ вечно вярва в чудеса които никога не се сбъдват!
  • 21 Жужи

    9 0 Отговор
    Такъв голям “ЗОР” да се ваксинират всички, че чак намирисва цялата работа. Човек и да не вярва в конспирации, започва да се замисля. Само времето ще покаже кой е прав!
  • 22 Българчо

    1 0 Отговор
    ... подчертавайки обаче, че ползите от ваксините превишават рисковете, съобщава БНР, цитирайки Ройтерс....
    ЕЙ ТОВА СИ Е ЖИВА РУСКА РУЛЕТКА. СЛАГАШ ЕДИН ПАТРОН В БАРАБАНА НА ПИСТОЛЕТА, ЗАВЪРРРРТАШШ И ДЪРПАШ СПУСЪКА.. И ЕВЕНТУАЛНО НЯМА ДА СЕ ЗАСТРЕЛЯШ. ЗАТОВА ПЪРВО ПОДПИСВАШ ДЕКЛАРАЦИЙКАААА. КЪСМЕТ!