5 Август, 2021 15:04 23 004 28

Заплаха от президента: Ще действам извън рамките на Конституцията!

  • жаир болсонаро-
  • конституция-
  • бразилия-
  • президент-
  • заплаха-
  • машини за гласуване

Бразилският държавен глава иска след всяко гласуване машината да отпечатва бележка, за да може гласовете да бъдат преброени физически

Заплаха от президента: Ще действам извън рамките на Конституцията! - 1
Снимка: Shutterstock

Бразилският президент Жаир Болсонаро възрази срещу решение на Върховния съд за разследване на действията му и заплаши да предприеме ответни действия извън рамките на Конституцията, предаде Ройтерс, като отбелязва, че сблъсъкът между крайнодесния лидер и съдебната власт ескалира, съобщи БТА.

Изказването на Болсонаро беше направено, след като съдията от Върховния съд Алешандри де Мораис одобри разследване на неоснователните обвинения на президента, че електронната система за гласуване е уязвима за измами.

"Чрез фалшиви твърдения, разпространявани многократно в социалните мрежи, се формира дискурс за нелегитимност на демократичните институции, провокиращ групи поддръжници на президента към атаки срещу лица, представляващи тези институции, с цел свалянето им и замяна с други лица, споделящи политическите възгледи на привържениците на президента", се казва в съдебното постановление. Действията на президента могат да се разглеждат като нарушения на членове на Наказателния кодекс и бразилския Закон за сигурността на държавата, уточнява пресслужбата на съда.

"Това разследване не е в рамките на Конституцията, така че и антидотът също не е в рамките на Конституцията", заяви Болсонаро в социалните медии, без да уточнява естеството на заплахата си. Президентът, когото мнозина очакват да се кандидатира за втори мандат през 2022 г., е заявявал неведнъж, че електронната система за гласуване е уязвима към измами, без да предостави доказателства.

Според негови критици Болсонаро, също като бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, всява съмнения преди евентуално поражение през 2022 година. Той вече е заплашвал да не приеме резултатите, ако системата не бъде променена. Бразилският държавен глава иска след всяко гласуване машината да отпечатва бележка, за да може гласовете да бъдат преброени физически. Предложение в тази насока е внесено в Конгреса на страната и се очаква да бъде гласувано от комисия днес, но според критици има малки шансове да бъде одобрено. В момента гласуването в Бразилия е изцяло електронно. Президентът призова поддръжниците си да излязат на улиците и миналия уикенд хиляди от тях проведоха протести в няколко града, изразявайки подкрепа за предложението му.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смехурко

    14 4 Отговор
    Тъѝ го подучил Боко

    Коментиран от #17

  • 2 Наркос

    34 7 Отговор
    Ако системата не е уязвима тогава какъв е проблема да издава бележка... Колкото и да е неприятен Болсонаро има право. Електронната система е много по-евтина за манипулация в сравнение с ръчното броене.
  • 3 Последния Софиянец

    9 15 Отговор
    Радев викай танковете!От нас 150 000 пехота.

    Коментиран от #5, #10, #18

  • 4 Завет 8ог

    0 0 Отговор
    Фиг мац.,
  • 5 БОРУНА ЛОМ

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    КОИ ТАНКОВЕ?
    АКО СА ОТ МУЗЕЯ ИМА БОЛ! А РАБОТЕЩИ ЙОК

    Коментиран от #7

  • 6 Гост

    16 10 Отговор
    В България изборите също бяха фалшифицирани, като за целта ЦИрКаджиите ЗАБРАНИХА да бъдат преброени хартиените бележки, на които е отбелязано гласуването за всяка партия.

    Защо Забраниха сверяване на резултата, ако не е възможно фалшифициране и няма да има несъответствия.

    Защо чрез хватки избраха машини, които са дискредитирани и на фирма за облагодетелстване, а не избраха БЪЛГАРСКИТЕ машини на БАН, които достатъчно дълго бяха показвани по медиите, и на които се видя, че не може да има фалшификации!!!!!!

    Ще има съд със задължителни присъди на всички участници в престъпленията със власт и пари; ще вземем парите ,защото в сащ за кражба на пари, законът е ужасяващ за обирджиите.
  • 7 Фактолог

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "БОРУНА ЛОМ":

    Как да няма! Има много - Шкембе Воевода ги е нарисувал и са готови за действие.

    Коментиран от #28

  • 8 ГостЗ

    8 3 Отговор
    Чета коментарите и гледам колко малоумници не са видели, че става въпрос за Бразилия. Ама и заглавието на статията е свръх подвеждащо... Хвала на такава медия...
  • 9 гневна

    11 2 Отговор
    Много разумна идея е това да се броят и хартиените разписки от машината и паралелно и електронните гласове. Трябва да се добави само още един детайл: машината "рандомно" /т.е. на случаен принцип/ при всяко гласуване да генерира уникален код, който да се отпечатва и на разписката. Това, за да не могат да бъдат подменени въпросните разписки. И така всичко ще си дойде на мястото. Много разумно предложение! Браво! И у нас трябва да стане така!
  • 10 Здрав разум

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Радев е авиатор. А на тебе последният ВОС е индивидуално столче на Лъвов мост.
  • 11 ТРЕНД

    7 1 Отговор
    Екзит полът от машините в реално време ли е? Екзит полът показва - че се играе голям игра - НИКОГА ЕКЗИТ ПОЛЪТ НЕ СЕ РАЗЛИЧАВА ДОСТАТЪЧНО - ЧЕ ДА СЕ КАЖЕ ИМА МАНИПУЛАЦИЯ. Тоест машините са излишни, те още не са показали резулттът но има екзит пол?? ИГРАТА Е ГОЛЯМА АКО ИМА ФАЛШИВИ БЮЛЕТИНИ И МАШИНИ. Екзит полът доказва, че няма невалидни бюлетини преди, а сега че машините са илюзия. () Самото ръководство на машините посочва, че съществува функция “претеглен глас” с която например един глас за Байдън може да се брои за 1,3 гласа, а един на Тръмп за 0,7 гласа. За какво е нужна такава функция, след като се броят единични бюлетини? Да се открият машинациите на „Смартматик“ е много трудно, ако не си запознат. Например едва на 9 април т. г. след много усилия на цели тимове в САЩ е установено, че в дънната платка на машините са скрити модерни чипове, с които може да се осъществява връзка с интернет на всички машини. Тъй като повечето компании за машинно гласуване използват сходни технологии, можем с основание да предположим, че машините САЕС на „Смартматик“ (тези, които използвахме ние) също имат скрит модем за комуникация с интернет в дънните си платки. В публикувания от Държавна агенция „Електронно управление“ Доклад за съвместимост на машините на „Смартматик“ с техническите изисквания на ЦИК изрично се отбелязва, че не е била представена спецификация на дънната платка на устройствата. И въпреки това сертифициране е направено. При прегледа те не са установили на
  • 12 абг

    10 2 Отговор
    Болсонаро преди време каза, че никога няма да се ваксинира и призова хората също да не го правят, няма как да го оставят да е президент.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Независим

    3 1 Отговор
    От кой президент?!
  • 15 Да аха

    7 1 Отговор
    Малиии..Стреснах се от заглавието.Помислих си, че е нашият пилот..Въххх.
  • 16 Селяк

    11 3 Отговор
    В нито една богата и напреднала държава НЕ се гласува с машини. Гласуването с машини подсказва за лесна фалшификация на гласоподавателя. Винаги има лесен достъп до базата данни и още по-лесен достъп за манипулация. Има ли компютърна система, тя винаги може да бъде манипулирана. И тези избори бяха фалшифицирани.
  • 17 Бацо Гацов

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Смехурко":

    Не е подучен от Боко. За съжаление електронната система е много лесни за манипулиране. Зависи кой държи машините. Те са нещо като покер автоматите.
  • 18 Бацо Гацов

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Какви танкове сънуваш бе? Танковете ги продадоха за скрап. Имаме 2 самолета и те са в ремонт. Каква пехота? Наркомани ли? Гейове? Армия нямаме. от мен да знаеш.

    Коментиран от #22

  • 19 ТРЕНД

    5 2 Отговор
    Гласуваш с монета, всяка монета е с определен диаметър - според партията и кандидатът. После всички монети се търкалят пред всички свидетели, първо най малкият диаметър процеп към по големите процепи. И се вижда колко монети за кой са. И ВСЯКА ТАКАВА СЕКЦИЯ ПРАЩА СНИМКА
  • 20 Ужас

    9 2 Отговор
    Да се връща бойо, че голям хаос настана. Няма ред тука!
  • 21 Пунта Канна

    8 1 Отговор
    На последните избори в България също ЦИК реши да не се броят разпизките от машините, което щеше да гарантира, че софтуера не е манипулиран. Това беше целта, да се въведе 100% машинно гласуване и да не се броят разпизките, за да може да се манипулират изборите.
  • 22 Механик

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Бацо Гацов":

    Ако питаш "съюзниците" от НАТО, даже и двата самолета са ни много. Според тях, ние нямаме нужда от оръжие и армия. Имаме нужда от ТЕРИТОРИЯ, понеже САЩ имат нужда от нашата територия.
    Докато бяха "гъсти" с турците, те ни убеждаваха, че българското небе трябва да бъде "охранявано" от турски изтребители. И това становище бе горещо посрещнато от нашите президенти, мин. председатели и всякакви "Научни" шамани. После, като се караха с турците, другарите ни от НАТО-то, директно почнаха да ни "охраняват". Доказателства много ,но най-фрапантни са когато наоовски войници на път от Букурещ за Харманли, се оказаха точно в противоположна посока. Или когато техни другари нахлуха в цех за олио и проснаха по земята работещите там. Обаче, черешката на тортата е когато свалиха единият от трите ни изтребителя.

    Коментиран от #26

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 хаха

    6 1 Отговор
    от ГЕРБ внесоха искане в ЦИК и у нас да се броят разпизките и да се сравняват с резултата от протокола, който принтира машината. Също така и Радев каза, че броенето на разпизки ще гарантира честността на изборите. Но от ЦИК отказаха да го направят.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бацо Гацов

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "Механик":

    Много точен коментар. Адмирации.
  • 27 Reptile

    3 1 Отговор
    Аааа, нье, нйи у нас ни ги бруим... за по-евтино, защото един добър чиляк - Божков ги бил преброил ПРЕДВАРТИЕЛНО и каза, че ВСИЧКО Е НАРЕД!
  • 28 Костов

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Фактолог":

    Споко ще поискам безвъзмезна помощ от Македония да ни върнат половината танкове и БТР ри който им подарих.
Новини по държави: