24 Март, 2021 21:10 3 653 13

Коронавирус: над 300 хиляди жертви в Бразилия, заразата настъпва

  • бразилия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • жертви-
  • южна америка-
  • жаир болсонаро-
  • ваксини

Броят на пострадалите от пандемията в Бразилия нараства застрашително от седмици

Коронавирус: над 300 хиляди жертви в Бразилия, заразата настъпва - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

По данни на медиите, починалите през последното денонощие са 3158. А официалните числа на правителството са дори по-високи: 3251 смъртни случая. „Вирусът продължава да се разпространява застрашително в Бразилия“, казва по този повод Кариса Етиен, регионална директорка за Америка в Световната здравна организация (СЗО). „Броят на новите случаи и на починалите расте и в много щати интензивните отделения са пълни“, добавя тя.

От началото на пандемията починалите от или с COVID-19 в Бразилия са 300 000. Новата вълна на пандемията започна в района на Амазонка, където за първи път бе регистрирана бразилската мутация на вируса Р.1. Междувременно от нея са засегнати всички щати в страната, а капацитетът на болниците е изчерпан – само в южния щат Парана за свободно легло чакат 900 пациенти. На много места в страната действат регионални локдауни. Но вече е твърде късно, казва един възрастен бразилец в репортажа на "Тагесшау": „Когато затвориха магазините, бе твърде късно. И сега сме насред третата вълна. Светът не бе подготвен за новия непознат вариант на вируса. Но най-големият ни проблем са политическите спорове, довели до забавяне при покупката на ваксини.“

Ваксините не достигат

Досега пет процента от населението са получили поне първата доза. Президентът Жаир Болсонаро се опита да внесе успокоение с уверението, че ваксинациите са гарантирани. До края на годината Бразилия ще разполага с над 500 милиона дози, с които ще може да се ваксинира цялото население. „Скоро ще се върнем към нормалния живот“, увери президентът. Минути по-късно обаче медиите разпространиха поредната лоша новина – бразилците за шести път научиха, че има по-малко ваксини от планираното.

Междувременно президентът Жаир Болсонаро вече не омаловажава проблема, говорейки за „малък грип“ и признава, че много бразилци са починали от болестта. Но неговото досегашно отношение към пандемията е дало ефект: поддръжниците му продължават да смятат вируса за измислица на левите. „Не вярвам, че има проблем с вирус“, казва един от тях. „Това е лъжа. Шефът на СЗО е лъжец. Вирус няма. Хората, които носят маски, са идиоти.“ Друг от поддръжниците на Болсонаро поддържа същото мнение: „Всички знаят, че правосъдието и парламентът са пълни с комунисти. И те използват пандемията, за да поставят под натиск президента.“

Бразилският мутант се разпространява

Засечената за първи път през декември в Бразилия мутация Р.1. вече е установена в над 20 държави, включително в Германия, където случаите все пак не са много – 17 дотук. И за тази мутация се смята, че подобно на другите е по-заразна, но не е смъртоносна. Същевременно първите констатации на вирусолозите по отношение на Р.1. са обезпокоителни – мутацията би могла да бъде резистентна спрямо изградените срещу коронавируса антитела. Причината е поредна мутация в генома, наречена E484K. Тъй като в бразилския град Манаус, в който три четвърти от населението са преболедували инфекцията, респективно би трябвало да съществува групов имунитет, пламна огнище от заболявания с новия вариант на вируса. Оказа се, че оздравелите от „класическия“ коронавирус могат да се заразят повторно с Р.1.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нискостеблена Гладкомозъчна печена 🎃

    3 1 Отговор
    Нова 20....
  • 2 Дъртият

    2 3 Отговор
    Ковид кризата ще продължи три четири години така че преболедувалите ваксинираните с 3 игли и с отрицателен тест ще се движат работят и почиват свободно при зелен пропуск както преди това това ще се случи на 06.21 година по решение на европейския парламент и европейската комисия.
  • 3 В момента съм на линия

    10 2 Отговор
    Ще се заразят от малоумие. Очаквайте скоро и мексиканският щам.

    Коментиран от #10

  • 4 xaxaxaxa

    5 3 Отговор
    Бантусите пак сега ще реват как някой се мъчел да ги лъже...
    Да отидат в Бразилия и да реват там най-добре. След 5-тата минута ще потънат в някоя канавка.
  • 5 Психиатрия

    3 2 Отговор
    Ако тия 300 хиляди са от малцинствата супер дано белите да не им се случва нищо

    Коментиран от #8

  • 6 Майна

    2 1 Отговор
    НАД 65 ВСЕ ЩЕ ИМАТ НЯКАКВО ЗАБОЛЯВАНЕ НА КОЕТО ЩЕ ПРИПИШАТ...ЛЕТАЛНИЯ КРАЙ.., Т.Е , НЯМА ДА Е ВИНОВНА ВАКСИНАТА
  • 7 Дойче лъжи

    5 4 Отговор
    Няма никакъв нов щам. Плашене на бразилските мангaли за да се боцнат.

    Коментиран от #13

  • 8 ORDABASY

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Психиатрия":

    че те Белите са отдавна малцинство в Бразилия бе........ да са някъде около 30% от общото население от Мулати и Нгри
  • 9 DW Той е тук

    1 3 Отговор
    Торбалан си мисли за вас.
  • 10 666

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "В момента съм на линия":

    Дам личити че си яко надтисан! Аре като дойдеш в съзнание пак пиши, дано оцелееш!
  • 11 Самба

    3 0 Отговор
    Ами така е когато имат за президент Болсонаро Мангъровски. За него е 'лек грип'. Изкара го един път и сега си мисли че е недосегаем. Само не знае горкият че К19 повтаря и втория път може да е смъртоносен - имаше сума ти случаи.
  • 12 Сандо

    2 0 Отговор
    Какво от това,важното е,че Щатите им забраниха да имат каквото и да било общо със Спутник-а.
  • 13 лошо

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дойче лъжи":

    Да, бе да, умрели да дават толкова пари за да купуват ваксини. Президентът щом и той клекна да затваря магазини и бизнеси и да купува ваксини, значи трагедята е пълна. 4200 души на един ден е сериозна цифра. А че 900 души чакат за едно легло е страшно. Дано не ни идва подобен ад на главата., разбира се спрямо броя на населението ще са по-малки цифрите но все пак...Какво излезе, ако бяхме направили като Китай щяхме да сме отървали света от това нещо, а то колкото повече се размножава по-опасно за хората става, усъвършенства се и ги надвива...